4 Юли, 2019 18:20 7 553 47

Кошлуков: Ако стана шеф на БНТ, спирам "Стани богат"

  • бнт-
  • емил кошлуков-
  • стани богат

Колкото до „Референдум“, Кошлуков изтъкна, че договор с агенция за маркетингови и социални проучвания  - "Алфа Рисърч", коства на телевизията четири пъти повече от сумата, заделена за хонорари на екипа

Кошлуков: Ако стана шеф на БНТ, спирам "Стани богат" - 1
Снимка: БГНЕС

Ако стана шеф на БНТ, бих спрял "Стани богат" и социологията в "Референдум". Това заяви журналистът Емил Кошлуков пред СЕМ, цитиран от информационните агенции.

„Стани богат“ и „Референдум“ са от най-скъпите предавания в обществената телевизия и затова при изслушването пред медийните надзорници Кошлуков подчерта, че би прекратил част от договорите. Така, „Стани богат“ ще се сбогува с аудиторията на националната телевизия, защото „ние не можем да си го позволим“.

Колкото до „Референдум“, Кошлуков изтъкна, че договор с агенция за маркетингови и социални проучвания - "Алфа Рисърч", коства на телевизията четири пъти повече от сумата, заделена за хонорари на екипа. Макар че не каза категорично каква би била съдбата на предаването, той поясни, че този договор би бил прекратен.

„Френската обществена телевизия – която има френски представител на световното по футбол и отборът дори печели – не купува правата. Излиза, че или те не си изпълняват обществената мисия, което не ми се вярва, или че не могат да си го позволят. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата“, обясни още Кошлуков относно проблематичната тема за закупуването на правата за излъчване на спортни събития.

По думите му, ако БНТ 3 не може да функционира като спортен канал, то той би бил заличен под негово ръководство. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, каза още кандидатът за генерален директор на БНТ, цитиран от "Монитор".

Сред акцентите в представената от Емил Кошлуков концепция в рамките на изслушването му за поста генерален директор на обществената медия пред СЕМ е да създаде пътна карта за мултимедийното развитие на БНТ.

Още в началото на развитието на визията си той изтъкна, че БНТ не среща толкова голяма конкуренция в лицето на големите частни телевизии като БТВ и Нова телевизия, а в това на мощните търговски медии от ранга на Netflix и Amazon.

Дори създателите на устройства като Apple произвеждат съдържание, уточни настоящият временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията.

Пред членовете на Съвета за електронни медии той изтъкна, че БНТ трябва да се развива и на новите платформи, като по-конкретно визира създаването на мобилно приложение, с което зрителят да може да получи своевременно известие за случила се новина.

В концепцията му влизат още създаването на нови предавания, силен акцент върху филмовото производство, технологично обновление и нови органи на управление. Така, Кошлуков възнамерява да развие и програмен съвет – консултативен орган, чиито членове да бъдат строго определени (като директори на различни звена, представители от Обществения съвет на БНТ) и да носят заедно отговорността. „Важно е програмата да не се базира на еднолични решения на принципа „Това ми харесва, ще го включа в програмата“, изясни още той.

Сред заложените принципи в идеята му за развитие на обществената медия влиза и по-голяма прозрачност и отчетност включително и към СЕМ.

Първо трябва да свалим нашите карти – да се открием пред обществото, и след това можем да искаме пари, аргументира тази своя идея Кошлуков.

По отношение на модела на финансиране, според него трябва да се избере един от три варианта - дали БНТ да мине изцяло на държавна издръжка без да излъчва реклами; да засили продажбите на рекламно време, в т.ч. чрез аутсорсване на дейността към рекламни агенции; или най-накрая да се пусне фондът за публичното ѝ финансиране, но след като авторитетът на телевизията стане достатъчно добър, за да имат зрителите доверие в прозрачността на разходите.

Запитан за нашумелия доклад за финансовата криза в телевизията, Кошлуков отговори:
"Много ми е неприятно да говоря по тази тема. Критиката по мой адрес мога да я подмина. Като православен знам, че на друг му е дадено правото да съди живи и мъртви. Но бяха отправени клевети към наши колежки с добра репутация, качества и достойнства. Позволиха си да ги набедят в извършване на престъпление. Клеветниците отиват в прокуратурата и казват, че има престъпление, или да престанат да говорят така за колегите", каза кандидатът. Той изброи и имената им - това са главният счетоводител и още две ръководителки на звена, отговорни за бюджета и финансите в БНТ.

БНТ3 да го приключим, ако не може да съществува в този си вид, понеже спортните права поскъпват много и са лукс, което БНТ не може да си позволи, коментира още Кошлуков.

