Last news in Fakti

2 Май, 2019 13:00 4 001 97

Трябва да повдигнем похлупака на "турското робство"

  • харалан александров-
  • турско робство

Провинциалната самооценка на българското общество е следствие от провинциализирания прочит на нашата история и култура. Трябва да повдигнем похлупака на "турското робство", казва Харалан Александров в интервю за ДВ

Трябва да повдигнем похлупака на "турското робство" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В средата на април Дойче Веле публикува интервю със социалния антрополог Харалан Александров за фактите и митовете около темата за "турското робство".То предизвика разгорещен дебат. В ново интервю за Дойче Веле Харалан Александров анализира реакциите на читателите.

Защо метафората за "турското робство" продължава да предизвиква и до днес неимоверно силен и крайно противоречив отзвук сред българите, както стана ясно от последния ни разговор?

Харалан Александров: Честно казано, бях изненадан от силния отзвук на този разговор, в който казваме неща, които поне за мен са банални и самоочевидни. Стана ми интересно и използвах случая, за да се срещна с част от хората, които се бяха развълнували до степен да ми се обадят и да поискат да говорят с мен. Първото, което установих, е, че са развълнувани не толкова от самото интервю, колкото от развихрилия се след него дебат. Изглежда, че такъв дебат отдавна е трябвало да се състои, но дълго е бил отлаган - навярно поради несъзнаван страх от буйните страсти, които ще отключи. Радвам се, че макар и неволно дадох повод за неговото начало и се надявам той да продължи, макар и не с такава ожесточеност. Второто, и по-важно откритие, е, че в съчетание с "турско" думата "робство" добива особен смисъл за огромна част от съвременните българи, който отива далеч отвъд метафората. Макар да знаят, че нашите предци са били свободни поданици на султана, те настояват, че турското робство е реалност в един по-широк смисъл, който включва грабежите и беззаконията по време на войни, отвличанията на жени и деца, жестокостите при потушавне на бунтове и въстания, кърджалийските зулуми и пр. Накратко, "турско робство" е нещо като универсално понятие за страданията на българите през този период, и не само. Това семантично отместване е видимо в производната дума "поробител", която означава завоевател, а не робовладелец. Установих също така, че привързаността към турското робство не предполага лошо отношение към турците като общност, и слава Богу! Значи турците са си турци, робите са си роби, но турското робство е нещо трето, подобно на молекулите, които имат напълно различни свойства от съставящите ги атоми. Това е успокояващо откритие, което обаче повдига въпроса за особените свойства на тази смислова молекула, наречена "турско робство".

И какви са тези особени свойства?

Харалан Александров: За да ги изучим, е необходимо по-задълбочено изследване, но мога да предложа няколко работни хипотези. Първата хипотеза е, че турското робство е нещо повече от метафора, то представлява архаична мисловна парадигма, която затваря и провинциализира дискурса върху този период от нашата история. Конструктът "турско робство" има свойството да генерализира и опростява историческия опит и да го организира в кохерентен разказ. Това е голямо удобство, защото улеснява мисленето за тази епоха, като я слага под общ знаменател. Недостатъкът е, че блокира възможността за критична рефлексия върху случилото се през тези пет столетия от нашата история. Пленителният разказ за робството спестява на колективното въображение необходимостта да разграничава отделните периоди и исторически актьори в рамките на тази епоха. Проверете и ще видите, че не се прави особена разлика между завоевателя Лала Шахин от 14 век, отцепника Осман Пазвантоглу от 18 век и реформатора Мидхат паша от втората половина на 19 век - всички попадат в графата "поробители" въпреки различния контекст и противоположните им политически цели. Наличието на прецизни изследвания не променя ситуацията. Просто задълбоченото историческо познание остава затворено в академичната общност и слабо влияе върху масовото съзнание. Изглежда умовете не са подготвени да приемат и осмислят онези факти, които противоречат на големия национален разказ, осветен от традицията и подпечатан от авторитета на държавата.

На какво се дължи устойчивостта на тази митологема в българската култура извън политическата пропаганда?

