ФАКТИ.БГ

България утре: една празна страна

Дори най-оптимистичният сценарий звучи зловещо: през 2100 година българите ще са не повече от 5,5 милиона. А според най-песимистичния - едва 2 милиона. България изчезва, а от капитанския мостик не се чува нищо смислено

Публикувана: 20 Юни, 2019 10:13
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2807
България утре: една празна страна
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ от Петър Чолаков за „Дойче веле“

Последната прогноза на ООН за демографското развитие на България може да бъде обобщена с една дума: мрачна. По данни на НСИ, населението на страната се е свило до 7 000 039 души. Но с голяма доза сигурност можем да твърдим, че числото е дори още по-малко - има например хиляди, които от години са в чужбина, а статистиката ги отчита като живеещи в страната. Според прогнозата на ООН, има много голяма вероятност броят на българското население да продължи да се топи. При това драстично. Според най-песимистичния сценарий, през 2100 година в България ще живеят едва 2,18 милиона души, според най-оптимистичния - 5,5 милиона, а според усреднената прогноза в края на века ще сме под 4 милиона. Дори при условията на „нулева миграция” (тоест, ако броят на напускащите страната е равен на установяващите се в нея) в България ще живеят едва 4,24 милиона души.

Как ще изглежда България след трийсетина години?

Основната причина, поради която и към момента България намалява, е отрицателният естествен прираст. Страната печално се прочу с изключително висока смъртност, а положителен естествен прираст има само при малцинствените групи. Неясно остава обаче как стопяването на населението, в съчетание с промяната на неговата етническа структура, ще бъдат употребено от политиците. И има ли разумни решения или ще станем свидетели на популистки палиативни мерки, които само ще влошат ситуацията.

Цитираните по-горе данни на НСИ и ООН не дават представа за етническата структура на българското население. От преброяването през 2011 знаем, че тогава то е наброявало близо 7,4 милиона души, като етническите българи са били близо 85%, турците - 8,8%, а ромите - малко под 5%. Но и тези данни трябва да бъдат разглеждани предпазливо, тъй като далеч не всички анкетирани са посочили етническа принадлежност, а и много от ромите се самоопределят като турци.

Според редица прогнози, броят на ромите в България ще продължи да нараства. В изготвено неотдавна изследване се твърди, че към 2050 година ромите ще са около 1,2 милиона или приблизително 22% от населението. Същевременно с висше образование са едва 0,5% от ромите, а само 50% от икономически активните имат работа.

Въпреки някои успехи, резултатите от интеграционните политики и т.нар. Десетилетие на ромското включване са крайно незадоволителни. Социалните дистанции между българи и роми се увеличават, а изследване, проведено в края на „интеграционната декада”, показа, че според голяма част от анкетираните етническите конфликти между българи и роми са разпалвани целенасочено от политиците.

Не е тайна, че България е страна на активни етнически предприемачи. С това понятие могат да бъдат обозначени както етническите партии, така и „патриотични формации” като ВМРО, „Атака" и НФСБ. От ВМРО например предлагат „революционна” концепция за справяне с „циганизацията”. Тази реторика изглежда свърши работа: ВМРО излязоха от ступора след скандалите в ДАБЧ и постигнаха, както се казва, „хубав резултат” на евровота на 26 май. Но с мерки като предлагания контрол върху раждаемостта ВМРО и политици като г-н Каракачанов само ще възпалят още повече проблема, тъй като има немалка вероятност да създадат мъченици - гетата са потенциален инкубатор за радикален ислям. Затова трябва да се действа повече с моркова, отколкото с тоягата: насърчаване на образованието, включително десегрегация на детските градини и училищата, и борба срещу стигмата да си ром, вместо насъскване на един етнос срещу друг. Именно последното обаче - задълбочаването на междуетническите конфликти - е много вероятно в контекста на мрачните демографски прогнози.

"Все повече хора се връщат в България". Наистина ли?

Освен високата смъртност, другият голям проблем е миграцията. Според някои оценки, напусналите България са около 2 милиона. Премиерът Борисов обаче уверява, че „все повече успели, знаещи и можещи хора се връщат в България”. Човек може да си помисли, че причината за това трябва да търсим във все по-добрия живот, гарантиран от трите мандата на ГЕРБ. Демографските данни на НСИ показват, че през 2018 година страната са напуснали над 31 000 български граждани, а са се завърнали само малко над 16 000 души.

Даниел Смилов правилно посочи в своя статия за „Дойче веле“, че макар да е най-бедната страна в ЕС, България все пак е част от един наистина елитен клуб - тоест, сравнява се с някои от най-развитите нации в света. Но бих добавил и това: хората сме така устроени, че винаги се сравняваме с тези, които са по-добре от нас. В противен случай още щяхме да обитаваме пещерите. Бедността, метастазите на корупцията, прогнилата съдебна система, зависимите медии - заради тези и други негативни характеристики България не изглежда като особено добро място за живеене. Освен може би за представителите на т.нар. Трети свят. Впрочем, прогнозата на ООН не отчита ефекта от мигрантски потоци към Стария континент. А те съвсем не са изключени.

Що се отнася до самата България - мнозина се опасяват, че страната все повече започва да прилича на потъващ кораб. И че тези на капитанския мостик явно не са в състояние да предложат смислени мерки за справяне с надвисналата буря.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
бря
2 Отговор

До коментар #1 от "За това е":


я виж статистиката по години, през управлението на кой напускат най много хора...

Оценка:
-4 +18

3
Този коментар е премахнат от модератор
рто
4 Отговор
Кой каквото и да разправя, истината е една!
България загива, по скоро българският народ!

