Last news in Fakti

3 Юли, 2019 06:30 7 804 37

Провал за Кремъл: руският газ не може да заобиколи Украйна

  • газ-
  • газпром-
  • алексей милер

Планът на Москва беше просто изящен: транзитът на руски газ да заобиколи Украйна още в края на 2019 година

Провал за Кремъл: руският газ не може да заобиколи Украйна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Планът на Кремъл бе просто изящен: транзитът на руски газ да заобиколи Украйна още в края на 2019 година. Видя се обаче, че Русия не може да спази срока, затова Киев ще може да преговаря с Москва от позицията на силата.

Геополитическият план на Кремъл бе и мащабен, и дързък, а и нелишен от известно изящество: на „Газпром" бе възложено да привлече европейски партньори с крайно изгодни условия, за да изгради два гигантски морски газопровода, заобикалящи Украйна - от север и от юг. Експлоатацията и на двата трябваше да започне в края на тази година, когато изтича десетгодишното руско-украинско газово споразумение.

"Газпром" не може да се откаже от украинския транзит без загуби

Ако планът бе реализиран, от 1 януари 2020 година транзитът на руски газ през територията на Украйна към Европейския съюз и Турция щеше да бъде прекратен изцяло. Това би лишило непокорния съсед, обърнал поглед към Европа, от милиардни приходи от такси. Би обрекло големи части от неговата газопреносна система на бърз упадък и би намалило влиянието на Киев над ЕС.

Същевременно пред Кремъл би се открила поне теоретичната възможност да задвижи мащабна операция по дестабилизацията на вътрешното положение в Украйна, целейки създаването на "Новорусия". Шест месеца преди края на срока обаче реализацията на плана не е напреднала достатъчно - по-скоро може да се говори за провал. Най-малкото - в първоначалния му вид. Това бе относително ясно и преди, но сега, в средата на годината, вече е съвсем ясно. "Газпром" просто няма да успее в срок от шест месеца да се откаже от украинския транзит без сериозно нарушение на сключените договорености и без големи финансови загуби за себе си и за бюджета на Русия. А и не става дума само за шест месеца - не е изключено забавянето да трае година-две, а може и по-дълго.

Тръбопроводите на юг и на север няма да заработят с нужната мощност

Основната причина: така и не се оказа възможно да се построят тръбопроводите, заобикалящи Украйна, с нужния обем и в изискваните срокове. Първоначалният вариант на юг - "Южен поток", предвиждаше три разклонения към Европейския съюз и едно към Турция. След което Путин го превърна в "Турски поток", но мощността на газопровода бе намалена по искане на президента Ердоган, така че към ЕС ще бъде насочена само една от неговите тръби.

Все още не е ясно обаче дали тя ще започне да функционира от началото на следващата година. След като намерението за доставка на газ през Гърция пропадна (Атина не прояви интерес), сега би трябвало да се водят преговори с България. Но за момента не се чува нищо нито за подобни преговори, нито за обема на доставките и техния по-нататъшен маршрут.

Това, което е сигурно, е, че от 1 януари 2020-а година двете тръби на "Северен поток-2" няма да могат да заработят с пълна мощност, дори да бъдат прокарани в срок. В изявленията си ръководството на "Газпром" старателно премълчава факта, че второто разклонение на транзитния газопровод EUGAL, което е продължението на "Северен поток-2" на територията на Германия, се предвижда да бъде прокарано чак в края на следващата година. След което - в чисто технически план - ще има нужда от още няколко месеца, докато тръбата достигне пълната си мощност.

Неяснотите около "Северен поток-2"

Към това планирано забавяне на пускането в експлоатация на двете разклонения на "Северен поток-2" се добави и едно непланирано. Не е известно кога и какво ще реши новото правителство на Дания - единствената страна, която не е дала разрешение за прокарването на този тръбопровод през нейни води. Както се разбра от изявление на компанията Nord Stream-2, направено на 28 юни, на "Газпром" ще му се наложи да промени маршрута на подводната част на съоръжението. Това няма да провали проекта, но определено ще го забави - вероятно с няколко месеца.

