ФАКТИ.БГ

Или жизнь, или лайф

Прасета лесно се евтаназират, по-трудно е с Глупостта

Публикувана: 30 Юли, 2019 19:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3307
Или жизнь, или лайф
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В парламентарния дебат за закупуването на Ф-16/блок 70 изплющя една удивително глупава фраза: „Избираме или жизнь, или лайф, решавайте!“
Тя не озадачи никого в залата, никой там вече не се впечатлява от думите - нито от чуждите, нито дори от своите. От нелепостите пък - никак.

Значи така: Или Жизнь - или Лайф.
Ако авторът на тези думи е смятал, че ще разбуни духовете, дълбоко е грешал. Подобни фрази взривяваха залата на Великото Народно събрание /1990 година/, но тогава те звучаха съвсем по друг начин - революционно, агресивно, дори истински, понеже бяха изричани в съвсем различен контекст. А и хората в залата - поне повечето от тях - бяха от друга порода.

Имаше нагласени/временни бунтари, те постепенно изпаднаха, но имаше и хора от сой. За пояснение на днешните политикани: сой не идва от соята, дето я ползвате в китайските ресторантчета, а означава достолепен произход, наследен ум и пр. Тогава имаше и немалко престорени думи, изречени заради самата словесна игра - но някои отекваха като топовни гърмежи.

Например, дори още преди Великото събрание - когато академик Благовест Сендов каза, отначало във „Всяка неделя“, че БКП трябва да се извини на народа /19 ноември 1989 година/, а след един ден повтори тия думи и в тогавашния/комунистическия Парламент: „Всички съгрешихме и вкупом станахме непотребни“.

Това е изречена тогава, когато комунистическите бонзи все още имаха цялата власт, само Живков го бяха излъгали и натирили седмица по-рано. Луканов си скубеше ушите, че бяха възстановили „Всяка неделя“ - но, тъй или иначе, свободното време на ДРУГИТЕ ДУМИ вече бе настъпило, независимо колко сила имаше властта.
А и по начало тогава думите имаха друга цена, смислените бяха като злато.

Всички съгрешихме и вкупом станахме непотребни! - и през ум няма да им мине на днешните политикани да кажат това. Кой е толкова луд - или поне прозорлив?

Сендов обаче имаше право да изрече това. На оградата на бащината му къща в Асеновград след Девети /9.09.1944/ бяха писали „Враг на народа“, сетне не го бяха приемали няколко години в Софийския университет, докато чакаше беше премитал и мил софийските улици - но накрая им запуши устите с блестящия си талант на математик.

Преврата /10 ноември 1989/ го завари като член на Световен комитет, оглавяван от Робърт Макнамара, бивш военен министър на САЩ, беше еднакво ценен и във Вашингтон и в Москва. Беше ректор на Софийския университет, сетне и председател на БАН.

Няма как - ония имаха очи за кадърните хора и предпочитаха да ги оставят да работят. И сега имат очи - в смисъл, че гледат да разкарат всичко кадърно далеч от себе си.
Опираме в немалко случаи до неосъзнати уличници или жалки актьорчета - все от театъра на ласките. Красота.

И сега да кажеш „Жизнь или Лайф“ - и да чакаш някой да се впечатли, трябва да си пълен наивник. Отгоре на всичко, тази фраза е толкова примитивна, че не е подходяща дори за Парламента, даже за него е обидна, при цялата му словесна разпасаност.

Жизнь или Лайф - какво да изберем?
Значи, ще сме в Лайфа, ако изберем Ф-16/блок 70.
Ще лайфаме, когато един ден го нарисуват този самолет и най-после го произведат, тогава ще се налайфуваме щастливи.

Ще си гледаме Лайфа, ако над главите ни висят Ф-16 - без да паднат и се потрошат.
И ще си останем в Жизнь-а, ако я караме с досегашните МиГ-29.
Ще си живуркаме криво-ляво като руснаците, макар да сме си членове на ЕС повече от 10 години - обаче сме залепнали за Жизнь-а заради проклетите МиГ-29, а също и защото си нямаме Ф-16/70.

Получава се сложна дуращина.
Сега, когато едва кретаме, това се дължало на МиГ-29.
Ами, някой ден, когато дойдат жалките 8 броя Ф-16/70 /гърците имали около 400 военни самолета/, какво ще ги правим тогава МиГ-овете, ще ги изгорим ли на Гергьовден - или ще ги оставим да ни развалят вкуса на Лайфа?

