ФАКТИ.БГ

Операция "Багратион": Когато Червената армия срази Вермахта

Кодовото ѝ име е "Багратион": Преди 75 години започва една от най-големите военни акции в историята на човечеството - Беларуската настъпателна операция на Червената армия, довела до най-мащабното поражение на Германия

Публикувана: 27 Юни, 2019 19:00
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4749
Операция "Багратион": Когато Червената армия срази Вермахта
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При настъплението на Червената армия в т.нар. операция "Багратион" Вермахтът понася толкова тежки загуби, че Германия вече не е в състояние да ги компенсира. Съветските военачалници започват да разработват плана за "Багратион" още през април 1944.

Замисълът: да бъдат разбити фланговете на германската армейска група "Център", да бъдат обкръжени основните ѝ сили източно от Минск и накрая - пълно освобождение на Беларуската ССР. Операция "Багратион" започва на 22 юни 1944, а на 3 юли Минск вече е освободен от Червената армия.

Операция "Багратион" е смятана за една от най-мащабните военни операции не само през Втората световна война, а и в цялата история на човечеството. Това мнение споделя и германският историк Йенс Венер. Ето какво казва той в интервю за ДВ:

Йенс Венер: Червената армия си поставя амбициозната задача да унищожи групата от армии на Вермахта, наречена "Център". Успехът е феноменален - само за няколко седмици са ликвидирани три от четирите армии в тази група. Много историци твърдят, че това е най-сериозното поражение на Германия за всички времена - толкова мощен е ударът, нанесен от Червената армия. Мисля дори, че операция "Багратион" може да бъде наречена най-решителното, най-мощното сражение по време на Втората световна война.

Тук трябва да се отбележи и още нещо: през 1944 година Червената армия не е същата, както през 1941. В началото на войната Вермахтът превъзхожда във всичко въоръжените сили на Съветския съюз. Подготовката на техния личен състав е в началото на много ниско ниво, войниците нямат никакъв опит. Докато през 1944 вече и войниците, и началниците им са достатъчно добре подготвени.

ДВ: Операцията започва на 22 юни. Случайност?

Йенс Венер: От самото начало планът предвижда операцията да започне на 22 юни 1944 - точно три години след нашествието на германците в Съветския съюз в рамките на операция "Барбароса", която е била наречена така в чест на императора на Свещената римска империя. А операция "Багратион" е кръстена на руския генерал Пьотр Иванович Багратион, герой от войната през 1812, който е етнически грузинец. Този факт също има символично значение, тъй като и Сталин е грузинец.

ДВ: По едни или други причини за освобождението на Минск и за операция "Багратион" се говори и знае много по-малко, отколкото например за битката при Сталинград. Каква е причината за по-специалното отношение именно към тази битка? И възможно ли е принципно някоя от битките по време на Втората световна война да бъде наречена решаваща, преломна?

Йенс Венер: Битката при Сталинград е по-рано. И тъй като всички участници в бойните действия свързват големи надежди с нея, резултатът от тази битка е изключително важен от психологическа гледна точка. Пропагандатори от всички страни усилено използват битката за свои цели, създавайки около нея митове и легенди, които с течение на времето пускат корени в съзнанието на хората. При това за нито една битка от Втората световна война не може еднозначно да се каже, че е била решаваща.

Ако все пак трябва да говорим за сражение, преобърнало хода на войната, то това е битката при Москва през 1941 година. Тогава за първи път се оказва възможно германската армия да бъде спряна. Нещо повече: след сраженията за Москва германската армия не успява да завоюва нови територии и да попълни суровинната си база. Същевременно съюзниците стават с всеки следващ ден все по-силни, подобрявайки бойните си умения и техническото оборудване на своите армии.

ДВ: Преди броени дни отбелязахме 75-тата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия. Ако на Хитлер не му се бе наложило да прехвърля сили и оборудване натам, щеше ли Червената армия да постигне този пробив в Беларус? Имал ли е Хитлер изобщо шанс да победи?

Йенс Венер: Ако днес, в наше време, се заемем да оценяваме ситуацията по фронтовете през 1944, изхождайки от знанията си за по-нататъшния ход на историята, можем да отговорим съвсем еднозначно, че Хитлер не е имал никакви шансове да победи. Защото съюзниците, тук говорим за общия военен потенциал на Съветския съюз, Съединените щати и Великобритания, са много по-силни от Вермахта.

Ако говорим за значението на Западния фронт като цяло, то това, което се разиграва там, едва ли е сравнимо със случващото се на изток. Разбира се, действията на съюзниците облекчават задачата на Москва, но епицентърът на войната са именно военните действия между СССР и Германия. И затова сраженията на територията на Съветския съюз решават изхода на цялата война. В този смисъл битката при Москва е донякъде определяща за по-нататъшния развой на събитията. От 5,3 милиона германски войници, паднали по време на Втората световна война, около 4 милиона са загинали на Източния фронт - дори само този факт доказва колосалното значение на сраженията между Вермахта и Червената армия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El chochone
1 Отговор
СЛАВА НА Р❤️ССИЯ! ;)

Оценка:
-17 +84

бакалин
2 Отговор
На източният фронт са се сражавали 110 (сто и десет) немски елитни дивизии, на западният - 10 (десет) опълченски и юношески.

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +73

Кую
3 Отговор
Със такива съюзници....

Оценка:
-3 +19

Опикан рублераст
4 Отговор
Не, благодаря. Дойче веле не четем!

Коментиран от #25


Оценка:
-25 +10

Историк
5 Отговор
При операция багратион, руснаците използват немската стратегия на дълбоките танкови пробиви от началото на войната, но я правят много по-мащабна, ако вермахта в началото на операция барбароса е правил пробиви до 60-70 км, то червената армия при операция багратион достига до пробиви 350 км и излизане в тил на противника. Една година по-късно в манджурия срещу японската квантунска армия тези пробиви са още по-дълбоки и по-мащабни.

Оценка:
-2 +47

козашки птеродактил
6 Отговор
Тук не мога да се развихря! Абе добре, че е бил Ленд-лийза. Лично Обама, Тръмп и Хиларито са им карали танковете на рашките, че да победят! Отивам до Козяк за още опорки!

Оценка:
-10 +41

Истина
7 Отговор

До коментар #2 от "бакалин":


Не точно. На източния фронт са 197 девизии, а на западния 24. Имало е 17 на Балканите ,12 в Африка и 12 в Скандинавия. Същото е и с техниката. На изток е имало в пъти повече танкове и самолети от колкото на запад. Десанта в нормандия е нищо в сравнение с войната между СССР и Вермахта. Просто това е самата истина и не е нужно да се спори за глупости.

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +55

Какво пише
8 Отговор
в българските антитоталитарни исторически книги и учебници потози въпрос?

Оценка:
-1 +21

Varna
9 Отговор
DW от няколко години, може би 10, след смяната на собственноста изнася целенасочено материали, които са в разрез с Европейските ценности, християнските добродетели и целят заблуда и внушение, финно прикрити и завоалирани!

Коментиран от #13


Оценка:
-16 +7

Усмивката
10 Отговор
„през 1944 година Червената армия не е същата, както през 1941”....това е сериозен факт .Показва състава и и нейната ефективност.Макар жертвите и загуби в жива сила да са космически.Но това е традиция от пантивека за руските въоръжени сили.Та като стаа дума за руснаци,чистокръвни ,не са били повече от 20 тина процента от т.н. победоносна червена армия.Да не забравим да споменем и помоща на западните съюзни сили от към нова техника ,продоволствия.

Коментиран от #16, #26


Оценка:
-22 +5

Усмивката
11 Отговор

До коментар #7 от "Истина":


Това е истина не защото вермахта се е отбранявал ,а защото е нападъл.Манипулативно се коментира тоз факт.

Оценка:
-8 +2

ДОЧЕВ
12 Отговор
ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И РУСНАЦИТЕ СПЕЧЕЛИХА И ПОБЕДЕХА ,НЕ САМО ОПЕРАЦИЯ ,,БАГРАТИОН" А И ЦЯЛАТА ВОЙНА,БЛАГОДАРЕНИЕ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО СИ В ЖИВА СИЛА,А НЕ ТОЛКОВА В ГЕНИАЛНОСТА НА ВОЕННАТА СИ СТРАТЕГИЯ.....ТАКА И НАПОЛЕН ЗАГУБИ А И КОЙТО И ДА Е ЗАВОЕВАТЕЛ КОЙТО СЕ Е ЗАХВАЩАЛ С РУСИЯТА....

