Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 23:00 3 574 210

Евгений Кънев: Не може да си неутрален в окото на бурята

  • унгария-
  • въстание-
  • ссср-
  • червена армия

Бъди умна България и не допускай внушенията за неутралност

Евгений Кънев: Не може да си неутрален в окото на бурята - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Достатъчно ли е малка страна да заяви, че е неутрална, за да я подмине геополитическата буря, завихрена от велика сила, която я смята за част от своята сфера на влияние? Както ни внушават днес “миролюбците” във властта?

Имаме чудесен пример - Унгария, но не тази на Орбан. Днес е нейният национален празник - 66 години от паметното унгарско въстание срещу комунистическия режим през 1956 г.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Международната обстановка за октомврийските събития през 1956 г. е благоприятна. В СССР е ход развенчаване на култа към Сталин, а няколко месеца по-рано Хрушчов е произнесъл своята секретна реч срещу култа. На този фон през лятото се надигат работниците в Познан и след масови вълнения Полша успява да издейства известна либерализация на режима и напускане на част от съветската окупационна армия.

На 23 октомври около 20,000 души се събират в Будапеща около паметника на полски герой от Унгарската революция през 1848 г. Известен интелектуалец прочита манифест от 16 точки за край на съветския режим, неутралитет по австрийския модел и свободни избори с многопартийна система.

Скоро след това група младежи иска да влезе в националното радио и да прочете тези точки, но не е допусната от унгарската ДС. Идва новина, че влезлите са задържани след което започва и стрелба. Притеклите се въоръжени части обаче вземат страната на революционерите и с тяхна помощ близо 2,000 души се въоръжават. Съветски части нахлуват в града, но след кратка схватка остават пасивни.

Комунистическият лидер Геро Ерно - наскоро заместил сталиниста Ракоши - напуска Унгария, а премиер става умереният комунист Нод Имре. Той през цялото време настоява за мирно разрешение на създалото се напрежение и се договаря с Москва за допускане на още съветски войски, но същевременно признава събитията за въстание, а не за антикомунистически метеж.

На 1 ноември Нод обявява пълен НЕУТРАЛИТЕТ на Унгария и излизане от Варшавския договор.

В Москва първоначално вземат връх умерените Хрушчов и Жуков за ненамеса. По същото време Франция и Англия са нахлули в Египет да завземат Суецкия канал и съветското ръководство не иска да бъде и то асоциирано с “империалисти”. Затова са готови на преговори и изтегляне от Унгария.

За няколко дни има затишие и като че ли унгарското въстание е успяло.

Но последват чистки (екзекуции) на комунисти и офицери на службите от въстаниците. Тези събития намират широк отзвук в СССР и изцяло променят настроенията. Тогава хардлайнерите в Политбюро, подкрепени от другаря Мао вземат връх и на посланика Андропов е разпоредено да заблуди премиера Нод, че всичко е наред, докато на 4 ти ноември съветските войски нахлуват в Будапеща от няколко посоки под ръководството на маршал Конев.

Въпреки че разбира ситуацията, Нод не се решава да заповяда на унгарската армия да окаже съпротива, която самата е разцепена между просъветско ръководство и провъстанически войници. Скоро е наложено ново правителство начело с Кадар Янош.

Нод, заедно с други министри бяга в югославското посолство, което след дни напуска с лъжливи гаранции за свободно напускане на страната. Арестуван е и след две години е екзекутиран.

Съпротивата продължава до 9 ноември, когато въстанието е окончателно смазано с цената на 2,500 загинали унгарци и 700 съветски войници. И десетки хиляди ранени и стотици хиляди напускащи Унгария.

Бунтът е смазан и заради пасивността на Запада, зает със сагата около Суецкия канал и нежеланието му да воюва с вече ядрения СССР.

Но Унгария дава доказателство за дълбоко чуждия комунистически режим от съветски тип на страните от Източна Европа. И става знаме на битката на тези народи до окончателното му падане. Но историята явно се повтаря.

Честит национален празник, Унгария!

Бъди умна България и не допускай внушенията за неутралност, когато си в окото на бурята!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел от Съпротивата

    117 19 Отговор
    Г-н Кънев...Хващайте оръжието и дайте пример!!!Покажете ни как се стреля срещу хора!!!Украинци,руси,беларуси,сърби...и прочие...

    Коментиран от #56

  • 2 007

    37 94 Отговор
    Рассия винаги е била срещу България, на страната на Сърбия за да ни разкъсат на парчета. Затова няма как да сме неутрални.

    Коментиран от #168

  • 3 Трудно е да си

    35 98 Отговор
    Неутрален, когато до границата ти, една държава се опитва да разкъса и заличи друга. Ако къщата на съседа ти гори - помагаш за гасенето на пожара! Ако ли не, после ще гасиш своята, но няма вече да има кой да ти помогне. Всичко останало е вражеска пропаганда, насочена към отслабването на съюза. Путлер няма планове да спре в Украйна. Не го ли спрем там, ще го спираме на Дунав. И тогава ще е късно да питаме " пацифистите"!
    Пълна подкрепа за Украйна 💪💪💪

    Коментиран от #11, #28

  • 4 Вирус

    97 22 Отговор
    Кънев кънев а ти ще отидеш ли на фронта

    Коментиран от #79, #152

  • 5 1221

    68 17 Отговор
    Не виждам прилики с днешни събития, нито случайни, нито неволни.
  • 6 Гост

    60 12 Отговор
    Аз и други неща съм чел за случилото се и то от велики признати личности ама айде карай. Някой хора четат нещата както дявола Евангелието.
  • 7 Последния Софиянец

    50 11 Отговор
    В окото на бурята е най спокойно.

    Коментиран от #12

  • 8 Има и други дати от историята

    47 6 Отговор
    Те говорят за неуралност.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Азиим

    70 8 Отговор
    Нито сме в окото на бурята, нито днешното време е като онова от 1956г. А на Кънев мнението е до болка познато на хората, които се интересуват от политика.
  • 11 мдаа

    48 2 Отговор

    До коментар #3 от "Трудно е да си":

    Без да преувеличаваме, не е до границата. Причините за пожара не се обсъждат, което пречи на разбирането за възникването, а оттам и на начина, по който да се потуши. Не е добре пожар да се гаси некомпетентно, за да не се разпространи. И не на последно място, мускулите помагат в изпълнението, но плановете се съставят с ум!
    p.s. Това е мнение "пацифист".

    Коментиран от #23

  • 12 нннн

    49 6 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Наистина в окото на бурята е най- спокойно. Ама да имаш научна степен не значи, че имаш и нещо в главата.
  • 13 Вулварийн

    70 9 Отговор
    Още един козляк ни обяснява как трябва да искаме да ум рем на фронта. Гнъс

    Коментиран от #20

  • 14 Керът

    13 44 Отговор
    Няма такова зло като блатната имприя на оркокомундетата!

    Коментиран от #15

  • 15 Про митак

    41 8 Отговор

    До коментар #14 от "Керът":

    Изчезвай с 200 мухал :))))))))
  • 16 Коко

    42 11 Отговор
    Прав сте г-н Кънев не може да си неутрален в окото на бурята затова още утре правителството трябва да напише молба за приемането ни във великата Руска федерация.