Ако запалим МиГ-овете, това ще означава ли, че мигом ще се настаним в Лайфа? И, ако е така, защо тогава не запалим още сега руските самолети, та да залайфуваме? Хайде, давайте.

Този лаф за лайфуването трябва да бъде изучаван като безспорен шедьовър на пропагандната глупост, на примитивното съешване на абсолютно несъвместими неща - дори Лайфа сигурно се е изчервил от срам, че го набутват в подобно перверзна съвкупление.

От „Локхид Мартин“ обаче благоразумно си премълчаха - дори и Поптодорова не се яви някъде да защитава Ф-16/70 от това сексуално поругателство.
Ами Соломон къде се дяна - можеше да отсъди нещо от мъдростите, които са достъпни единствено за него и да дотича със запалка в ръка: Пали!

Клетият оратор, който произнесе в Парламента още по-клетата си фраза, постави под съмнение не само годините на Прехода, ами и управлението на ГЕРБ, което заема една трета от това славно време - от ГЕРБ сигурно ще му дърпат ушите, но така е, когато главата ти се е развила от този Лайф.

Стана ми тъжно/неловко от тази уж никаква фраза.
Толкова години се търкаляме от соца към нещо друго, обаче лазенето все го съпровождаме от банални глупости, не се отучихме от това, няма и да се отучим, отвсякъде трещят идиотщини, това ви е ясно, но поне най-важната уж трибуна би трябвало да я предпазват по някакъв начин.
Може да я пръскат с препарата срещу чумата по свинете.

„Жизнь или Лайф“ е примитивно, но също и опасно предизвикателство.
То отрича живота на няколко поколения, включително и онази мистерия, която минава за живот по време на Прехода.

Подарява ни даром на някакъв несъществуващ Лайф - който и такъв ще си остане.
Защото дори там, където чертаят на хартия Ф-16/70, Лайфа е често под въпрос, какво остава за нашето Блато, прорязано от прекрасни магистрали.

Каква гледка ми хрумна внезапно: Блато, прорязано от Магистрали! - заслужава си дори Кристо да опакова част от него - ще събуди по-голям интерес от един опакован във въздуха Ф-16/70.

Авторът на фундаменталния избор – Жизнь или Лайф - не е някакъв склерозирал от отчаяние антикомунист, а човек, формиран изцяло по време на соца, стигнал е до прозрението си, когато е вече на около 65 години. Цяло чудо е, че е достигнал до озарението едва заради Ф-16/70.

Интересно, каква пък е представата му за Лайфа - може би това е нещо като битието на един днешен български депутат.
А представата му за Жизнь-а, но не собствения му живот, а този на един „номинален“ български гражданин?

Ако беше казал, че Ф-16/70 ще измъкне от Блатото мизерстващите българи, повече щяхме да му повярваме, отколкото да си измива ръцете/съвестта с проклетията Жизнь, в която и той е пребивавал, и то не лошо - гушкал се е в тогавашната армия и една дума не е обелвал за Лайфа.

Да не прекалявам, обаче ми се струва, че подобни хора искат изобщо да зачеркнат Жизнь-а, ако е възможно - заедно с милионите навлеци в него. В името на една химера - Лайфхимера. За Лайфбудали.

А какви хора има все още наоколо, в Жизнь-а!
И как издържат на всички изпитания, на които ги подлагат Лайфнаивниците, и някак не оставят живота ни окончателно да се разпадне.

Имаме наистина прелестни хора, изкушени от своя Жизнь и борещи се за своя Жизнь. Ако телевизиите ги търсят по-настървено, няма да имаме нужда от никакви Лайффантазьори, изобщо няма да чуваме скимтенето им.

Видяхме неколцина смислени хора само в една емисия Новини на Би Ти Ви на 23 юли: с премерен език, резултат на достолепен живот, излъчващи ненатрапчива мъдрост, неизкушени от никакъв Лайф. Представиха ни ги в кратък репортаж за евтаназията на 17-те хиляди чумави прасета в свинекомплекса в Николово.

Един от тях каза, че „според него“ - повтори го два пъти, те така си говорят - епидемията не се дължи на естествената популация на дивите свине, а на човешка ръка. Няма да го чуят.