Харалан Александров: На това, че е втъкана в родовата и семейна памет, която я прави близка по особен начин. Това е всъщност втората хипотеза. Историческите митове се поддържат и възпроизвеждат тъкмо чрез избирателно припомняне на епизоди от родовата история. Доста от хората, с които говорих, изтъкват като аргумент в подкрепа на турското робство разкази на техни предци за турските насилия. Тези разкази се отличават с общи сюжетни мотиви и рядко са закрепени към конкретни исторически събития, което е характерно за фолклорното мислене. Не казвам, че тези спомени не се базират на реални събития, а че заемат особено, привилегировано място в родовата памет. Тази памет е строго избирателна: онези събития и случки, които пасват добре в общата картина, биват акцентирани и валидизирани чрез различни наративни стратегии, а други се изтласкват и забравят. Има и такива, които са табу. Давам пример: в предишното интервю споменах между другото историята за българина, който си купува чернокожа робиня и се жени за нея. Оказа се, че тази история е подразнила някои от читателите не по-малко от проблематизирането на идеологемите за турското робство и за безкористната любов на Русия, нашата дежурна освободителка. Причината е, че този сюжет никак не се вписва в разказа за бедните поробени българи, които стенат под османски гнет. Нещо повече - нарушва архаичното табу върху междурасовата връзка, която в примитивното племенно съзнание се отъждествява с кръвосмешение. И тук проблемът не е, че нашата култура е неосъзнато расистка, а че подобен сюжет няма място в утвърдения разказ за епохата. Всъщност това е една красива история за любов и освобождение, която завършва с хепиенд. Нека припомня, че подобен хепиенд е немислим по същото време в юга на САЩ, където, за разлика от османската империя, робството е масова практика.

Как си обяснявате, че 140 години след Освобождението на България травмите от преживяното продължават да тревожат новите поколения?

Харалан Александров: Това е третата хипотеза - за капсулираната травма. Изглежда в писхологически план представата за турското робство функционира като символично вместилище на травматичния опит на много поколения. Явно общността не успява да преработи този опит и да се освободи от него, и затова го капсулира в културната си памет и го пренася в суров, архаичен вид от поколение на поколение. Травматичната капсула затваря в концетриран вид само част от историческия опит и затова нейното съдържание се различава съществено от обективната истина за епохата. Колективният травматичен опит резонира особено силно в индивидуалния психичен свят на някои хора поради собствените им нелекувани травми. Те преживяват болезнено разчупването на капсулата - ефекът е като при отлепването на марля от незараснала рана. Когато бъдат конфронтирани с историческата истина, те се чувстват разстроени, наранени и гневни, сякаш върху тях е упражнено насилие. Това са симптоми, типични за дълбоко травмирани хора. Ако такива хора преобладават в една общност, декапсулирането на колективната травма може да има опустошителен ефект върху индивидуалната и групова психика.

Това откритие повдига методологически и етични въпроси: как в травматична култура историческата истина да бъде въведена по щадящ начин, който няма да предизвика страдание, яростно отхвърляне и вторично затваряне. В това отношение може да е от полза опитът на други общности - например на Германия, където процесът на преработване на травмите от нацизма, а в източните провинции и от комунизма, продължава няколко поколения и поглъща огромен интелектуален и морален ресурс.

Колко време ще е необходимо, за да извървим този път?

Харалан Александров: Зависи кога ще започнем. Добре е да започнем веднага, ако искаме да се избавим от тягостното внушение, че сме вечно прецакани, недооценени и употребени, което ни обезсилва като общност и спъва развитието ни. Провинциалната ни самооценка е следствие от провинциализирания прочит на нашата история и култура, невъзможността тя да бъде видяна като част от разгръщането на голямата европейска цивилизация. Да вземем Чипровското въстание от 1688, което историческият канон разказва като изолиран епизод от героичната борба на българския народ срещу османския поробител. Този прочит не е неверен, но е непълен. Защото мобилизацията на българската католическа общност е резултат от политиката на Римската Конгрегация за пропаганда на вярата в контекста на Контрареформацията. Католическото въстание е смазано от полковете на размирния граф Имре Тьокьоли, лидер на унгарската протестантска опозиция срещу Хабсбургите и тактически съюзник на техните заклети врагове - османските султани и френските Бурбони. В този смисъл трагичните събития в България от 1688 могат да се разглеждат като епизод от голямата драма на европейския 17 век - религиозните и династични конфликти между католици и протестанти, които разкъсват и прекрояват християнския свят. Но ако искаме да видим собствената си история и култура в глобална перспектива, се налага да повдигнем похлупака на турското робство и да надникнем изпод него към широкия свят. Той не е чак толкова страшен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    72 11 Отговор
    Единственият исторически мит е този за Холокоста. Предайте на евреина Сороз.

    Коментиран от #12

  • 2 Да питам

    101 23 Отговор
    Кога ще го обесят този миризлив соросоид за национална измяна?
  • 3 българин

    59 10 Отговор
    Българите никога не сме били роби, били сме завладявани от други народи, били сме заличавани от картата на света като държава, но не и роби на който и да било!

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Готин ама не съвсем

    90 23 Отговор
    Поредния ибрикчия и национален предател, криещ се зад измислени титли и професия, яко усвояващ поредният транш!
  • 5 mediator37

    83 19 Отговор
    Като повдигнем капака освен на смърт, изнасилвания, кланета, пожари, черепи, робски труд- ангария, десетократно по-големи данъци, помохамеданчване, бедност и робство, на друго няма какво да замирише.