    Коментиран от #25

  • 17 епъ

    52 10 Отговор
    Не сме неутрални - с братята руси сме!
  • 18 Хохо Бохо

    8 39 Отговор
    Достатъчно ли е малка страна да заяви, че е неутрална, за да я подмине геополитическата буря?
    ТОВА Е КАТО ЩРАУС, КОЙТО СИ Е ЗАРОВИЛ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА
  • 19 Кресна

    43 5 Отговор
    Пропагандистите ги разбирам ,те са повечето във власта или получават пари срещу това ,но не разбирам младите .Повечето млади днес виждат в такива като мен изкукали консервативни чичковци които още живеят в миналото и тъгуват или не разбират нищо от настоящето или бъдещето .Голямата беда за младите особенно в България днес е ,че са израснали във времето на глобализма,те мислят че този комфорт който сега имат ще е вечен ,че единствените им грижи и важни неща са да имат маркови маратонки,хубав автомобил и айфон .Тези млади хора не осъзнават и не искат което е още по страшно ,че историята не се пише от Байдън и Путин ,тя се пише от времето ,свишето или бог (както ислайтемго наричайте .Тези млади хора се смеят и подиграват на всеки който им обяснява ,че нищо на този свят не е вечно и това се отнася най вече за това в което са възпитани и смятат че им е дадено и не може да им бъде отнето .
  • 20 да питам

    6 17 Отговор

    До коментар #13 от "Вулварийн":

    Що , да не си мобилизиран ...
  • 21 12340

    21 5 Отговор
    Генчо Боримечката
    утре ще фукне
    към Москва
    лично да набие
    Путин
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сух

    46 9 Отговор
    Тоз очилатия бухал директно да заминава за фронта, като не иска да е неутрален. Направо на бегом да се изнася, не да ми казва аз какъв искам да бъда..
  • 25 мдаааа

    8 23 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    По-лесно ще стане , ако подадеш молба за руско гражданство и да те мобилизират веднага .. Поне приятели и познати ше те видят като боец , сигурно за последно .
  • 26 Кресна

    43 7 Отговор
    Младите дори не познават историята на Русия и Украйна ,не знаят повечето от тях кой е Хегел още по малко разбират основите на хегеловата диалектика .Не знаят защо е паднала римската империя ,не знаят със сигурност как беше унищожена социалистическата система ,нямат и понятие кой и защо предизвика първата и втората световни войни ,защото им е вменено ,че за тях това не е вярно за личния им комфорт и най вече са вредни за този им комфорт .Те са против Русия само защото им е вменено ,че Русия е враг на комфорта им .

    Коментиран от #35

  • 27 Хохо Бохо

    7 33 Отговор
    Кремъл казва, че Русия воюва с НАТО в Украйна. Нали?
    Тогава защо НАТО все още не е започнал да воюва с Русия в Украйна?
    Време е...

    Коментиран от #31, #70

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тоя е

    40 7 Отговор
    Побъркан войнолюбец. Как не ви е срам да публикувате такива екстремистки послания.
  • 31 Ханку БраДТ

    26 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хохо Бохо":

    Само ти още те си разбрал кога започна всичко...Явно някакви екзити и локдауни за теб са били само сън...Със сигурност си и ваксиниран...
  • 32 Кресна

    23 2 Отговор
    Тези млади нямат идеи защото именно им е вменено ,че идеите са глупости и че важно е само материалното което запада им даде ,но което точно запада ще им отнеме с гръм и трясък .За младите е болезнено да приемат ,че войни е имало и ще има ,ще бедност и хубав живот ще има социални сътресения и издигания ,но те готови ли са за това? Едва ли .За тях ще е ужасно да повярват ,че техния комфорт с маркови обувки може да изчезне , с тях айфончето и хубавата втора употреба кола от запада и да се озоват в някой бункер или окоп и вместо хубавите пухени завивки да се радват на дрипите които носят на гърба си и вместо нова игра в телефона да се радват на парче мухлясъл хляб .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 грешиш

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Не се ли уморихте от":

    Не знам много по въпроса! Спомням си само, че преди 8 години четях други новини и дори помня снимките към тях. Помня и един паметник, който видях в новините, с откровено враждебен символизъм, който и досега не мога да разбера.

    Коментиран от #36

  • 35 Пресна

    11 38 Отговор

    До коментар #26 от "Кресна":

    Не , Русия не е враг на комфорта ... Русия мрази всички , различни от руснаци .. Намирисва ми на @долф

    Коментиран от #53

  • 36 Каква разлика прави това

    8 36 Отговор

    До коментар #34 от "грешиш":

    Преди 70 години в България се вееха нациски знамена. Ние нацисти ли сме? Миналото си е минало и историята си е история. Към днешния ден Путлер е агресор, който ни плаши с ядрен удар. Между нас е Украйна и ако си пацифист, то моли се на Бога Путлер да загуби тази война. Неговата доктрина включва България!

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кресна

    24 2 Отговор
    Не искам да си преставя какво ще се случи с тези млади хора ако бъдат принудени да се бият с оръжие в ръка ,дори и само е името на самия им комфорт Като бивш военен попадах на млади хора с голямо самочувствие но без покритие ,с годините става все по трудно и по глезени ,след години си даваха сметка и ми благодаряха ,но сегашните млади просто не ми се мисли кой ще ги накара и учи да се борят дори за собствения им комфорт който скоро ще изчезне .Да те не са виновни ,но и не искат да видят пропастта в която все повече пропадат и за да се измъкнат от тази пропаст шанса е четене четене и пак четене .Трябва да осъзнаят в какво ги превръщат ( ретрогенна маса ) които не вярват нито в семейство ,нито нация нито в Бог .Днешната ситуация е подобна на тази във Фауст на Гьоте (повечето не знаят нито кой е Гьоте нито Фауст ) ,но надявам се не всичко да е загубено в младите ,все се надявам ,че е останало нещо в сърцата и душите им.Искрено се надявам и искрено го вярвам .

    Коментиран от #40

  • 39 Ами... моля се!

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Каква разлика прави това":

    Не е зле и ти да се научиш на това!

    Коментиран от #41

  • 40 Не е нужно да се

    6 26 Отговор

    До коментар #38 от "Кресна":

    Притесняваш! Армиите на НАТО са в милиони и да въоръжени с най-доброто. Никой цивилен няма да се бие. Спи спокойно!

    Коментиран от #50, #74, #144

  • 41 Аз не се моля

    2 12 Отговор

    До коментар #39 от "Ами... моля се!":

    Молят се жените и децата. Мъжете се подготвят да отбраняват свободата на си и на близките си. Аз не се моля. Аз се подготвям и се отбранявам! Така че, моли се и за мен
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 българина

    4 2 Отговор
    защо да не може,?!? кой е казал че не може? бог или кой????
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 МНЕНИЯ. НА. ИДИОТИ

    12 3 Отговор
    НЕ. ЧЕТА!!!
    ДЪЛГО ОБЕСНЯВАЩИ ПРИ ТОВА!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хари Потен

    19 2 Отговор
    Грантовете говорят с много усти, но винаги казват едно и също - каквото презокеанският сатана е написал
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ходом Марш

    18 6 Отговор
    Кънев, заминавай за Украинския фронт да запълниш амбразурата с голи гърди! Ние не искаме!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Генерал 🇧🇬

    16 3 Отговор
    През ВСВ заедно с Вермахта на Източния фронт унгарците изпращат над 300 000 да воюват. 2-ра унгарска армия взема участие в Сталинградската битка. Унгарците участвали в нападението на СССР с Хитлеристка германия са отговотни за смъртта десетки хиляди военни и мирни граждани...
    Само тези няколко премълчани изречения са достатъчни да променят възгледа при прочита за въстанието в Унгария 1956.

    Освен това, вълненията в Будапеща 1956, започват като антиеврейски погроми!
    ..така поне го разглежда британският историк и свидетел Дейвид Ървинг в книгата си "Въстание! Кошмарът на един народ: Унгария 1956"...има го и в pdf format:
    The International Campaign for Real History
    Uprising! The Hungarian Revolution of 1956
  • 60 Разум

    16 4 Отговор
    Ние сме неутрални. Точка. Ние сме мост между запада и изтока. Ние сме православна държава, но сме в ЕС. Ние сме пишещи на кирилица, но с европейски закони. Ние сме неутрални. И да може да бъдем такива. Щом Швейцария е можела да бъде неутрална през 2СВ, защо ние да не можем сега? Та нали Швейцария точно това е казала, че е Италия, Франция и Германия в едно и не може да се разкъса. Е, ние сме изток и запад в едно. И ние не можем да се разкъсваме. За това сме неутрални!

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Джони Мокър

    16 4 Отговор
    Нато и в частност Америка са страхливци, които влизат в директен сблъсък само с козари по чехли, но даже и там са пълен провал. Срещу равностойни воюват зад гърба на украинци, поляци, балтиици, румънци и прочие ба лъци

    Коментиран от #65

  • 65 Русия не е равностойна

    5 20 Отговор

    До коментар #64 от "Джони Мокър":

    Нито на САЩ, нито на Китай, нито на Индия, с камо ли на НАТО.
    Русия е регионална сила с атомни оръжие. Даже Украйна е напълно равностойна на Русия.

