Last news in Fakti

15 Май, 2012 16:34 1 636 14

ВМРО против турски университет

  • вмро-
  • турски университет-
  • историята на българо-турските отношения-
  • сезгин мюмюн
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ВМРО е твърдо против създаването на турски университет в България и за пренаписване на историята на българо-турските отношения. Настояваме просветният министър Сергей Игнатов категорично да пресече всякакви подобни опити, заявяват от ВМРО.
Искането за частно висше учебно заведение, в което да се преподава на турски език, отправи преди дни скандално известният Сезгин Мюмюн.
Мюмюн е лидер на т.нар. „Федерация Справедливост - България”, която претендира, че защитава интересите на „турското етническо малцинство” у нас.
Мюмюн поиска и пренаписване на учебниците по история, за да не създавали етническа нетърпимост. Той дори отбелязва, че са готови да инициират и подписка „за защита на правата на българските граждани от турски произход”.
Сергей Игнатов пък се позова на конституционните разпоредби за употреба на български език, но допусна възможността проектът за такъв университет да бъде представен в Националната агенция по оценяване и акредитация. Министърът отбеляза, че ще коментира искането едва след решението на агенцията. 
Неубедителната изчакваща реакция на министъра доведе и до нова поредица от смущаващи изказвания от страна на Мюмюн – дни преди официалното посещение на турския премиер Ердоган у нас.
В понеделник Мюмюн излезе с открито писмо до премиерите на България и Турция, Борисов и Ердоган, в което настоява за уреждане на пенсионния въпрос на турските изселници, за подновяване на делата по Възродителния процес и т.н.
Мюмюн се позовава на приетата наскоро от Народното събрание декларация за осъждане на т.нар. Възродителен процес, която съдържа скандалната формулировка „етническо прочистване”.
Това потвърди предупреждението на ВМРО, че въпросната декларация на НС е прецедент, който много скоро ще послужи за претенции спрямо българската държава. ВМРО и Националният фронт за спасение на България протестираха срещу тази декларация, определяйки я като ненужна и вредна. 
Историята на самия Сезгин Мюмюн пък е твърде любопитна. В края на 80-те той е осъден за шпионаж в полза на Анкара, но с началото на промените у нас излиза от затвора, за да стане част от ДПС и да поиска признаване на „помашки етнос”, а години по-късно е един от съоснователите на партия ГЕРБ.
Именно Мюмюн е инициаторът на приемането на скандалната декларация за т.нар. Възродителен процес. Той предлага тази стъпка на „сините”, които внесоха въпросния документ, приет впоследствие от парламента с гласовете на големите партии и ДПС.   
ВМРО изразява опасение, че Турция все по-активно се меси във вътрешната политика на България.
Исканията за признаване на помашки етнос, за въвеждане на турския език в образователни институции и т.н навеждат на мисълта, че скоро трябва да очакваме и искания за автономия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    4 0 Отговор
    На М..мунчо защо не му се подпечата еднопосочно паспорта и там за кьдето мечтае, там да се натири
  • 2 бьлгарин

    3 0 Отговор
    до кога сте ги тьрпим бе хора
  • 3 Toshko

    1 0 Отговор
    emi Bulgariq pak shte e pod tursko robstvo :) v nai skoro vreme ako produljavat taka ....
  • 4 123

    1 0 Отговор
    аааашколсун турска телевизия, партия, филми, дрехи,......, а сега и университет.
    конгратюлейшон /евала/ Бойко, трябва да зарежеш инглиша и да минеш на турски, да отидеш на сюнет а Цецо може да ти стане ибрикчия.
  • 5 соти

    2 0 Отговор
    СТИГААААААААААААА,,,,,,,,,,,,,,,,,,БЕСЕН СЬМ,,,,,,,,СТИГАААААААААААААА,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА БЕЗУМИЕ,,,,,,,,,,,,,,
  • 6 ***********

    2 0 Отговор
    ХОРА,ОСЪСНАЙТЕ СЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА-САМО ВМРО ЛИ Е ПРОТИВ?
  • 7 Гост не на Турците

    1 0 Отговор
    Това е продажбата на Костов и неговия предатък(М.Димитров),ГЕРБ или всъщност на про турските партии!!!!
    Кой да защити националните интереси?
  • 8 ivo

    1 0 Отговор
    tyrski filmi posle hena nakarat i tyrski ezik da y4im i fesovete da slojim xora osaznaite se ta tyrcia e klala nahte dedi 500godini i pak iska da na ynihoji prodajnici za nqkoi lev sa nahte ypravnici ili hese vdignem na bynt ili da iz4ezvame po 4yjbina nqkade ve4e nese tarpi tyk
  • 9 niki