    Коментиран от #49

  • 6 съветско робство

    22 78 Отговор
    Все турското робство ви е в устата, а за болшевишкото си траете? От турско ни освободи Русия, после болшевиките унищожиха Русия и ни заробиха.

    Коментиран от #69

  • 7 Anti sederast

    60 3 Отговор
    Харалан Александров е член на Института за взаимоотношения между хората и на настоятелството на Институт "Отворено общество" - София.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Готин ама не съвсем

    79 15 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Вярно, не сме били! Я пак?? Значи идва бея у вас, храниш го поиш го, след това му плащаш данък, че си е търкал зъбите, след което той изнасилва децата ти, че може и теб, щото си падат и по мъжко. След това взема конете ти, качва отгоре две от децата, за да ги прави еничери, ако му е кеф, ти реже главата, за да не знаеш много, а след това ти пали къщата! Но това не е робство, нали?? А ти, като верен поданик, го каниш да мине след някой и друг ден, щото в навалицата е забравил да ощастливи и жената ти!
    Ма само какви промити мозъци сте!

    Коментиран от #15, #90, #95

  • 11 ТУРКОЛАПАЩА

    47 7 Отговор
    бойка доганова Е ЗА С ДВЕТЕ РЪЦЕ ! ТЯ ЩЕ НИ ОСИГУРИ ХЛЯБ И ТУРСКИ СЕРИАЛИ ДОЖИВОТНО ! ЗА ПРЕДАТЕЛИ ПРИСЪДАТА Е САМО ЕДНА !
  • 12 холокост

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Холокост е имало, но не специално срещу евреи, а срещу комунистите! Четете за еврейския болшевизъм и ще разберете срещу кого се е борил Райха.
  • 13 Националист

    69 11 Отговор
    "Робство" е фигура на речта глупаци предатели. Отричащите Турското Иго Българи трябва да им се отнеме Българското си гражданство, понеже те са само на хартия Българи.
    Да се отрича Турското 5 вековно издевателство над нашите прадеди е акт на дълбоко неуважение към техните ненужни страдания и плюене по тях. Аз съм против насилието, но за този долен мръсен предател Харалан Александров ще направя изключение.

    Коментиран от #57, #93

  • 14 Жоро

    54 11 Отговор
    в контекста на горното как се връзва Батак?

    Коментиран от #19

  • 15 Модерен

    42 4 Отговор

    До коментар #10 от "Готин ама не съвсем":

    Модерния прочит го има пак, просто никой не се усеща.
    Идва "инвеститора" с напечатани хартии и празни обещания. Купува земята ти/завода/работилницата/хотела ти. Ти като благодарен родител се опитваш се го ожениш за дъщеря си и ако може и другите деца да заминат после в "чужбината" с тях. Без да се замисляш, че после най-много веднъж годишно да ги виждаш и идея си нямаш дали ще са щастливи. Замислете се над днешната действително, турското робство се замени с друго "по-модерно" !
  • 16 Били сме свободни поданици на султана ?!

    49 7 Отговор
    Сега разбрахте ли защо не сме НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ а само Република България ? Защото НАРОДА СЕ ОБЕЗЛИЧАВА. Разбрахте ли защо Комиците са три пъти седмично по 1:45 минути в Народния театър са наши ПРИЯТЕЛИ и СЛАВИ Трифонов с песни - " Веднъж като се връщах пиян като свиня " НАРОДА Е ПОДЛОЖЕН НА целенасочено РАЗЛОЖЕНИЕ ! Това е стратегия на Западните сили както бе и по турско - българите не са нужни в Европа а територията им.
  • 17 Парламент, Премиер, Президент

    19 4 Отговор
    С виновниците за всички злини у нас от 1989та година.
  • 18 Груйо

    20 51 Отговор
    Много точен анализ на цялостната картина. Наистина някои хора неистово си искат робството и да са потомци на роби. Тъжно е но това е резултат от политиката за унищожаване на българския дух прилагана в продължение на поколения. Кланета и убийства е имало и има по цял свят, но това не прави българите роби.

    Коментиран от #21, #60

  • 19 българин

    14 30 Отговор

    До коментар #14 от "Жоро":

    Като жестока саморазправа на един средновековен народ с въстаналите българи, така както са постъпвали всички завоеватели през средновековието с други народи, без изключение. Това не е отношение към роби, а към въстанал за национално самоопределение народ

    Коментиран от #74

  • 20 Фактолог

    52 7 Отговор
    Харалан върти словесни губеци. Факт е – Ботев, но той ще го одума в пиян екстремист. Факт е – Левски, но той ще го одума за прост терорист. Факт е – Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Бенковски и хиляди още, но той ще ги одума в престъпни елементи.
    "...Конструктът "турско робство" има свойството да генерализира и опростява историческия опит и да го организира в кохерентен разказ..." – думи, думи, думи... а Харалан върти за няколко гроша яки гюбеци...

