Last news in Fakti

20 Май, 2019 14:30 3 545 95

Тихата русификация на България – рискове, възможности и последици – Част 2

  • русификация-
  • българия

За имигрантите от юг огради, а за тези от изток - червен килим

Тихата русификация на България – рискове, възможности и последици – Част 2 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Процесите, водещи до демографските промени в България, бяха катализирани от входящите и изходящите миграционните потоци през последните 20 години, които се развиха на фона на кампаниите срещу бежанци и мигранти, пресичащи турската и гръцката граница по пътя към сърцето на Европа. Българските националисти се издигнаха и получиха власт и известност, като се фокусираха върху контрола и ръчното управление на имигрантските потоци, давайки предимство на любимия си микс.

Констатацията в споменатия по-горе „поверителен” доклад се фокусира върху етническите рускоговорящи и руски граждани, които се превърнаха в най-голямото етническо малцинство – по-голямо от това на етническите турци. Това стана възможно благодарение на емиграцията на повече от 2 милиона български граждани, което подкопа традиционните местни малцинства. В допълнение голям брой български турци не подновиха българските си паспорти.

Проправителствените медии и управляващият политически елит внимателно избягват да обсъждат въпроса за нарастващия брой рускоговорящите имигранти. Дихотомният сценарий изглежда работи – бежанци и имигранти се спрягат като „лошите“ по определение, защото влизат от юг – за тях София издига стени и бежански центрове. Рускоговорящата имиграция, обаче е безопасна, – за нея има червени килими – тъй като запазвали традиционните религиозни, етнически и защо не бъдещи политически баланси под контрол.

Колко голямо е имигрантското рускоезично малцинство?

От официални източници, сред които министър Ангелкова и изявления от руското посолство, цифрата, която се движеше различно, е надхвърлила 400 000 руски граждани. Странно е съвпадението, че руското посолство, както и министър Ангелкова предполагат, че рускоговорящите са руски граждани. Цифрата в конфиденциалния доклад към правителството е още по-голяма – около 500 000 души, което де факто прави рускоговорящите най-голямото малцинство в България.

Винаги трябва да се пипа внимателно в тези сфери, особено за възможен пропаганден компонент, но безспорната тревога е че правителството укрива критична информация от обществеността. Последствията от подобен непознат мащаб на руската имиграция у нас могат да бъдат значителни и далеч от еднозначно положителни. Разбирането за движещите сили и последиците от неконтролирана имиграционна вълна от Русия е от решаващо значение за избягване на риска и превръщането му във възможност. Изкуственото държане на темата под радара на обществено внимание и контрол, което оставя впечатление за мълчаливо съдействие на този процес на правителствени служители и партньори от управляващата коалиция, само по себе си е заплаха за националната сигурност на България.

Имиграционните потоци и тенденции никога не са линеарни – има пикове и спадове, но последното, което може да се изведе като тяхна характеристика е че са органичен и самовъзбуждащ се процес. Поразителната цифра от половин милион рускоговорящи имигранти не е достигната за една нощ.

Официалните данни за имиграционните потоци са оскъдни – Националният статистически институт предоставя обобщени данни, които не са специфични за източник на имиграция – от ЕС, извън ЕС и от български произход. Но това не е трудно за разгадаване, да се види че най-значителна е имиграция от страни извън ЕС, включително от Русия. Броят на имигрантите от страни извън ЕС варира през годините – от малко над 5 000 през 2012 г. до 12 200 през 2013 г., след това 15 600 през 2014 г., 13 000+ през 2015 г., 10 000+ през 2016 г., почти 12 000 през 2017 г. и 12 300 през миналата година. Дори да се предположи, обаче, че всички имигранти извън ЕС са рускоговорящи, пак не могат да обяснят цифрата от половин милион души.

Какво се крие зад тези цифри? Постоянно, временно пребиваващи или рускоговорящи с удължен престой на почивка?

Оглушителното мълчание на българските власти може да бъде съзнателно – мотивирано от съображения за „националната етническа сигурност“ – грижа за етническото, расовото, политическото и религиозното равновесие, но също така и в резултат на пленяването на управляващия елит в България от чужди интереси. Но тези процеси променят драстично демографската структура на България, като позволяват на Кремъл да контролира всяко българско правителство от тук нататък. С други думи, всичко, което би могло да застраши интересите на Москва, включително използването на територията на страната за операции на НАТО, може да бъде поставен под чужд контрол.

Използването на имиграцията като инструмент на руската външна политика се оказва значима и дългосрочна стратегия, която бързо се издига нагоре по стълбата на приоритети на Кремъл.

