Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Защо БПЦ обърна гръб на папа Франциск

В БПЦ има сериозно недоверие и отрицание на икуменизма, датиращо още от комунистически времена. Учтиво, но резервирано и с подозрение владиците приеха и папата. Ето какво още пишат чуждите медии:

Публикувана: 8 Май, 2019 13:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1842
Защо БПЦ обърна гръб на папа Франциск
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И днес немскоезичните медии отразяват и коментират завършилото посещение на папа Франциск в България. „Папата окуражава мигрантите в България" изнася в заглавие швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг”, а тази тема присъства и в много други издания. Медиите отразяват срещата на папата с бежанци във Враждебна, както и посещението му при католиците в Раковски. В тази връзка „Тиролер Тагесцайтунг“ отбелязва:

„Католиците са незначително малцинство в България, но в Раковски те са мнозинството. И докато ръководството на Православната църква обърна гръб на папата, ентусиазмът в тази католическа провинция беше огромен."

Медиите се спират и на „Събитието за мир“ на площад „Независимост“ в София, в което участва Франциск, и подчертават отсъствието на БПЦ. Католическото „Домрадио“ отбелязва, че това отсъствие има символичен характер: „Официалните представители на БПЦ бяха неприятно изненадани от посещението на папата в България. Те се държаха учтиво, но резервирано и наблюдаваха с подозрение еуфорията около Франциск", коментира радиото.

Същата медия излъчи и интервю с д-р Йоханес Йолдеман, специалист по православие в Икуменическия институт „Йохан-Адам Мьолер“. В началото репортерът припомня категоричната позиция на българския патриарх Неофит, че по въпросите на вярата не може и не бива да има компромиси и пита защо българското православие се държи по този начин. Йолдеман отговаря, че в БПЦ има широко разпространена нагласа срещу икуменическото движение. По-нататък той коментира:

Така църквата позволи на властниците да злоупотребят с нея

„Нейните корени трябва да търсим в началото на 1990-те години, когато се появиха първите наченки на критично преосмисляне на миналото на собствената църква по времето на комунизма. Тогава съществуваше подозрението, че патриарх Максим е бил инсталиран от комунистите. Освен това витаеше предположението, че цялото отваряне на БПЦ към икуменизма се е случило по инициатива на комунистите. Икуменизмът и комунизмът бяха дамгосани, тъй да се каже, с един и същи белег. През 1992 г. възникна дори алтернативен Синод с алтернативен патриарх и в църквата настъпи разцепление, което беше преодоляно с много мъки чак през 1998 г. Но все още се усеща в БПЦ. (…)

Икуменизмът и комунизмът просто съвпадат по време. В комунистическата сфера на влияние - не само в България, но и в Румъния, Русия и в други държави - православните църкви започнаха да се отварят някъде около 1961 г., по времето, когато комунистите бяха на власт. Според мнозина критици, православните църкви са допуснали да бъдат овладяни от комунистите, а икуменическият им ангажимент е целял да демонстрира, че в страната всичко е наред с религията и с църквата. Така църквата позволи на властниците да злоупотребят с нея в сферата на икуменизма, казва експертът.

По същата тема Католическата осведомителна агенция (КНА) цитира думите на Пловдивския митрополит Николай, че посещението на римския папа било политически акт с цел да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне. „Домрадио" коментира, че дори в собствената си църква Николай е оспорван като владика. По същото радио репортерът се връща към изявлението на българския патриарх, че по въпросите на вярата компромис не може да има. Това изявление Йоханес Йолдеман коментира така:

„Като начало трябва да кажа, че той всъщност има право. По въпросите на вярата наистина не може да има компромиси. Според мен, тази формулировка идва от това, че от българска и православна гледна точка икуменизмът изглежда като терен, където се практикува дипломация. Тоест, на мястото на междудържавната дипломация се води междуцърковна. А във всяка дипломация, естествено, се търсят компромиси, сглобяват се съюзи и има стремеж към споразумение под най-малкия възможен знаменател. По въпросите на вярата обаче това не бива да се прави - от наша, католическа гледна точка също. Възможно е най-много да се търси някакво разбиране по онези въпроси, по които сме на различно мнение - например за ролята на папата в една отново обединена църква."

Бежанци и бедност

По повод срещата на папа Франциск с бежанци във Враждебна „Домрадио" коментира: „България граничи с Турция и обикновено е транзитна страна за бежанците. В тази най-бедна държава от ЕС по принцип никой не желае да остава. Много българи - също."

И кореспондентът на агенция „Ройтерс" от София поставя сходен акцент: „България, най-бедната страна в ЕС, застава на антимиграционни позиции, независимо от бързо застаряващото си население и ниската раждаемост. Повече от 2 милиона българи са напуснали страната след падането на комунизма през 1989, за да търсят по-добри перспективи на Запад. Общото недоволство поради бавния икономически растеж, заплахите за сигурността от страна на ислямистки екстремисти и съпротивата срещу миграцията през отворените граници на ЕС увеличиха подкрепата за евроскептичните националисти в много страни-членки в навечерието на изборите за Европейски парламент в края на месеца."

