Last news in Fakti

8 Май, 2012 11:27 2 505 2

Пазарът определя рейтинга на университетите

  • григорий вазов-
  • рейтинг-
  • университети-
  • вузф
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оценката ми за висшето образование е много простичка – има добри университети, има и слаби университети. И ако обръщате внимание, аз не ги деля на държавни и частни. Това заяви в Proинтервю ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в отговор на въпрос как оценявате състоянието на днешното висше образование.
Има държавни университети, които нямат никакъв проблем с кандидатстудентската кампания като УНСС и Медицински Университет София, както и ВУЗФ като частен такъв. Просто всички университети – и държавни, и частни, трябва да разберат, че истинската рейтингова система е пазарът. Всички останали рейтингови системи са свързани с интереси, коментира доц. Григорий Вазов.
Според него европейската практика в образованието показва, че България много е изостанала в технологията на преподаването и обратния контрол на усвоеното знание от студентите. „И това трябва да се промени. Глупаво е да се струпва на студентите една огромна купчина от знания, която няма нищо общо с реалната практика и бизнеса, и още повече да не се осъществява никакъв контрол при усвояването на тези знания.
Студентите трябва да променят манталитета придобит в ученическите години в едно отговорно поведение, отговарящо на новите изисквания на икономическата среда”, е на мнение доц. Григорий Вазов. 

Запитан какво е наложило създаването на Висшето училище по застраховане и финанси, доц Вазов заяви: "Бизнесът".

Според него българинът няма никаква застрахователна култура. Нашенецът  приема застраховането като силов метод. "Колкото и парадоксално да звучи, мутрите са тези, които изградиха първите елементи на застрахователната култура у българина, нещо което и големите природни бедствия не успяха да направят. Българинът вече застрахова колата си, много рядко жилището си, ако е купено на кредит и банката го задължава, но не застрахова живота си".заяви доц. Вазов.

Относно  идеята да се премества част от администрацията извън София, доц. Вазов е на мнение:
"Бих приветствал такава идея след като видя финансовата схема за преместване на тези структури. На този етап оценката ми е, че това е едно политическо действие преди избори".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааааа

    0 0 Отговор
    когато къщите започнат да се удрят челно една в друга и когато започнат да ги крадат целите ще ги застраховаме.
  • 2 Соломон

    0 0 Отговор
    Въпроса не е в застраховането а в това какво се случва когато настъпи застрахователно събитие-почват се едни увъртания,искат се най-различни документи,които при сключване на застраховката никой не ти казва ,че трябва да ги имаш и т.н.-много са малко фирмите които са коректни.Затова и нямаме застрахователна култура-ПРОСТО НЯМАМЕ ДОВЕРИЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