Според данни, публикувани от посолството на Руската федерация в София, по време на последните избори в Русия почти 90% от всички гласове в дипломатическото представителство в България отиват при Владимир Путин. Човек трябва да бъде внимателен към бързите заключения без цялостен контекст, – гласувалите са няколко хиляди руски граждани, – но това може да се разглежда като индикация, не толкова като представителна извадка, за обхвата на подкрепа, която руският лидер и неговата политика имат сред руската диаспора в България.

Ето защо лесните изводи – да се гледа на всеки руски имигрант като продължение на властта на Путин е едновременно параноично, преждевременно и в крайна сметка некоректно. Процесът се нуждае от сериозно проучване и задълбочен анализ. Именно поради многообразният му и многопластов характер, процесът на русификация трябва да бъде оценен по най-обективен и безпристрастен начин.

Тези изследвания трябва да се превърнат в приоритетна задача на всички институции, занимаващи се с националната сигурност – Държавната агенция за национална сигурност, Държавната разузнавателна агенция, Българската академия на науките и съответни академични научни звена, НПО, разследващи медии и изследователски центрове. Въпреки че свръх реакцията не е нито оправдана, нито продуктивна, отсъствието на реакция е пряка заплаха за сигурността на България, при това с дългосрочни последици.

„Секретният“ доклад по темата за новото най-голямо етническо мнозинство, който е останал без последствия, със сигурност е достигнал офисите на президента и министър-председателя, на законодателната власт и главния прокурор. Съдейки по приглушената им реакция – те не знаят как да реагират. Следва да отчитаме, че това е първият път след освобождението от османско владичество, когато в България ще живеят повече етнически руснаци – рускоговорящи, отколкото етнически турци.

Предишните върхове на руската имиграция датират от времето на болшевишкия преврат през 1917 г. с руската „бяла“ емиграция. Тогава правителството на Александър Стамболийски се съгласи да приеме повече от 30 000 белогвардейци – руски граждани и им позволи да се установят в страната.

По големина и историческо значение руската емиграция в България в периода между двете световни войни, е сравнима с емиграцията към „руското зарубежие“ на други места на Балканите и в Западна Европа – като Париж, Прага и Белград.

Белогвардейските емигранти допринесоха много съществено за развитието на културата и науката на страните домакини. Това не е толкова просто да се каже и още по-малко даденост за сегашната руска емиграция на Путин.

Текущата имиграция в България е десет пъти по-висока от предишните, има много по-неясен профил и съдба от гледна точката на способността и да се „претопи“ в българската нация, а това е проблем от съвършено различна лига.

Нещата не са черно-бели и определено не са лесни за анализ.

От една страна, етикетирането на всички руски граждани като трансгранично продължение и агенти на политиката на Путин и Кремъл, или опаковането им като заплаха за националната сигурност на България, е неприемливо, контрапродуктивно и води до погрешни заключения и действия.

По-голямата част от новата руска имиграция от времето на Путин са пенсионери или възрастни хора. Бежанци от руската действителност, които търсят по-евтин и по-сигурен живот със своите семейства в държава-членка на ЕС. Класическият случай е семейство с един от работещите родители, който редовно пътува до и от Москва през почивните дни до Варна и Бургас, а останалите родители /баби и дядовци/ остават с децата.

Има и примери за релокация на руски фирми и техните служители, заедно със семействата им. Пенсионерите са мнозинството, бягайки от срива на жизнения стандарт, лошия климат, лошата храна и скъпия живот в Русия.

Критичната линия в оценката на риска е да се разбере степента на уважение и съответствие на тези имигранти с основните ценности на българите, включително нашите евроатлантически избори. След това идва още по-трудната задача да се оцени склонността и способността на новата руска имиграция към конструктивна, а не деструктивна интеграция.

Има две групи в рамките на руско-езичните общности – групи, които са съвместими с евроценностите, които се интегрират добре и ценят, че България е различна от Русия именно като част от ЕС. Това са обикновено високообразовани и квалифицирани хора, които говорят много езици, независими и мобилни. Повечето от тях бягат от Русия, недоволни от политиката на Путин, а не защото непременно са негови идеологически противници, просто се измъкват от реалността у дома. Те не търсят принадлежност към затворената руска общност за да оцелеят и да запазят своята отделяща ги руска идентичност.

Има и други по-интровертни групи от руски имигранти, които имат желание да възпроизведат родния си край в България – така наречената „кръгова и самодостатъчна миграция“. Тези хора изпращат децата си в руски училища, срещат се предимно и само с други руски имигранти и отказват да се интегрират. За тях няма „котел на претопяване“ на етнически различия, – остават с манталитета на жителите в анклави – малката Москва, малката Одеса и т.н. В техния кръг се движат предимно руски медии, книги, бизнесът им и е за и от Русия, включително свързан с търговия с енергийни и други суровини.

Няма изненада в това, че тази руска имиграция е среда и продължение на влиянието на руските тайни служби и престъпния свят. Последните разкрития на Belingcat и други източници сочат изключително опасно взаимодействие между руското военно разузнаване – ГРУ, което използва руската диаспора и българските паравоенни групи, включително при незаконен внос на оръжие и друго оборудване.

