Новини

Защо Кошлуков предпочете да говори за пари?

Кажеш ли на висок глас, че положението е лошо, имаш повече шанс да видят в теб спасител

Публикувана: 7 Юли, 2019 06:30
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2989
Защо Кошлуков предпочете да говори за пари?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кажеш ли на висок глас, че положението е лошо, имаш повече шанс да видят в теб спасител. Има обаче и друга, по-важна причина новият ген. директор на БНТ Емил Кошлуков сам да се вкара в разговора за пари, пише Георги Лозанов.


Изборът на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ потвърди подозрението ми, че това е отдавна замислен сценарий, според който Кошлуков е трябвало да се озове на този пост още с предишния конкурс през 2017 г. Но липсата на необходимия управленчески стаж му е попречила и на „неговото място” временно е отишъл Константин Каменаров, а Кошлуков е бил принуден да преседи година-две като програмен директор на Канал 1. И сега вече нищо да не е в състояние да му попречи да стъпи на върха на БНТ.

Новият конкурс даде и нови доказателства за валидността на този сценарий. Център на представянето на Кошлуков беше следният противоречив сюжет: от една страна той разобличаваше ръководството на телевизията, че е направило неправомерно високи разходи за програмно съдържание, които са я довели до фалит, но от друга в качеството си на програмен директор отказа да поеме каквато и да е било отговорност за тях. Защото в тази си роля нищо не е можел да направи и не е правил. Тогава защо безропотно я е изпълнявал до последно? И то въпреки откровения конфликт на интереси – едно и също лице да е програмен директор на Канал 1 и водещ на предаване в Канал 1. Отговорът е очевиден – трябвало му е да трупа стаж на ръководен пост. И същевременно е искал да се наложи като лице на БНТ, която се е готвел скоро да оглави.

Защо тази рискована стратегия?

Следващият въпрос, който възниква е: защо тогава за автопромоцията си пред СЕМ въобще е възприел такава рискована стратегия на обвинения към ръководството, на което сам принадлежи? Та да му се налага да се оплита в неубедителни оправдания, както отбелязаха и членове на СЕМ. И тук отговорът не е труден: който пръв каже на висок глас, че финансовото положение на медията е лошо, от само себе си започва да изглежда на страната на добрите. Колкото повече успееш да уплашиш работещите на „Сан Стефано”, толкова е по-голям шансът да видят в теб спасител. А Кошлуков имаше спешна нужда от консолидация с тях, защото с първото си влизане в БНТ като програмен директор предизвика негативната им реакция и почти го докара до протести. Както обикновено, ролята на „мека връзка” между бъдещия директор и подчинените му изиграха профсъюзите, които първи и точно на време изнесоха данни за тревожния финансов дефицит в обществената телевизия, за да може после Кошлуков да ги повтори и потрети. Дали са действали в синхрон или всеки сам за себе си, не е известно, но е известно, че профсъюзните лидери в БНТ подкрепят или нападат ръководството на медията главно с цел да останат незасегнати от реформите, които то провежда или би могло да проведе.

Така или иначе, Кошлуков наложи темата за тежкото финансово положение на БНТ като водеща в публичните дебати, предхождащи избора му, и така до голяма степен „изби топката извън игрището”. Не, че темата не е важна – напротив, но не конкурсът е мястото, на което тя може да намери решение. Кандидатите се мятаха в широкия диапазон от заложен твърд процент в държавния бюджет за обществената медия до събирането на такси от населението. От увеличаване на рекламното време до пълно премахване на рекламата. От това, че БНТ е недофинансирана, до това, че парите за нея, давани от данъкоплатеца, са предостатъчни, но се харчат лошо. И т.н. Все проблеми, които не са в компетентността и правомощията на „четвъртата власт”, а на други две – законодателната и изпълнителната. При това са им добре познати, тъй като са обект на дългогодишно обсъждане. Обект са и на заключения от надзорните финансови институции, каквато не е нито СЕМ, нито ръководството на БНТ.

Отговорите, които Кошлуков не дава

Специално Кошлуков също не успя да блесне в предизвиканите от него финансови дебати. Извън дежурните оздравителни мерки, заяви намерението си да спре успешни формати на БНТ в момента, защото не може да си ги позволи. Което пък влезе в противоречие с плана му да намали дефицита с увеличаване на приходите от реклама.

И в още един капан го вкара драматичното насочване на разговора във финансовата плоскост – концепцията му, която не без основание, беше оценена високо от членовете на СЕМ, се оказа почти същата като тази, с която е кандидатствал преди две години. А както сам твърди, финансовата криза, в която БНТ е изпаднала през последния мандат, прави ситуацията в нея съвсем друга. И съответно и очакванията към вижданията на кандидатите стават други.

