Last news in Fakti

4 Август, 2019 16:00 14 688 40

Фукуяма греши, Путин не е Елцин

  • путин-
  • елцин-
  • русия-
  • фукуяма

Това изказване взриви позадрямалата гилдия на либералните идеолози, политолози, политици, футуролози и експерти по националната сигурност

Фукуяма греши, Путин не е Елцин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Къртев за сайта „Гласове“

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за в. "Файненшъл Таймс", че западната либерална идея е "окончателно изживяна и вече е в противоречие с интересите на огромното мнозинство от хората". Путин се противопостави на съвременния неолиберализъм, казвайки, че "традиционните ценности са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералните".

Това изказване взриви позадрямалата гилдия на либералните идеолози, политолози, политици, футуролози и експерти по националната сигурност, които пет-шест години след излизането на книгата на Тома Пикети „Капиталът на ХХI век” и особено сега, след Голямата рецесия и бавното възстановяване, когато икономическият цикъл е в подем, нямаха сериозно предизвикателство пред себе си и вкупом се нахвърлиха на руския президент. Започнаха надълго и нашироко да му обясняват и наливат акъл, че либералните ценности са много по-широко понятие, тъй като се базират на принципите на демокрацията, върховенството на закона и индивидуалните свободи.

Естествено, че първостепенната роля зае Франсис Фукуяма, бащата на „гениалната идея” на либерализма за „краят на историята”, професор по политология в Станфордския университет. Фукуяма публикува през лятото на 1989 г. статията „Краят на историята“ в списание The National Interest, а през 1992г. и книгата „Краят на историята и последният човек“. В тях той провъзгласи „всеобщото разпространяване на западната либерална демокрация като окончателна форма на всяко човешко правителство”!

„Това, на което може би ставаме свидетели… е крайната точка на идеологическата еволюция на човечеството и универсализирането на западния модел на либералната демокрацията като крайната форма на човешкото управление“.

Наскоро в интервю във Voice of America, Валерия Егисман попита Фукуяма:

- Прав ли e президентът Путин, когато твърди, че либерализмът е изчерпан? И действително ли либералните ценности противоречат на интересите на мнозинството, както и на "традиционните ценности"?

Отговорът на Фукуяма е пренебрежителен:

-Мисля, че президентът Путин фундаментално се е объркал! Русия, чувства, че е един от най-слабите играчи и опитва да разбие стабилността в света!

Г-н Фукуяма, Путин не е пияницата Елцин!

Първо Путин много добре разбра, че „либералната демокрация” искаше да разбие Русия, като унищожи СССР с помощта на Елцин, да премахне нейната военна мощ и я превърне в огромен пазар за нейните стоки и източник на евтини стратегически суровини!

Второ, не му хареса онова, което се случи в бившите социалистически страни превърнати политически във втора и трета писта на ЕС, икономически в пазар на транснационалните корпорации на развитите демокрации, военно участващи в НАТО и купуващи скъпо оръжие от тях, станали плацдарм на границите на Русия за оръжия със стратегическо предназначение!

Трето, всичко онова, което се разигра и продължава в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан, Украйна, Иран, Венецуела, нападките и санкциите срещу Русия, и Китай, това убеди Путин, че всичко се прави в името на петрола и стратегическо и икономическо надмощие, и че Западът не му мисли доброто и стратегическата цел на „развитите демокрации” си остава осъществяването на „цветна по- украински революция” и смяна на режима в Русия.

Затова само в рамките на 15-20 години, Русия заложи на превъоражаването и благодарение на интелектуалния, военен и стратегически опит, Русия се превърна отново в супер-военна сила. Онова, което беше създадено в областта на ракетостроенето, самолетостроенето, ядрено въоръжение, противоракетна отбрана и приложението на нови технологии охлади страстите на САЩ и НАТО.

Икономическата експанзия на Китай, превърнала се във втора икономическа сила в света е вторият значим фактор, който дразни и възпира все повече „развитите демокрации” и особено САЩ!

Вероятно нито санкциите срещу Русия, нито търговската война на САЩ срещу Китай, ще накарат правителствата на Русия и Китай да играят по свирката на „свободните демокрации”!

И знаете ли защо, нито Русия, нито Китай са социалистически, имат пазарно стопанство и все повече задоволяват „хедонистичните” желания на своите поданици! И в Русия и в Китай има банани, кореком до кореком, дънки, всякакви коли, строят се милиони жилища и имат армии, които могат да унищожат всички привърженици на „блицкриг”! Справка-Германия!

Моята цел не е да защитавам руския президент Путин, като несъмнен творец на възраждането на Русия, или като идеолог на „развиващия се свят”, защитавайки тезите за „моралния упадък на Запада” и за спасителната роля на Русия за света! Още повече той има да решава твърде сложни вътрешно-политически и икономически задачи, като повишаване ефективността на руската икономика и нейната производителност, увеличаване на доходите, пенсиите и стандарта на живот, демократизацията на руското общество и подобряване взаимоотношенията със Украйна и Грузия.

Моите усилия са насочени срещу идеологическата защита на САЩ от Франсис Фукуяма, „самопровъзгласилият се пророк” с идеята си от 1989 г., че историята „е наближила края си”, тъй като в нея има само един протагонист-единствената свръхдържава в лицето на САЩ, която не признава И ДНЕС правото на другите народи да имат свой собствен път на развитие, различен от този на „либералните демокрации”!

