Last news in Fakti

12 Май, 2012 17:31 2 115 4

Цената на черно не е пазарна стойност

  • имоти-
  • димитър танев-
  • нотариуси-
  • пазарна стойност-
  • нотариална камара-
  • конфискация

За да работи ефективно новоприетият Закон за конфискация на незаконно придобито имущество, трябва да се създаде механизъм за изчисляване на пазарната стойност на имотите. Това каза председателят на Нотариалната камара в България Димитър Танев по време на семинар в Девин. Голяма част от сделките се изповядват на цена по данъчна оценка, а тя е поне десет пъти по-ниска от реалната, съобщават от Камарата.

Тъй наречената пазарна стойност се дава от вещи лица, които вземат предвид офертите на вестниците и на агенциите, т.е. цената на черно. Пазарна стойност може да бъде само тази, която официално е обявена в нотариалния акт.

Според Танев, законът е добър, но трябва да бъде детайлизиран. Необходим е механизъм за определяне на пазарната стойност от вещите лица.

Кметът на Девин Цветалин Панков заяви,че това касае пряко и общините –данъкът от сделки с имоти е второто перо по събираемост и това ще донесе повече приходи в общинския бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivanova

    1 0 Отговор
    Господа, не сте ли чували за лицензирани оценители на недвижими имоти? Първо Агенцията по приватизация, а после и Камарата им събра добри суми да се обучават. В тези курсове се изучават методите за оценяване на недвижими имоти.
  • 2 полисмен

    1 0 Отговор
    да защото нотариуса и продавача се разбират да го продадат имота по данъчна оценка/а те си прибират остатъка/ като чиста печалба, а държавата губи от цялата сделка в пъти.Такава ни е държавата не случаино-нчкои да се облагодетелства, във всеки закон има такива вратички
  • 3 Без значение

    1 0 Отговор
    Отдавна са познати механизмите за определяне на пазарните стойности. Господата Танев и Панков да не се занимават с неща, които не разбират, а първият да съдейства за създаване на нормативна уредба, принуждаваща страните по сделката да я изповядат на действителната цена, а общините да обработват за своя сметка статистическата информация по райони. Оттам нататък са независимите оценители.
  • 4 Смешника

    0 0 Отговор
    Големи специалисте сте нотариусите по недвижимите имоти! Знаете ли поне, колко метода има за определане на оценката на даден имот? Десет пъти била по-ниска данъчната оценка от пазарната! Какъв пазар, бе ? В мафиотска България няма пазарна икономика! В мафиотската държава всяка мафия - респактивно и нотариалната си пуска удобни за нея кьорфишеци! Като няма сделки, сега ще вдигате данъчните оценки, тъй ли? Айде и сега дюшеш ви иде и закона за конфискацията, че да си пробутате мурафетите!