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Защото са комуняги кланящи се на два Бога!!!:):):)
Защото не искат мир за хората,а власт и робско подчинение!!!:):):)
Защото служат на КГБ и Путин,а не на Бога!!!:):):)
Защото са бездушни лицемери!!!:):):)
Защото са роби на Ролекс и Мерцедес!!!:):):)

Коментиран от #3


Оценка:
-35 +16

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Защото са зли и отмъстителни!!!:):):)Защото са комунисти под прикритие в Църквата!!!:):):)Защото са мъже в черно!!!:):):)Защото са родени и отраснали в тъмнината на Тоталитаризма!!!:):):)Защото у тях няма светлина,а страх!!!:):):)Защото душите им не са свободни,а зависими от КГБ!!!:):):)

Коментиран от #11


Оценка:
-25 +9

Иванов
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Стига сте ни занимавали с тази педофилска хомо ерес католицизма!

Оценка:
-12 +35

9
Този коментар е премахнат от модератор
георги
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Поклон пред БПЦ за достойнството Поклон.....

Оценка:
-8 +49

11
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Защото и в БПЦ има разделение на Богослужебници и Богоизползвачи!!!:):):)Защото Висшия клир е заразен от комунизъм и бездушие!!!:):):)Защото са затворени в своя собствен тоталитарен кръг в който хората са клиенти и потребители!!!:):):)Защото не поддържат църквите със събраните средства!!!:):):)

Оценка:
-20 +9

Тръмп
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Защото не сме видяли Отче в Училищата и Болниците!!!:):):)Защото са далеч от децата!!!:):):)Защото умеят само да забраняват и отлъчват!!!:):):)Защото Истината е заменена от лъжа и лицемерие!!!:):):)

Оценка:
-10 +10

ЕТО ЗА ТОВА
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Публикувано във факти.бг:'' Папата, който пристигна в България, изрази тревога от обезлюдяването на страната, призовавайки я да не затваря вратата за чужденци.''-щял да пълни страната ни с бежанци,които отдааааааавна се наричат МИГРАНТИ и се оказа,че не са никакви бежанци,ама той тъпакът откъде да знае!

Оценка:
-3 +29

15
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Защото БПЦ отсъстваше и в Северна Македония при образуването на тяхната Православна Църква!!!:):):)Защото така им е наредено от КГБ,а не от Исус!!!:):):)

Оценка:
-17 +3

123
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Папата не ни итересува ние сме православни. Подсрешнахме го нахранихме го довиждане.

Оценка:
-5 +28

Четата
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Защото БПЦ е една от малкото останали институции, които реагират адекватно на деградационните и антибългарските вълни които основно връхлитат отвън, но в някои случаи извират и отвътре. От година и половина към тях се присъедини и президентството.

Оценка:
-7 +23

19
Този коментар е премахнат от модератор
Ъхъм
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Яд ги е, че тая папата е нещо като милиардер, а тия тука изстискват църковната каса за бензин на мерцедесите и съответно данъкоплатците трябва да им оправят бизнессградите (църквите и храмовете) чрез принудителни дарения от държавата (принудителни за атеистите)

Оценка:
-12 +6

21
Този коментар е премахнат от модератор
Касчей
(гост)

Неутрално
22 Отговор
Предполагам,че всички изказали се, като източноправославни са постили от Сирни заговезни до Възкресение, изповядали са се и са си причастие и ходят редовно на служба

Оценка:
-3 +4

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
23 Отговор
БПЦ НЕ Е ОБЪРНАЛА ГРЪБ простаци от ДВ!!!Посещението бе по друга линия и БПЦ ОКАЗА НУЖНОТО УВАЖЕНИЕ !!!!!!!!на папата......и кано не искате комунисти ....НЕ ГИ СЪЗДАВАЙТЕ, скъперници и алчно фарисей.

Оценка:
-0 +4

Шаран БГ
(гост)

Неутрално
24 Отговор
ДВ,като всяка една медия в Германия, е строго подчинена на политиката на янките.Те никога тяма да кажат, защо и с чия "приятелска" помощ страната ни изпадна в икономически "кьор-сокак".Сега начело с римския папа плачат за обезлюдяването на страната ни и призовават за "прием на чужденци". Тоя апел под чия диктовка е ? А.Меркел и Макрон поутихнаха с призивите за прием на "чужденци", защото хората в страните им проумяха , каква напаст са папуасите-мигранти, неподдаваши се на интеграция !! БПЦ не е хукнала да се прегръща с Папата, но го е приела достойно. Сигурно недостатъците на всички ни са много, обаче защо ДВ вади на показ само тези на БПЦ. Една политическа двудневна визита на държавен глава бе оценена и приета от политическия елит на страната ни. Г-н Йолдеман като чепка всяка фраза и всяка дума на православните ни чернокапци, защо не направи същото и с казаното от ватиканеца ??
И да коментира, за да лъсне двуличието му ???Остава ДВ след време да коментира, дали нашите политици са изпълнили заръките и напътствията на Ватикана...........

Оценка:
-1 +2

Мелани
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Подкрепям Тръмп! И слепеца видя колко бпц е заразена с чумата на комунизма! Впрочем той никога Не си е тръгвал от там. Проповядване на омраза, алчност, лицемерие, лъжи, неадекватност, страх. Срамувам се от вас!

Оценка:
-0 +1

26
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира отношенията с Косово и ЕС
Не може сърбите да изгубят всичко, а албанците да получат всичко"

Още бисери