Освен това неотдавнашните промени в газовата директива на ЕС могат да доведат дотам, че от двете тръби на "Северен поток-2" едната да си остане празна - и то за продължителен срок от време. Това няма да е прецедент, но същевременно не бива да се забравят заплахите за санкции от страна на Вашингтон спрямо западните участници в този проект.

Киев ще може да оказва натиск над Москва, но не бива да рискува

Накратко: "Газпром" ще може да прекрати транзита през Украйна след шест месеца, само ако радикално съкрати износа към държавите от ЕС, което Кремъл едва ли ще направи. С други думи - ще се наложи да се преговаря с Киев. Необичайното в тази ситуация за Москва е, че тя няма да може да излезе от позицията на силата. В този случай силата явно е на украинска страна. Защото ако не се постигне договореност, Русия като доставчик е заплашена от по-голяма загуба на имидж, и на финансови средства, отколкото транзитната страна Украйна. В Москва най-сетне са стигнали до този извод. На пресконференция на 28 юни след годишното събрание на акционерите на "Газпром" в Санкт Петербург, шефът на компанията Алексей Милер се пошегува мрачно, че ако не се постигне нова договореност преди изтичането на действащата, на 1 януари "ще стане весело".

"Готови сме да продължим договора си с Украйна", каза Милер, с което всъщност потвърди, че планът на Кремъл да лиши Украйна от транзита на газ до края на 2019-а година е провален и погребан. Сега погледите са отправени към Киев. Новите предложения ще трябва да бъдат представени от новия президент и новото правителство, което предстои да бъде сформирано след парламентарните избори на 21 юли. В Петербург шефът на "Газпром" почти помоли за това публично.

Така че в момента Киев разполага с доста силен лост за оказване на натиск над Москва. Въпросът е как ще се възползва от него в оставащото време. Украинските власти имат шанса да предявят определени изисквания, но рискуват и да прекалят с тях. А ако газът продължи да се доставя през територията на Украйна при взаимноизгодни условия, това би било най-добро за всички. Ако път транзитът бъде прекратен, ще пострада и Европейският съюз, а от това не са заинтересовани нито Москва, нито Киев. Европейският съюз е най-важният газов пазар за Русия, а за Украйна той е стратегически партньор по пътя към европейското бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    94 10 Отговор
    Трудно е не заобикалянето на Украйна от руските газови интереси, а заобикалянето на американските интереси в Украйна..!
  • 2 El chochone

    25 62 Отговор
    СЛАВА УКРАИНЕ

    Коментиран от #7

  • 3 El traficante

    19 57 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 4 Бюбюбю

    74 19 Отговор
    И с две думи какво излиза-че ако руснаците не спрьт транзите през Украйна през 2020 г. ще го направят това през 2021...Другото което се премьлчава е,че газопреносната система на Украйна беше купена от синьт на Джо Байдьн за 1 $ и точно затова са тези сьлзи и сополи за украинският транзит.Следващият пропуснат момент е,че стоката която имат за продан руснаците-в случая газ , е искана от други дьржави-не само европейските.За Сила Сибири е извесно,но медиите тактично премьлчаха за искането на японският мин.прецедател Абе за разработка на проект за газопровод кьм страната му.В тази инцатива се включи и Ю.Корея-като плюс това има договореност за втечнен руски газ от Ямал.Трябва да се разбере едно-газ,нефт и други ресурси са стратегически товар-който е искан от покупателя-а не както е обикновенно прието-имаш стока -тьрсиш покупател.В случая е точно обратното-покупателя тьрси стоката.Та дали украинският транзит ще спре днес или утре-това не е от значение-просто ще се задьржи още няколко месеца транзита--но основната цел за прекьсването му ще се осьществи.