Попитан за ограничаването на публицистиката и засилване на т.нар инфотейнмънт съдържание в програмата на БНТ в периода, в който той е програмен директор и и.д. генерален директор, Кошлуков отговори:

"Може би, трябва да видя данните, не съм запознат в този доклад. Ще говоря с Уляна Пръмова веднага, за да видя защо в има такива проблеми, ще го проверя на секундата. (...) Вие непрекъснато искате да давам оценка на г-н Каменаров, Вие не познавате ли структурата?"

Днес СЕМ ще изслуша и последния шести кандидат в конкурса - журналистът Стоил Рошкев.

Гласуването в съвета е утре - тогава ще стане ясно името на новия генерален директор на БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    73 3 Отговор
    Кой ти плати образованието на теб Кошлуков да завършиш в САЩ?

    Коментиран от #18, #25

  • 2 Ужас

    72 5 Отговор
    По-добре не ставай никакъв!!! Утрепка!

    Коментиран от #24

  • 3 Савчев

    67 3 Отговор
    Кошлуков като не излъчвате едно световно първенство по футбол което е на четири години веднъж и се гледа от милиарди по света какво ще излъчвате М ?Ми пуснете анкета и вашите работодатели-уважаемия зрител ще каже какво иска да гледа от националната телевизия , а не да потъват едни пари някъде пак в бездънни джобове !

    Коментиран от #6

  • 4 Николас

    43 3 Отговор
    Това Кошлуков е едно седесарче където много обича да се подмазва, в гласеца му личи какво е удобно момченце!
  • 5 Робот

    49 1 Отговор
    А дано не станеш и без теб канал1 е достатъчно фекален!
  • 6 плевен

    5 29 Отговор

    До коментар #3 от "Савчев":

    Става дума за пари, които ги нямаме. Всеки нормален мениджър почва с това. Дано го оценяват точно такива хора.

    Коментиран от #8

  • 7 Някой

    51 2 Отговор
    Изгониха една пиянка за да назначат друга?Безумие по български!
  • 8 483

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "плевен":

    БНТ - 67 730 000 лв - бюджет за 2019.Лесни пари,лесно се харчат.Схващаш ли?
  • 9 Възмутен

    32 2 Отговор
    Кошлуков.....не ставаш.
  • 10 007

    17 2 Отговор
    Кoшбoклyков сe ч*кне неправилно... Дa си спpе ус*енцeто, чe ще мy пoдaм биб>ерона:(
  • 11 Пламен

    33 6 Отговор
    Аз гледам Стани богат и Нощни птици. Спират едното, тоя имбецил ще спре и другото. А такава голяма сграда има телевизията. Не можем да си ги позволим. Да бутнем 5-6 етажа. А София трябва ли ни? Голям разход. Кръвопийци. Голям тлъст среден пръст.
  • 12 Тиква

    11 2 Отговор
    Не можеш ме спря
  • 13 Иве

    32 5 Отговор
    Точно тия предавания са супер яко като цяло телевизията е добра може да пускат руски филми но по добре отколкото да гледам турските и индийски циганий на нова и бтв.

    Коментиран от #43

  • 14 Коко

    30 4 Отговор
    Абе Кошлуков като спреш спорта ,стани богат което в някаква степен се води образователно предаване какво ще гледаме Боко тиквата ли и кажи кой ще плаща загубите на Коко алкохолика възлизащи на близо 70 милиона кой ще влезе в затвора
  • 15 Били

    28 4 Отговор
    "Стани богат" го гледат много хора, ама може да помагат нещо, а не трябва ,а. Народът трябва да е тъп, нали, Кошлуков?
  • 16 Зрител

    34 2 Отговор
    Тапанар.... За това го изгониха от 3 телевизии, а Сашо Диков от 5... Стани богат и Референдум, са едни от най-добрите предавания по БНТ заради който я гледам по често.
  • 17 323

    23 1 Отговор
    Много го бива,да разтяга ластици.ЛАСТИЦИ,ЛАСТИЦИ,ЛАСТИЦИ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Townboy

    10 1 Отговор
    Дано не стане тогава!
  • 21 Garrincha

    9 1 Отговор
    Сакън, джанъм - нидей … става дЕректор, нали беше !
  • 22 Май

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Стар пандизчия":

    Е бил в Бобовдолският?

    Коментиран от #37

  • 23 Данута

    29 3 Отговор
    "Стани богат" е изключително смислено предаване. Едно от малкото в българския ефир. Предизвиква към мислене, търсене, попълване на знания, запознанство с интересни личности. Г-н Билалов го води изключително интелигентно. Дано се преосмисли решението да бъде спряно. Какви са алтернативите на предаването: Vip brother ли, "София ден и нощ" ли, "Съдебен спор" ли? Или турските и индийски сериали? А доста хора вече се отказват изобщо да гледат телевизия.