Оценка:
-14 +10

Бачо Киро
13 Отговор

До коментар #9 от "Varna":


Аре ся, Дойче Зеле принципно яко пише против Русия. Сега написа няколко позитивни реда и веднага ги пишете предатели на западните "ценности"... Много бързо се предавате...

Оценка:
-2 +16

Мар.Жуков
14 Отговор
Воината за Германея приклучва при Куркс.А тава е година преди операциа Багритон.

Оценка:
-1 +5

стоян георгиев
15 Отговор
сега другарите нека проверят ролята на запада за съветската победа.та операцията която отхвърля немците от ссср наречена багратион противопоставя 450000 немци на 1,6 млн.съветски воиници без да се смятат съветските резерви които са били поне още толкова.та се пита във въпроса къде са немските резерви ??отговора е много прост,може да проверите към лятото на 1944 година какви немски части са дислоцирани във франция и италия за да се бият с американци,англичани канадци,австралиици и т.н.та само два месеца след дебаркирането на съюзниците в европа немците загубват фронтовата си линия в ссср.по време на операция багратион срещу американците и компанията във франция са дислоцирани един милион немци с 2200 танка по руски данни и още 400 хиляди в италия пак по руски данни.дали ако тези сили бяха в беларус и украина руснаците щяха да пробият?

Коментиран от #18, #21, #27


Оценка:
-22 +2

гацу
16 Отговор

До коментар #10 от "Усмивката":


аесиктирбеГендарКелешев , ни съ прай на умен

Оценка:
-0 +7

filo
17 Отговор
За загубата на Германия най-виновен е Хитлер с някои доооста глупави решения, които е взел през войната.

Оценка:
-2 +9

Манол
18 Отговор

До коментар #15 от "стоян георгиев":


Чакай сега,къде беше този прословут десант когато се водеха битки под Москва,Сталинград,Курск,Киев и стига с този "ленд лиз" руснаците си го плащат доволно,значи ти след като си пазариш в магазина продавачката безвъзмездна помощ ли ти прави?А не ти ли стига до акъла,че точно операция Багратион помага ,за да не бъдат изхвърлени в Ламанша обратно и този път нямаше да има Дюнкерк!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +20

стоян георгиев
19 Отговор

До коментар #18 от "Манол":


битката пред москва си е направи сталин като съюзник на хитлер.тои му бе партия от 39 до 41 година и като хитлер нападна ссср ,сталин зарева олеле маико помагаите на бившите си врагове!!!при битката за москва англичаните бяха ангажирали армията на ромел в северна африка ,както и целия немски флот ,както и половината авиация на хитлер,а сащ се биеха с наи-боеспособния му съюзник япония ,която не успя да подпомогне хитлер при тази битка.при сталингра ситуацията бе още по-сериозна от страна на съюзниците ,победа в северна африка и унищожаване на африканския корпус и пак ангажиране на целия немски флот и половината авиация,бомбандировки на хитлеровата индустрия морска блокада за хитлеровите суровини.без блокадата на англия хитлер щеше да прави доста повече танкове получаваики суровини от целия свят,а ако не правеше подводници можеше да засили танкопроизводството двоино.освен това при сталинград ссср получи огромно количество западна техника която на всичко отгоре открадна наи-позорно след края на воината.що се отнася до багратион и западната инвазия.запада никога не е отричал съветското усилие при победата на хитлер.проблема е обратното,че другарите криха бая време колко са били зависими от западната помощ,веднъж като суровини втори път като военна подкрепа,въпреки че сталин и хитлер бяха съюзници срещу въпросния запад докато хитлер нападна ссср.