За страните със силни институции и традиции в имиграционната политика капсулирането на руските имигрантски общности, макар и проблем, не е нито изненада, нито непреодолимо предизвикателство. Те са достатъчно независими и достатъчно ресурсни, за да могат да абсорбират имиграцията, която се е доказала като проблемна откъм интеграция.

За България, чиито тайни служби и институции са до голяма степен пленени и имат нулев опит в управлението и контрола върху имиграционни потоци, такова устойчиво високо ниво на входяща имиграция от североизток е изключително предизвикателство. Когато тези имигранти имат доказано присъствие и се утвърждават чрез затворени квартали, затворени жилищни курорти и ваканционни комплекси, вероятността да получим най-лошия вариант на руски имигрантски микс е висока. Това може да се окаже изключително рисковано и разрушително както за вътрешните демографски, така и за политическите, етническите и социалните баланси.

България би могла да стане много по-уязвима за агресията на Кремъл.

Край на втора част

Бел. ред. Материалът е публикуван в сайта bulgariaanalytica.org


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 337

    53 38 Отговор
    Никон не ти вярва, Илияне. Беше си откачен посланик, остана си и откачен човек.И да мелиш срещу Русия, файда няма.....гледай поне надника да върви ;)

    Коментиран от #50

  • 2 България мрази НАТО и обича Русия

    52 35 Отговор
    ФАКТ! Защо всички джендъри работещи на надник към американски фондации и американското посолство умират от ужас когато чуят думата Русия?

    Коментиран от #11

  • 3 Дългия

    46 26 Отговор
    Не харесвам приходящи боклуци. Не харесвам червените също. Но ако трябва да избирам, с кой да съжителствам ще избера ушанките, поне сме една вяра и по външен вид сме еднакви и рускините са красиви жени.
  • 4 Левски

    15 28 Отговор
    супер аз по хубава новина Скоро не съм чувал! Браво само така!

    Коментиран от #67, #87

  • 5 СССРБарета

    31 17 Отговор
    и сега какво трябва да стане да бъдем разочаровани от тази новина или точно обратното май ще бъдем щастливи ако наистина е така!

    Коментиран от #93

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Dido

    19 15 Отговор
    Глупак
  • 8 Критик

    31 22 Отговор
    На този жалък драскач как пък му се дава трибуна още?!! Но той явно само това си може и само това прави, иначе гладен ще ходи. Както и много други като него за които плюене като това се е превърнало в професия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емил

    12 13 Отговор

    До коментар #6 от "Мършата":

    Това призив да гласуваме за русофилите ли е?

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Приятел

    22 29 Отговор

    До коментар #2 от "България мрази НАТО и обича Русия":

    Защото е пълна кочина, защото са военно любиви маняци, защото са разрушители на нормалните човешки ценности.И защо всички бягат на запад и никой на изток? И защо ти не отидеш там, като ги обичаш толкова ? Обичай си ги, само не ни ги на трапвай! Видях ме до къде ни докараха!

    Коментиран от #19, #88

  • 12 ахоихо

    24 18 Отговор
    Този паляк е спал на течение,преди да избълва тази мозъчна пръдня.Мигрантите от Юг да си ги вземе у тях,да разпорят дъщеря му,а аз после ще му напиша статия за мигрантите от Изток,онези,хубавите рускини ;)
  • 13 Минохвъргач

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    За това няма нужда никой нищо да хвърля, те сами ще си влязат, при това съвсем редовно и ще са далеч над една торба.
  • 14 Мършата

    7 7 Отговор
    Да подкрепим Костя Копейкин!!! Номера му 27!!!
  • 15 Мършата

    5 2 Отговор
    Да подкрепим ГаДОСТ!!! Номера им 16!!! 16 за ГаДОСТ!!!

    Коментиран от #53

  • 16 Мършата

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Давай бате Емчо!!! Ти си братле!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Помнещ

    18 13 Отговор
    Е , след близо 30 години западни експерименти на гърба на народа време е за ОПОМНЯНЕ! Иначе ни чака заличаване от КАРТАТА на света
  • 19 Изумен

    11 12 Отговор

    До коментар #11 от "Приятел":

    Това за "нормалните ценности" които били разрушавани сериозно ли е написано?!
  • 20 Мършата

    7 7 Отговор
    Имаме уникалната възможност да накараме в Европейският Парламет да се видят в чудо!!! Такова не са виждали, а ще трябва да го търпят години 12// 106!!! Нека им го набутаме, щом съсипаха държава райска България, ще съсипят и Евро Съюза!! Заслужават си го!! 12//106!!!
  • 21 Bulba

    19 16 Отговор
    ИЗБОРА е ВАШ : ПРАВОСЛВНИ ХРИСТИЯНИ или средновековни получовеци ислямисти

    Коментиран от #35

  • 22 Мършата

    12 10 Отговор

    До коментар #17 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Не го питай Иван Пилето Шарено, а вземи прочети книгата на Иван Костов, която издаде не отдавна!!! Прочети и книгата на Александър Йорданов "Патриотични уроци"!! 12//106 !!!!