Защо тогава Кошлуков сам се вкара в разговора за пари? Защото това е атрактивен начин да не се стигне до основният въпрос при избор на генерален директор – доколко има репутацията на политически и корпоративно независима обществена фигура, която може да гарантира независимостта на обществената телевизия. Къде, къде по-лесно му е на Кошлуков да демонстрира загриженост за нейното финансово състояние, отколкото да отговаря на този въпрос, задаван му под различни форми от медии и граждански организации в навечерието на конкурса.

Въпреки че отговорите, които Кошлуков не дава, но обществото е в състояние и само да си ги даде, не са окуражаващи, ще завърша и този текст, както текста, който написах при избора му за и.д. генерален директор, – с доза оптимизъм. В биографията на Кошлуков има различни моменти и е възможно да надделеят тези, които ще го карат да се чувства неудобно, ако изпълнява ролята на „момче за поръчки”.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
СоцБоц
(гост)

Неутрално
1 Отговор
От крещене по първите митинги на СДС, през Америка на чужди разноски, сега и Доректор на послушната Телевизия. Е нали е "дисидент" нека си прибере сребърниците

Оценка:
-4 +22

Мнение
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Факт е че през тази година и половина стаж, като програмен директор и водещ Кошлука направи един пасквил на предаване, което никой не искаше да гледа. Това е показател, че човека не става за нищо, какво остава за директор. Авторът се впуска в разсъждения които могат да се отнасят за телевизионер на средно и по-високо ниво, Кошлука е много под това равнище.

Оценка:
-7 +17

???
(гост)

Неутрално
3 Отговор
На места човек колкото повече не става за нищо, толкава повече се издига.

Оценка:
-3 +18

München
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Заради това леке спирам да гледам БНТ! Няма да забравя, как стоеше от сутринта пред “Карл Маркс” и не пускаше студентите в института, и после хоооопс в САЩ, като какъв? Дисидент бил..... дрисльо......Добре го потрошиха едни приятели в Банско, може следващия път и на мен да ми падне.

Оценка:
-3 +23

Дедо ви
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Гледах почти изцяло изслушванията за генерален директор по телевизията. Кошлуков беше няколко нива над всички останали. Другите бяха абсолютни нещастници, особено Сашо Диков. Той пък чистосърдечно си призна, че не разбира нищо от икономика и ще си назначи специален екип да се занимава с това. Така, че от всички желаещи да станат директори Кошлука бе най-малкото зло.

Коментиран от #7


Оценка:
-18 +6

qwerty
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Докато БНТ не започнат да пускат филмите с дублаж няма оправия!!! Не може в прайм-тайма да бичиш някакви криминалета със субтитри, отблъскваш аудиторията на обществената, че и национална телевизия.

Оценка:
-2 +6

ужас
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #5 от "Дедо ви":


Кошлука разбира ли от икономика? Колкото Сашо Диков, но не си признава.

Оценка:
-3 +11

Теодора
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Гого, Гого... Ти ли ще говориш бе г-н медиен експерт за сценарий. Ти колко пъти участваше в такива срещу пари? Колко? Че сега и нов медиен закон ковеш. Пак срещу пари! Имаше едно токова скапано предаване, че стана за смях. Айде оправи си папионката и не се бутай пак да се правиш на експерт.

Оценка:
-0 +6

много красноречив избор
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Поредната гавра с БНТ! Човекът, размахвал среден пръст по медиите, сега ще ръководи обществената телевизия! Той дори не е журналист, а е завършил политология в САЩ, изпратен там за заслуги по митингите в периода на Прехода.

Оценка:
-2 +11

ЗОРО
(гост)

Неутрално
10 Отговор
МИРЕЗЛИВ СЕДЕСАРСКИ КЛОШАР!

Оценка:
-1 +7

grot
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Най-добрият избор, напред Кошлуков. Викат тези на които прекъсваш паричките от некомпетентност!

Оценка:
-1 +1

Бай Мъдурко
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Имаше навремето една приказка - Приказка за стълбата Кошлукова!
Та един комсомолец се покачи най-горе за да да срине окончателно доверието във Българска Национална Турковизия!
И те такаааааааааа.................

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът коментира по време на деветия летен университет на младежката структура на ПП ГЕРБ, който се провежда край Варна, качествата на бъдещия президент:
Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Имаме такива случаи, машината се разбива, държавата плаща."

Още бисери