    Коментиран от #67

  • 66 Не виждам разлика от тогава и сега

    17 4 Отговор
    Набутаха страната ни в НАТО без допитване до хората, и ако днес възроптаем и искаме да напуснем този съюз както тогава унгарците Вършавския, ще ни насметат както тях през 1956

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Объркано Атлантиче

    23 4 Отговор
    Не знам да е станало нещо особено там преди 66 години, но преди 32 се случи най-лошото за България - избухна "Софийската зима" И като се започна, та до днес: мутри, пирамиди, фараони,приватизация, фалити, наркотици, проституция, хазарт, безработица, ци-га-низация, клошари, партии на поробителя в управлението, джендърия, гей-паради, изселване и смърт-три милиона по-малко население..... Все подаръци от американския тип "демокрация". Ако по времето на Варшавския договор е било "терор и окупация", то сега сме в Ада и дяволът ни чете евангелието!

    Коментиран от #71

  • 69 Никой не ни е набутвал

    6 21 Отговор

    До коментар #66 от "Не виждам разлика от тогава и сега":

    В НАТО. Минахме процедурите и чакахме години и за НАТО и за ЕС. Никой е България не иска да напуска тези съюзи, освен предателите и слуги на Путлер, за да ни прилага като Украйна. Но те НЕ СА българи. Те служат на чужда държава.

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Не е вярно

    7 13 Отговор

    До коментар #68 от "Объркано Атлантиче":

    Това е следствие от руския модел на перестройка, наложен от комунистите и агентите на ДС. Плодовете берем и до днес. Заради това ЕС постоянно ни санкционират, защото модела не е техен, а руски.

    Коментиран от #80, #148

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Не виждам разлика от тогава и сега

    16 5 Отговор

    До коментар #69 от "Никой не ни е набутвал":

    Е да де, същото като в Унгария през 1956 - никой в Унгария не е искал да напуска този Вършавски договор, освен предателите и слугите на Запада- подкокоросаха няколко стотин и виж кво стана...

    Коментиран от #75

  • 74 Когнитивен Дисонанс

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Не е нужно да се":

    Кажи го на иракчаните, как спокойно заспаха милион цивилни от тях след размахването на едни епруветки в ООН и разправянето на куп лъжи...
    Кажи го и на либийците, дето в момента живеят в такава демокрация, че чак един от посланиците на САЩ го бяха споминали от благодарност...

    Коментиран от #77

  • 75 Ти си жив и здрав

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Не виждам разлика от тогава и сега":

    Това е разликата. Виждаш ли хората на снимката. Това щеше да ти е съдбата, ако бяхме като тях. Поне толкова можеш да разбереш!

    Коментиран от #87

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Не ми пука за

    2 15 Отговор

    До коментар #74 от "Когнитивен Дисонанс":

    Иракчани и Либийци! Те не искат да ме унищожат с ядрен удар, като Путлер. Нито ги знам, нито имам какво да им кажа. Знам, че врагът на моя враг е мой приятел. Това знам.

    Коментиран от #84

  • 78 Няма да се крия

    2 18 Отговор

    До коментар #76 от "Политкомисар":

    Аз не съм русофоил-предател. Аз обичам родината си и няма да оставя Рушляка безнаказано да в тъпче. Но Путлер ще свърши в Украйна. Неговият край ще е там.
  • 79 Българин🇧🇬

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вирус":

    Не, Кънев ще харчи грантовете от Козяк докато изисква български деца да се бият за интресите на САЩ.
  • 80 Объркано Атлантиче

    15 3 Отговор

    До коментар #71 от "Не е вярно":

    Не знаех, че "ПЛАН РАН- ЪТ"/1990/- проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България, подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Република България, е наложен от комунистите и агентите на ДС!!

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 А аз не знаех,

    2 14 Отговор

    До коментар #80 от "Объркано Атлантиче":

    Че вярваш във ваксини с чип и пръскане от самолети?
    Колко трябва да си наивен, за да смяташ, че един американски чантаджия може да се разпорежда в комунистическа България?? Що не го изпратят тоя Раннда изгони Путлер от Украйна?

    Коментиран от #92

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Когнитивен Дисонанс

    7 1 Отговор

    До коментар #77 от "Не ми пука за":

    Баш теб пък са тръгнали да унищожават с атом. Това не ти е ВСВ, дето САЩ извадиха на умрялото куче Япония двата ножа в Хирошима и Нагасаки. Тук говорим за ядрени арсенали, които достигат до всяка точка на света. Който пусне ядрения ад над нечия територия ще го получи на своята. Това правеше Студената война, студена - гаранцията за взаимно унищожение. Вземи изгледай някой филм като Trinity and Beyond - The Atomic Bomb Movie. Дискавъри изрязаха труповете на животните, да не шокират аудиторията, ама може да се намери и нецензуриран. Та шансовете ти срещу атом са като на рапан срещу свръхнова - единственото, на което можеш да се надяваш е да си в горещата зона и да се изпариш мигновено. Иначе те чакат взривна вълна, радиация и ядрена зима.

    Коментиран от #85

  • 85 Нищо не променя това

    1 17 Отговор

    До коментар #84 от "Когнитивен Дисонанс":

    Путлер иска да завладее България и Украйна. Няма да стане. Един диктатор няма да ни казва какво да правим. Ние сме в ЕС и НАТО и няма да бъдем изнудвани от диктатора.

    Коментиран от #89

  • 86 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #83 от "Шерлок":

    Сега в петък засякох наши военни на едно OMV - взвод редници, младо пушечно месо, двама ефрейтори, един старшина и двама майори. Униформите дори вече не ги шият в България, нашите бяха различни. Отиваха точно към Ново Село. Караха и няколко камиона с оборудване.
  • 87 Не виждам разлика от тогава и сега

    12 1 Отговор

    До коментар #75 от "Ти си жив и здрав":

    Коя снимка да гледам?
    Имали такава снимка на която да показва смъртта в България - на първото място по смъртност в света??

    Коментиран от #90

  • 88 Какво ти пука на теб?

    2 6 Отговор

    До коментар #83 от "Шерлок":

    Ти нали няма да ходиш при Путлер????
  • 89 Когнитивен Дисонанс

    11 2 Отговор

    До коментар #85 от "Нищо не променя това":

    Това звездите ли ти го казаха, че Путин щял да ни превзема с ядрени ракети?

    Коментиран от #91

  • 90 Гледай снимката на статията

    2 11 Отговор

    До коментар #87 от "Не виждам разлика от тогава и сега":

    Това прави комунизма и диктатурата с хората. И не сме на първо място в света по смъртност, а в ЕС. В Русия мрът като кучета. Мъжете умират на 64. В България на 70. Не изкривявай фактите. Лъжеш само себе си.

    Коментиран от #96

  • 91 Не, Путлер го каза

    3 11 Отговор

    До коментар #89 от "Когнитивен Дисонанс":

    Това беше ултиматума ми през февруари, преди да нахлуе в Украйна. Поиска НАТО да се върне до границите си от 1991г. Това оставя България без защита. После обясни, че иска сфери на влияние от студената война. Тоест Русия да контролира България. Даваха го по всички телевизии. Сигурно си чул?

    Коментиран от #93, #107

  • 92 Объркано Атлантиче

    14 1 Отговор

    До коментар #82 от "А аз не знаех,":

    Ами не е за вярване, а е факт - през есента на 1990 г. година Плана"Ран-Ът" бе приет за изпълнение от депутатите от седмото велико народно събрание и висшата държавна администрация на Република България

    Коментиран от #94

  • 93 Когнитивен Дисонанс

    12 1 Отговор

    До коментар #91 от "Не, Путлер го каза":

    Въх, сигурен ли си, че точно това е казал Путин? Че иска България в руската сфера на влияние?
    Смени дилъра и провери под леглото за Путин, може да се е скрил там и да те дебне...

    Коментиран от #95

  • 94 И какво каза този план

    1 9 Отговор

    До коментар #92 от "Объркано Атлантиче":

    Какво имаше в него. Конституция ли, приватизация, мутри, корупция? Кое?

    Коментиран от #98, #165

  • 95 И Путлер съм чул,

    2 18 Отговор

    До коментар #93 от "Когнитивен Дисонанс":

    И Дугин съм чул, и Медведев съм чул, и Митрофанова съм чул. Всичките съм ги чул и видял. И сега ги виждам в Украйна. Няма място за такива в свободния свят 💪
  • 96 Не виждам разлика от тогава и сега

    11 2 Отговор

    До коментар #90 от "Гледай снимката на статията":

    Е как това прави комунизма и диктатурата с хората, па от 1944 и 7 000 000 души станахме през 1989, 9 000 000 души?!?!!?!?!
    А какво прави либерализма??