    Коментиран от #26

  • 24 до Ожас

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    Утрепка?
  • 25 Иван

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Кошлука какво ще пуснеш в замяна? Предаване за джендъри и гейове или из живота в затвора, тъпанар обратен.

    Коментиран от #27

  • 26 Давид

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Данута":

    Минута е много . Стига с външни и вътрешни продукции , които лъжат хората и им променят мисленето . За едно излъчване - стани богат краде от хазната 22 000 лв . На ден ! А дете умря тези дни защото здравната каса на която всички ние плащаме нямаше 14 000 лв за операция . Що за наглост ? Пияници и соросоиди като Каменаров и Кошлуков са лица на БНТ .
  • 27 ???

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Сигурно XXL и ще го пише общообразователно.
  • 28 Вили

    14 1 Отговор
    Дано да не станеш .
  • 29 БоцМан

    13 0 Отговор
    Качество се прави с пари бе простак???Помня как проби на запад.....Все същия тъпанар........Пази сляпо и тъпо да поумнее... .
  • 30 hitrii

    1 0 Отговор
    toq nai dobre da fane da umre..
  • 31 Навремето

    5 0 Отговор
    НДСВ-то изпрати тоз юнак в братската страна САЩ.И се изучи по политология.Кога стана журналист?От кой университет му е дипломата?А в най-смутните години на седесарския възход и погром,кандидата за шеф го беха изловили с незаконен пистолет по центъра на София.Запътил се бе към некакви платени студентски барикади.Тогава такова поведение беше модерно и създаваше печеливша полит.биография.После набързо всичко се потули и замаза!
  • 32 Кики

    8 0 Отговор
    Ще гледаме Катето Евро по всички телевизии за по-евтино.
  • 33 Кики

    6 0 Отговор
    Ще гледаме Катето Евро по всички телевизии за по-евтино.
  • 34 джедай

    5 0 Отговор
    Щял да спре "Стани богат" и спорта по бнт3! Това е единственото интересно предаване в бнт. И като спреш спорта,ще откажеш хората да ти гледат телевизията,бе американски студенте!
  • 35 948

    3 0 Отговор
    Ще спра това,ще спра онова,и това ще спра,и още работи ще спра.БНТ да вика попа.
  • 36 566

    5 0 Отговор
    Тъпия Кошлуков не става! Дано от СЕМ не са забравили за средните пръсти!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БОКО

    4 0 Отговор
    Кашлуков, ако теб те изберат за шеф на БНТ това означава ,че членовете на СЕМ са с тежки психически разстройства!
  • 39 dedo

    2 0 Отговор
    Този е един от националните предатели! Такива се наказват с народен съд!Заради тази подлогата доста хора се сдобиха досиета на престъпници! Ще дойде и твоето време продажнико!
  • 40 Гост

    2 0 Отговор
    Като спре това и онова сигурно ще пусне врачки , лечителки, гадателкии и други през два часа от този сорт предавания и БНТ ще се изправи на крака.
  • 41 XXXXXXX

    1 1 Отговор
    Не мога да разбера кого обслужва целия този негативизъм, който замърсява общественото ни пространство. Всички които са против Кошлуков, който е символ на демокрацията още от Терциера са или платени слугинаж Владимир Владимирович или на Джордж Сорос.
    Правилно е решил да спре реверендум.
    Референдуми на нас не ни трябват. Ние не сме дорасли интелектуално и морално за да можем да вземем кардинално решение. Това може и трябва да прави само и единствено г-н Борисов. Нашата единствена задача е да му делегиране права и да му се радваме. Правилно е решил да спре и стани богат. Под управлението и грижите на политическа партия ГЕРБ трябва да се пусне - стани беден
  • 42 Пенсикола

    1 0 Отговор
    Куха лейка си Кошлуков, колкото повече говориш ,толкова повече олекваш, вече си в безтегловност.
    Да спреш предаване с висок рейтинг без да има политически нюанс
    е поръчка от Доган и Борисов, хората не са толкова глупави за
    колкото ги мислите, Стани Богат и ти ама не можеш момче, чисто и просто да си маша не е професия...съсипахте тази клета държава .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 stoyan

    0 0 Отговор
    What to expect from a pederas?
  • 46 Стани богат

    1 0 Отговор
    -Вуйчо, какво е това педерух? - Жорко, веднага да изключиш телевизора, гад такава!
  • 47 София ден и нощ

    0 0 Отговор
    Тъпанар скапан!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове