2 Август, 2019 16:00 3 670 24

Варшава и нейното обречено въстание

  • варшава-
  • въстание

Преди 75 години Варшава се вдига срещу нацистката окупация, борейки се за своята свобода. В тази борба загиват над 200 000 души, а отправените към Германия искания от страна на Полша са за 45 милиарда долара репарации

Варшава и нейното обречено въстание - 1
Паметник на въстанието във Варшава Снимка: Shutterstuck
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нито едно друго събитие не е белязало паметта и идентичността на полската столица така, както въстанието от 1 август 1944 г. Това се дължи най-вече на големия брой жертви, тъй като германците потушават въстанието особено брутално. В рамките на масовите екзекуции са убити към 200 000 души, основно цивилни. Стотици хиляди са депортирани, предимно в концентрационни лагери. И до днес Варшавското въстание хвърля сянка върху германско-полските отношения.

В този контекст тазгодишното участие в честванията на германския външен министър Хайко Маас е още по-положителен знак. Докато исканията на полската управляваща партия “Право и справедливост” за германските военни репарации за Втората световна война стават все по-настоятелни (основно заради разрушенията във Варшава), полският външен министър покани своя германски колега да присъства на отбелязването на 75-годишнината от въстанието. През 2004 г. бившият кмет на полската столица, избран впоследствие за президент на Полша, Лех Качински изчисли, че нанесените щети възлизат на 45 милиарда долара.

Още в навечерието на възпоменателната дата германският външен министър Маас отдаде почит към отпора и смелостта, с които Полша се противопоставя на германската окупация през 1944 г. - в израз на огромното желание за свобода и самоопределение. "Изпитвам голямо уважение и смирение към това, че Полша, и по-специално Варшава, успя със собствени усилия да се възстанови след войната", заяви Хайко Маас.

Полската съпротива няма шанс

Разрушаването на града е предшествано от пет години тиранично потисничество от страна на германските окупатори. Депортациите, масовите екзекуции и преследванията са ежедневие. След като през пролетта на 1943 г. бунтът на еврейското население във Варшавското гето е потушен брутално (двете въстания често се бъркат), гнетът в града се усилва още повече.

Когато на 1 август 1944 г. избухва Варшавското въстание, в града живеят почти един милион души. 40 000 от тях са доброволци в нелегалната армия (Армия Крайова), ръководена от полското правителство, пребиваващо в изгнание в Лондон. Срещу тях първоначално се изправят 16 000 войници от Вермахта и специалните отряди на СС, след което получават подкрепления. По това време германската армия отстъпва на изток, докато Червена армия приближава. "Германците планираха да превърнат Варшава в крепост, откъдето следваше, че градът ще бъде напълно разрушен”, обяснява Лешек Жуковски, председател на най-голямата полска организация на ветераните. "Искахме да предотвратим това и да освободим града", разказва Жуковски, който е едва 15-годишен, когато участва в сраженията.

За германците въстанието идва съвсем навреме. “Добре, че поляците го направиха", казва тогава главнокомандващият войските на СС Хайнрих Химлер, който вероятно носи най-голямата отговорност за зверствата в Полша. В края на лятото на 1944 г. той казва на Хитлер: "След 5-6 седмици ще ни няма. Но дотогава Варшава, столицата на този някога 16-17 милионен полски народ, ще бъде унищожена". Още в първите дни на въстанието нацистите екзекутират около 50 000 цивилни граждани.

Завесата се вдига чак през 1989-а

Бунтовниците се надяват на външна помощ. Но доставките на оръжие, боеприпаси и храна, които западните съюзници изпращат с парашути, често не стигат до целта. Междувременно Червената армия остава на другия бряг на Висла и не се намесва в сраженията. Сталин няма интерес да помага на полската армия, ръководена от антикомунистическото правителство в изгнание. След 63 дни на въстаниците им се налага да се предадат.

Впоследствие Варшава до голяма степен е унищожена по личното нареждане на Хитлер. 90 процента от всички исторически обекти, включително кралският дворец, са взривени, както и всички мостове и промишлени сгради. През есента на 1944 г. в развалините в центъра на града оцеляват само няколко хиляди души.

Комунистическият режим мълчи в продължение на десетилетия за случилото се във Варшава през 1944 г. Общественото обсъждане на събитията започва едва през 1989 г. И макар, че героизмът на въстаниците все още е на преден план в дискусиите, днес се поставя под въпрос високият кръвен данък, който полското население е трябвало да плати. Затова напомнят стотиците възпоменателни плочи в града в памет на жертвите от 1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партията на Слави се казва

    24 6 Отговор
    Идва Новият Тъпанар
  • 2 Историк

    17 29 Отговор
    Докато на единият бряг на Висла във Варшава полските въстаници от Армия Крайова водят битки с хитлеристите, то на другия край Съветската армия "освободителка" си почива и наблюдава ставащото. Нещо повече - има данни че същите "освободители" са извършвали артилерийски обстрел на позициите на поляците.