    България заема първото място по смъртност в света - 2020
    1. България (15,433 ‰)В момента в България се наблюдава спад на населението, започващ от около 9 млн. д. през 2000 г. и се очаква да намалее с между 2,8 и 5 млн. д. до края на века. България и Латвия са двете държави в света, които в днешно време имат по-малко население спрямо 1950 г.
    2. Украйна (15,192 ‰) където има война и са по -добре от нас.
    4. Лесото (14,144 ‰)
    5. Литва (13,737 ‰)

    Коментиран от #97

  • 97 В сложи Русия

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "Не виждам разлика от тогава и сега":

    В тая статистика.
    Дай да видим дали ЕС е виновен?
  • 98 Объркано Атлантиче

    15 1 Отговор

    До коментар #94 от "И какво каза този план":

    Ми има всичко - промяна на Конституцита, приватизация - затриване на икономиката, мутри- охранителните фирми - узаконени, пазеща корупцията ...

    Коментиран от #99

  • 99 Посочи конкретни цитати

    1 10 Отговор

    До коментар #98 от "Объркано Атлантиче":

    Какво казва за конституцията. Дай някой член и каква е целта му. Например. Ран предлага чл.1 да е.......... , защото трябва да стане.......
    Дай факти и обясни взаимовръзки. Иначе звучи като ваксина с чип.

    Коментиран от #127

  • 100 Ученият котка

    14 1 Отговор
    Нека го наречем буря в чаша чай. След XX конгрес на Комунистическата партия на Китай и концентрацията на цялата власт в ръцете си, Си Дзинпин възнамерява да превърне Китай в най-могъщата държава в света. Всички страни трябва да са наясно, че многополюсният свят ще се превърне в нов еднополюсен свят, където САЩ няма да са на върха, а Русия, Турция и Иран ще станат приятелски настроени към Китай страни.

    Коментиран от #101

  • 101 Светът винаги е бил

    4 13 Отговор

    До коментар #100 от "Ученият котка":

    Многополюсен! Еднополюсен е само в главите на русофилските в България, но те обикновено са много объркани хора, с минимални познания по икономика и история. Поне това са моите наблюдения! Китай наистина е световна суперсила.

    Коментиран от #102

  • 102 Ученият котка

    12 1 Отговор

    До коментар #101 от "Светът винаги е бил":

    Ще добавя, че Китай е не само глобална суперсила, но и предпазлив, събран, съсредоточен и брутален играч. След като изпревари САЩ и Европа по икономически показатели, Китай няма да им остави шанс за доминация. Русия със сигурност ще удари Запада в полза на Китай

    Коментиран от #103

  • 103 Да, това е и моят анализ

    2 13 Отговор

    До коментар #102 от "Ученият котка":

    Китай играят добре дългата игра. Но Русия действа много необмислено. Мисля, че тя вече не е фактор. Тя е в пълна изолация и едва ли има стойност за Китай, освен евтини ресурси. Пазарите на Китай засега да САЩ и ЕС. Засега!

    Коментиран от #104

  • 104 Ученият котка

    13 2 Отговор

    До коментар #103 от "Да, това е и моят анализ":

    Русия със сигурност ще нанесе контраудар, действайки за отслабване на и без това объркания и изгубен Запад.

    Коментиран от #105

  • 105 Няма значение какво

    3 16 Отговор

    До коментар #104 от "Ученият котка":

    Ще направи Русия. Дори и да завземат цяла Украйна още утре, те вече загубиха. Всичко в живота е въпрос на престиж и пари, а в Украйна те загубиха и двете. Никой в света не ги смятат вече за суперсила или разумен играч. Парите и сметките им са блокирани, достъпа до западния свят - отрязан. Те са много малък пазар, за да са интересни на Китай и Индия. Тази изолация ще довърши и без това слабата им икономика в следващите години. Войната свърши за тях.

    Коментиран от #109, #175

  • 106 Бля, бля....

    15 2 Отговор
    Генчо, не викай "дайте ДА ДАДЕТЕ", а грабвай мешка и пушка и хващай вокзала или се качвай в трабанта на Пасито и бегом за фронта да защитаваш бандеровските фашаги!!!

    Коментиран от #204

  • 107 Мдааа Дааа

    12 3 Отговор

    До коментар #91 от "Не, Путлер го каза":

    ВАРИАНТ за мир: Единствен разумен!!!!
    Зеления ЖУЖАК мисли за народ и държава вдига бeлото знaме дава безусловна kaпитулация с всички последствия и иска мир!!!
    Принуден вече бaйизkykyригал прави преговори с Пyтин и приема условията му от преди операцията т.е. НAТО и бaйaлцxaймеp си прибират играчките и спират да при0пи-kaвaт оградата и бъpлогата на мeчkaта, Зеленски вече с ¼ (една четвърт) 0крайна да започне да спазва Минските споразумения!!!!
    И тъй ще си заживеят в мир и спокойствие много и дълги години!!!
    А можеше и без пaтаклaми да се уважи предложението на Пyтин още преди спец операцията!!!

    И колко у простичко, нали... бял байряк, капитулация, преговори, дипломация и МИР МИР МИР.....

    Коментиран от #108

  • 108 Струва ми се, че

    0 9 Отговор

    До коментар #107 от "Мдааа Дааа":

    Зеленски няма да приеме тези условия. Според мен поне! Безусловна капитулация и поробване е последния вариант. С и робството не води до мир. Води до борби за освобождение. Като българин би трябвало да го знаеш! Смятам, че няма да стане така, но ще видим!
  • 109 Само че

    9 2 Отговор

    До коментар #105 от "Няма значение какво":

    Нато ЕС и фащ фалираха а за в бъдеще Русия е основният играч

    Коментиран от #110

  • 110 Дори и да си прав за

    0 11 Отговор

    До коментар #109 от "Само че":

    САЩ и ЕС, пак не си прав за Русия, поне според мен. Основните приходи на Русия са от износ на ресурси. Ако САЩ и ЕС фалират, на кого ще продават. В момента Китай и Индия купуват на намалени цени, така че Русия не печели достатъчно. А отделно от това САЩ и ЕС са далеч от фалиране, поне според мен. Към днешния ден те все още са едни най-богатите места на света, а всичко е пари. Поне според мен.

    Коментиран от #111

  • 111 Ученият котка

    8 1 Отговор

    До коментар #110 от "Дори и да си прав за":

    Не мисля така. че целогодишният Северен морски път може да се счита за износ на ресурси. Полярното корабоплаване расте експоненциално и носи фантастични супер печалби на Русия. В същото време трябва да се има предвид, че в Русия преходът към зелена енергия е не по-малко упорит, отколкото в Европа. Ти просто не знаеш за това.

    Коментиран от #112

  • 112 Не е въпроса

    1 5 Отговор

    До коментар #111 от "Ученият котка":

    Как ще изнася, а на кого ще продава и на каква цена. Поне според мен. Виждаш как Путин се опитва пак да пласира газа в Европа през Турция. Трябват му свежи пари, и то бързо.
    Зелената енергия не променя основния износ на Русия. Те имат достатъчно газ за да не се интересуват от зелена енергия.
    А за икономиката сила, можеш сам да видиш БВП по държави в Гугъл и да си направиш изводите. Поне според мен.

    Коментиран от #117

  • 113 Ученият котка

    11 1 Отговор
    Светът е на прага на големи промени. Първата стъпка към тези промени след 8-10 месеца ще бъде най-тежката финансово-икономическа криза в историята на човечеството. Вече никой няма да плаща сметките на пометения от депресия запад.

    Коментиран от #114

  • 114 Кризи винаги ще има

    3 3 Отговор

    До коментар #113 от "Ученият котка":

    Така работи икономиката. Но едва ли ще е най-тежката, както 30те в САЩ или в геръслед световните войни. Или и нас през 90те. Сега сме много по богати и свързани по между си. Но кризите са неизбежни, особено с впйна. А сметките са си наши. Ние вземаме кредити, ние купуваме повече, отколкото можем да си позволим. Проблемът е корупцията във властта и ние трябва да се изчистим от нея. Поне според мен.