    Коментиран от #27, #29

  • 23 Иилияне избирателно тенденциозно и

    10 14 Отговор
    Целенасочено поставяш под ъгъл , който явно има политически характер и цел близък на Соросоп/тките у нас , какъвто си и ти самия !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Помнещ

    12 14 Отговор
    Жал ли ти е за ,,мигрантите "от ЮГ!
  • 26 Чичо Тони

    11 14 Отговор
    Едно много дълго бла, бла, бла и посредата, ни в клин ни в ръкав - "...като позволява на Кремъл да контролира всяко едно българско правителство от тук нататък."!??? И тези въображаеми 500000? руски граждани ли са или имат български паспорти? Щото туристите и почиващите чужди граждани са бая повече от 2милиона годишно. Или след селското стопанство, военните заводи, химията и т.н., сега сте решили да скапете и туризма. Г-н Василев вместо да ни зомбира да се опита да докара няколкостотин американци, германци, англичани и т.н. - няма да е лошо.
  • 27 От Прехода

    15 11 Отговор

    До коментар #22 от "Мършата":

    Иван Костов и Ал. Йорданов, че какви капацитети са те (то всъщност е ясно какви), че да се водим по техния акъл....

    Коментиран от #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 11ап

    9 12 Отговор

    До коментар #22 от "Мършата":

    Два ,,бестселъра" от две от най - мрачните ,,фигури" ( СЕНКИ) от пренаписаната ни Нова Българска история!
  • 30 Bulba

    7 13 Отговор
    Имаше една еврокомисарка която мечтаеше мигрантите от ЮГ да оправят демографската криза
  • 31 123

    7 13 Отговор
    Боклук тровиш въздуха що дишаме
  • 32 фактът че

    14 7 Отговор
    стотици хиляди руснаци избягаха от Русия в България показва колко напред сме отишли след влизането ни в Евросъюза. Това го казват самите руснаци в разни персонални канали в Ютюб. То не бяха снимки с дронове, откъм морето, плажовете, хотелите, то не бяха Несебър, Созопол, Равда, Бургас, Слънчев бряг, Пловдив... Интересно е да се гледат. Но да гледат най-вече евромразците. Самите руснаци какво казват.

    Коментиран от #38, #40

  • 33 Селяндур

    11 11 Отговор
    Когато нагъваше водка със сельодка в Москва беше добре, сега като го гушат соросоидите с зелени гущери пак е добре. Само, че на това старите хора му викат курвенска работа.
  • 34 Тъпан

    13 11 Отговор
    В България живеят около 15 000 руски граждани и още няколко хиляди украинци. Това е. 300 000 или 500 000 е само във възпалената глава на такива като тоя дописник.
  • 35 Голем смях

    15 8 Отговор

    До коментар #21 от "Bulba":

    И православните и ислямистите са средновековни.Не случайно православните са най-изостанали в Европа.Не случано ислямистите покориха само православните . 300г. Русия и 400-500 г. Сърбия,България,Гърция ..Не случайно половината висши православни духовници са агенти на КГБ и ДС .

    Коментиран от #42

  • 36 Голем смях

    14 7 Отговор

    До коментар #24 от "Справедлив":

    Абе нещаснтик,тези монголо-татари са поне с 50 години по -изостанали от България.Бягат от глад и нищета.Израстнали са в алкохолизъм и мизерия.Културата и образованието им е на много ниско ниво.Каква цивилизация чакаш от тези получовеци,които дори азбука си нямат .Ще спасяват нас ли,които им дадохме език,култура,писменост и религия.Мнооооого смешно.
  • 37 Диамантената ръка

    10 3 Отговор
    Ами ще им спретнем нов възродителен процес, Костя става Костадин, Наташа Николинка и толкоз... Може и за жив щит да ги ползваме, трябва да ги разселим по селата, а не само Варна и Бургас..
  • 38 Що се не ритнеш отзад ?

    5 12 Отговор

    До коментар #32 от "фактът че":

    Шишарки. Стандарта ни толкоз висок че Тамошният пенсионер у нас е щастлив че сме щастлив и шишарки ! Нисък стандарт ти го приемаш като висок ? Ряпа !