    Коментиран от #11

  • 3 ПЕНКО

    34 13 Отговор
    ДА МЕ ИЗВИНЯВАТЕ ЕВРЕИ И НЕ ЕВРЕИ - АМА ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ БЕШЕ ПОБЕДЕНА И СССР НАСТЪПВАШЕ ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ / ОТ ЗАПАД -ЗАКЪСНЕЛИТЕ УМИШЛЕНО / - МОЖЕХТЕ ДА ИЗЧАКАТЕ ПОНЕ МЕСЕЦ ЗА ЖЕЛЕЗНА ПОТДРЪЖКА ,НО НЕ ИСКАХТЕ ПОМОЩ ОТ РУСИЯ ПОРАДИ ШЛЯХТИЧКО -ГОСПОДАРСКИ СХВАЩАНИЯ И "ГО " ОТНЕСОХТЕ !!!?

    Коментиран от #4

  • 4 Психиатър

    11 18 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    Утре спешно се обади за да ти сменя лекарствата.
  • 5 така де

    33 6 Отговор
    DW не описват точно нещата, но това е нормално.
    Едва ли не СССР е по-виновен от Германия, която е смачкала въстанието.
    Има много гл.точки и едва ли в една статия може да се опише всичко. Армия крайова притисната от Лондон вдигат въстанието с надеждата,че ще освободят Варшава без СССР. След това обвиняват Сталин, че не им е помогнал. Но съветските войски не са стигнали бреговете на Висла след следобедна разходка, а с боеве. Форсирането на река по време на война едва ли е лесно, трябвало е подготовка.
    Все ки е прав за себе си и е действал съгласно интересите си.
  • 6 az#ЛибераленКрах

    35 7 Отговор
    Основната цел на въстанието е про Лондонските сили да овладеят града, преди пристигането на Червената армия. Затова и организират въстанието, но впоследствие както и днес много пъти ставаме свидетели западът изоставя нещастните пионки на произвола на съдбата.
    Тези жертви са на съвестта на Лондон и на Вашингтон!
  • 7 Панов

    18 21 Отговор
    Днес Варшава е прекрасен град с възстановени сгради и ново строителство.цените са по ниски от нашите а средната заплата мина 1000 евро.изводът е,където няма русофилство има напредък

    Коментиран от #10, #24

  • 8 стоян георгиев

    7 14 Отговор
    поляците са мислили че с въстанието ще подпомогнат съветското настъплене ама уви.те не познават другаря сталин и любовта му към същите поляци.отселелите от въстанието поляци са изтрепани в последствие от съветските таини служби .в непосредствена близост до варшава ссср има стохилядна полска армия която обаче влиза в опожарения град доста след въстанието!

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Boko

    10 8 Отговор
    евреи и поляци все долни и гадни народи
  • 10 Guest

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Панов":

    И понеже това, което си го написал е самата истина (Варшава е, като Лас Вегас сравнена със софийската дупка и не само) се чудя верно ли има толкова тъпанар у БГ-то с тези минуси дето са ти нацвъкали?!
  • 11 Опа тролче

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Съветската армията не просто си почива. Първо, водила е доволно дълго време боеве и от почивка и прегрупиране има нужда. Второ, военни сейсъвия не се водят с камъчета, а трябват сериозни ресурси. В този момент, докато някои си почиват и държат позициите, Сталин праща армия срещу Финландия за да завземе ценни мини с находища от хром, магнезиий и т.н. неща примерно нужни за веригите на танковете. В даден момент, особено пресиди и след биткаътата при Курск, СССР бълва по 20 хил танка на ден. А тия танков имат нужда пт вериги, които не се правят от ГМО соя или няква пластмаса. Паниеш, трол полиран?

    Коментиран от #14

  • 12 Пак лъжливия трол стоян геогиев

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Дрън, дрън, трол залупен. Англичаните за пореден път ги предават. Така, както са им обещавали помощ и военна намеса преди хитлер да ги нападне. Иначе английски и американски банки са отпускали заеми на хитлер.