    Коментиран от #184

  • 115 САТЪРА НА ХАНА

    7 2 Отговор
    ВСИЧКИ КОМУНИСТИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА УНГАРИЯ
    ...
    КОГАТО ИЗБУХВА БУНТА СА БИЛИ ДО ЕДИН ЕВРЕИ
    ....
    И ПРИЧИНАТА ЗА БУНТА Е ЧЕ СА ПОЧНАЛИ ДА ОТМЪЩАВАТ ЗА ХОЛОКОСТА
    ....
    + СА БИЛИ ЛУДИ ТРОЦКИСТИ - СТАЛИН ЗАТОВА ЛИКВИДИРА ТРОЦКИ ... МНОГО ОТКАЧЕН ТИП :)
  • 116 ежко

    13 1 Отговор
    Евгений Кънев е типичен американски продукт.Глобалист.Прочетете му биографията и всичко лъсва. Естествено,че ще говори подобни глупости.За щастие унгарците знаят кое е добро за тях и вероятно ще останат неутрални.Ското и други ще ги последват, защото за разлика от политиците, народите прогледнаха.
  • 117 Ученият котка

    6 0 Отговор

    До коментар #112 от "Не е въпроса":

    Мисля, че Русия има малко по-различни планове за разделяне и саботиране на Европейския съюз. За да направите това, достатъчно е да хвърлите крак на елен в клетка с гладен хищник. Не бива да се пренебрегват стремежите на една велика сила, чиито интереси не се ограничават до държавни граници.

    Коментиран от #119

  • 118 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Ам Унгария си е една и съща,и тогава и сега се е опълчила на безумни полит коректни линии,които и носят вреда.....а виж за очето нещата са по деликатни ,някои си го пазят неутрално,други като Кънев ,не....
  • 119 Не се съмнявам в

    0 11 Отговор

    До коментар #117 от "Ученият котка":

    Плановете на Русия. Съмнявам се във възможностите и да упражнява сила извън границите си. Войната в Украйна показа на света, че Русия не е способна да контролира ситуацията дори до собствените си граници. Намесата им в Украйна засега върви плачевно за тях, Финландия се присъединява към НАТО. Швеция също. Това прави Балтийско море - море на НАТО. Изглежда нито една от целите на Русия не е постигната. Това не е поведение на суперсила, а на самозабравила се локална сила. Поне така ми изглежда досега. Но в очите на Китай, Индия, ЕС и САЩ, Русия загуби всякакъв авторитет по мое мнение. Предстой да видим дали ще намерят някакъв изход от тази ситуация.
  • 120 Мая дъ бий

    9 2 Отговор
    Авторът да отива в Украйна доброволец! Чия страна да вземем и защо? Българинът има поговорка, мъдра, кифато атовете се ритат, реват магаретата покрай тях......айде Евгени отивай, дават 2к$ на ден ,е вземеш повече, от колкото ти плащат чуждите агенти....
  • 121 Реално

    10 1 Отговор
    При социализъма има напредък и съзидание, хората са щастливи и безгрижни. При диктатурата на
    парите върхушката залъгва с лъскави играчки. Ежедневната несигурност не прави хората щастливи. Лъжите са заради парите. Капитализъм=войни.

    Коментиран от #122

  • 122 Един милион българи

    1 9 Отговор

    До коментар #121 от "Реално":

    На най-големият протест в историята на България, преди тридесетина години отхвърлиха тази идея. Комунизмът е мрачна и жалка идеология, която е забранена със закон в България. Вече сме ги опитвали тези глупости. Да не се заробваме за още век. Само глупак прави едно и също нещо, а очаква различен резултат!!!

    Коментиран от #136

  • 123 Пътя и на фронта ненормалнико

    13 3 Отговор
    Аман от прости слуги на краварите, разкарайте се!
  • 124 на гол тумбак

    4 2 Отговор
    А каво се прави в окото на бурята? Братята американци например, стрелят с пушки по ураганите....
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ха ха

    7 2 Отговор
    ами да заминава да воюва , в защита ма чекмеджарските ценности и мутро идеологията , или ни внушава че ние трябва да ги защитаваме за да си крадат на спокойствие , по подлост и лицемерие може да се надлъгва с някой зъл дух докато ври в казана ба рогатия
  • 127 Объркано Атлантиче

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Посочи конкретни цитати":

    „Ран и Ът“ предлага „Модел за Конституция на Народна република България“.(7-20стр.)Да се отмени чл.19 от Конституцията на НРБ - "Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото." Този член е променен.
    И още закони, възпиращи кражбите се появяват, по препоръка на групата "Ран -Ът", изменения в Конституцията за природните ресурси, Наказателния кодекс, ЗЗД и най-вече в Указ 56 на МС и др., отменящи наказателните санкции за тоталния грабеж, в името на "свободата" и "свободния" пазар.

    Коментиран от #130

  • 128 Бог да пази България и света

    6 1 Отговор
    Перифразирам: бъди умна България и не допускай войнолюбците да те вкарат в третата световна война! Бъди неутрална и не повтаряй неща, които да те вкарат в национална катастрофа, която ще е фатална за тебе! Вслушай се в разума,а не в продали те се души на злато! Бог да те пази!

    Коментиран от #131

  • 129 морския

    7 2 Отговор
    може, кънев, може ! и то как !? в окото на бурята вятърът е най-слаб, има затишие. в периферията е най-страшно ! пълен неутралитет ! вън от агресивния отан !
  • 130 След падането на комунизма

    0 4 Отговор

    До коментар #127 от "Объркано Атлантиче":

    Е приета нова конституция през 1991. Не е редактиран член 19. Конституцията е НОВА! А собственост управлявана в интерес на обществото има и сега - нарича се държавна собственост!
    Природните ресурси на България и сега са изключителна държавна собственост.
    Кражбите и грабежите са престъпление по смисъла на НК и към момента.
    Нищо от това което си написал НЕ отговаря на фактите. Това е пълна измислица.

    Коментиран от #139

  • 131 Късно е за неутралитет.

    0 6 Отговор

    До коментар #128 от "Бог да пази България и света":

    От 2004 година сме членове на НАТО. Да се беше молил по-рано. Или да беше поне малко запознат с историята на страната си, за да не пишеш глупости по форумите !!!
  • 132 Гейополитика

    6 2 Отговор
    Отивай в Украйна да се биеш, ве келеш. Много добре плащат на продажни мародери, с прясно напечатани долари.
  • 133 Стефан Стамболов

    3 6 Отговор
    Когато не знаеш и не разбираш - НЕ КОМЕНТИРАЙ !
    ОСНОВЕН ПОСТУЛАТ ОТ ВЪЗПИТАНИЕТО МЕЖДУ 5-7 ГОДИНИ !
    ПРОФАНИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ Е С НАЧАЛО - 09.09. 1944Г., КОГАТО НЕГРАМОТНИЦИ, УБИЙЦИ И КРАДЦИ ОВЛАДЯХА БЪЛГАРИЯ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ РУСКИЯ ТАНК!
    ЕМАНАЦИЯ НА ПЪЛНАТА ПРОСТОТИЯ Е ДОБРИ ТЕРПЕШЕВ !
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, СЛЕД 1989 ТЕ МИМИКРИРАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ ПО СТАЛИНСКИ!
    РУСКАТА ЖЕЛЯЗНА ХВАТКА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА В БЪЛГАРИЯ!
    ДОКАТО ВСИЧКИ "УПРАВЛЕНЦИ" НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗМЕТАТ, БЪЛГАРИЯ НЕ Я ЧАКА НИЩО ДОБРО!
    ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РУСИЯ - НЕЙНИЯ КРАЙ Е ПРЕДИЗВЕСТЕН!
  • 134 Жжг

    7 2 Отговор
    Ти ли бе продажен кривундел ще кажеш какво да правим?! Я марш да се биеш щом си толкова ербап.
  • 135 АРЕС

    9 2 Отговор
    Пак мозъчни гърчове от Кънчо Евгениев,известен хомосек.... соросоид,продажник и най важното,крет....
  • 136 никой си

    6 2 Отговор

    До коментар #122 от "Един милион българи":

    Ти си заробен и в момента,но не го разбираш. Да,на местно ниво е анархия,всеки е свободен да прави каквото си иска..Но ако не си разбрал,големите и важни решения за твоя живот се взимат някъде в Брюксел.Който още не го е разбрал,ще го усети скоро.Това е модерно робство.

    Коментиран от #137, #158

  • 137 Ти пък откъде знаеш

    0 4 Отговор

    До коментар #136 от "никой си":

    Кой какви решени взвма ?
    Нито ме познаваш, нито знаеш с какво се занимавам. Аман от конспиративни теории. Ти ще ми кажеш какво знам или незнам. Ти незнаеш на коя страна да станеш от леглото, а ми обясняваш какви решения се вземали в Брюксел. Да не ти казва Брюксел какво да закусиш или с коя жена да си легнеш? какво ти разбира главата на те от Брюксел. Досега един ми обясняваше за някакъв Ран план, който се оказа пълна лъжа. Сега ти се появи с нови глупости !!!