Коментиран от #20, #28


Оценка:
-19 +3

Манол
20 Отговор

До коментар #19 от "стоян георгиев":


Добре,ами 36-та Чехословакия след като Чембърлейн я продаде и развяваше листчето,след като само Сталин се противопостваи лесно се забравя нали и да под Москва Чърчил му отговаря,че е бил сам 2 години така че кой му развърза ръцете на Хитлер и не изпозвай думите помощ и кражба след покупка несъвмести ми са!Наи много произведен танк т-34,самолет ил-2 не виждам съюзническа техника,била е непригодна или просто смешна в конвоите са помогнали суровините което не е малко не отричам,но при 27 милиона жертви от страна на СССР при победата над Германия да изпозваш думата "усилие" е неуместно!Нито един немски войник не е стъпвал на острова и в сащ,но да страха,че можеби не 45,а 46 или 7-ма руския ботуш ще е до атлантика си е жив интерес и гнусна политика и пак яко страх!Извода е има един победител във ВСВ и това е СССР другите са подизпълнители тоест мижитурки!

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +25

450 хиляди са само убитите немци
21 Отговор

До коментар #15 от "стоян георгиев":


Деси , пак извади торбата с лъжите . При операция "Багратион" касаеща Беларус и Прибалтика германците разполагат в този район с 1 000 000 войници , срещу тях има 2.5 000 000 руски . Какво е важно да се знае "Багратион" е гениално замислена операция на Рокосовски. Такива методи са били непознати дори на самите германци, Рокосовски е трябвало с дни да защитава своя план пред ставката, той е бил смел и иновативен , ставката го е отхвърляла , впоследствие приела . След успеха Самият Сталин се е обръщал към Рокосовски на малки имена - чест непозната към никой друг. Руснаците инсценират нападение, към Украйна ,Молдова ,румънският петрол - германците уплътняват веднага Юга с най-доброто което имат , бронирани части , дивизии, самолети, а в Беларус и Прибалтика остават 1 000 000 войници , но само 400 танка , и малко самолети , изграждат мощни отбранителни съоръжения , с огромни минни полета , и считат ,че за сега това е достатъчно. Руснаците успяват да ги придвижат своите армии, да разминират германските полета , да създадат нови машини миночистители , на базата на ТЕ-34 , В УСЛОВИЯТА НА ВЕЛИКОЛЕПНА СЕКРЕТНОСТ - нещо нетипично за тях до тогава.

Коментиран от #22, #33


Оценка:
-0 +15

Голям Валс
22 Отговор

До коментар #21 от "450 хиляди са само убитите немци":


До като руските сапьори нощно време вадят мините , Фелдмаршал Ернст Буш -главно-командващият група армии " си взима отпуска, и хващат немците по бели гащи . И когато руските танкове тръгват напред , и разсичат немската отбрана , Гудериан моли Фюрера за незабавно отстъпление -Фюрера отказва. Всяко едно населено място се превръща в германски котел , с избити и предали се немци. Група армии Център престава да съществува , а всеки бяга и се спасява кой как може. Огромен брой германски военнопленници са прекарани по улиците на Москва да ги види местното население , в операция "Голям Валс"

Оценка:
-0 +11

Кур за хитлер😂😂
23 Отговор
Да го духа😂😂

Оценка:
-1 +10

Трол
24 Отговор
Деске пак се излагаш моме! Няма да спора за цифрите, те са относителни, но даваш руските 1.6 млн. някъде ги дават 1.2 без частите в тила да приемем че с тях стават 1.6 млн. Даваш немските сили 4.5 хил. общо, но без частите в тила, с тях стават 900 000. На източния фронт немците са в отбрана след битките при Сталинград, Москва и Курск. Вече са изгубили инерцията. В Африка африканския експедиционен корпус на Ромел е две дивизии. Десантите на съюзниците в Италия и Франция са, след като немците са в отстъпление на изток. Японците още при Холхон Гол през 39-та Жуков им убива мераците за техен Сибир до Байкал. Каубоите водят с японците основно морски битки. При тяхната велика победа при Иво Джима техните сили са цели 100 000 души! Незначителни неща на фона на Източния фронт. Мога да ти пея много за историята, ама не си ми на интелектуалното ниво!