    Коментиран от #18

  • 13 плевен

    10 0 Отговор
    С цената на много кръв, Сталин е могъл да помогне. Но защо? Враждебна на него групировка се опитва да овладее Варшава, и да му отмъкне Полша. В Лондон трябва да са го мислили за луд, че ще им съдейства. А има и още нещо. Малко преди въстанието, в близост до Варшава се водят две тежки танкови сражения.По различни но разбираеми причини, нито руснаците , нито поляците искат да говорят за техния резултат. Те обясняват нежеланието на руснаците да проливат кръв в неподготвени атаки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не пак отново

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Стояне , сам си знаеш , че говориш глупости.

    Коментиран от #19

  • 16 Меркел

    11 3 Отговор
    Каква е истината. Полша и преди ВСВ си е била англосаксонски протекторат. Дори са и били обещавали и пълна защита от Хитлер , НО. Годината е 1944 и остатъците от немската армия отстъпват мощно, под ударите на Украински , Беларуски и др. фронтове. На всички е ясно , че Сталин на път за Берлин , ще приобщи Полша. Назначава се англосаксонска операция с въоръжено освободително въстание , което трябва да покаже уж на света ,че полският народ сам се е освободил , и може да самоопредели своята съдба , тоест да попадне отново в англосаксонска орбита , и аргумент на масата на преговори , Сталин да се откаже от Полша. Сталин естествено е хитър , знае много добре , че германският войник , дори и изпаднал (1944г.) е изключителна бойна единица , и тези полу-въоръжени ентусиасти не биха били особена трудност , за претръпналите от войни германци. Изчаква цялата клоунада да свърши , по очакваният начин , и чак тогава пуска танковете срещу немците, за да поеме той активите по освобождаването на Полша. И поляците естествено очакват, да продължават да просят пари от германците , и жертвите им от въстанието , година по година растат , като живи . От 40 000 жертви , вече са 200 000 .
  • 17 Брей...!

    7 0 Отговор
    Все едно, че бях на фронта, всичко го преживях,толкова истинско беше..! Какво са преживели, горките германски войници...!?
  • 18 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Пак лъжливия трол стоян геогиев":

    точно така и един марамот си отвивал станиола докато ял шоколад от магазина!смях!я провери бе другар кои и защо почва втората световна.тва веднъж .втори път може да провериш политиката на чърчил към полша и защо чърчил се скарва окончателно със сталин след втората световна.де да имахме и ние такива гадни съюзници квито са американци и англичани на поляците!!!именнно заради полша се разпадна ссср и целия варшавски договор.та давали са заеми на хитлер!!!!смях!

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #15 от "Не пак отново":

    вижте другари няма нужда да ми опонирате с плюене и рев.четете тва дето пиша и сменяите мирогледа аман от вкостенели пенсионери комунисти дето се опитват да дават акъл на база лъжите дето са възприели от комунизма.преди варшавското въстание другари армия краиова организират операция буря.въпросната операция подпомага съветското настъпление.та след операция буря наивните поляци са си мислели че с въстанието във варшава ще се повтори ситуацията от операция буря.затова и го вдигат.на вас комунягите ви задавам един въпрос ,що са избрали лятото на 44 за въстание?що не са го извършили да речем 43 или 42 година?и кви са тия тъпотии че разчитали на англичаните?в полша все пак са учили география и са знаели къде са англичаните към лятото на 1944 година.реално във въстанието се включват и комунистически части от армия людова ,но първа полска армия остава да гледа на около 100 км от варшава.интересно как са се чувствали тия полски воиници докато немците са изгаряли столицата им?
  • 20 Трол

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Десо, израза е "Един мармот завива шоколад в станиол". Недей да "преподаваш" история, щ'от за нищо не ставаш! Кажи някоя рецепта за яхния, то и за т' ва не ставаш, ама карай!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    гледам сигнализирал си администратора.как ти уцелих слабото място ,а модерен ляв?интересно обаче що администратора трие моите постове ,а твоя спам го остава?кво общо има твоя пост,които между другото е многократно повтарян с темата?хаиде сега сигнализираи пак да ми изтрият и тоя!!!!може да ми изтрият всички постове или пак да ми забранят достъп до саита.та да може титани на мисълта като теб и останалите леви леваци да се рахатясате.като гледам политиката на саита е да толерира точно такива като теб.
  • 23 Порно

    6 2 Отговор
    Поляците старателно избягват един важен въпрос. През 1943 във Варшава също има въстание - в еврейското гето. Не получават никаква помощ от поляците , нито оръжие , нито храна. Дори полската съпротива не предприема атаки по комуникации на немците. След това обвиняват руснаците , че не им помагат в антируската политика.
  • 24 д-р Гален

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Панов":

    Страхотен извод, който няма ум винаги избира русофобството , защото уж обяснява всички негови беди.