    Коментиран от #138

  • 138 Абе май

    3 0 Отговор

    До коментар #137 от "Ти пък откъде знаеш":

    Пляскаш глупави коментари на кг. за да заработваш ми се струва..

    Коментиран от #140

  • 139 Объркано Атлантиче

    6 0 Отговор

    До коментар #130 от "След падането на комунизма":

    Е приета 1991 след указанията на планчето 1990.
    Друго нещо??

    Коментиран от #141

  • 140 Не, просто си гледам

    0 2 Отговор

    До коментар #138 от "Абе май":

    филм и отвреме на време образовам хората в чата.
    Много прост народ има в тая държава. Направо е страшно нивото!
  • 141 Ти прочете ли нещо от

    0 5 Отговор

    До коментар #139 от "Объркано Атлантиче":

    това, което ти написах ????
    Нищо от това в товя ПЛАН НЕ Е ВЯРНО!!!
    Нито дума от това, което казваш не е истина. Прочети какво съм написал и го осмисли. Това което казваш, че е планирано не е истина. Ако е по плана ти защо не е написано в закона ????
    Хем РАН е дал указания, хем не са изпълнени !!!!!!
    По-добре да беше написал за ваксини с чип или рептили

    Коментиран от #147

  • 142 Исторически парк

    8 1 Отговор
    Тоя веднага да се мобилизира и да го пращат на донбаския фронт!
  • 143 Ивелин Михайлов

    2 4 Отговор
    Бъди умна България обяви война на най-голямата ядрена сила в света!
  • 144 Няма да те оставят

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Не е нужно да се":

    да спиш спокойно. Запазена марка и стара практика за натовците е да насъскват едни срещу други народи, групи от хора, а те стоят от страни и после обират парсата. Затова създадоха и триморието. А сега лека, полека такива като евгени, се опитват да пропагандират, обработват общественото мнение за намеса във войната. Но те няма да ги видиш на горещите точки, а ще припяват по медиите, скрити на някое уютно местенце, вън от всякаква опасност. За такива "доблестни" говорилни за "правдата", Ботев е написал едно стихотворение. И сега е много актуално.

    Коментиран от #145

  • 145 Аз съм НАТО, АЗ съм ЕС

    1 7 Отговор

    До коментар #144 от "Няма да те оставят":

    АЗ съм българин. Никой не насъсквам, но няма да оставя един диктатор да ми определя живота. Аз избирам живота си, приятелите си, убежденията си. Путин не ми е господар. Аз сам съм си господар.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Объркано Атлантиче

    5 0 Отговор

    До коментар #141 от "Ти прочете ли нещо от":

    Да, добре....

    Коментиран от #154

  • 148 На ЕС

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "Не е вярно":

    не му трябват партньори, а суровинни придатъци и пазари. Затова ни унищожиха всичко, за да могат да ни доят и стрижат, и да им бъдем бели роби. Налагането на разните глоби, е само един от приомите за потискането ни - да бъдем "послушни".

    Коментиран от #151

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 А какво ще стане

    4 1 Отговор
    с такива като кънев,когато дойдат отново руснаците?! Народен съд 2,това ще стане!
  • 151 Ти имаш ли представа,

    0 9 Отговор

    До коментар #148 от "На ЕС":

    че цялото ни земеделие и животновъдство се дотира от фондове на ЕС???
    Знаеш ли, че през 90те хората в България още работеха с магарета и коне??? Ти ли си бял роб? Я се разходи до Африка или Беларус и пак си помисли.
    Знаеш ли, че получаваме около 4 пъти повече, отколкото внасяме ?
    ЕС не ни доят. НИЕ сме ЕС !!! Сами ли се доим ??? Това, което казваш е лъжа !!!

    Коментиран от #164

  • 152 Баууууу

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вирус":

    Колкото Кпоейкин ще отиде на фронта, толкова и този!!

    Коментиран от #197

  • 153 онзи

    1 5 Отговор

    До коментар #146 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Какво прави руско население в Украйна бре руска подлого?!? Каква работа има там?!?
  • 154 Добре-зле

    1 2 Отговор

    До коментар #147 от "Объркано Атлантиче":

    Това е ИСТИНАТА.
    Ако искаш да вярваш в някакви тъпи конспирации, това си е твое право !
    Но те не са истина. Все едно да кажеш, че рептилите са ни написали конституцията !
    Ако има такъв план, то той не е изпълнен, защото не е записан в никой закон. Съжалявам, че те разочаровах, но това са фактите.
    Обикновено истината е много по-проста и расбираема. Въпросът е дали искаш да видиш истината.

    Коментиран от #171, #183

  • 155 8282

    2 4 Отговор
    Както го наричате Путлер няма намерение да влиза в България, те в Украйна не могат да се оправят, а и какво ще търсят тук, защо сме им. Спрете с купената журналистика или ако така мислите, спрете с глупостите. Важното е България да не обяви война на Русия или да не праща войски (какви войски в България) в Украйна и ако подкрепя Нато да го подкрепя с по-малко риторика, защото ние друго не можем.

    Коментиран от #157

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 какви войски да праща България

    5 1 Отговор

    До коментар #155 от "8282":

    Това някаква нова опорка ли е?
    как въобще ти хрумна, че България ще обявява война на РУсия ???

    Коментиран от #159

  • 158 въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #136 от "никой си":

    Много пъти те питам защо си толкова много прс@т и никога не отговаряш.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Токсик

    4 0 Отговор
    Няма как да си неутрален когато виждаш, че неофашизмът в бивша Украйна се е развил до такива висота и съвършенство, че е задминал прародината си Германия. Човешкият живот в тази измислена държава дори и преди военната операция не струваше 5 стотинки, защото неофашистите я бяха овладяли изцяло и бяха подложили на геноцид, както руското така и българското население. За военните престъпления, които извършиха в Донбас да не говорим. Така,че не сме неутрални, ние сме с братята бесарабски българи и с братята руси и никога с фашистите от Украйна, Европа и НАТО!

    Коментиран от #162

  • 162 Значи си срещу мен

    0 6 Отговор

    До коментар #161 от "Токсик":

    Защото Аз съм НАТО, ЕС и българин. Рашляка не ми е брат, а враг. Русия не помага на никого и никога не е помагала на никого. Русия води завоевателна война в Украйна и ще бъде спряна !
  • 163 Перо

    8 0 Отговор
    Този унтерменш виждал ли е пушка,след като не е служил войник и слуша само пропагандата на чичко Шорош! Говори глупости за взимане на страна в една чужда война и то на страната на ционистки режим,дошъл на власт с военен преврат! От кога военния преврат с много цивилни жертви е “демократична ценност” и какво общо имат унгарските събития със сегашната чужда война,на анти-българския режим в Киев?

    Коментиран от #167

  • 164 Ерор 404

    5 0 Отговор

    До коментар #151 от "Ти имаш ли представа,":

    Я стига манипулации, защото до 90-те години във всяко село имаше поне по десет трактора и десет комбайна и 1000 стопански животни и всичко беше механизирано и хранехме половин Европа. А от както дойдоха демократите на власт разбиха умишлено селските стопанства, за да може сега да си купуваме мляко от Германия, домати от Полша и картофи от Франция.

    Коментиран от #169

  • 165 Намери го в мрежата

    8 0 Отговор

    До коментар #94 от "И какво каза този план":

    този план. Има го. Прочети го, но е доста дълъг. Доста неща ще ти станат ясни.
    През 1997г., американският посланик на САЩ Ейвис Боулън, на семинар в Боровец казва:
    - Вие не ни трябвате повече от 4 милиона.
    През 2003г. :
    - Всеки път когато се връщам тук, виждам, че страната е във все по - добра форма - за демографската катастрофа иде реч, заложена в плана ран-ът.

    Коментиран от #170

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 А ти служил ли си

    0 5 Отговор

    До коментар #163 от "Перо":

    войник???
    Общото между събитията е руската имперска агресия, довела до смъртта на хора в окупирани от тях територии.
    А ние не вземаме стрна. Страна ни направи Путлер, когато ни обяви за вражеска държава, спр ни газа и нападна наша инфраструктура. Той избра вместо нас, но ние няма да се наведем пред него !