    Коментиран от #82

  • 21 Готин ама не съвсем

    24 15 Отговор

    До коментар #18 от "Груйо":

    Когато България е падала под турско РОБСТВО, на тази територия са живели около 2 милиона души. При освобождението ни от Русия, на тази територия са живели 3 милиона души! Да отчетем факта, че Сан Стефанска България по територия е била два пъти по-голяма от сегашната ни територия! Или за 500 години населението се е увеличило с един милион души! Ако обясниш този безумен факт, и аз ще приема, че не сме били под робство!

    Коментиран от #26, #30

  • 22 Къде са Тома Томов, Вацев, Ал. Симов

    18 6 Отговор
    Професорите от СУ " Кл. Охридски "? Къде е проф. Иво Христов Христосков ? ЗАЩО всички са толкоз тафтяни и стеснителни ? Къде се скриха Патриотите - Волен, Краси и Валката ? Много ЧУРУК ПАПЛАЧ се навъди и как ще се разминем с бързият влак челно на един коловоз ? Страшно става !

    Коментиран от #94

  • 23 Народе

    27 5 Отговор
    Нега да видим как е било наричано това от съвременниците му и най-вече от тези, които са се борили срещу него. Повече не е нужно. А и е ясно че "робство" не е казано в най-прекия му смисъл, просто безроднишката сган която се опитва да размие този период от историята ни целенасочено изпада в краен буквализъм, за да изсмуче някакъв несъществуващ аргумент.
  • 24 Истината

    36 9 Отговор
    Имало е турско /робство, иго или както решите там го наричайте./ Факт е че са ни клали както се коли агне. Който не вярва да отиде в Батак. Там сме запазили едно малко кътче което да напомня какво се е случвало по това време. То е 500 год. ако някой е забравил. Нашите про дядовци са се били против турците. Е като чета нагоре коментарите , явно не всички пра пра дядовци. Имало е такива, които са приели исляма и сега се турчеят по нашите земи. Но така е не всички са имали мъжки сърца. Да ако се преклониш ще живееш. Но когато един ден умираш в леглото си , ще ти се иска да ти дадът още един шанс, още само един шанс да надигнеш глава и да кажеш , че могат да ни отнемат живота , но немогат да ни отнемат свободата и вярата.

    Коментиран от #85

  • 25 Отново чети ли ще сформираме ?

    20 5 Отговор
    Оказва се че НАРОД И Продажни управници - сме несъвместими ! ЛОШО Радев, лошо, Бойко, лошо НАРОДНИ ИЗМАМНИЦИ ! Правите си оглушки, после ще е късно , ще изтървете ВОЛОВЕТЕ ПО инерция и много ще друса ! Страшно ще стане само искрата да не пламне че барута е сух.
  • 26 До 21

    14 12 Отговор

    До коментар #21 от "Готин ама не съвсем":

    Ти история чел ли си? Били сме около 7 000 000 преди падането под турско робство. След като Руснаците ни освобождават и набиват матрицата в дупарата на турците сме около 2 500 000.

    Коментиран от #29

  • 27 Министерствата на ПРОПАГАНДАТА ?

    19 2 Отговор
    Министерство на Образование и Науката и Министерство на КУЛТУРАТА . И кой бе там да заводи червейчето - министър Рашидов. Той препоръча от всички паметници да останат само два - на Евлоги и Георги Георгиеви ? Не го чухме ? Не го разбрахме ? А къде са нашите будни лидери Сашко DICK OFF, къде е СЛАВИ , нали голям го вади, Къде са онези клоуни дето се плюнчат по телевизиите ! Или всички са от категорията на Станислав Христов Христосков - героят на КР. Радков ?!
  • 28 Нека припомним

    26 5 Отговор
    Преди три години, от МИН на Обобразованието и Науката предложиха искане за сваляне паметника на Левски в столицата ?НАРОДА не реагира ?! Примката около НАЦИЯТА НИ СЕ ЗАТЯГА а стихът на Вазов " Аз съм българче " не се рецитира ?! ЛОШО , КАМЕНОВ ?! ЛОШО !
  • 29 Готин ама не съвсем

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "До 21":

    Ти добре ли си?? Ако сме били 7 милиона, как точно са успели да ни превземат турците?? Те колко милиона са били тогава??? И ако тогава сме били 7 милиона, а след освобождението, което е станало след 500 години и сме тогава 3 милиона, къде са другите българи и техните наследници?? Или българите не сме се възпроизвеждали и не сме имали по 7-10 деца, както го пишат чуждите изследователи? Издишаш от всякъде, ама май четеш някоя от новите ни истории писани под диктовките на Сорос и Доган!
  • 30 Евро реалист

    23 4 Отговор

    До коментар #21 от "Готин ама не съвсем":

    За същият период населението на Англия се е увеличило 12 пъти, на Франция 10 пъти. И да, юридически не сме били роби,но на практика безплатни като роби. Най точно е определението на Вазов - иго. Равнозначно е на гнет и е по силно от потисничество.
  • 31 ХАСАН