Оценка:
-3 +49

Бесеперастията е
5 Отговор
виновна

Оценка:
-21 +12

Коментар📝
6 Отговор
DW PROPAGANDA

Оценка:
-5 +16

Кочо
7 Отговор
Е нали затова го държат Боеко, да опразни държата за Арабелите

Оценка:
-8 +32

Main Fürher
8 Отговор
БКП и комунизма е виновен!Ако Хитлер беше спечелил войната....

Коментиран от #9


Оценка:
-15 +11

Циганин
9 Отговор

До коментар #8 от "Main Fürher":


Майка ти щеше да те е родила германец. Ама не е спечелил и си оставаш татарин.

Оценка:
-9 +9

Прост народ
10 Отговор
Пак да гласувате за боко българоубиеца

Оценка:
-3 +21

Бамби
11 Отговор
Ами загива, да, след толкова усилия на наши и чужди политици...То не бе погром над всичко българско, като се почне от селското стопанство, промишлеността, та чак до културата, историята, социалната политика, то не бе чудо....Много правителства - една цел -с мърт, колкото се може по-бързо, тихо, унизително....%00 години сме оцелели все пак, запазвайки българският дух жив, но ни довършват с демократични средства - сриването на народ, в наше време, пред очите на целия свят.За това работи нашият елит.

Оценка:
-4 +14

фъкнюз
12 Отговор
Стига немско зеле(станцията финансирана от Сорос и цру със скритото име дойче зеле?) Да това са желанията на Сорос и ко. ,ама няма да стане. БЪЛГАРИЯ ще пребъде и по страшни неща сме виждали от фейк нюза.

Оценка:
-3 +10

Красимир
13 Отговор
България — 5 милиона или България — 20 милиона? Предпочитам 5. Дори и 10 да сме, ми се струва голяма гъчканица.

Оценка:
-3 +1

Дойче веле
14 Отговор
Сайта за фалшиви и манипулирани новини.

Оценка:
-2 +8

Ироничен
15 Отговор
Мен няма да ме има, но е по-добре да бъде рядко населена с българи, отколкото гъсто населена с араби.

Оценка:
-0 +13

бай Даньо
16 Отговор
Айдей опразни се България! Така стават те дупки в географията... Поредната доза джънк наука . Интересно ми е кой ги плаща парите за тия глупости!? Екстраполации на моменти тенденции в гигантски периоди от време е точно това джънк наука. Ако днес имаме демографска криза защото българката ражда 1,6 деца средно ( също колкото е средната раждаемост в ЕС между другото) то преди 100 години баба Тонка Обретенова е имала 12 деца... Начи нека продължаваме разсъжденията по джънк наука. Преди 2 дни имаше статия че заплатите в България растат с 13.2% на годишна база, а средния ръст в ЕС е 2.5%. ( Антибългарите бяха много огорчени от тия факти. ) То ако екстараполираме тая тенденция за ка кажем не 100 години ами само за 20 , се вижда че средната заплата в България ще стане от 700 евро на 8350 евро. ( 700х(1+ 0,132)^20 = 8350). А средното за Европа ше стане от 3000 евро ( приемаме с приближение) на 4900 евро (3000х(1+ 0,025)^20 = 4900 )... То какви изводи правим? Ами за да е истинска джънк наука извода е че от западна Европа започват да емигрират в България защото заплатите са 2 пъти по-високи. Или пък другари от ДВ може би емиграцията от България навън продължава с пълна пара, дори леко се увеличава пр вече 8300 евро... Ами просто глупости са това! И то злонамерени към България. ( Само да не се обърка някой че правя пойнта че някога заплатите в България ще са по-високи от Германия 2 пъти...) България си има демографски проблем но в момента в който заплатите стан

Оценка:
-4 +8

бай Даньо
17 Отговор
България си има демографски проблем но в момента в който заплатите станат по 1500 евро ще започне Имиграция с И отпред. Няма защо да се съмняваме, защото тоя процес е почнал в Чехия , Естония и Словения вече. Където има 1500 евро заплата НАСЕЛЕНИЕТО НЕ НАМАЛЯВА, никъде по света! И това е верно дори за държави където раждаемоста е дори по-ниска от България , например в Гърция , Италия и Япония. Та отново да попитам кога ще изчезне България след като с тия темпове на ръст на доходите средната заплата у нас става 1500 евро след 6-7 години , ако минем през световна иконимиоческа криза ( по вероятно) ще се забави леко , но все пак след 10-тина години. От друга страна за 10 години България ще намалее най много с 1/2 милион (по 50 000 година от по-високата смъртност , не толкова от Емиграция вече) Тоест в България населението ще се стабилизира на около 6,5 милиона . И от там вероятно леко ще расте. Това как е за анализ!? Ама пусто трябва да го гнетим и обезверяваме тоя и без друго обудален народ!? Циганите , какво? Скоро стават 6.5 милиона и България я прекръстваме на Цигания!? Ами не циганите като дъното на българското общество се сетиха да емигрират последни но за Дуисбуг вече всеки знае. Тук остават само старите. Изводи? Ами по най-естествен начин циганския проблем на България ще се реши защото в момента може би е пика на циганската емиграция и тоя процес ще върви с пълна пара поне още 5-6 години. След това при отново при 1500 евро заплата останалите у на

Оценка:
-1 +8

бай Даньо
18 Отговор
След това при отново при 1500 евро заплата останалите у нас цигани са си наши завинаги... Но България ще стане малко по-чиста етнически докато е все още относително по-бедна. Бедноста има и предимства.

Оценка:
-2 +9

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ваня Червенкова:
Бизнесдамата Ваня Червенкова в Биг брадър:
Това не значи, че вися като прани гащи на селски простор."

Още бисери
ТОП 5