29 Март, 2019 15:58 18 810 35

Мед. сестри показаха тайна кореспонденция на шефката на БАПЗГ (ВИДЕО)

  • медицински сестри-
  • фелдшери-
  • мая илиева

Синдикатите ги няма, заявиха от Инициативния комитет на специалистите по здравни грижи

Мед. сестри показаха тайна кореспонденция на шефката на БАПЗГ (ВИДЕО) - 1
Мая Илиева

Следващият голям протест, който ще направим, ще бъде на 4 април във Враца. Там имаше проблем при предишния протест на 21 март. Ние имахме разрешение от кмета на общината, но до последно не дадоха на колегата съгласувателно писмо за протеста. Има много проблеми и в самата болница, има страх, има натиск над колегите. Ще дойде и омбудсманът Мая Манолова. Това съобщи в студиото на ФАКТИ Мая Илиева, която е представител на Инициативния комитет на специалистите по здравни грижи.

Краткосрочните искания на протестиращите засягат заплащането, нощния труд, извънреден труд, спешност.

"Очаквахме Лекарският съюз да ни подкрепи. Техните заплати също трябва да бъдат повишени. Не може един лекар да се унижава да работи за жълти стотинки, при положение, че касиерки в магазини започват със заплата 1500 лева, без да носят отговорност за човешки живот. Жалко е, че те са решили, че не е времето и мястото", коментира Мая Илиева.

Тя разкри, че на много места минималната работна заплата не е коригирана, не се изплаща извънреден труд и клас прослужено време, нощният труд на много места е 25 стотинки на час.

"Министерството раздава едни лицензи за частни болници, които никнат като гъби, финансирани с публични средства от Здравната каса, а остават общински болници в отдалечените краища на страната, които не са добре финансирани. Там колеги са принудени в края на месеца, като не е изпълнен плана, да хоспитализират свои близки и себе си, за да могат да си получат минимума. Обърнахме се към министър Ананиев, който е финансист, да намерят начин за преструктуриране или за промяна начина на финансиране на самите болници", каза тя.

"Не сме оптимисти за преговорите със Здравното министерство, с тези постоянни анализи и справки може би чакат да се откажем, но ние няма да се откажем", заяви Мая Илиева, която споделя, че не иска да си сменя професията или да остави семейството си, за да работи в чужбина.

"Протестът тръгна случайно, но сега имаме стратегия, има градове, които всеки ден протестират. Казанлък протестира 29-и ден, всекидневни протести има в Бургас, във Видин, в Карлово, в Ловеч, Петрич. Ще има голям протест на физиотерапевтите, на акушерките, които ние ще подкрепим. Кулминацията ще е през май, когато всички ще се съберем пред Министерски съвет и ще продължим към Министерство на здравеопазването. Нямаме политически искания", каза тя.

"Синдикатите ги няма. Бяхме много изненадани, когато не ни подкрепиха нито синдикатите, нито нашата асоциация. Аз писах писма, от синдикатите нямам отговор. Г-жа Милка Василева тогава ни обеща подкрепа, след това обаче хванахме една тайна кореспонденция, в която пише, че ако протестът е успешен, ще ни поздравят, ако не е - ще си замълчат", разказа Илиева.

Ето и писмото на г-жа Милка Василева:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    60 12 Отговор
    А защо си мислите че лекарите разчитат на заплата те даже и без заплата ще работят
  • 2 Жхх ъх

    100 7 Отговор
    Чак сега ли разбрахте,че от синдикатите нищо не става?и те като герб броят апартаменти и не им пука за вас
  • 3 Умно Село

    40 20 Отговор
    Майче, какъв "лекарски съюз" да ви подкрепи, като и той е толкова "лекарски", колкото и вашият е на "специалисти по здравни грижи". Публикувано във факти.бг: Министерството раздава едни лицензи за частни болници, които никнат като гъби, финансирани с публични средства от Здравната каса, а остават общински болници в отдалечените краища на страната, които не са добре финансирани. - Е с това "мислене" вечно голи и боси ще си ходите. Крайно време е да разберете, че по-големи крадци от "държавните" няма. Когато свършите работа, колкото една частна болница, тогава претендирайте, че частниците са лоши. Частника ти дава документ за всичко, а в "държавното" всичко е под масата. Това, че ти не взимаш, не значи че други не взимат. Питай началниците си. Касата трябваше да е обществена и да плаща за свършена работа. Тя не е фонд за гарантиран базов доход.

    Коментиран от #11, #21

  • 4 Бай Благой

    45 1 Отговор
    Асоциации, Асоциации, Камари - на инженерите на геодезистите, архитектите....всички само пари смучат и нищо не правят.
  • 5 VIKI

    37 21 Отговор
    Къде са тези: "касиерки започващи с 1500 лева заплата"???? - Омръзна ми от свръх нагли-брутално нагли лъжи от медицинските лица протстиращи!!!!! Няма касиерки с повече от 850 лева нето/чиста/заплата! Още по-малко пък стартова! 800-850 лв. е максимума и в Пловдив и Варна. 1500 лева е за два месеца !!!!