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +16

Име
25 Отговор

До коментар #4 от "Опикан рублераст":


Няма какво да благодариш!Не бил чел,той,твърде добре си си я прочел,ама това,че не ти харесва обективния и неоспорим факт за изнесената война с главна тежест върху съветите е друг въпрос!

Оценка:
-0 +11

Густо Майна
26 Отговор

До коментар #10 от "Усмивката":


От Сталинград до Берлин практиката да умират солдати "за лудо" е решително прекратена! Имало е вече достатъчно опитни момчета и живота им се е ценял, а и някой е трябвало да изнесе войната! Накрая при сраженията за Берлин само са се "оакали" под личните напъни на Сталин - бързай, та бързай, въпреки несъгласието на Рокосовски, Жуков и Конев.

Оценка:
-0 +9

Густо Майна
27 Отговор

До коментар #15 от "стоян георгиев":


4-ри окомплектовани група германски армии са наброявали минимум 900 к персонал с минимум 7-8 к артилерийски с/ми, 2 к танка и САУ, мин. 1000 единици авиация и др. - т. е. не пиши глупости, когато не си наясно! Има сведения (можеш да ги потърсиш и прочетеш), че първото чувалиране на група армии Център е коствало на германците 1 млн. убити, ранени, пленени и... А въпросният военен сектор е бил чувалиран и втори път от руснаците - зимата на '45.

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +9

Военен
28 Отговор

До коментар #19 от "стоян георгиев":


В африка експедиционния корпус на ромел е 70 хиляди, доста по-малко от една армия, изпратен е в помощ на мусолини и е абсолютно незначителна сила на на фона на източния фронт. В африка е ангажирана една малка част от трети въздушен флот на луфтвафе. Германската щурмова авиация е разпределена в пет въздушни флота. Четири от тях са на източния фронт. Колкото до флота, операция барбароса е изцяло сухопътна и германския военноморски флот няма дори подържащо отношение към този план.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +6

стоян георгиев
29 Отговор

До коментар #20 от "Манол":


ръцете на хитлер ги развърза сталин.без договорка хитлер не би нападнал полша,а ако сталин толкова държеше на антихитлерова коалиция можеше да удари берлин още през 1940 година,вместо да окупира заедно с хитлер съседните страни.тая опорка дето я повтаряте за чехословакия е много жалка .тва е все едно да се сърдите що нато не удари русия като влезе в абхазия или украина?интерсно що сте против договорката на чембърлеин тогава ,а сега подкрепяте подобна с путин?я провери бе другар лъжлив кви камиони ползват руснаците през втората световна!!!провери другарю и кви са отзивите на жуков за тези камиони.провери на кви самолети летят съветските асове,провери кви са съветските локомотиви в този период.провери от къде е идвал 100% от каучука за съветските танкове бе другар!!!провери колко консерви и тротил е пратил сащ на ссср в точния момент,както и мнението за въпросните консерви и взривни материали!и накрая провери кво значи заем наем и що руснаците не връщат ,а крадат отселялото оборудване.що се отнася до жертвите другар,поне 70% от съветските жертви са заради тотално безхаберие на съветските държавници.

Оценка:
-9 +2

стоян георгиев
30 Отговор

До коментар #28 от "Военен":


и ти твърдиш че си военен?дори да си редник не е добре да лъжеш особено заради честа на българския воиник.операция барбароса била сухопътна и германския флот нямал отношение!!!хохоооохахахаа!!!!другарю военен,един кораб като триплиц отнема стомана и човекочасове колкото една танкова армия.демек ако не направиш един кораб остава ресурс за една танкова армия.дали това има отношение към барбароса?тва за ромел също е пълна лъжа.жалко за военен като теб.по съветски данни на 9 ти ноември 1942 година в африка има 430000 воиници на остта от които 130 хиляди немци тва е без загубите преди това които са поне още толкова.демек за година англичаните са обезкървили и ангажирали около 800 хиляди немци и италианци,които не са достигнали източния фронт и то когато руснаците са наи на зор при битките за москва и сталинград.представи си още една танкова армия пред москва с поне още 1000 танка.само при ел аламенин немците зимата на 42 имат около 500!що се отнася до авиацията .англичаните свалят в битката за британия 1800 немски изстребителя само 1940 година барабар с пилотите.я смятаи още 2000 самолета на източния фронт 1941!!!!само за сравнение тва е около полвината от изтребителите които нападат ссср,които при операция барбароса са били около 4000.