    11 37 Отговор
    Браво ..един истински интелектуалец,един истински съвременник и европеец ...един истински БЪЛГАРИН ..не хленчещ,не вайкащ а човек който говори истината

    Коментиран от #40, #56, #76

  • 32 Morgoth

    4 4 Отговор
    Като гледам осъзнал е какви ги е натворил с предното интервю. Дали обаче може такава тема да бъде повдигната, още повече преди избори е интересен въпрос, защото надали политическите интереси ще си траят докато темата се разисква научно и безпристрастно.
  • 33 Btv на кого е ? Ако знаем на кого е ?

    11 2 Отговор
    Ще разберем защо там се показва ШЛАКАТА. Всеки допуснат там , пее по нотите на НАМАЗАНИЯТ СЪС ШАРЛАН ПЕХЛИВАН ! По телевизията ще видите само продажни утрепки !
  • 34 Защо

    8 25 Отговор
    всички настоявате да е "турско" робство, като в дадения исторически период не е имало турци. Защо продължавате да третирате историята неправилно? Имало е османско робство, ако държите да е робство. Редно е да се чете много какво е робство и да се направят аналогии. Например как е било робството преди 200г. в една напреднала цивилизация като САЩ. В статията е даден пример за потушаване на Чипровското въстание- унгарците са го потушили. За Батак всички знаят какво е било, но не им изнася истината.
    Важното е да мразим - основно турците, след това немалка част мразят руснаците, в последните години мразим американците и кого ли не. Важното е да мразим, защото сме пропити с омраза. Нищо позитивно, за съжаление. А за съвременните робства мълчим, нали? Някой има ли какво да каже по въпроса?

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Нека припомним

    17 4 Отговор
    Чорбаджиите винаги са били на страната на поробителя ! И днес е пак тъй ! Господата днес се гнусят от Народа отново и се мислят за Мосю и Ефендета . Събуждането и отрезвяването ви е неизбежно !
  • 36 Килър

    16 4 Отговор
    Много хора се развълнували и искали да говорят с него ! По-скоро са търсели саморазправа !
  • 37 Когато му дойде времето

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Защо":

    Ще го разбереш !
  • 38 Тотю

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Защо":

    На този принцип руснаците днес могат да кажат, че всичко при СССР е било съветско, а не руско, и че не трябва да им се приписват неща вършени по това време. Но както Русия е приемник на Съветския съюз, Така и Турция е приемник на Османската империя. Да не говорим, че ако погледнем писания на българи от онова време си се говори баш за турци. Колкото до турците, не ги мразя изобщо, дори напротив, но нещата трябва да се наричат с истинските им имена.
  • 39 Килър

    5 4 Отговор
    ...а пропо , някакво инфо за адреса му ?
  • 40 Груйо

    10 11 Отговор

    До коментар #31 от "ХАСАН":

    Хасане, с такива приказки ще станеш непопулярен тук, хората си искат робството.
  • 41 Домусчиев ти го каза, а ти чу ли го ?

    5 1 Отговор
    Комплекса с ресторанта е дело на жена му по ф.енски образец, а бутилка вино средна цена е 1,200.00 лв. Дик оф го отпи с опулен от щастие очи ! А как мислиш, там обикновен човек място имали ? И как тъй тоз голобрад чикобиец набра таквоз висота ? Накой батко го побутва с непочтени капитали и от кого ли са те ? Не са ли на НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ? И затуй ли днес НАРОДА Е извън борда, за да не претендира ?! А ?! Ко става тука ве ? Сън ли е или РОБИН ХУД с брилянтни !
  • 42 Дядо на 65г

    23 6 Отговор
    Харалан Александров защо не повдигне похлупака на Холокоста??
    Или там бият през устенцата... но,иначе виж, за няколко турски лири може да се гаври българската история! Не те ли е срам бе, Александров, не те ли е срам!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Rusnak

    9 1 Отговор
    500 годишен похлупак... Не е смешно, но това разсмя.
  • 45 темелко

    15 1 Отговор
    Както сега, така и тогава е имало много нагаждачи. Тогава конкректно към новата Османска власт. Според мен, юридически не сме били роби, но яко подтиснати от османците. Все пак сме имали някакви права и собственост които роба няма.

    Коментиран от #61

  • 46 пловдив

    18 5 Отговор
    Я да вземе да прочете, поне едно стихотворение на съвременника на всичко това, гениалният поет Христо Ботев, загинал за свободата на такива идиоти като него.Ох, зная,зная,ти плачеш майко,затуй ,че си черна робиня.Коментара оставям на вас.
  • 47 Дойче

    14 4 Отговор
    Тоя неграмотник Александров се излага ? Защо не седне и прочете нашите писатели - очевидци, които са определили онзи период от историята ни като "Иго", което означава робство, безправие, безвластие, геноцид в едно.