    Коментиран от #8, #21, #23

  • 5 Вас

    21 45 Отговор
    Най прекия път към европа минава през Украйна.Има изградени газопроводи с огромни мощности от съветско време.Газпром казват че северен и южен поток са икономически а не политически проекти.Ама лъжат след като има изградена газопреносна мрежа към европа по най краткия път защо са тези милиардни инвестиций в нови газопроводи?Потоците са икономически неизгодни проекти .

    Коментиран от #20, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голям прос

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Пиши и за Бг, явно харесваш всички
  • 8 Сург

    15 22 Отговор

    До коментар #4 от "Бюбюбю":

    Всяко твърдение от сина надолу е лъжа... Сибир е спрян, Япония не подписа за курилите и не иска да говори скоро с руснаците
  • 9 Индустрията е непрекъснат процес

    38 9 Отговор
    Преди 2 години А. Милер зададе на ЕК. един прост и ясен въпрос- Вие искате ли газ , или не искате. От там трябва да се разсъждава. Има още много време за европейски блъфове , гарнирани с американски натиск. Може би ще се мине през сериозна газова криза ,подобна на тази от преди няколко години , и по-тежка , но газа от Турция би могъл да тръгне по обратният път , по старите съществуващи тръби , за броени часове , иначе големите индустриални концерни и заводи , ще се разпукат като пуканки в тенджера.
  • 10 Стенли

    38 3 Отговор
    НАС БЪЛГАРИТЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ДА ИМАМЕ ЕВТИНА И В ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ, А НЕ КАК ФИЛЯНКИШИИТЕ ПЪЛНЯТ ГУШАТА И ОТ КЪДЕ! ВСИЧКО ДРУГО Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!
  • 11 Фен

    37 10 Отговор
    И, хибридната война на Дойче веле, отново в действие!
  • 12 Дойчето велето

    27 2 Отговор
    Така и не разбра, че го четат вече не само старите нискоинтелигентни германци на които можеш да пробуташ всякаква пропагандна ярма, а и малко по-интелигентните новогерманци от близкоизточен произход...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ааахахахаааа

    29 6 Отговор
    Аааааа ха ха ха йааааа ! Писано от дойче веле. Какво да коментираме повече? Пилците се броят наесен.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Антисоросоид

    20 7 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Те са сороска медия. Не си ли го разбрал още !
  • 17 Антиджендар

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "Адолф Путлер":

    Рано си се дтогирсл днес беГендарСороски ! Няма ли да бачкаш или испускането тука ти е работата ?
  • 18 kjl

    23 5 Отговор
    Не реализирането на проекта в пълен обем, в заложените срокове е благодарение на саботажа от страна на САЩ и неколцина пудели, като Полша например. Да, най-вероятно забавяне ще има. Други пудели ще загубят всички шансове да намажат филията благодарение на геостратегическия план на руснаците. Но, това е временно. Всичко ще си дойде на мястото дори и със закъснение.
  • 19 Bingo

    18 7 Отговор
    Не забравяйте, че имаме договор за транзит на газ към Турция до 2030 г. това са около 1.2 милиарда лева пропуснати ползи. Сигурен съм, че Борисов няма да потърси и един лев от тези пари. Това е и причината Путин да намекне на Радев за възможността да се преговаря за цената на газа. Ако имахме нормални управляващи ,,Южен Поток" щеше да минава през България и българският участък щеше да бъде построен за сметка на Газпром, но щеше да е българска собственост. Факт са и милионите които бяха изядени от определени лица покрай този проект и които ще бъдат потърсени някога.

    Коментиран от #22

  • 20 Напротив,

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вас":

    Потоците ще станат задължително, защото в противен случай и Русия и Европа стават заложници на усрайнските идиоти.
  • 21 Баба Вуна

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бюбюбю":

    Иска им се на голите, но лапането на парички намалява! Най- добре е да задвижат Южен Поток, дето оня луд американски сенатор Маккейн го спря! Разбира се в услуга на неговият колега, който купи украинската газопреносна мрежа! Те яките си мислеха, че като хванат украинското кранче и ще изнудват РФ! Да не говорим за Крим и пристанищата на Черноморският флот! Там за 48 часа го решиха проблема! Та за 6 месеца с един газопровод ли! За нас Южен Поток ще бъде джакпот! За Сърбия и Унгария същото! Но наш баце пак ще се наведе !

