Last news in Fakti

10 Май, 2012 12:35 3 204 14

Българинът обича колата повече от себе си

  • григорий вазов-
  • вузф-
  • българинът-
  • застраховане
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българинът е с нулева застрахователна култура, заяви в Proинтервю ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов.

В България застраховането се развива по свой път и по своя философия. На практика то имаше своето историческо развитие, но от 7-8 години на застрахователния пазар в България присъстват най-големите застрахователни компании, е мнението на доц. Вазов.

Според него те налагат своите продукти и своята корпоративна култура, т.е. казано по друг начин, по отношение на застрахованаето като продукти, и като компании България има всичко, което го има на пазара и в развитите държави. "И аз мисля, че тези компании се държат коректно на този пазар. Тук се сблъскваме с един друг проблем, който е по-важен според мен. Това е застрахователната култура на хората в България. А тя е на практика нулева. Ние още смятаме, че на нас нищо няма да ни се случи, или ако ни се случи нещо, държавата трябва да ни помогне. А това е глупаво. Защото застраховането освен защита от бъдещи бедствия, то е и формула за акумулиране на ресурс. Парадокс, ние обичаме повече колата си, от себе си. А това вече е въпрос на народопсихология, а не на застрахователна култура. Вече тук големите застрахователни компании, които са в България, трябва да направят проекти и програми, с които да променят тази народопсихология и да развият застрахователната култура в България", категоричен е доц. Вазов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    3 0 Отговор
    "Българските застрахователи" са измамници ... Не може някакъв рекетьор/измамник/изнудвач да обобщава според собствените си вкусове и фантазии. Да не забравяме Виктория / Бул Инс / Лев Инс какви са и кой стои зад тях - ВИС / Маргините / доц Ал Петров и.т.н. :D
  • 2 пешо

    1 0 Отговор
    Стотинка няма дадам на тия
  • 3 ВИС-1

    0 0 Отговор
    ква застрахователна култура.... При средна заплата 400-500 лв , 200 лв ГО , малко ли ти се виждат, кво ощо има културата.....censored!
  • 4 озлобен

    0 0 Отговор
    С ниската си заплата как да застраховам мене си и дома си като нямам какво да ям.То и колата нямаше да я застраховам ама нали е задължително...
  • 5 Стафида

    1 0 Отговор
    Каква застрахователна култура, бе, пич... Нали дори за едно просто автокаско те "пускат по пързалката"! Напишат ти там някаква сума и ти твърдят, че ако нещо се случи с автомобила ти ще я получиш. Да, ама не дай си Боже да ти се случи, тогава се оказва, че ти изплащат до 75% от сумата. Е не може ли да ни го казват предварително? Може и да го пише някъде с мънички букви, но не е ли справедливо да го споменат като нещо важно и така да декларират добрите си намерения спрямо клиента? А бе какво да ви кажа - трагедия!
  • 6 Мичо

    2 0 Отговор
    Аре стига бе застрахователна култура .Няма я наистина ама причината не е в нас а в некоректноста на застрахователите.Хората си правят единствено гражданска отговорност и то не за друго а защото е задължителна.Почти всички застрахователи са мошеници и държавата явно ги закриля защото я иди и си потърси правата.
  • 7 Костадин Ризов

    2 0 Отговор
    А каква култура имат застрахователите - минус 273. За какво да застраховаме, когато недай си боже , ти се случи събитие, и тези "умни" застрахователи търсят хиляди начини , за да ти докажат, че нямаш право на обезщетение. А иди застраховай ...Докато тези не се научат да бъдат коректни, а не само да лапат, това ще бъде положението!!!
  • 8 асд

    2 0 Отговор
    Каква застрахователна култура? Този доцент явно е далече от българската реалност. Застраховаш се, става белята, застрахователя се измъква. Тук проблема драги ми доценте не е в хората, нито в застраховките, проблема е в 3те основни власти, където у нас ги има, но само за едни. През куп за грош.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 balti

    2 0 Отговор
    аз мисля че за в бъдееще ако живееш сам и взимаш да кажем 500 лева поне аз ако съм на такъв принцип няма да дам и лев за данъци по колата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 777

    3 0 Отговор
    НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗАСТРАХОВАНЕТО ДА Е ОБСЕБЕНО ОТ МУТРИ КАТО БЪЛГАРИЯ!НЯМА И ПО ГОЛЕМИ КРАДЦИ ОТ БГ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ! НА З,7МИЛИОНА АВТОМОБИЛА В БЪЛГАРИЯ ПО СРЕДНО 300 ЛВ /ЗАЩОТО АВТОБУСИ И КАМИОНИ СА С МНОГО ПО ГОЛЕМИ ЗАСТРАХОВКИ ОТ ЛЕКИТЕ/ БИВШИТЕ РЕКИТЬОРИ ПРИБИРАТ ПОЧТИ МИЛИАРД НА ГОДИНА !?
  • 13 Гого

    0 0 Отговор
    Питания към доц. Вазов :
    - многоуважаеми г-н доцент , Вие би трябвало да сте застрахователно културен, щом сте шеф на ВУЗФ , нали ? Тогава - колко застраховки (като застрахователно културен) имате Вие - за Вас , Вашето семейство , и имуществото Ви ?
    От всички ли застраховки имате (от някои по няколко) ? А защо нямате от всички - нещо май културата да не закуца , а?
  • 14 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Бул инс не плащат, да си знаете!