    Коментиран от #88

  • 48 Един

    12 2 Отговор
    Защо Deutsche Welle не си гледат мигрантите, ами се занимават с нас?
    Или има някой "мигрирал" "българин" дето "работи" в Deutsche Welle и дето се чуди как да искяри нещо повече?
  • 49 Изстрадал поданик на ЕС

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    Това се нарича: "търговски, културен и ГЕНЕТИЧЕН обмен", питай хората от БХК - те ще потвърдят!
  • 50 Не го разбрахте нали ?

    11 3 Отговор
    Премахвайки названието НАРОДНА от Наименованието на държавата - Република България разграбването и разкъсването и на парчета, не подлежи на коментарии и претенции от страна на цървуланковците, които с труда си са я ГРАДИЛИ и им принадлежи ! От 1989 г. труженичка е изхвърлен от политическата сцена, той е НО БОДИ , никой сиреч. И тогаз стана туй що е днес у нас ! Корабите на НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА, Бойко ги друса на Домусчиев, щото те са тяхни на Републиката а не на НАРОДА ! И те така - НО до кога ?

    Коментиран от #58

  • 51 Иванов

    13 4 Отговор
    Вижте, на Харалан му се плаща да говори тези лъжи, а на дойче веле да ги публикува. Дианет-а плаща щедро!
  • 52 А кой е активста Асен Генов

    8 1 Отговор
    Симпатично момче ?! Шарини черги и той у нас тъче ! Активист да си е.ш майката ! Пусти НЕСТИНАРСКИ ТАНЦИ !
  • 53 GTR

    16 6 Отговор
    Харлане ако те чуе твоя дядо какви ги редиш, ще ти скъса ушите за да се "капсулираш" правилно. Не е само до изкривената история според теб, погледни и народните извори - песни , литература, легенди... колко е било "хубаво" през робството.
  • 54 бузю

    15 7 Отговор
    То бива ,бива дупедавство и гъзолизане , ама такова , като на Харлан не бива!
  • 55 имах сън

    6 3 Отговор
    И като повдигнеш капака ще направиш услуга на някой като Болен
    Сидеров, патриот до смърт, на хранилка при Доган и Бойко.
    Стига фантазии ,не се насънувахте?
  • 56 30 сребърника

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "ХАСАН":

    Той е скромен, така че за вашите добри думи, ние ви благодарим от негово име!
  • 57 Guest

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Националист":

    Я да те питам аз с'я, утре решаваме ма'алата, че няма да плащаме сградна инсталация. Ама запъваме здраво: каски, кори, бухалки и лобут як с полиция, и джандарми! Как мислиш, дали като видят "службите" дебелия, нема да ни запукат на мръвка, аъъ?! Не че нещо, обяснявам кръвопролитията по разните възстания. Няма власт дет' да стои диванчопрас 'га и вадиш джепанета и калъчки. Да сме си опичали якъля век и половина, та да не сме сдавали територита! И да, до средата на 18 в. е имало и издевателства, ама след т'ва е било "демокрация", доколкото може да има такава в Суди'Хар'би напр.
  • 58 Научи

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Не го разбрахте нали ?":

    Какво значи : “ Република”!

    Коментиран от #64

  • 59 723

    14 3 Отговор
    А защо Иван Вазов пише "Под игото"?!?! Аман от празнодумци като този измислен Харалан, живота си "изкараха на куци крак", думи, думи изпразнени от съдържание!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Яко

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "темелко":

    подтиснати казваш тогава а? Ами виж как се чувства обикновения гражданин сега, като изключим една шепа нагаждачи , върхушки на партии и приближените им, олигорси, крадци и др.подобни? Ами през последните 30г. страната напуснаха около 2млн. българи- под чие робство се намират, че напускат домовете си, оставят семействата си?
    Нека да си спомним: Клаха народа си, както турчин не го е клал. Тъй че историята е разтегателна, всеки я тълкува според своята изгода

    Коментиран от #72

  • 62 не на феодалните старчета от БАН

    10 2 Отговор
    Нека така нареченият социален антрополог-Сополан Александров да прочете книгата на експремиерът на Турция Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина:Мястото на Турция в международните отношения“ или най-малкото да не се прави,че не я е чел,за да разбере колко вредни са боклуците като него и то не само за България,но и за всяка нормална държава и от друга страна да му светне лампата с какви глупости се занимават турците включително в днешни времена.Такива като него са от едно котило-ей тези същите боклуци,дето квичаха как трябвало да напълним държавите си с мюсюлмянски навлеци,защото били уж клети бежанци.После станаха така жизнено необходими и желани за Европа Мигранти.Даже умньовците като него от БАН,правеха презентация на въпросната книга,най-вероятно покрай горещата дружба и другарлък между Борисов и Ердоган.А какви безумия има писани в нея.....
  • 63 ххх

    12 0 Отговор
    Дойче зеле-вън от БГ!
  • 64 Маруло гиздава !

