Last news in Fakti

23 Май, 2019 15:44 4 939 33

Кичашки за ФАКТИ: ГЕРБ се отърси от „Апартаментгейт“, БСП сгреши

  • герб-
  • бсп-
  • апартаментгейт
Кичашки за ФАКТИ: ГЕРБ се отърси от „Апартаментгейт“, БСП сгреши - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Концептуалната разлика между участник в политическите процеси и анализатор на същите е, че анализаторът е длъжен да опита да остави личните си пристрастия настрани и да погледне картината с обезстрастен поглед. Участниците в политическите процеси, от своя страна, следва плътно да преследват целите и разбиранията си, без значение дали те отговарят на обективната „голяма картина“.

Макар през годините да съм бил в различни качества, в следващите редове ще се опитам да не допусна грешката на мнозина други, които под формата на „безпристрастен“ анализ прокарват личностните си пристрастия и ще се опитам да погледна на предизборната кампания за Европейския парламент в социалната роля на анализатор. Нека не губим повече време и да видим как стоят водещите участници в надпреварата.

ГЕРБ се стабилизира в последните дни на кампанията. Активността на Бойко Борисов дава своите плодове. Ако скандалът с имотите на властта се беше разразил две седмици по-късно, ГЕРБ щяха да катастрофират на изборите. Но таймингът и желязната реакция на Борисов удържаха скандала. Лидерът на ГЕРБ се разправи с прегрешилите безапелационно и с лично ангажиране в кампанията накара структурите си да работят в унисон с него. Което е напълно естествено.

Ако някой се е заблуждавал в противното, сега вече и на най-аполитичните им стана ясно, че ГЕРБ това е Борисов и Борисов – това е ГЕРБ. В случая Борисов се хвърли на амбразурата и това, видимо по последните социологически проучвания, включително и това на Изследователски център „Спектър“ по поръчка на нашия Институт за модерна политика, тази негова реакция дава резултат.

Електоралната ерозия изглежда спряна и трендът сякаш се е обърнал. Все пак резултатът с БСП е твърде близък, за да се прогнозира със сигурност какъв ще е крайния резултат, но от социологическите данни до момента изглежда, че ГЕРБ ще финишира първа в неделя.

От своя страна БСП допусна една класическа грешка в тази кампания – капсулира се само до твърдото си ядро и се изолира от широките обществени настроения. Вярно, електоратът на БСП е нажежен до червено, но той чисто аритметически е недостатъчен за постигане на победа, ако не се привлекат широките центристки обществени кръгове.

Капсулирането и изолационизма са стари грешки в репертоара на „Позитано“ и те се възпроизведоха и на тези избори. Ръководството на столетницата подходи към евровота, както подходи и към последните парламентарни избори – с едно излишно самодоволство и чувство за самодостатъчност. Това доведе до затварянето на БСП само до своя традиционен ареал на влияние и създаване на пропаст между левицата и необвързаният партийно избирател, който е крайно необходим за всяка изборна победа. От една страна БСП успешно вдигна темата с корупционната развала на опонента, което е добър и полезен ход.

Същевременно обаче, ако една формация има претенцията за власт, каквато претенция е изписана по лицата на ръководството на БСП, ругаенето и критикуването на опонента не е достатъчно, за да се спечелят изборите. Трябва да се формулира национална кауза и да се даде експертен отговор на въпроса: „Ако свалим тези, вие с какво ще сте по-добри, какво по-хубаво ще направите за избирателите?“. Този въпрос кънти без отговор и е напълно възможно това да резонира в нов електорален провал.

Единственият от листата на БСП, които успява да формулира национална кауза и се опитва да изведе левицата на гърба си е Сергей Станишев. Неговият опит и рутина дават плътност на кампанията, но усилията му изглеждат тъжно самотни на фона на истеричните крясъци, идващи от колегите му в листата. Отново подчертавам, че тази грешка на БСП да се капсулира до зоната си на комфорт, все още не значи автоматично загуба на изборите. Стойностите между двете партии са твърде близки за категорични прогнози, но освен ако няма някакво сериозно невидимо раздвижване, знаците до момента не са обнадеждаващи за „Позитано“.

На тихия фронт на ДПС всичко е привидно спокойно. Посланието на Доган в началото на кампанията изпълни задачата си да подреди в единен строй партийните редици. Ако не се случат някакви сериозни подводни течения, ДПС ще стабилира и дори е възможно да разрасне присъствието си в европарламента. Допълнителен аргумент за това е крахът на отцепническата група около Местан, която окончателно е на бунището на политическата история.

В патриотично-националистическата ниша картината е доста пъстра. С най-сериозни шансове за доближаване и евентуално прескачане на бариерата в този спектър са „Патриоти за Валери Симеонов“ и ВМРО. Хората на Валери Симеонов заложиха на нетрадиционната за този политически сегмент прагматичност и умереност. Решиха да покажат неговите успехи в управлението, вместо да търсят провокация и скандал.