/Между другото, чували ли сте някой Лайфовец да казва „струва ми се“? „Струва ми се, че трябва да изберем между Жизнь и Лайф“ - няма и да чуете, подобни хора са категорични като сатър./

Друг от героите на репортажа каза нещо страшно: Ако евтаназираните свине ги заровят на място, ни очаква екологична катастрофа, защото в този район подпочвените води са близо до повърхността.
И него няма да чуят.

Чуват само онези, които дрънкат, че поредната Власт превръща Жизнь в Лайф, на думи, разбира се. Това е една от най-тлъстите лъжи на Прехода.

Прасета лесно се евтаназират, по-трудно е с Глупостта.

Читателят Иван Георгиев ми писа, подразнен от девиза/слогана „Стига мърмори!“, имало и такъв. Пита ме, що за пропаганда е това. Отговорих му, че не е никаква пропаганда, а нелеп израз на презрение към обикновените хора.

Този девиз е тъкмо по вкуса на Лайфовците. Остава американското посолство да го хареса и да го включат в кампанията „Силата е в теб“.
Това е същата глупост като Лайфо-Жизнь: защото не може да си силен, ако не мърмориш, ако поне веднъж не си измърморил в клетия си живот.

Не ставаш по-силен, ако те баламосват, че си силен - а ако мърмориш или ако се провикваш с пълно гърло.
Примерно - срещу евтаназията на Живота на милиони хора.

Коментарът е от Фейсбук профила на автора

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ИМПЕРИАЛИСТ
1 Отговор
Пак ли бе?

Коментиран от #20


Оценка:
-51 +10

Роби
2 Отговор
мекерето комунистическо! ми да купим руските ковчези и да чакаме 15 години за Лада , егати?!

Коментиран от #7


Оценка:
-80 +20

Ежко Бежко
3 Отговор
Кево, тоя път ми се струва, че си малко мек. Въпреки това - браво за това, което пишеш! Не можем да оставим простотията, некомпетентността, наглостта и безнаказаността да станат стандарт в бедната ни държавица. Трябва да има и хора, които да дават отпор! Поздравления!

Оценка:
-11 +78

Браво
4 Отговор
Едно изказване на добър език, без да се страхува, че ще го пратят да закусва.

Коментиран от #11


Оценка:
-9 +58

Боко тиквуня се извини
5 Отговор
Нали каза „извинявайте” за апартаментите и размести няколко бушона по разразлични постове. Само Цв.Цв изгоря, ама и там не е ясно дали даде фира или се преструват.

Оценка:
-5 +42

Винету
6 Отговор
Този страда от мисловна полюция..., мисли си че сложния изказ и интелигентността са в пряка пропорционална връзка! Горкия, вече го няма соца и Т.Ж.

Коментиран от #19


Оценка:
-41 +16

Точно така
7 Отговор

До коментар #2 от "Роби":


Друго си да купим чисто нови американски ковчези, модел от 80-те за десет пъти по-висока цена, че и да ги получим след 5 години. Като изключим цената, каква е разликата с комунизма дето пак се е чакало с години? А тролчо?

Оценка:
-12 +51

Българин
8 Отговор
Петата колона на Москва толкова много е истерясала, че не се трае!

Коментиран от #10


Оценка:
-35 +13

Коментар📝
9 Отговор
РАБОТИЛ СЪМ ЗА ТОЗИ ЧОВЕК.
ЗА МЕН Е МАСТЕР В ЖУРНАЛИСТИКАТА.

Коментиран от #36


Оценка:
-3 +40

10
Този коментар е премахнат от модератор
Scout for funn
11 Отговор

До коментар #4 от "Браво":


Е това е страшно прозрение от твоя страна
че журналист с 50 години опит има добър език нобелова награда ли искаш са .

Коментиран от #14


Оценка:
-12 +5

Загрижен
12 Отговор
Има неказани истини,но те ще се чуят след години.
Така става винаги,ще чакаме,чухме за прехода,после ще чуем и за самолетите и за какво ли още не,но истината винаги излиза наяве.
Търпение!

Оценка:
-2 +13

Хахаха
13 Отговор
Този как спи, като е наклепал пред ДС и съсипар живота на стотици хора.
Кеворкян е долен доносник и е редно да се завре там дето му е мястото .. в лайната
ДОНОСНИК ДОЛЕН

Оценка:
-20 +13

Батката
14 Отговор

До коментар #11 от "Scout for funn":


Типичното отношение на Винету и прочее умници към всички и всичко..това се налага най-вече на по-младите българи. По-леко бе, момче. Не познаваш никого лично, прояви малко възпитание и уважение - ГЕРБ не са еталон, моля да го разбереш. Нито пък тези от другите партии. Политиците ни са почти всички нагли простаци.

