Last news in Fakti

12 Май, 2012 16:33 3 374 3

Кметове и консули ползват регистър на Нотариалната камара

  • нотариална камара-
  • димитър танев-
  • нотариуси-
  • консули-
  • кметове-
  • регистър-
  • завещание
Кметове и консули ползват регистър на Нотариалната камара - 1
Снимка: Гаро Кесисян
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кметове и консули ще вкарват завещания в информационния регистър „Единство“ на Нотариалната камара, съобщи председателят й Димитър Танев на семинар „Нотариусът в помощ  на публичната  администрация“. Семинарът бе организиран от Нотариалната камара с кметове и консули в Девин.

Консулите и кметовете ще могат да извършват  вписванията в регистъра безплатно и това ще помогне да бъдат избягвани грешки и извършвани измами с недвижими имоти. Законово това и сега е разрешено, но градоночалниците и консулите не са се възползвали от възможността. Кметовете ще извършват вписвания в регистъра само в общините, където няма нотариуси. За целта е необходим само компютър и интернет.

Идеята е възникнала преди година, а днес се правят първите стъпки.

Пълномощните  и завещанията влизат в сървърите, както и оттеглянията от тях. По този начин ще може да се проверяват и завещания от чужбина. България в скоро време ще бъде включена в европейската електронна система на завещанията,  където са страни от ЕС и Петербург.

Регистърът на нашенската нотариална система е уникален, заяви Танев.Според него само френският регистър на нотариалната камара е по-добър. Българският  е направен само за една година за 100 000 лева, докато за Имотния регистър , който все още не е в сила са дадени милиони.

Сделките с имоти са намалели три пъти в сравнение с 2008 година, миналата пролет е имало леко оживление, но сега сме се върнали на изходна позиция, така отговори на въпрос Танев дали сме се отлепили от дъното на кризата.

Кметът на Девин Цветелин Панков съобщи, че сделките с недвижими имоти в Девин преди година  и половина пазарът с имоти е бил замрял.

Нотариусите Нели Карабенчева и Стайка Стайкова вече са изготвили наръчници за консули и кметове, по които те се обучават освен обучението им на практика.

С европари в момента се доизгражда и системата за завещанията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 полисмен

    0 0 Отговор
    БРАВО, ЗАЩОТО ДОСЕГА ЗАГРАБВАХА ЧУЖДИ ИМОТИ С ФАЛШИВИ ЗАВЕЩАНИЯ ДОРИ БЕЗ ПОДПИС НА ЗАВЕЩАТЕЛЯ,КОЕТО Е В СИЛА ОЩЕ.САМО С ИЗПИСАНИ ИМЕНА НА ЗАВЕЩАТЕЛЯ.
  • 2 Окрадения

    0 0 Отговор
    Намалете тия крадливи такси на нотариусите и ЧСИ бе.
  • 3 izlagania

    0 0 Отговор
    Нали знаете дайте веднъж кокала на кучето;пак след това иди го гони.То беше обещания то беше чудо.Какво стана пак народа го убра.Нали щеше да има чиска май и на него старите мишки му дойдоха добре.Пално е в тази община със среднисти пак нашите младежи с образования да вървят по чужбина и да напускат домовете си.Не ми казвайте че няма работа.Работа има за връзкарите и за хара на които на тях им е изгодно.До кого ще тарпим това унижени.