Това ги кара да изпъкнат на фона на традиционното патриотично скандалджийстване, на което бяхме свикнали в последните години. Скандалджийстване, което прочее изглежда е взето на въоръжение във ВМРО, които водят кампанията си в провокативен стил с типичния висок тон и градус на настроението. Дали това ще им донесе победа, или ще ги подхлъзне по пътя към Брюксел, предстои да разберем. Същевременно не бива да се отписват играчи като АТАКА и „Воля“, които макар под чертата за момента, все пак са доказали, че могат да предизвикват изненади.

От формациите, за които към момента прескачането на изборната бариера не е сигурно, отбелязване заслужава „Коалиция за България“. Обединението видимо се ревитализира и рестартира под ръководството на Румен Петков, който безспорно е една от водещите политически фигури в страната. „Коалиция за България“, дори и да не изпрати представител в Европарламента, изглежда, че ще се позиционира като незаобиколим фактор вляво. А това ще има огромно значение на ключовите местни избори през есента.

Общото впечатление от тази кампания е, че тя премина в условията на невиждана истерия, скандалджийство и шум, които са непривични за отдалечените от избирателя евроизбори. Въпросителните са много, категоричните отговори малко. Истината е, че почти всички водещи участници в изборите ще стоят на ръба на столовете си до самата изборна нощ, защото единственото сигурно за момента е, че няма почти нищо сигурно. Всички очакваме Негово величество Избирателят да произнесе присъдата си. А дали всички партийци ще я разберат и разчетат правилно – ще видим съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    46 3 Отговор
    Какво означава отърси,1,някой да се отказал от тях, 2някой да е наказан заради тях ,не няма и да чуем
  • 2 Lupo

    51 5 Отговор
    То ако ставаше толкова лесно да се оттърсиш от поредния ГЕЙТ!!! Скри Цецо и всичко е ОК ли?
  • 3 Щурве

    41 6 Отговор
    Завършил право в,, Нов Български уневерситет" това е университета където и успех 3:00 можеш да запишеш каквото си поискаш. 29 годишен сорос от Видин!
  • 4 Щурве

    28 2 Отговор
    Член на,, комисията по Дискриминация", от тук си вадете изводите сами!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГОСПОДИН 3,50 С ДДС

    33 7 Отговор
    Иска да ме обеди че Б. Б е замазал скандал за милиони ли? И как точно с обещание за завод на Фолксваген и едно агне за Гергьовден ли?

    Коментиран от #30

  • 7 555

    30 6 Отговор
    Тиквата обикновенно не умен но едно със сигурност е разбрал ..което си е самата истина .Дръж ги социолози и всякакви драскачи гладни и около теб ще се навъртат какви ли не помияри готови за една пържолка да угодат на борисов с жалките си писания Например като този пореден автор помияр
  • 8 мафия

    37 6 Отговор
    това че културен човек не може да се пребори с бандит ,не означава че БСП са слаби,просто няма държава, има мафия и тя ще изяде главите на всички ,даже и на вас които ги аплодирате
  • 9 мислещ

    11 2 Отговор
    Вярвам на тези анализи, причината да са верни е много проста (Като избирателите):
    Нормалните, мислещи хора отдавна са осъзнали, че докато не изметем физически цялата политическа мафия, нищо няма да се промени, и отдавна са над лутането между "по-малки" и "по-големи" злини (А то дори и това не избирате, предвид фалшификацията на вота...). Точно както с телевизията и радиото, останала е най-...зациклилата "аудитория". Паметта й е 1-2 дни, докато се говори за нещо по телевизията. После магически лошите стават "добри" и всичко случило се досега губи значение, и чинно си пускат бюлетинката с чиста съвест.
  • 10 ГЕРБ 14

    28 7 Отговор
    И СЕГА, НАРОДА ЩЕ СЕ ЮРНЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ ЩОТО БОРИСОВ НЯМА НИЩО ОБЩО С Ц. Ц.. И КОМПАНИЯТА ОБЗАВЕЛА СЕ С АПАРТАМЕНТИ И РАЗДУТИ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ!
  • 11 ГЕРБ 14

    19 1 Отговор
    Не знам да ли знаете, обаче Бойко Борисов няма нищо общо с ГЕРБ!
  • 12 БСП УМРЯ

    7 28 Отговор
    ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА, БЮЛЕТИНА №12 !
  • 13 Batushka

    10 19 Отговор
    И аз отдавна виждам, че с Корнелия нямаме шанс да спечелим срещу ГЕРБ и вече започваме да изоставаме сериозно.
    Корнелия и Йончева съсипват БСП с безкрайните си лъжи и компромати - да ги изгоним докато е време, иначе си отиваме окончателно!
  • 14 Някой си

    13 0 Отговор
    Отърсването ще е в понеделник
  • 15 Нелсън

    6 6 Отговор
    Ами чак пък избитателите да са толкова глъми лолкото ги прайш не са. Май ви платих с Борислав Цеков за такъв анализ
  • 16 Чак пък

    13 5 Отговор
    И какво толкова велико е направил, не само сега след скандала, а изобщо по принцип, че да се гласува за него. Два прекъснати преждевременно мандата и един о.ран.
  • 17 Фактолог

    17 7 Отговор
    Кичашки, някой друг ти говори с устата, някой друг ти мисли с главата, някой друг си Кичашки – не си анализатор, а анал...и така нататък. ... нито първите са се отърсили, нито вторите са сгрешили. Просто си обррнал анала!!!