    Коментиран от #44, #90, #94

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гражданин

    14 6 Отговор
    Тия пенсионери, които могат да си позволят второ жилище само за месец- два на година ( без значение да ли у нас, в Русия или другаде) не са обикновени пенсионери, а бивши военни, ченгета и държавни чиновници. Тоест те са всичко това което съставлява една пета колона. Същевременно с нищо не обогатяват нашето общество, ако биха били например професори, бизнесмени или хора на изкуството. Но патрЕототе мълчат. За 500 ахриконцо опищяват отърлъка , зо 500 000 руснацо-агинтш на путоншзма мълчат.

    Коментиран от #52

  • 42 Bulba

    6 14 Отговор

    До коментар #35 от "Голем смях":

    Благодарение на кого? Ами на вашите Католици които тероризираха ,унищожиха и подлагаха на Геноцид цялото Православно население чрез кръстоносните походи!А чий кораби довлякоха турците в Тракия?

    Коментиран от #46

  • 43 Гражданин

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Славословствай си колкото искаш, но по-далеч от България!
  • 44 Русонефил

    13 2 Отговор

    До коментар #38 от "Що се не ритнеш отзад ?":

    Тия несвързани слова кокво точно казват? Никой българин , който има пари не си помисля да си купи имот в Русия. Никой българин, който няма пари не си помисля са отиде да търси работа в Русия. Какво повече да разискваме. Останалото е путиниска нескопосана пропаганда.

    Коментиран от #49

  • 45 Ако си роде да ПЪЛЗИШ

    5 13 Отговор
    Ти никога няма да ПОЛЕТИШ ! Щом имаш ЧУШКОПЕК у дома - забрави да с Висок Стандарт Страна ! Щом палиш печка в една стая, и отваряш и затваряш бързо вратата, носиш Терлички и плетени бушони и ръкавичка - си под Стандарта кузум ! Те купуват на Морето , карат цял сезон и си отиват Зимата обратно ! А кога ние ходихме последно на Море ?

    Коментиран от #47, #89

  • 46 Европеец

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "Bulba":

    Ай стига глупости бе. То бива опорки за дебили, ама чак толкова. Владислав Варненчек (полски крал и баш католик) за какво загива край Варна? На кръстоносен поход срещу турците (османците). То бива толкова простотия, но всичко си има граници.

    Коментиран от #64

  • 47 Европеец

    12 3 Отговор

    До коментар #45 от "Ако си роде да ПЪЛЗИШ":

    А ти защо се смяташ за стандарт. Който има добра професия и работи ходи на море всяко лято и то в Гърция. Не на мутренското ни черноморие, което е добро само за руснаци и то от непретенциозните, разбирай тия дето не са откраднали достатъчно за виличка в Испания или на Ривиерата.

    Коментиран от #58

  • 48 Русонефил

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "От Прехода":

    От теб със сигурност са по-големи капацитети
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Смешни русопоклонници

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "337":

    Тебе кой те е упълномощил да говориш от името на всички? Аз на него му вярвам повече, отколкото на петоколонниците като теб. Вие служите на Русия съвсем не без пари, както е традиция още от Драган Цанков.

    Коментиран от #51, #54

  • 51 Пиши ми скъпа соросоп/тко

    3 9 Отговор

    До коментар #50 от "Смешни русопоклонници":

    Покажи ми че си интелигентна и широкодиапазонна и обективно аналитична. На салата Шопска слагаш ли чер пипер, а в кюфтетата трохи. Разкажи ни за ежедневието си караш. Юрдечка опърпана !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ВЕЧНА ДРУЖБА

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мършата":

    ДА ПОДКРЕПИМ раДОСТ. Да подкрепим раДОСТ.
    ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО С БРАТУШКИТЕ.
    НЕЩАТА СА ЯСНИ ВЕЧЕ , И НОМЕР 16 Е ГАРАНЦИЯ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ.
    НОМЕР 16 РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ НИ .
  • 54 Пиши скъпа пиши, ти още можеш да изложиш

    1 10 Отговор

    До коментар #50 от "Смешни русопоклонници":

    Изложи се още, покажи мироглед, морал, хуманност , западни принципи, права . Разкажи ни я таз игра !
  • 55 16 плюс решава нещата май

    3 1 Отговор
    Да печатат бюлетина номер 16 + и дрогаря Путин и бай султан Ердоган може да отседнат еъв варна за да ни управляват .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Виж какво Калудке

    3 11 Отговор

    До коментар #47 от "Европеец":

    Преди не бе тъй както го каканиже ти по своему ! Който имал добра професия и доходи. Преди имаше и за всички - за трудещите и за селскостопанските минерални бани, кални бани, санаториуми и Черноморска ивица свободна и басейни, планински почивни станции на министерства лагери туристически и спортни бази. А днес който има добра а който ка.а автобус и трактор той е седем и будала но на масата хляб слагаш без да се замисляш а за ТЯХ море и човешко достойнство не следва ли да им се даде или ТЕ СА СЕЛЯНИ те са се родили да опъват каиши ? Не сме с теб на един и същи б.яг скъпа. ИЗРОДИХТЕ СЕ ОТКАК ОГ.АБИХТЕ ДЪРЖАВАТА и забравихте че има и други РАВНОПРАВНИ.