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Научи":

    ТУЙ ЩО го пишат по книгите, не расте по нивите !
  • 65 007

    5 0 Отговор
    Хaрае*ан Нaс*анoв когa ще кажe нещo и за сeбе си? Кога ще пoкаже снимка на гopилaта, която гo е прaвила? :(
  • 66 На теб ли да вярвам или на очите си ?

    5 1 Отговор
    На написаното, на разказаното, на обещаното или на фактите да вярвам ? Сапунисват ни отзад бавно и методично !
  • 67 НАРОДА усилено се ЗАТЪПЯВА !

    5 1 Отговор
    Това е правителствена национална антинародна политика !
  • 68 А доброволци - лайкучки БОЛ !

    4 1 Отговор
    Докато има Проститутки - СМИ Средства за масова дезинформация, служещи на Правителство , Парламент и Президента - народа е подложен на ПСИХОЗА за химерни ценности. А ЦЕННОСТИТЕ СА ОНОВА С КОЕТО ЖИВЕЕ НАРОДА ? Де го ?
  • 69 Боне крайненеца

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "съветско робство":

    А сега Какво робство е?
  • 70 Помнещ

    5 0 Отговор
    D.W + наш Хараланчо+ НБУ + БХК+ НПО-та върлуващи в страната ,са като Херодот за Българската История! Преди тях не сме имали История, дори Паисий, Софроний не са съществували!
  • 71 Чинга чук

    5 1 Отговор
    То и в Америка не е имало робство , и афроамериканци е нямало ,а Хараланчо какво ще кажеш по темата
  • 72 темелко

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Яко":

    6 плюс за коментара.
  • 73 ПАНАГЮРИЩЕ

    9 6 Отговор
    Турско робство е имало г-н Национален предател - Жестокостите и поругаванията , които са извършили турците за 500 години никой не може да го заличи от паметта на НАРОДА.Всички , които са били външни наблюдатели по това време го пишат в техните трудове за зверствата ,които са направили. Ела да ни обясниш в ПАНАГЮРИЩЕ,КОПРИВЩИЦА,ПЕРУЩИЦА,КЛИСУРА И БАТАК дали не имало такива неща и да видиш какво ще ти се случи .... Особено ти препоръчвам да отидеш това да го кажеш в църквата с черепите и костите на всички загинали там - запалени и изгорени живи в черквата на БАТАК - това да го кажеш на потомците на оцелелите след този погром. След като не имало ТУРСКО РОБСТВО да дойда да ти приложа наяве в къщата ти тогавашните прояви и привички на турците спрямо Българите пък да видим какво ще приказваш после. Не съм срещал скоро такъв безродственик като теб. Истински се надявам някой да ти потърси Наказателна отговорност за тези абсолютни лъжи , които си написал и се опитваш да ги прокараш сред БЪЛГАРИТЕ. Идва ВИДОЕВ ДЕН ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ РАНО ИЛИ КЪСНО !!!!
  • 74 Хрис

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "българин":

    ПреАтел, прав си, но не съвсем. Полша ( става дума за по-голямата част от страната) през 1795г. е била присъединена към Русия, Суворов жестоко е потушавал едно от'най-големите им въстания, но полската аристокрация и интелегенция никой не е клал, никой не е посягал на вярата им, поляците са имали парламент, правителство, училища и университети и т.н.
  • 75 Диамантената ръка

    5 1 Отговор
    Не били робовладелци, а завоеватели и затова нямало робство. А тия азиатски завоеватели са били доста по-примитивни от римляните. Имало беззакония по време на войни. Тук над 400г. е имало беззакония. А това, че и днес се оправдаваме за тъпотиите си с турско робство е прекалено, да. Също както и да се навеждаме на "освободителите" ни. Освобождавали са ни руски благородници и мужици, не путинови олигарски и съветски комунисти.
  • 76 От Пирдоп

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ХАСАН":

    Е, щом няма чалма значи е ,,европеец( интелектуалец)
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Харалан

    7 4 Отговор
    За пари ще пробута и майка си на турците ПРЕДАТЕЛ , а за предателство наказанието е само едно ....... Казал го е АПОСТОЛА!

    Коментиран от #96

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ахмед

    1 6 Отговор
    Българите са роби и роби ще си останат!
  • 82 бля бля бля

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Фактолог":

    От цялото нищо разбрах само едно - Харалан страда от словесна диария.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гост

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Ако са ни клали, не за 500 години, а за 5 месеца всички българи щяхме да сме приели исляма. Османците не са били прости, след като са имали ум да разширят територията си на три континента. И защо сме строели църкви? От една страна башибозука ще ни коли и беси, а от друга страна ние робите църкви ще строиме.