    Коментиран от #18

  • 18 мислещ

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "Фактолог":

    Как не са сгрешили вторите? Показаха, че старата номенклатура в лицето на Станишев и Йончева продължава да дърпа конците. Никой нормален (Но за съжаление нормалните/мислещите са на изчезване, отделно, че резултатите така и така си се нагласят според сценария на мафията)няма да гласува за тези престъпници, само защото тиквата не е по-малко престъпник от тях.

    Коментиран от #20

  • 19 Тръмп

    7 13 Отговор
    БСП и дебилите им са в блатото и гният от злоба!!!:):):)
  • 20 Нормален

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "мислещ":

    Само че нормалните не са тези, които ще гласуват за този...

    Коментиран от #21

  • 21 мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Нормален":

    Очевидно и ти не си от тях, щом автоматично приемаш негативно мнение за едните мафиоти като признак, че се подкрепят другите мафиоти (След като дори изрично съм написал обратното)...
  • 22 Зайко Байко многознайко

    1 6 Отговор
    Прав си ! И тези, като онези. Помисли тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. Уважавам факта, че си всеотдаен към ГЕРБ, както комунист, но това идва в разрез морала ! Имаш потенциял и сигурно ще разбереш, какво искам да ти кажа😰😓😨
  • 23 Филип

    6 5 Отговор
    Ако някой се излъже да гласува за крадливото ВМРО и кресливия лицемер Джамбазки, значи не е със всичкия си. Техният “патриотизъм” се лее безспир от всички телевизии, но е само там. На практика са едно и също с ГЕРБ – подкрепиха предателския договор с Македония, скоро ще предадат софийското летище на Турция, продават българско гражданство и ни набутват скъпите американски самолети, за да удължат агонията на тази най-корумпирана власт и да си донапълнят гушите с комисионни.
    Ванче Михайлов и Тодор Александров отдавна са се обърнали в гроба си от гняв и срам заради позорното присвояване на организацията им, както и стотиците хиляди бежанци от Македония. Те са давали последните си средства на организацията, а вече 30 години техните имоти се използват за да става Каракачанов все по-дебел, да има все повече тераси и да обогатява шайката си. Единственото патриотично действие, което могат да извършат, е да напуснат правителството, но няма да го направят, защото келепирът е голям и е за последно.
    Относно Джамбазки обезателно вижте във фейсбук профила на Денди /Ljubomir Miltschev/ поста от 9 май. Изключително любопитно четиво/ гей-порно по годечките ливади/.
  • 24 Големия хур

    8 9 Отговор
    Долу БСП
  • 25 Чистача

    11 2 Отговор
    Не е нужно да се гласува непременно за БСП, важното е да бъде изметена гнусната сган.
  • 26 Ганчо

    12 3 Отговор
    Явно партия ГЕРБ са се стреснали доста, щом мутрите обикалят Сл. Бряг и заплашват наематилите на магазини, че ще им прекратят договорите за наем на павилионите, ако те и техните служители не носят тениски с лика на Бойко и надпис "Аз вярвам само на този човек"
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БСП ДПС Евророма

    2 10 Отговор
    Чавка ми изпи ума, и реших да гласувам за БСП-ДПС-Евророма!!
  • 29 Guest

    10 6 Отговор
    Кичашки Вие сте доста повърхностен гербаджийски соп.л! Дори този сайт е въз възвишен за аудиторията на Баце от типа: "Вие сте прости и аз съм прост - затова се разбираме"! Така че не си познал моето момче. Всичко помним и този път няма да забравим!

    Коментиран от #32

  • 30 Еди кой си

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГОСПОДИН 3,50 С ДДС":

    Такива като теб едва ли някой може да ги "обеди"...
  • 31 МНЕНИЕ

    10 5 Отговор
    ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ПРОСТ ПРЕМИЕР БЕДЕН НАРОД
  • 32 .....

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Guest":

    Ако не се лъжа той беше в листата на БСП на едни избири, сега тръгнал да критикува.
    “ Ръководството на БСП” винивни, хаха, там поне има дискусия и нормално гласуваме, ама не мога да разбера що всички са се вторачили в БСП и все те им виновни и все тях коментират. Не са на власт от много време, имат си вътрешна опозиция, нямат гейтове, нямат същите възможности за реклама, както Борисов, чийто снимки и закачки с актьори и до бг мама бяха стигнали днес. Абе като са ви толкова грешни какво се занимавате с тях?! Има много номера в бюлетината като не ви изнася!
  • 33 свидетел от Столипиново

    8 2 Отговор
    Абе циганският електорат е организиран да гласува за ГЕРБ , навсякъде им е платено , раздадени са тениски , тарторите им станаха милионери , гарантирано им е ,че ще вършат безнаказано престъпления , няма да плащат , въобще отлична организация на Герб!