    Коментиран от #61, #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Европеец

    12 4 Отговор

    До коментар #58 от "Виж какво Калудке":

    Виж какво лузър. Всяка промяна има губещи и печелещи. Това, че ти си от губещите си е твой проблем.
    Имало за всички. Какво имаше? Карти за мизерни станции и храна в мизерни, смърдящи столови, които приличаха на казарми. Това за всички. За някои имаше четризвездни хотели с уиски в ресторанта, че и пари за харчалък. Ако си бил от тези и си си загубил привилегиите не мога да ти помогна. Но не лъжи. Сега с прилична професия можеш да живееш не по-лошо от тогава. Но трябва са си даваш повече зор. Но това е нормалният живот в целия свят. Който иска нещо трябва да бачка или да стане мафиот. И не ми ги разправяй тия за колхозниците. Отиди и виж колите, които купуват с европейските пари, които им се дават, за да развиват производство. А аз да ги жаля, че нямали пари за море. Пфу гади ми се от такива лъжци, като теб.

    Коментиран от #68

  • 62 Русонефил

    9 3 Отговор

    До коментар #58 от "Виж какво Калудке":

    Има нещо много перверзно във това величаене на режим, който сам се стромоляса поради некадъртостта си. Кой ви е виновин та плачете сега. До го бяхте развивали, че да добруваме всички сега, ама не. Провалихте се и сага всички ви виновни.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Bulba

    0 10 Отговор

    До коментар #46 от "Европеец":

    A за ,,султан" ДЖЕМ нещо да си чул! След падането на Константинопол под латинския ( рицарски) ботуш никога Византия не възтановява военно и икономически! А поляка католик В . Варненчик просто е мечтал за по - голямо ,,панство" и по добре, че че загубил иначе щяхме да бъдем БОСНА---2!

    Коментиран от #65, #66, #69

  • 65 Европеец

    11 1 Отговор

    До коментар #64 от "Bulba":

    По твоята логика "освободителят" Александър II за какво е мечтал? За това, заради което такива като теб искат да сме Задунайская губерния?

    Коментиран от #70, #77

  • 66 Русонефил

    10 1 Отговор

    До коментар #64 от "Bulba":

    Ха ха ха неведоми са пътищата русофилски. Сега тролът се загрижил за добруването на основния враг на средновековна България- Византия

    Коментиран от #73

  • 67 бай Даньо

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Начи като се нарече Левски някой отроден русофилски катил и се фащам за кобура.... Аланкоу Левски е имал много много сериозен проблем със "миризливия руски ботуш" , както сам го нарича ... От ника "Левски" да разбираме "патриот" , а катили червени!
  • 68 От Пирдоп

    2 10 Отговор

    До коментар #61 от "Европеец":

    Ех , Европеецо и вие както тези преди вас е****те м****та на Държавата! Едните след 1944 изгониха хората от селата( отнеха им земята) и ги направиха ,,граждани" за по- лесен контрол, а след 1989 ги изгонихте от държавата като ги лишихте от всякаква Надежда!
  • 69 Голем смях

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "Bulba":

    Поляка католик Собиески е разбил османците пред Виена и е спасил цяла Европа.Полския крал Владислав ,заедно с унгарците католици са първите ,които са се борили за освобождението на България.Ако България беше католическа държава,никога нямаше да я оставят 500 г. под ислямски гнет.Къде са Хърватско и Словения ,къде е Сърбия.Къде са Полша и Чехия,а къде са България и Румъния.Къде са Латвия,Литва , Естония,Финландия и къде е мизерна Русия.И къде е Гърция ...в батака със стотици милиарди борчове.

    Коментиран от #71, #76

  • 70 Bulba

    1 11 Отговор

    До коментар #65 от "Европеец":

    Не знам за какво е мечтал , но БЪЛГАРИЯ се появи отново на световната карта благодарение на ТЯХ, на пук на нашите Нови приятели
  • 71 Bulba

    0 9 Отговор

    До коментар #69 от "Голем смях":

    А защо Босна ДОБРОВОЛНО приема Исляма?