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +17

Само питам
15 Отговор
Другарят Кеворкян защо не разкаже за кукловодите на прехода и как една престъпна мутра управлява държавата вече десет години ами ни хвърля прах в очите?

Оценка:
-1 +18

Кеворк е
16 Отговор
Великан!

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +15

ха ха ха
17 Отговор
Видехме го лайн Ф а и сме на косъм от изчезване... време ни е да жи́зним малко ;)

Оценка:
-2 +20

ха ха ха
18 Отговор

До коментар #16 от "Кеворк е":


Кево, много малко хора го разбират какво им говори... Поздравления!

Оценка:
-7 +18

Ernesto Guevara
19 Отговор

До коментар #6 от "Винету":


Явно ти идва сложно,придържай се към любимата литература на Вожда

Оценка:
-3 +16

ДДимитърдд
20 Отговор

До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Какво очаквате от бившия агент от тоталитарната и репресивна ДС служба която е била на пряко подчинение на Кремъл Кеворк Кеворкян. Един злобен, нагъл и добре платен руски хибридчик? Отмини такъв с мълчание и презрение, просто не го чети.

Оценка:
-18 +13

Не му ли омръзна на този
21 Отговор
Да лее сълзи по отминалата си комунистическа младост...

Коментиран от #37


Оценка:
-15 +11

Тръмп
22 Отговор
Какво го брига Кеворкян,като нито е българин,нито е човек а просто комунист и чекист на КГБ!!!:):):)

Оценка:
-20 +10

Бат Колю
23 Отговор
Въпреки всичко - троловете тук са видими за всички. Кеворк може да е бил всякакъв, но всичко, което казва си е точно така. Бие камбана, но малко хора я чуват, още по-малко я разбират за жалост. Позволяваме на 1000 човека преко сили да правят останалите на глупаци вече 30 години. Не призовавам никого на оръжие, призовавам мозъците на хората да заработят, както и да си отворят очите и ушите въпреки гежките проблеми, които повечето от нас имат. Просто мислете и бъдете здрави!

Оценка:
-5 +24

Scout for funn
24 Отговор

До коментар #14 от "Батката":


Герб са еталон а ти си тъпет .

Коментиран от #25


Оценка:
-13 +2

Грамотен
25 Отговор

До коментар #24 от "Scout for funn":


А ти си неграмотен, малкия. Освен ако не си трол...
Неаргументирано, неграмогно, нахакано, с нападки....Цв.Цв. ли те е учил?

Оценка:
-0 +14

Пак ще повторя
26 Отговор
Защо не можем да изплуваме? Защо все едно сме вързани с гюле към дъното? Защото някой беше срещу плана на Левски за освобождение, някой дойде да ни освободи, за да ни направи васали, някой беше против Съединението, някой открадна златото ни, изби интелигенцията, раздаде пари и изби непокорните, притежава Варна, енергетиката, Нефтохим, лобита във всички ключови сектори. Който успя да разпознае Тъмната страна, загърби я и тръгна нагоре. Но Кево не го вижда, защо ли?

Коментиран от #33


Оценка:
-8 +2

БНТ
27 Отговор
Доноснико, с какъв акъл показваш оаканият си сурат ?

Оценка:
-10 +5

Бах
28 Отговор
Уважение към екипа на ФАКТИ , че дават трибуна на истински Българи и хора като г-н Кеворкян да изразят своето мнение за ужасяващата действителност в България. По ясно не може и да се напише. Г-н Кеворкян съвсем премерено и неоспоримо дава да се разбере какви човеци ни владеят от цялата цветова гама в парламента от нашият библейски преход вече 30 г. Всичко е казано точно и ясно и ако властимеющите имаха някъква собствена критичност , биха си променили поведението , но те са там само и единствено за облагите и далаверката.. Мисля че в едно TV - предаване преди повече от 30 г , на „ всяка неделя „ един събеседник / Руски учен / каза ; историята не прави грешки , щом ражда глупаци , значи желае това. Та според мен , това е посланието на г-н Кеворкян в статията. Чест и почитания към Него!