    Коментиран от #190

  • 168 Прав си кривчо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Затова, де, Русия ни освободи с 250 000 жертви, та затова де, за да ни разпокъса. Такава ли е логиката? За криво колело, прав път няма.

    Коментиран от #173

  • 169 Ти в кое село живееше

    0 5 Отговор

    До коментар #164 от "Ерор 404":

    през 90те???
    Защото в моето не беше. И не само че не хранехме НИКОЙ, но и нас неможеше да изхраним. А сега ям домати целогодишно. Не говори глупости за 10 комбайни и трактори. То в общините имаше по 1-2 ти ми говориш за селата! Ти за кризата при Луканов чул ли си? Или за Виденовата зима? Колко пъти сменихме парите знаеш ли ???? Храанел бил Европа. Ти си ЛЪЖЕЦ!

    Коментиран от #172, #194, #198

  • 170 Досега спорих с един за това

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Намери го в мрежата":

    Пълна глупост и конспиративна теория. Прочети коментарите
  • 171 Объркано Атлантиче

    5 0 Отговор

    До коментар #154 от "Добре-зле":

    Знам че, нети харесва и не ти минава номера.
    „Ран и Ът“ предлага „Модел за Конституция на Народна република България“.(7-20стр.) Изрично посочват - да се отмени чл.19 от Конституцията на НРБ - "Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото." Този член е променен.
    И още закони, възпиращи кражбите се появяват, по препоръка на групата "Ран -Ът", изменения в Конституцията за природните ресурси и концесии, Наказателния кодекс, ЗЗД и най-вече в Указ 56 на МС и др., отменящи наказателните санкции за тоталния грабеж, в името на "свободата" и "свободния" пазар.

    Коментиран от #179

  • 172 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #169 от "Ти в кое село живееше":

    А помниш ли колко сюрии овце имаше в твойти село преди 89, и по важното, колко Българи имаше в селото ти, които не ядяха домати целогодишно?

    Коментиран от #176

  • 173 Прав е

    0 2 Отговор

    До коментар #168 от "Прав си кривчо":

    Русия никога не ни е освобождавала. Просто е завзела територията от Османската империя. Граф Игнатиев се е гласил за княз. нашите борби за освобождение продължават със Съединението (Което Русия забранява) , после Илинденско-Преображенското въстание....до 1908г.когато обявяваме независимост от Руската империя.

    Коментиран от #177

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Помня

    0 5 Отговор

    До коментар #172 от "Историк":

    И двамата ми дядовци бяха овчари. Няма какво да ми кажеш за селото, което не съм видял. И ти казвам - сега е 100 ПЪТИ по-добре и по-лесно, и по-продуктивно.
    Ако дядовците ми имаха сегашните възможности, щяха да гледат по 1000 овце.
    А намаляването на населението е друг проблем. Не ЕС проблема. Виж Русия, там няма ЕС

    Коментиран от #181, #203

  • 177 Само цитирам

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Прав е":

    Просто е за взела територия от Османската империя...?!?! Ако си прав, можем ли да очакваме една членка на Нато да си поиска завзетите територии? Пак ще е просто..

    Коментиран от #182

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 За четвърти път ти казвам

    0 2 Отговор

    До коментар #171 от "Объркано Атлантиче":

    Това е лъжа. И сега имаш колективна собственост - Направи си сдружение с нестопанска цел и работи в услуга на когото искаш. Това не е отменено. Има го и сега. Рън го отменя, ма още го има. Е какво е отменил ????
    Природните ресурси и ДНЕС са ДЪРЖАВНА собственост. Какво е променил Ран???
    Кражбата и драбежа и ДНЕС са престъпления. Какво е променил Ран???
    Кое не разбираш. Това което казваш не е вярно.
  • 180 8282

    3 0 Отговор
    Ще пиша само с политически удобни фрази. България е член на Нато. (Смешно звучи) Нато е защитния щит, който ни пази от държави като Русия. България е най-слаба във военно отношение, а и не само от членките на Нато, България иска да покаже зъби пред най-големия враг на Нато - Русия. Русия няма интерес да воюва с член на Нато, пък бил той дори и България, Русия няма да рискува световна война, заради България (точка) От тук насетне, щом Русия не е заплаха за България, а от русия идват много благинки, разбирайте енергия, чрез която се правят вашите аудита, телевизорчета, телефончета, енергия, с която работи вашата индустрия (не важи мн. за бг, защото тук такава няма, а за ЕС), така че във ваш и наш интерес е да сме неутрални - ние и ЕС, а САЩ и Русия да се разбират помежду си (стига да не е с война).

    Коментиран от #193

  • 181 1000 овце

    3 0 Отговор

    До коментар #176 от "Помня":

    Прочети внимателно какво си написал.
    Уж трябваше да имаме 1000 овце, само че овчарите ги нема...бегаха..

    Коментиран от #185

  • 182 Ако неможеш

    0 3 Отговор

    До коментар #177 от "Само цитирам":

    да защитаваш държавата си някой може да ти я вземе. Точно както Русия сега иска да вземе територията на Украйна. Ама и сега Путин ги "Освобождава", нали ?

    Коментиран от #187

  • 183 Объркано Атлантиче

    6 0 Отговор

    До коментар #154 от "Добре-зле":

    И още..
    „Ран и Ът“ предлага „Модел за Конституция на Народна република България“.(7-20стр.) Изрично посочват - да се отмени чл.19 от Конституцията на НРБ - "Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото." Този член е променен.

    Точно този вече променен член определя граденото до 1989 да стане ничие - отварят се вратите за грабеж и разруха, и тотален колапс на икономиката, а страната потъваща в дългове. Както и стана...

    Коментиран от #191

  • 184 Не е така

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Кризи винаги ще има":

    Всяка една криза е изкуствено предизвикана от свръх богатите. Целта е елементарна, ограбване на спестяванията на масите и ресурсите на отделни държави. Това си е чисто паразитиране. По - малкото богати, стават още по - богати, за сметка на масата, която още повече обеднява. Концентриране на властта в малкото супер богати над останалите. Фактически това е така наречения "нов световен ред". На пари и власт насита няма, затова е нужно да има контрол именно на тези, за да ги държи в час самозабравилите се.
    Не случайно в древния Рим на този, на когото са му организирали триумф, за дадени заслуги към държавата, по време на триумфа с него е седял човек, който е държал златния венец над главата на триумфиращия и непрекъснато му нашепвал :
    - Не забравяй, че си смъртен.

    Коментиран от #188

  • 185 Не те разбирам

    0 1 Отговор

    До коментар #181 от "1000 овце":

    Поясни ако искаш, ще ти отговоря. Чатя с 5 човека. Пиши конкретно и ще ти кажа каквото знам
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Хм, тъй ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "Ако неможеш":

    Ами ако има заплаха, тогаз някоя съсъдна държава от НАТО, да не влезе със 100 000 армия да ни спаси? По този въпрос мислил ли си. Чувал ли си нещо за Кипър?

    Коментиран от #189

  • 188 Това което си написал е ПЪЛНА

    0 2 Отговор

    До коментар #184 от "Не е така":

    глупост !!!
    Кризите се предизвикват от много неща. Например луд диктатор напада съседна страна. Или много хора правят много лоши инвестиции, както стана с ипотечната криза в САЩ през 2007.
    Супер богатите не са едни и същи хора. Те постоянно се променят. Хора забогатяват, после фалират. Това не е константа.
    А триумф е честване на голяма победа за РИМ, а не за определен човек. Човекът е победил за РИМ.
    Няма смисъл в думите ти !
  • 189 Кажи какво искаш

    0 0 Отговор

    До коментар #187 от "Хм, тъй ли?":

    да ме питаш ТОЧНО. За Кипър чул. Какъв ти еТОЧНО въпроса ???
  • 190 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #167 от "А ти служил ли си":

    Вземи да се образоваш,защото по онова време Унгария не е била независима държава,а член на Варшавския договор и СИВ,а сега Украйна не е член на НАТО и ЕС! Освен това в Унгария са влезли воиски от Варшавския договор,на много страни,вкл. БГ,а не само на СССР,вкл. Украйна. Освен това, сега режима в Киев от 2014 г.провежда политика на геноцид над руско говорящото население в Донбас и Луганск и извършва военни престъпления,чрез обстрел и спиране на ток и вода! Провежда активна дискриминация спрямо българското население,като им забраняват да имат български имена, компактното българско население го разделят на множество административни райони за да не бъдат избрани в различните държавни власти! Забраняват им български училища и български език,мобилизират ги на първа линия и т.н. Образовай се и не пиши глупости!