    Коментиран от #74

  • 72 Голем смях

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Х вам соросоп/тки !":

    Така се е изправила,че малка Корея е по-мощна икономика ,а съвсееееем малка Холандия е с промишленост по-голяма от руската,ако се извадят приходите от продажба на нефт и газ на Русия.Де факто БВП на Русия на 60 процента зависи от ..цените на борсите за горива.
  • 73 Bulba

    1 10 Отговор

    До коментар #66 от "Русонефил":

    А сега Европа защо се ,,наведе" на Турция? Чат ли си? А?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Плачеш ли

    3 11 Отговор
    Ха-ха, тоя списвач изобщо не схваща какъв автогол си е нашмулил с тая статия- всички българи направи щастливи. Е, с изключение тук-там на някой заблуден соросоид, но е нормално- във всяко стадо си има черни овце.,.,.,
    Добре сте дошли у нас, братушки! Ние българите никога няма да забравим, как възродихте Третата българска държава.Дълбоко признателни сме Ви за това!
  • 76 Генерал

    4 8 Отговор

    До коментар #69 от "Голем смях":

    Защо имаме термин "Dark ages" (времето от 5-15 век) и защо той се отнася за държавите за Западна Европа от този период? Ако правим исторически съпоставки то нека да започнем оттам, на чисто.През този период държавите в Източната и част са под влиянието на България и/или Византия, и това спомага за цялостен просперитет на региона, който се разпростира и в Азия. Протестантството и католицизма не познават мюсюлмански ярем, а няма православна държава която поне едно столетие да не е яла ятаган в историята си! Някои и по 7-8 даже.Цяла западна Европа се измъкна тихо по терлици два пъти - един път от арабите, втори път от турците.

    Православните страни от 1400 години удържат напора на Азия. Когато едната ти ръка не може да изпусне меча с другата работата не върви. Католическа Европа, засегната само в периферията има време и средства за религиозни войни, колонизация и развитие на капитализъм. Дали модел за честна размяна - търговия с индулгенции. И правилото на протестантския трудов и икономически морал - за първия милион не се пита.Православието в Русия е тъпкано с болшевишки бяс, пристигнал от Запад във вагон. И не то причини настъпилата след разпада анархия. И не поради православие Русия отказва да се влее в запада, а защото за нея това е икономическо самоубийство.

    Коментиран от #82, #84

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Защо скачане срещу РУСИЯ ?

    3 12 Отговор
    Отговора е прост - РУСИЯ контролира и санкционира и народ зачита и с достойнство уважава! А ЗАПАДА ПЕТ века не ни забеляза, пукната пара за освобождение не дава, на две ни .азчлени, Македония отдели, репарации накичи земите ни оркестри, а днес ИКОНОМИЧЕСКИ ДУШИ. Корупция, НИМА не знаят що у нас се днес твори ? Всичко знаят НО ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ - да свършим мужду себе си дорде изчезне. А ТАЗ ЗЕМЯ ОТ ОТОМАНА Е ДАДЕНА НАМ ОТ РУСИЯ ! ЗАБРАВЯМЕ ? Ще берете ЯДОВЕ ! Щом не помните ще ви се ПРИПОМНИ ! Но ще боли, много ще БОЛИ !

    Коментиран от #91

  • 79 Същите сме както Украдинците !

    0 12 Отговор
    Със зор е щедрост сториха и тях и нас държави. На тях Киев, Донбас и Крим а на нас Свободна страна! И КУЧЕТАТА БЛАГОДАРНИ Хапят благородната ръка ! Такива КУЧЕТА имат една съдба !

    Коментиран от #95

  • 80 От Руският чилик нищо лошо не сме видяли

    2 11 Отговор
    Но от Франк Фердинанд и Борката - сина му много Смърт , мъка и гегло, мизерия видяхме. Фердинанд ни профука Балканската война Бяхме на Люлебургас , Одрин и Чаталджа, На Бяло Море, Македония - ВСИЧКО ЗАСРА когато отиде при родата в Австрия във Виена. Удари нажа в гърба Всичко бе ЗАГУБЕНО ! И Какво стана с " ВЕЛИ Е НАШИЯТ ВОЙНИК " мамица та му е.а. Кой РУСИЯ - ни Австрия .

    Коментиран от #81

  • 81 От Руският чипик, нищо лошо не сме видя

    3 11 Отговор

    До коментар #80 от "От Руският чилик нищо лошо не сме видяли":

    А от ЗАПАДА - ИДА ОРИГАШ !За какво се би българския войник в Македония, Гърция и Тракия ? И кой жали днес за ТЯХ ? Чорбаджиите НЯВГА и днешни ? Аха ? НАДЯВАЙ СЕ ! Какво стори ФЕРДИНАНД след този удар в гърба на НАШИЯТ войник - прати го на фронта в Първата Световна да воюва за ДОЙЧЕТО. Отново ЗАГУБИ УЖАСНИ 100,000 убити войници, 100,000 пленени, зае.ани гладни на фронта, ранени на ВЛАДАЯ ФЕРДИНАНД ги посрещна с картечен огън и смърт. И Отново България ГУБИ теритоиии и 30сет годишни репарации ! За Болката сина му - Въстание, Партизани, нява да да пиша! МЪКА ТЕЖКА НЕИЗЛЕЧИМА ! НАРОДА жива човешки само при СОЦА докато РУСИЯ дъ.жеше за м/дете мекеретата на власт и щом Горбачов умекнат - и те ти булка Спасов ден ! ЗАДНА пражка по ХАЙДУШКИ ! И елате ни вижте що за го/на сме пак сега !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ЗАДНИК