Оценка:
-5 +0

стоян георгиев
31 Отговор

До коментар #27 от "Густо Майна":


густо маина една немска армия е между 100 и 200 хиляди човекя в зависимост от окомплектовката.я ми обясни как 4 ри армии са 900 хиляди.смях!!и кво чувалиране видя бе пич?къде го видя с милион човека .дори руснаците дават половината от тия цифри!смях!добре е да има ентусиасти ,но е хубаво леко да попрочитате.и другото дето си писал е лъжа .до края на воината руснаците правят огромни и излишни загуби.отвори руското вики и виж операция багратион дето сега коментираш.дори при нея съветските загуби са в пъти по-големи от немските,а тази е много успешна.при курск,сталинград и берлин е ужас.загиват толкова съветски граждани че нямаш на идея!имало опитни момчета !!!смях!колко да си опитен като те карат да тичаш срещу картечниците на противника!смях!

Коментиран от #34


Оценка:
-7 +1

стоян георгиев
32 Отговор

До коментар #24 от "Трол":


и кво лъжкаш па кво стане!две дивизии били в африка!!!смях!!430 хиляди как се събират в две дивизии бе другар?от тях немците са 130 хиляди.за багратион давам немските извори,които са точни има ги навсякъде,а и руснаците няма как да знаят колко са немците ,пък и обичат да послъгват въпреки че и те дават немските извори като второ мнение.руските извори ги давам както ги дават руснаците 1,6 млн.ударни и толкова резерв.тук обаче не е важен руския ресурс ,а кво би станало ако имаше още милион и половина немци.щото ти и останалите лъжковци обяснявахте с лека ръка как ссср сам се бил справил с нацистите.та каж кво щеше да стане при багратион с още 1,5 немеца и 2000 танка бонус,а тва не е целия ресурс на хитлер дето не оползотворява заради запада има армии е в гърция има част в норвегия,демек още поне 500 хил,заедно с танкове ,самолети,артилерия!за жуков си прав,че бие японците при холхон гол,но я ми обясни от къде щеше да доидат сибирските дивизии спасили москва зимата на 1941 година ако бяха ангажирани в сухопътна операция с япония?

Коментиран от #36


Оценка:
-7 +1

стоян георгиев
33 Отговор

До коментар #21 от "450 хиляди са само убитите немци":


я разкажи нещо за казачока,няма нужда да пишеш за военни операции.сталин говорил на рокосовски на малко име а?голяма работа!само да те питам що рокосовски не ги правеше тия заграждения предната година или по предната ,а се скъсваше да бяга да не го хванат барабар с целия му щаб докато неците имаха милион воиника ,нищо че пак ги превъзхождаше многократно?я отговори на тоя въпрос!!!!

Оценка:
-7 +1

Густо Майна
34 Отговор

До коментар #31 от "стоян георгиев":


Една немска армия по времето на Вермахта е била 15х15 грубо казано. 15 дивизии по 15 к личен състав - минимум!

Коментиран от #35


Оценка:
-0 +7

стоян георгиев
35 Отговор

До коментар #34 от "Густо Майна":


и тва от де ти доиде бе маина?ето ти кво е армия:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F ето ти и силите на двете страни.от немска страна четири армии от съветска страна четири фронта в които има общо 22 армии.давам ти руски източник като армиите са упоменати поименно както и коруписите и дивизиите към тях: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_(1944)

Оценка:
-6 +1

Трол
36 Отговор

До коментар #32 от "стоян георгиев":


Деске, не се пени, че ще направиш мозъчен аневризъм! Не ми разправяй какво е щяло да стане "ако" еди какво си, еди кога си! Рожбе т'ва е алтернативна история! Защото в твоя ред мисли, "ако" го нямаше източния фронт и всичко немско беше на запад, какво щеше да стане със съюзниците при контраатаката на Хитлер при Ардените-мармалад! А дали изобщо щяха да престъпят през Ла Манша? Загубите на рашките били заради некадърността на руските командири! Ми видяхме ги западните "кадърни" командири какво направиха срещу немската машина! Не издържаха. Овече от три седмици! Както ти казваш-смях! Хитлер раздели със Сталин Полша-да! А когато Запада даде Чехия на Хитлер, познай кой си дръпна една чешка пповинзия? Полша рожбе! Айде ходи да се смееш!