    Коментиран от #16

  • 6 стигавече

    33 5 Отговор
    Ако сестрите и лекарите получават достойно заплащане за труда си, то те ще работят на ЕДНО място (с малки изключения), а свободното си време ще споделят със семейството, приятели, за забавления и т.н. След 20 години работа, човек, ако не е притиснат до стената намалява темпото. Но няма да никнат нови болници или ще се затварят съществуващи поради липса на персонал. И някой ще загуби много пари като фалира частна, или избори ако е общинска. Държавна политика за съжаление... Та препоръката ми е - спрете да работите извънредно и на повече от едно място по специалността и им гледайте сеира.. До 6 месеца ще има осезаем резултат.
    А социалните мрежи отмъкват кокала от синдикатите...
  • 7 Мишо

    10 21 Отговор
    Майчето Манолова е флагмана на всички протести, тихо и подмолно, като *партизанин* то не бе протест след протест рекет след рекет на хората им писна и затова не ви обръщат внимание, каквото и да си говорим всичко е за пари едни ще ги вземат, други пак ще гледат отстрани !!!
  • 8 Съни

    19 6 Отговор
    Абе къде освен в Софето вземат такива заплати, не че сте добре платени, но като вас са 2/3 от всички...
  • 9 eво

    21 0 Отговор
    То в България не само синдикати няма,както вървят нещата тук скоро и ...нищо няма да има
  • 10 гост

    19 12 Отговор
    Като ви вдигнат заплатите можем ли да разчитаме на човешко отношение към нас хората - аз лично не вярвам!!!
  • 11 Бат Вал

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Умно Село":

    От изказването ти става ясно, че не си лежал в чадтна болница! Или ако си, то е било по почина "за този ми се обади еди-кой си"! В частната болница те държат колкото да си изпишат пътеката, за да вземат парите от нзок, u никой не го интересува за теб - оздравял ли си, умрял ли си!

    Коментиран от #17, #31

  • 12 А БЕ

    11 7 Отговор
    ЗА КАКВИ ПАРИ РЕВЕТЕ БЕ МОШЕНИЦИ, УДАРИХТЕ ГО НА ПАЗАРЛЪК С МЕН КОЛКО ЩЕ ДАМ ЗА ОПЕРАЦИЯТА МИ, И НАЙ ГАДНОТО БЕШЕ, ЧЕ МЕД СЕСТРА ИДВА ДА МИ ПРЕДЛАГА СДЕЛКАТА !!!
  • 13 Ми аз затова

    3 2 Отговор
    Не работя висококвалифициран труд. Седиш си на бюро от 8 до 5 и не носиш нищо. Супер е. Па вие си стачкувйте.
  • 14 МОР за НЗОК

    14 8 Отговор
    Някой доволен от медицински и зъболекарски услуги в РБългария ИМА ЛИ???!! За един приятел питам, дето си прави зъбите, ВЕЧЕ само в Турция и Румъния...

    Коментиран от #15

  • 15 да ти дам телефона

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "МОР за НЗОК":

    на мой приятел ,който си прави импланти в Туркия и сега е баз зъби?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Умно Село

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Вал":

    Това, дето го говориш може да стане в държавна или общинска болница. Частните, дето могат да си позволят подобно нещо се броят на пръсти и са с политически чадър. Другите, ако си позволят подобно нещо, ще им скъсат трибуквието.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 доктор Иванов

    4 1 Отговор
    Вие, май никога не сте имали работа с Жени Начева!?
    И все пак Ви подкрепям и дано успеете!! В Здравното министерство трябват доктори, а не икономисти! Убедете я да си ходи! Пречи Ви!!!
    УСПЕХ!!!!!
  • 20 Иван

    7 5 Отговор
    Въпрос към Мая,сестричката от Токуда:
    Къде беше на 12 май миналата година,когато имаше протест организиран от асоциацията със същите искания,които ти си присвои?
    Тогава по-висока ли ти беше заплатата?
    Защо избра точно този момент?Разкажи за истинските си цели!
    Когато твоите колеги осъзнаят, че са употребени няма да е никак весело за теб.
    Струва ми се ,че ги подвеждаш и се възползваш от тяхната неинформираност.Видно като че ли и ти не си много наясно със себе си и има много противоречия с действителността.
  • 21 Еми

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Умно Село":

    ....затова после пациентът отива в държавната болница, за да оправи бакиите на частната, безплатно и то ...много малко са частните болници, които наистина правят добра медицина ....измами, правене на печалби, агресивен маркетинг, реклама, измама и т.н.......и защо частните болници никнат като гъби, може би от филантропия.....хайде моля ви се....

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ангел

    2 5 Отговор
    Всички вие които пишете срещу Мая ,или сте от герб на хранилката,или заработвате дивиденти Пред шефа си. Исканията са единствено синдикални , а не само в този случай синдикатите гледат от страни и чакат...Какъв им е проблема да подкрепят сестрите???