    1 10 Отговор
    Мъжете от чужбина като и ДОДЕЕ като на Петко войвода, и проумеят от къде духа вятъра тогава и ти може да дръпнеш за чужбина.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Помнещ

    2 10 Отговор

    До коментар #74 от "Голем смях":

    То и индианците приеха католизма след като ги ,,поопекоха " по кладите на Инквизицията! Анадъмно ,,Голем сМЕХ" !
  • 86 mhj

    1 9 Отговор
    И да ривем и да не ривем като се топят българите ще дойдат други. Празна няма да остане територията.
  • 87 Каравелов

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Василе, забрави ли какво ми писа навремето?

    Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботйова искате да докарате миризливия казашки ботуш в Българско.Ако е истина с моите кунки ще ви отрежа чепките.
  • 88 Неприятел

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Приятел":

    Публикувано във факти.бг: Защото е пълна кочина, защото са военно любиви маняци, защото са разрушители на нормалните човешки ценности


    А стига бе?Аз не съм чул тая военно любива Америка да заплашва света с ядрена война, докато виж миролюбива Русия всяка седмица пуска новина за поредното оръжие, което ще унищожи света ако не се съгласим с насраната им идеология.
  • 89 Ходим постоянно

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ако си роде да ПЪЛЗИШ":

    Публикувано във факти.бг: А кога ние ходихме последно на Море ?

    Вие русофилите не знам дали изобщо някога сте ходили някъде.Виж анкетата тук.28% заявяват, че ще ходят на море извън страната, 25% казват, че ще ходят на нашето Черноморие.Аз ходя по 4-5 пъти в годината.Откривам сезона с Гърция и го закривам с Гърция.Междинките съм у нас.Хотелите по цялото Черноморие се пукат по шевовете, а ти се опитваш да ни убедиш, че не стъпваме на морето.Ама отдавна не управлява БСП бе, огледай се.2019г сме вече.Няма фалити на банки и хиперинфлация.
  • 90 TPOЛЕЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Що се не ритнеш отзад ?":

    на какъв език се изказваш, че нещо нищо не ти се разбира?

    На олгински?
  • 91 Ko peчи

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "Защо скачане срещу РУСИЯ ?":

    Ko peчи?
  • 92 сноу

    0 8 Отговор
    Илияне ,то вярно че никой не те е..ва за слива ,ама ти вместо да си обършеш джуките от злобната пяна започваш и отзад да сипваш.Не ви ли срам поне мъничко, тебе и Иво инджето, от ролята на близачи която са ви дали отвъд локвата.
  • 93 ДДимитърддд

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Доста отдавна ние българите имаме хубави поговорки. Къде е стъпил руски ботуш трева не никне., Които се е хванал с Русия хаир не е видял. Простотията ходи по хората, но в този сайт преобладават заразените от нея? Русия държи първите места в света по.; Убийства, разводи, алкохолизъм, криминални престъпления, организирана престъпност най много като процент хора в затворите, агресията и едно от най важните неща е корупцията, която е издигната в ранг на държавна политика. И една част от вас искат тези отличителни руски черти да бъдат пренесени в България. Човек трябва да е тъп, прост или яко заблуден за да иска руснаци да живеят в България. Думата асимилация нищо ли не ви говори или претопяване на българската нация? Защо Русия изнася всяка година от България между 3 и 5 милиарда долара. Като се построй турски поток, пардон руски, като се построй АЕЦ Белене тази сума рязко ще се увеличи и всички тези парични потоци ще отиват в Русия и ще са за сметка на обикновените българи. Напротив Илиян Василев е много прав, но той пише само част от истината, а цялата истина е много по страшна и опасна за европейска България и българите? Да припомня думите казани миналата година от руският депутат п. Толстой: половин България вече я купихме, остава другата половина, а тя вече е започнала. Ние като народ и държава трябва да се опомниме защото казаците няма да ни пуснат аванта никога
  • 94 Do Що не се ритнеш

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Що се не ритнеш отзад ?":

    Шишарки. Бояришник. Гугъл превод олгински трол магнифицира че щастлив бояришник каша гречневая прост самагон от шишарки по-прост сме щастлив има Гугъл превод най-просдт олгински трол пелмени от котешко трайной одекалон още бояришник канче още олгински опорки още трол щастлив и борш и шишарки и ряпа и копейки!
  • 95 ТИ НА КАКЪВ

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "Същите сме както Украдинците !":

    език пишеш, олгински, че нищо не ти се разбира?