    Коментиран от #24

  • 22 Иво

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Bingo":

    България няма проблем, газ ще идва до нас през Турция, а важното е да се преборим да транзитираме газ и да получаваме такси.

    Коментиран от #32

  • 23 Дойче веле

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бюбюбю":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини!
  • 24 охохо

    4 16 Отговор

    До коментар #21 от "Баба Вуна":

    "Южен поток" го спря Путин руска подлого, при това го заяви гръмко и заплашително към България, докато беше на посещение в Турция.

    Коментиран от #27

  • 25 Румяна Костова

    12 3 Отговор
    Украйна не е стратегически партньор на ЕС Тя е просто един мърморещ просяк, който моли агресора да не спира транзита на газ защото икономиката там съвсем ще закъса.Хайде да видим как точно Украйна ще разговаря от позицията на силата с Москва! И на какво се радва толкова Дойче Веле? Та нали ако се появят проблеми със Северен поток 2, Германия ще трябва да купува значително по-скъпия американски газ?
  • 26 Румяна Костова

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вас":

    Вие от небето ли падат, че питате защо са и на Русия нови газови проекти, вместо през Украйна?
  • 27 Румяна Костова

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "охохо":

    Значи Путин се отказа от Южен поток? А не нашите идиоти, но добре за платени за тази услуга идиоти.Помня,въпреки че тогава въобще не се интересува от политика как по телевизията непрекъснато разни,, експерти" се изказва как то нямало никаква полза за България от този проект, само загуби.
  • 28 кирил

    4 5 Отговор
    От 2021 имаме договорени 1 милиард куб м годишно азерски газ по тръбопровода ТАНАБ.
  • 29 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    ДОЙЧЕ Е РАВНО НА ШВАБЕН ; ЩВАБЕН Е РАВНО НА ШВАЙНЕ ;ШВАЙНЕ Е ПОРКО ...ТАКА ЧЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е РАВНО НА "СВОБОДНО ПРАСЕ "!!!
  • 30 Хахах

    1 2 Отговор
    Много е изящен хахахаха хахахахах в реалноста е смешен!!!!
  • 31 Main Fürher

    5 10 Отговор
    Когато китайците вкарат масово в употреба електроните коли,Рашата,арабеските и венецуелците ще измрат като хлебарки(не че венецуелците вече не са измрели). :)
    Слава на ФАЩ и Хайл Тръмп!!!

    Коментиран от #33, #37

  • 32 Bingo

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    Как да няма проблем, като повече от 50% от транзита ни беше за Турция сега на кого ще транзитират? Бойко ни го наби на два ката, а сега щял да прави хъб, пълен смешник.
  • 33 Газта не е за пиене

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Main Fürher":

    Ама си умен , като манастирска гугутка. Тези електромобили от какви материали се правят . Това електричество от къде ще дойде ? . Имаш ли представа, колко топлинни единици колокалории ти трябват за да стопиш и преработиш един тон стомана,мед, олово. колко нефтопродукти отиват за гуми , масла , греси , пластмаси . Това което гори в един автомобил , като се запали , всичко това се прави от нефтопродукти , за това и гори толкова хубаво. И Теслите се палят и горят много хубаво , значи има и много петролни продукти в тях.

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Газта не е за пиене":

    Защо му обсняваш на тоя? Не виждаш ли, че не знае как се пише "майн фюрер" на немски...но иначе ръси мозък...
  • 35 еми

    1 0 Отговор
    В статиите на тези свине никога няма да прочетеш нещо вярно само и по-най долен начин лъжи даже това което е вярно те пишат точно обратното .
  • 36 Нафърфорий

    2 0 Отговор
    Киев ще може да преговаря с Москва от позицията на силата. Чада мои му шъ умръ от смях
  • 37 Сникерс

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Main Fürher":

    Не си ти когато си прост, самоотровил се и за по-сигурно застрелял се