Коментиран от #37


Оценка:
-0 +7

стоян георгиев
37 Отговор

До коментар #36 от "Трол":


педи,аз не ти обяснявам кво е щяло да стане ,а кво е станало!!!тва което е станало е повлияло на другото дето е станало.дано си поразбрал ама се съмнявам предвид липсата на определени хормони в тялото ти другарю не се развиват определени мозъчни взаимовръзки на место други които са се обострили.та казано опростено виждаш дърветата ама не виждаш гората.тва е нормално за хора в твоята умствена духовна и сексуална ситуация.при ардените нямше да стане нищо както и не стана.просто времето щеше да се оправи както и се оправи и американската авиация отвори като консерви всичките немски танкове и направи на мармалад немските военни колони и рубеж.тази ситуация се повтори многократно на западния фронт.да американците не са склонни да им изтребват хората като хлебарки другарю и като стигнат зона с висока концентрация на опасност изчакват унищожаването и.съвсем нормална логика на хора извън твоята хормонална зона.запад не е дал чения другари ,а судетите ,хитлер изолзва ситуацията и наруши договорките със запада,точно както сега го прави твоя идол от масква и няма как един акт целящ мир къвто бе този на чембърлеин да се равнява на такъв целящ воина къвто бе този на молотов.та опорките другарю ляв може там при серго станишев и вегенин д ги ползваш като те стабилизират в нужната поза!

Коментиран от #38


Оценка:
-6 +0

Трол
38 Отговор

До коментар #37 от "стоян георгиев":


Рожбе, Мюнхенското споразумение, с което запада дава Чехия на немците не е акт на мир. Полша анексира една чешка северна област, това не е мир. Румъния и Полша отказват на руснаците техни войски да хреминат през териториите им за да помогнат на Чехия, това не е мир! Ясно беше, че Запада иска немците да тръгнат на изток, ама им се объркаха малко сметките. Когато първо пишеш с ник Десислава Димитрова а после с ник СтоЕнчо Георгиев не означава, че аз съм пед@л! Кротни се рожбе и намери своето душевно равновесие, па ако ще и да е чрез Истанбулската конвенция! Та не разбрах твоите словоизлияния какво общо имат с операция Багратион?

Коментиран от #39, #41


Оценка:
-1 +4

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Трол
40 Отговор
На Нюрнбергския процес,когато задават въпрос на генерал-фелдмаршал Кейтел: „Би ли нападнала Германия Чехословакия през 1938 г., ако западните държави подкрепяха Прага?“, той отговаря:“Разбира се, че не. Ние не бяхме достатъчно силни от военна гледна точка. Целта на Мюнхенския договор,беше да се изтласка СССР от Европа, да се спечели време да завърши въоръжаването на Германия“. Чехия е имала договор за взаимопомощ, както с Франция, така и със СССР. Руснаците са били помолени от чехите да им помогнат, след предателството на Запада, но войските им не са били допуснати да преминат пред Полша и Румъния! Всичко е било с една цел, Хитлер на изток, той и в книгата си го пише! Е Адолфчо беше изпуснат от синджира и го отнесоха първо стопаните му! Нищо не казваш за анексираната чешка провинция от Полша, Унгария също се облажи. Това ли бе мира? Значи Запада може да има Мюнхенското споразумение с Германия, а рашките нямаха правото на Риб. - Молотов. Много джендърски подход към историята мило.!