    2 0 Отговор
    napravo sam izumen taka li vsi4ki balgari sa zaspali
  • 10 Simeon

    2 0 Отговор
    ei ei ei v BG se namirame , nqma takiva raboti koito iska da si stroi turski universiteti da hodi v Turcia.......
  • 11 Fiko_fire

    1 0 Отговор
    Турците не са виновни,виновни са нашите че ни продават,някои си пълнят джобовете а народа никои не мисли.Ей вижте Ердоган финансира всеки започнат нов бизнес в Турция и хората напредват,и даже и продават в Европа всичко,имат високи данъци на вносни автомобили и си купуват нови собствено производство,а в България,за биснес требва да си мутра,далавераджия и прочие,и да купуваме бракмите от европа и пълним джобовете им,
  • 12 The Bear

    0 0 Отговор
    Познавам лично Сезгин Мюмюн - той е един нагъл, който до едно време е бил под крилото на ДПС, после под друго крило и т.н. - никой не му обръща сериозно внимание освен ако не е под нечие крило и не е нечий говорител - без протекции е нищо. Умее с прости думи и разпалено да държи речи в официален костюм и да омайва "Високо образованата" си аудитория. Изключително нагъл в исканията си, нямащ мярка в никакви действия, особено ако става въпрос за пари. Освен това е и лъжец. Вдигна ме 3 часа през нощтта да ходя да му нося 200 лева в бар с проститутки в Бургас, а после не ми ги върна, от тогава нататък се прави че не ме познава. Какъв политик и лидер може да е един, плюещ на достойнството си за 200 лева?!? Иначе устата му не можеш я затвори..... Елементарен е, но агресивен... Най-добре е да му се забрани пребиваване в България, защото има опасни наклонности...
  • 13 The Bear

    0 0 Отговор
    ... Познавам го от контакт при който ми искаше оферта за пристанищна спедиция и агентиране на дърва за износ от Бургас с кораби - дадох му, а той се опита да се сближи като покани на заведение мен и този който ме беше препоръчал като обслужваща фирма.... Балон под налягане ... само приказки, демонстрации, нагли изказвания и лицемерие - а такива хора като него постигат реални завоевания в полза на турците в България и поставят българския народ на колене .... Юзеирови и други такива също ... Трябва да се въведе закон за естрадиция и забрана на достъп в България, но хора които се опитват да разделят България заради интересите на малцинства. Защитата на интересите на мнозинството на етническите Българи не трябва да е наказуемо, а да се счита като действия в реда на нещата и да се стимулират, от гледна точка на това, че сме в България, а не в Турция, Македония, Сърбиу, Гърция и т.н. Бесен съм на нашите управници, че ги оставят такива да разбунват духовете и да предизвикват размирици, и дори им дават права... Тя България вече се напълни с турци и джамии, остава и турски училища и университети да има и да измислим коя територия да подарим на Турция като нейна автономия и как да я кръстим .... Това е гибелна линия на поведение за България и Българите ....
  • 14 ГОСТЕНИН

    0 0 Отговор
    БРЕЙ, братушките не спят, тия хора ВМРО, АТАКА САМО ПИЩЯТ БЕ, КАРАКАЧАНОВ - ДОНОСНИК НА ДС, сигурно и СИДЕРОВ и СТЕФАН СОЛАКОВ ДЕТО ЩЕ СПАСЯВА БЪЛГАРИЯ И ТОЙ ДОНОСНИК НА ДС, И НАВ СИЧКИТЕ МЕЧТАТА ИМ Е ЕДНА ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ РУСИЯ, ТИЯ ХОРА НАСАЖДАТ КОМПЛЕКСИ СРЕД БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ТУРЦИЯ ИМ Е ВИНОВНА,.АСИ БКП ИЗКЛА БЪЛГАРИТЕ за 45 години, искаше да прави България 16 република на СССР, но за това нищо нито дума, а това се нарича доброволен отказ от суверенитет другари!УМРЯЛ НЯкой друг за нас освен братушките да ни е.. ..., айде чао!!!! В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СИ ИМАМЕ РАЙНО НАРЕЧЕН МАЛКАТА МОСКВА, ТАМ БЪЛГАРИ НЯМА ТАМ САМО РУСКИ СЕ ГОВОРИ, НО ВАС КАКВО ВИ ПУКА!!!!БРатушките въртят бизнес с Турция, дават им евтин газ-190 Евро, а на БЪлгария като най-верен съюзник газта и годават по 500 долара!АМА , да и затова е виновна америка и ТУрция и ЕВропа и марсианците!!!!УФ!!!!ЗА това напуснах България!!!АЙде чао!