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +15

onq s konq
29 Отговор

До коментар #28 от "Бах":


Ти околните...за канарчета ли ги вземаш?Какво "уважение" към "Факти" демонстрираш,след като Медията е СВОБОДНА/благодарение на 10.Ноември/ и си изкарва хляба с "ПОРЪЧКИ ВСЯКАКВИ",които си имат и ЦЕНА?И конкретно в случая:ИМА ПОРЪЧИТЕЛ/клиент/ който ПЛАЩА ХОНОРАРА НА КЕВОРКЯН,ПЛАЩА И НА "ФАКТИ" ЗА ПУБЛИКУВАНЕТО НА МАТЕРИАЛА...КЪФ Е ПРОБЛЕМА?Идва друг клиент със статия ПРОТИВОПОЛОЖНА ПО СЪДЪРЖАНИЕ НА КЕВОРКЯНОВАТА - няма проблем,ОТПЕЧАТВА СЕ!Затова и не приобщавай Медиите към Личните си пристрастия,защото за тях ПРИНЦИПНО са важни ЕДИНСТВЕНО ПАРИТЕ...което е РЕШИТЕЛНО ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ,отколкото "ПАРТИЙНИЯТ ЧЕТАЛ" сложен на врата им в Една ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВАкаквато бе България 45г.

Оценка:
-7 +4

пипи дългото чорапче
30 Отговор
Един от последните велики

Оценка:
-1 +12

Един
31 Отговор
Много е просто : за онези ще има "life", а за нас дето плащаме ще е за многооо години напред "жизнь".

Оценка:
-1 +4

Един
32 Отговор
А още по-интересно е как се "евтаназира" политик! Би трябвало "демокрацията" да е регулатора - ама се оказва , че не е така - изборите са неефикасни в това отношение.
( ... макар, че имаме примери за това - Цв.Цв. ,Христо Бисеров , ... и по драстичните случаи : Андрей Луканов например.)

Оценка:
-0 +5

Опа тролчо
33 Отговор

До коментар #26 от "Пак ще повторя":


Тези, които ни помогнаха да се освободим, забраниха на турците да се връщат в източна румелия и така направиха възможно съединението. Иначе ако се бяха върнали и населението беше станало на половина и повече турско, немците, австроугария и англия щяха да се противопоставят, както се противопоставиха и разчепкаха санстефанска България.

Оценка:
-2 +4

бити карти
34 Отговор
Паднахте вече от власт Не вървите а и ти от тогава не се чу не се видя

Оценка:
-2 +3

ФАКТ
35 Отговор
Кеворк,само едно ще ти кажа !!! Ако бяхме богати " вчера ",то и сега щяхме да сме много добре !!! Да,ама НЕ !!!! Кога ще ги стигнем германците ??????

Оценка:
-1 +4

шесто
36 Отговор

До коментар #9 от "Коментар📝":


Не се съмнявам че и в доносите е МАСТЕР

Оценка:
-3 +3

бай Тодар
37 Отговор

До коментар #21 от "Не му ли омръзна на този":


Не му омръзва защото при съветския режим си папкаше сладко,а това лесно не се забравя.Тъжно му е че е отминало онова време когато този режисиран критикар на режима продаваше стойки и чалъми по тв мислйки се за фактор.
Да но новите (стари) му показаха че е никой.Без тях е един хлевоуст драскач.

В едно интервю пред Карбовски започна да се хвали че дъщеря му била британска поданичка.Без коментар.

Просто вариант на професор Вучков.Такива ревящи дето останаха без привилегии с лопата да ги ринеш.

Оценка:
-2 +2

38
Този коментар е премахнат от модератор
бай Тодар
39 Отговор

До коментар #38 от "Спас безделника":


Изтъркан номер.
''Не гледай какво правя а слушай какво ти приказвам''

Когато една дърта к-ва почне да учи на морал означава че вече
и е отминало времето та не и остава друго освен да дава добри съвети

Оценка:
-2 +2

аааааа
40 Отговор
Стига бе, тъпаци - Кево си е пич отвсякъде! Стига сте плюли, стига сте драскали идиотщини!

Оценка:
-1 +2

ПЕНКО
41 Отговор
КЕ-КЕ -ПОМНИШ ЛИ СИ ДАЛАВЕРИТЕ И ДУПЕНЕТО И СВИРКИТЕ В ЛЯВО И ДЯСНО И ДИРЕКТНО НА "ВЕЛИКИЯ" !?!?!?

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова критикува отлагането на старта на тол системата.
Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората."

Още бисери
ТОП 5