    Коментиран от #86

  • 86 JPower

    3 2 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    Чети за моркова и тоягата!!! Османците са много, Ама много прости, затова султаните и везирите им нямат нищо османско!!! За това са взимали българи за еничари, защото осмака и за овчар не става. Евреите са били бирниците и администрацията!!! Таз осРанска ""империя" е еврейски проект срещу..... християните и по специално българите. Наричали са ни ""гяури"", погрешно е да се смята ,че това е неверник- християнин. Турците не са наричали така гърци,арменци,сърби, франки, англичани и т.н...а само българите!!! "Гяур" е поклонник на огъня!!

    Коментиран от #89

  • 87 Уйо Уев

    2 3 Отговор
    Дали е имало робство или е нямало, това е въпросът.? Егати въпроса... хората се чудят до Марс ли да идат или до Юпитер тука още един бюлюк народ реват, че са били роби преди да се родят.. Ако си читав за и 50г създаваш силна държава. Ако не си, не 140 г, а 1400 г да минат пак ще си слуга на някоя друга нация.
  • 88 536

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дойче":

    Като те чета,разбирам,че хал хабер си нямаш,откъде идва думата ''ИГО''.
  • 89 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #86 от "JPower":

    Османците са били прости, затова ние умните българи сме им били 500 години "роби".

    Коментиран от #91

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 JPower

    4 1 Отговор

    До коментар #89 от "Гост":

    Пак ще го обясня, специално за теб. Суджуците и османците са маша в ръцете на евреите. Не случайно,след като са изгонени от Испания, евреите бягат тук. Солун, до втората световна война, е най-еврейския град в света. Всичките висши длъжности са били заети от евреи или дюнмета!!! Евреите са управлявали, но те не обичат да си цапат ръцете, за това ползват най-простото човекоподобно-турчина!!! В момента, туркия се управлява отново от евреин- Ердогрух!! Ако толкова много те интересува, провери за евреите в България през турско...
  • 92 8001

    5 1 Отговор
    Османско или турско робство не е имало. Имало е еврейско робство.Тези 500г. са реализирани по еврейски проект от Синедриона във Венеция.Евреи задкулисно са управлявали Османската държава.
  • 93 без значение

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Националист":

    Робство--не е само фигура в речта. Тя има летописно обяснение, а не историческо. А господин Х. Александров и още нему подобни
    с опитите си да ни показват колко много знаят, се оказва, че са жалки. Този, който не чете от летописа, а се мъчи
    да ни поднася исторически манипулирани версии, най-малкото се оказва и невеж. Достатъчна е фразата, произнесъл почти в първите редове на статията--цитирам НАВЯРНО ПОРАДИ НЕ ОСЪЗНАВАН СТРАХ Навярно господина няма представа, че не може
    да има не осъзнаван страх Не осъзнаван страх има само при малките деца Въпроса ми е следния---СТРАХЪТ
    КАКВО Е---СЪСТОЯНИЕ ИЛИ СИСТЕМА. Нека обясни къде се подвизава страхът. Кой е неговия покровител ???
    Какво е за него думата робство. Бих искала да ми я обясни,
    не през исторически разсъждения, а през летописни такива----
    ако изобщо е наясно с разликата между летопис и история.
    Обясненията му с поробител и завоевател, показва низко ниво на интелект, и от това следва всичко друго. Плоските и повърхностни обяснения са плод най- напред на невежество, и
    подплатено и със самочувствие--вече става страшно.
    КАКВО ,,ПРЕКРАСНО ПРИЯТЕЛСТВО Е ИМАЛО МЕЖДУ ЕВРЕИ И ОСМАНЦИ---ТА И БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ВКЛЮЧЕНИ ТАМ"
    Е-е, ние не разбираме от,,приятелски огън", за това си го таксуваме като РОБСТВО, господин Х. Ал
  • 94 ИСТИНСКИ ПАТРИОТИЧЕН РОБ НО ЗЕЛЕН

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Къде са Тома Томов, Вацев, Ал. Симов":

    Ааааа прудавами пасапорти, всите айфуци и патриоти сме ангажирани да пласираме новите пасавани.
    Сега е ден година храни, а след изборите току еиж са ни вкарали в панделата.
    Абние мислим да фухнем някъде преди да са ни хванали.
    Не ме итересуват историците, искам да бъдат роби българите .
    И без това сме дебили, лош материал и за нищо не ставаме.
    И аз искам да бъда РОБ , но ногат роб но като Роби Уйляимс .
    Толкова години ни внушаваха че сме роби , тюххх сега ще умра от срам.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Меринджей

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Харалан":

    тоя който е детеубиец ли?
  • 97 Янко Янчев

    1 0 Отговор
    Германофил-криптотурок разрушава митология, като използва шаблони за пияните руснаци и приказки за българи-робски собственици