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +7

стоян георгиев
41 Отговор

До коментар #38 от "Трол":


другарю ляв мюнхенското споразумение е последния опит да се спаси европеиския мир.тва е и посланието на чембърлеин като слиза на британска земя.тои казва спасих мира!!!само че споразумението е нарушено.първо го нарушава германия като анексира цяла чехия ,а от словакия се възпозват неините комшии ,унгарци и поляци.реално добрите помисли на париж и лондон водят до лош резултат поради прекалената толерантност на великите сили.днес е абсолютно същото!толерантността на европа се ползва от диктаторите в русия,турция или иран за да пробват да наложат волята и стандартите си.хитлер преди мюнхен провокира и в испания,мусолини в абесиния ,а сталин се въоръжава и си чака момента.днес модерните леви обвинявате запада за мюнхен,а искате да се повтори същото в украина квото стана в чехословакия!!!!тва не е ли педалско бе другар?що се отнася до писането с десислава ,другарю ляв съм го обяснил поне 1000 пъти на теб и антуража ти ,защо се е случило.на всичкото отгоре бе преди поне пет години.тва не е ли пенделско бе другарю ляв?кои нормален хетеросексуален мъж ще се мотивира 5 години при спор с някого обвиняваикиго в това че е жена????тва мъжка постъпка ли е другарю паркиращ на задна без огледала?

Оценка:
-2 +1

стоян георгиев
42 Отговор

До коментар #40 от "Трол":


а като се наложи да пишеш по същество се вижда че освен синтактични разбори за друго не ставаш.тва пак води до изводи дето вече съм направил.каител е нямал никаква ама никаква възможност да знае как би реагирал хитлер 1938 година.нали прочете?никаква възможност да знае?така че е нямало как да отговри на тоя въпрос.при разработката на плана барбароса мнозинството немски военни заявяват на хитлер че този план е неосъществим и че германия не е готова за такава воина.тва въобще не спира фюрера.тва ти го давам като пример да видиш колко каител е бил фактор в немската политика!договорите за взаимопомощ на ссср са пълен смях.те ги предлагат на всички,но от тях не произтича нищо освен съветска окупация.подобен договор е предложен на българия царя го отказва ,но югославия го подписва и кво?хитлер като съюзник на сталин я окупира безответно.такива договори подписват и балтииските страни и те служат за окупация от ссср!!!та тва че чехословакия е имала такъв не било нищо,щото чехите е нямало сами да предизвикат съветска окупация!та така и не се разбра ква е логиката хитлер да тръгне на изток след мюнхенското спорзумение?ако запада е искал това тои го е постигнал с хитлеровата анексия на полша съвместно със ссср!така вече хитлер е имал възможност да се сблъска със ссср.запада явно вместо да е доволен от това напада хитлер?еи тва е логика на ляв!!!евалата!и значи като запада иска в създадената от него чехословакия да се поправи етническата несправедливост ,връщаики суде

Коментиран от #43


Оценка:
-2 +1

стоян георгиев
43 Отговор

До коментар #42 от "стоян георгиев":


и значи като запада иска в създадената от него чехословакия да се поправи етническата несправедливост ,връщаики судетите на немците е виновен и затова че немците прецакват същия този запад,а същото го правят и унгарците?та тва е дало право на ссср да стане съюзник с хитлер и да си поделят източна европа така че ссср да граничи с огромен фронт с хитлер,въпреки съветския страх от немско нападение!!!!хаххаахахаха,хохохохохоххо!!!!абе ти си супер.я провери кви грешки съм допуснал и къде не съм сложил запетаи!

Коментиран от #44


Оценка:
-2 +1

Манол
44 Отговор

До коментар #43 от "стоян георгиев":


Тая злоба и упоритост е равано на учителка по БЕЛ,лелке Русия е пружина, колкото и да я напъваш толкова после ще ти избие,при теб не знам какво!Да знаеш,че нас не интересува преди 89,а сега!Точно такива като теб ни учеха на омраза,не ни смятайте са малоумни!

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +2

стоян георгиев
45 Отговор

До коментар #44 от "Манол":


маноле нямам злоба красавчик,напортив аз за русия знам щото много съм се интерасувал от нея.много повече от теб дето толкова я харесваш.затова съм и конкретен.просто мина доста време от едни събития които трябва да бъдат правилно представени пред историята!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяснява възможността нови депутати да напуснат парламентарната група.
Чух, че следващият напуснал ще е висок, умен, красив..., но освен мен за друг не се сещам?!"

Още бисери
ТОП 5