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Sara

    5 5 Отговор
    Мая Илиева, както и всички мед.сестри изчакахме да видим, какво, ще направи Адоциацията миналата година. Но, нищооо.Там в асоциацията, които събират всеки месец пари от всяка мед.сестра, не правят нищо. Само конгреси и екскурзийки с парите на специалистите по здравни грижи. А да ви кажа, че нощното дежурство е 12 часа, а се плащат 8 от тях, по 0,25ст на час. Елате в реанимация или кардиология да изкарате едно нощно, да видите, за какво става на въпрос? Накрая на месеца да те таксуват на минималната работна заплата. Който не работи в сферата, не знае, за какво иде реч. В частните болници, да ви кажа, че само лекарите са добре платени, а сестрите не получават нищо, а те гледат пациентите. Ако чакате лекар да ви обслужва и гледа в болница, ще има много да чакате, или, ще трябва да му дадете доста голяма сума.

    Коментиран от #27

  • 27 Ива

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Sara":

    Всеки член на Асоциацията може да види в сайта( в регистъра) какви суми внася като членски внос.Отчита се всяка стотинка и никой не може да използва тези суми за "екскурзийки".Вие някога участвали ли сте в конгрес (конференция)?Аз мисля че не, защото щяхте да знаете, че всеки сам си заплаща предварително обявената такса за конгреса.Първо се информирайте,четете сайта на Асоциацията(там всичко се отразява), вместо да пишете неоснователни постове във Фейсбук.
    Защо не протестирате пред вашия работодател Директора и да го попитате защо не ви оценява достойно труда и да ви повиши заплатата.Всеки има право да иска добро заплащане,но много са факторите от които зависи как трябва да се случи това.Директорите разпределят заплатите, а не Министъра и асоциацията.Първо си разяснете какви са функциите на различните институции и от кой какво да искате.В противен случай си разпилявате енергията и нищо няма да се случи.Причината за това ще бъде погрешния адресат на протеста.След време ще го разберете.Не позволявайте отделни личности да ви използват за постигане на личните си амбиции.Нямате ползва от това.
  • 28 Казва си истината

    4 1 Отговор
    Частните болници наистина никнат като гъби и обират по всякакъв възможен и невъзможен начин Здравната каса и пациентите. Няма затворена частна болница за нарушения. Там не работят лекари а търговци. Не съм радетел на държавното, но болниците и търговията са несъвместими.
  • 29 Мрачна констатация

    3 0 Отговор
    В България профсъюзи които да защитават трудещите се вече няма. Всичките са на хранилка при правителството което е на власт и здраво цицат от европейските фондове раздавани от министерствата особено от Социалното и Агенцията по заетостта. Подкрепа след оттеглянето на д-р Тренчев съвсем се обезличи и се топи като лански сняг.
  • 30 Драган

    5 2 Отговор
    Към администратора на сайта!
    Защо публикувате документ без подпис,носите отговорност за това!
    Редно е да има мнение и от другата страна.Това са правилата на истинската журналистика.Представяйки едностранно мнение,вземате страна, а това не е професионално.Публикуване на документи от дадена институция, без тяхно съгласие подлежи на санкции и разглеждане на този факт от съда!
  • 31 Пешо

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Вал":

    Май ти не си лежал в частна болница - отношение към пациентите е на ниво, в държавните болници сестрите са груби и мърляви.
  • 32 Иван Гешев

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Еми":

    Защото хората предпочитат частните болници, а при вас не искат да идват, защото само ревете за пари. Празните ви и без пациенти болници са причината за нивото на заплащането ви. Причината сте самите вие и нежеланието да работите вежливо и старателно. Аз не плащам здравни осигуровки за да вдигат заплатите на вечно сърдити и мрънкащи медицински сестри.
  • 33 Кольо

    0 2 Отговор
    Ми станете охранители. Супер заплата колкото се полага за минималната и се водиш " неквалифициран труд " в дъното на таблицата винаги. Твърдо си там ,със от 5 до 7 документа необходими да започнеш. Документи при това добре платени от твоя джоб. Какво значение има ,че чистачката или касиерката започват от по-големи суми и с два документа -евентуално диплома и лична карта. Пък какви профсъюзи и какви синдикати имат само ... О , чудо ? Рождените им дни на техните синдикалисти са в пъти по-пищни и ВИП посещаеми от този на несменяемия велик всеобщ синдикалист милионер в сянка.
  • 34 бббббб

    2 1 Отговор
    Хахахаха Публикувано във факти.бг: касиерки в магазини започват със заплата 1500 лева. Пълни глупости между 600-700лв.чисто
  • 35 Никито

    4 1 Отговор
    Мафията първо овладя синдикатите преди 90-100г. в Америка и ги направи такива, каквито са сегашните ни синдикат- тъпи и продажни ибрикчии.