    Коментиран от #192

  • 191 Прочети 179

    0 2 Отговор

    До коментар #183 от "Объркано Атлантиче":

    питаш ме 10 пъти за тая измишльотина
  • 192 Ти нормален ли си

    2 0 Отговор

    До коментар #190 от "Перо":

    Какво значение има дали е била член на СИВ. Значи НАТО може да дойде и да те застреля, защото пишеш глупости в чата. И това е нормално ????
    А Путин води ЗАВОЕВАТЕЛНА война в Украйна. Причини винаги ще си намери.
    Я като ти си толкова образован виж ЗАЩО Хитлер окупира Чехословакия. Виж и ми кажи какъв е повода.
  • 193 В това, което казваш

    0 4 Отговор

    До коментар #180 от "8282":

    НЯМА никакъв смисъл. Каква война с Русия сънуваш. Това ли е новата руска опорка???
    Ние търгувахме с Русия преди Путлер да ни обяви за враг и да ни спре газа. Как да търгуваме, когато той не пуска газ ???
    От Русия идва само това, за което си ПЛАЩАМЕ. Какви благинки? Ние копуваме само ресурси. Русия няма промишленост. и си Плащаме.
    Когато в Русия дойде нов човек, който не ни мисли за враг и не напада съседите си, няма да има проблем за търговията. Путин спря търговията, не ние.
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 До предния

    0 0 Отговор
    Човек за каква руска опорка ми говориш - седни си. Чакам си 4хил. от Митрофанова да си купя айфон, че от него да прокарвам руския интерес в България, само дето знам само английски, ама и на английски ще се разберем.
  • 196 8747

    2 0 Отговор
    Вие кОпувате само ресурси, но без ресурси не става. И сега като сте много умни, производството ви (това на ЕС), защото българско няма ще се изнесе в САЩ. Заехте ли страна във войната с Ирак, в Сирия, в Либия, в Афганистан, във Виетнам, заехте ли страна в конфликта между Пакистан и Бангладеш, в който режима в Пакистан беше снабдявам с оръжие от (познайте кой, да не ме обвини някой в опорки) и беше осъществен геноцид срещу народа на бангладеш (или не сте чували за това изобощо). Къде сте сега, когато милиони гладуват в африка и нямат питейна вода. Да войната в Украйна не е добра, да не ме греят интересите на Русия да стане отново империя или поне да запази суверенитета си, къде е суверинета на България, къде и и е производството, населението. Западняците не дават 5 пари за нас, а само взимат и не получаваме нищо в замяна, не виждам, защо да им се нагаждам. Не виждам защо да се нагаждам и на Русия, която няма капацитета да осъществи влиянието и целитие си в Източна Европа, която ни остави да ни разграбят и затрият като държава, може би защото и тя беше заграбена и почти затрита като държава, а може би щеше да ни изостави и иначе. Просто не ми се слушат глупости.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Недей лъга, Лъжецо.

    3 0 Отговор

    До коментар #169 от "Ти в кое село живееше":

    Знаем ги тези, твои мантри. Припяваха ги като оправдание да разграбят и разрушат всичко.
  • 199 Марги-гълъб на мира

    2 0 Отговор
    "Бунтът е смазан и заради пасивността на Запада...." е, не ѝ ли светна още тогава на "дисидентската общност", за ЛИЦЕМЕРИЕТО на Запада? И днес, какво още трябва да се случи, за да ПРОГЛЕДНЕМ толкова години вече като "западняци", какво стана с България? Така че, най-малкото за което трябва да се борим, е неутралитет! Със зъби и нокти да се държим срещу въвличането ни във война, която нито е наша, нито ни задължава! Украйна не е член на ЕС и НАТО и не сме ѝ длъжни на фашисткия ѝ режим! Да се държим за мира и да се борим само за него!

    Коментиран от #200

  • 200 8282

    3 0 Отговор

    До коментар #199 от "Марги-гълъб на мира":

    Ясно е какво се случи с България като част от запада. Държавата с най-бързо изчезващото население и индустрията разпродадена за по 1$. Западняците не ни харесват и това си личи от далеч, за сметка на това и ние не ги харесваме или поне голяма част от нас. Заблудените люде нека се кланят на господарите си, ние като не се кланяме кел файда.Тези евро антланитици едно време щяха да са първи защитници на СССР, партията и народа. Приказката за добрия народ и продажните политици не е много вярна, народа също е продажен и крадлив.
  • 201 8282

    4 0 Отговор
    Най-важното и достъчното в случая е да няма война, ако случайно се пренареди компаса на геополитическия ред и стрелката почне да сочи към Русия, за което най-малко ме е грижа, евро антлантиците и хората "на атлантида" в България ще запеят друга песен.
  • 202 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор
    Знам, че е на мода да се хвърля кал върху комунистическия режим и да се възхвалява нещо, което вече няма живи хора, които да помнят, а именно България преди 1944г., когато пак сме били съюзници на Германия и сътворяваните от нея оси и съюзи, но не забравяйте какво е отговорил един бележит български политик и дипломат от онова време - Георги Кьосеиванов, когато са го кандърдисвали да напише мемоари за онова време, отказвайки: "Да напиша добро не мога, а да напиша лошо не искам"!
  • 203 Ерор 404

    5 1 Отговор

    До коментар #176 от "Помня":

    Какво да обяснявам на един галош, че всяко село беше процъфтяващо, пълно с хора и деца , включително училища и детски градини. Освен това всяко село беше пълно със селскостопанска техника и хиляди животни. Само на нашата улица излизаха на паша 100 овце и 50 кози, а в стопанският двор имаше поне 20 трактора и друга техника каквато си поискаш. В района нямаше едно петно запустяла земя и навсякъде имаше микроязовири и централно напояване с помпи и канали. България тогава е имала 20 милиона едър рогат добитък и хранехме не само половин Европа, но и половината близък Изток. Всички жалки опити на вас соросоидите и евроатлантиците да изопачите истина няма да ви се получат.

    Коментиран от #209

  • 204 Абсолютно си прав

    4 1 Отговор

    До коментар #106 от "Бля, бля....":

    "Генчо, не викай "дайте ДА ДАДЕТЕ", а грабвай мешка и пушка и хващай вокзала или се качвай в трабанта на Пасито и бегом за фронта да защитаваш бандеровските фашаги!!!"
  • 205 Култура миянко

    1 0 Отговор
    Трябва ли да се срамувам или да се чувствам виновен,че не ми пука за Украйна.Ами не съм интернационалист,интересуваме България на първа линия.
  • 206 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Всички антисъветски движения и бунтове в Унгария,Чехия и по-късно в Полша са инспирирани от американците.Къде ли не са опитвали,само в България не са им минавали номерата,защото още след 44г. е била потушена всякаква атнисъветска опозиция с крути средства.Трудно за проумяване е от днешни разнежени либертарианци,за онези времена е било нормално и не е имало безсмислен мрън.Изкарват раз-бой-ни-ка по-надалече и го раз-стрел-ват,другите после са били превъзпитавани в трудови лагери.И така е била избита за десетилетия идеята за раз-вала на държавата и бяха постигната грандиозни успехи,народа си живуркаше едва ли не като в рая и сега е толкова глу-паш-ки тоя смешен плач за жес-то-кия социализъм.Жес-ток за кого,за мер-зав-ците,а благодетелен за мирните труженици.
  • 207 киро

    2 0 Отговор
    айде вси4ки дето настояват за оръжие да заминават на фронта доброволци,Украйна ще загуби войната със сигурност,Путин ве4е няма за кога да се бави,подготвя се мащабно руско настапление от няколко места,те4е логистична подготовка,4 големи военни групировки са разположени по границите на Украйна и 4акат
  • 208 До д-р Кънев

    1 1 Отговор
    Знаем защо са били тия въстания,дори Орбан вчера написа нещо в медиите.Каза,че е минало и заминало.Но днес е важно благополучието на унгарското общество.Също днес някои се чудят как да напишат нещо лошо за минали събития.От които се изпитва само досада.И показват колко са умни в кавички.

    Коментиран от #210

  • 209 Ти колко овце гледаш

    0 1 Отговор

    До коментар #203 от "Ерор 404":

    Как да ти обясня, че съвременото земеделие произвежда в ПЪТИ повече, от комунизма. Виж статистиката през годините. Жалки лъжци сте.
    Въръи живей в Афганистан и Русия и си гледай кози.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.