Но вижте какво се случва 26 години по-късно „в начина на мислене” на бащата на „краят на историята”-Франсис Фукуяма! Невероятната „метаморфозата” или почти пълното „салтомуртале” в интервюто за NEW STATESMEN на 17 октомври 2018 г. в Лондон пред Джордж Итън:

Франсис Фукуяма интервю: Социализмът трябва да се завърне!

Авторът на „краят на историята” за това, за какво Маркс е бил прав, за съперниците на либералната демокрация и защо се страхува от войната САЩ-Китай.

Разбира се нещата не са толкова прости. За да стигне до подобен извод Фукуяма постепенно евоюлира в начина си на мислене през годините , като се разочарова постепенно от глобализацията и нейните икономически резултати, от геноцида на САЩ и ЕС в Арабския свят, от упадъка на политическата система , от “бавното ерозиране на институциите на политическата система”, от дерегулациите във финансовата система довели до Голямата рецесия и сам подлага на съмнение легитимността на „либералните демокрации”!

В интервю за германското списание “Шпигел” той обяснява:

" Икономическото неравенство в развитите държави сега е по-голямо от всякога и това не е никак добре за демокрацията.

Ако благата бяха сравнително равно разпределени между богати и бедни, щеше да има по-голямо чувство за общност, за доверие.

Нямаше да има определени части от общността, които да имат по-високо поставен достъп до политическата система и да го използват за собствените си интереси. Грешките на капитализма и глобализацията може да застрашат демократичния модел.

Глобализацията и технологиите породиха доста неприятни последици. Неравенството на доходите ще подкопае в крайна сметка легитимността на демократичните системи!”

В статията си “Бъдещето на историята”-2012 г. той признава:

“Настоящата форма на глобализирания капитализъм разрушава базата на средната класа, на която почива либералната демокрация!

Благата от последните вълни технологични иновации се разпределиха непропорционално сред най-талантливите и добре образовани членове на обществото. Основното “зло” за неравенството са технологиите, икономиката на знанието и умните машини!

Благата от новия ред се концентрираха в ръцете на много малка група хора в сферата на финансите и високите технологии.”

Все пак, верен на себе си Фукуяма продължава да твърди:

“В сферата на идеите обаче, все още няма реални конкуренти на Либералната демокрация!"

Въпреки това чест му прави, че разбира и споделя пред обществото за кризата на демокрацията като казва:

“Основен проблем на демокрациите е неуспехът им в предоставяне на:

-споделен за всички икономически растеж;

-лична сигурност;

-основни обществени услуги:

+здравеопазване;

+образование;

+инфраструктура;

Проблемът е възелът между политика и икономика!”

Днес, попитан от Итън какво мисли за възраждането на социалистическата левица в САЩ и Великобритания, той казва:

"Зависи какво имате предвид под "социализъм". Обществената собственост върху средствата за производство, освен в областите, където е необходима - като публичните услуги, например, не мисля че може да проработи."

"Ако обаче става въпрос за преразпределящи програми, които се опитват да компенсират големите диспропорции при доходите и богатствата, които възникнаха през последните десетилетия, да, аз мисля, че той (социализмът, бел. ред.), трябва да се върне. Този продължителен период, който започна с Рейгън и Тачър, в който бяха наложени идеите за ползите от един нерегулиран пазар, в крайна сметка имаше катастрофален ефект," счита Фукуяма и добавя:

“При това стечение на обстоятелствата изглежда, че някои неща, казани от Карл Маркс, се оказват верни. Той говори за криза със свръхпроизводството … за обедняването на работниците и че няма да има достатъчно търсене."

Като единствено вероятен и системен съперник на либералната демокрация Фукуяма обаче вижда не социализма, а китайския социално-пазарен модел.

"Китайците твърдят открито, че техният модел е по-жизнен, тъй като може да гарантира стабилност и икономически растеж в дългосрочен план по начин, по който демокрацията не може… И ако след 30 години тяхната икономика изпревари тази на САЩ, техните жители станат по-богати от американците и държавата им още е единна, аз бих казал, че аргументите им са реалистични."

Фукуяма обаче мисли, че "истинският тест за режима" ще бъде справянето с една икономическа криза.

Г-н Фукуяма,

Искам да Ви кажа защо „либералната демокрация” базирана на пазарно стопанство, в което частната собственост е доминираща, и е основа за разпределителни отношения на материалните блага и услуги, няма да бъде „краят на историята”!

Първо, Либералната демокрация отъждествена с капитализма е исторически преходна форма на обществото.

Всичко е преходно и крайно, и съществува в рамките на времето.

Историята ни дава множество примери на неизбежната преходност на множество форми на обществен живот. Египет, Персия, Атина, Римската, Византийската, Турската, Руската и Британската империи, Райха, СССР, ЕИО, САЩ.

Всички тези общества са се самореализирали в хода на човешката история, която търси и се стреми към съвършенство. До този момент развитието на човечеството е непрекъснат процес на отчуждение и неговото преодоляване. Всяка исторически осъществена обществена форма е в процес на движение. И всяка обществена форма се променя в резултат на вътрешна борба и противопоставяне, тя се развива чрез преодоляване на противоречията и с това се обяснява диалектическата интерпретация на света. Няма нищо вечно, нито държавата на Хегел, нито комунизма на Маркс.

Второ, неолибералният модел на държавата, беше напълно насочен към приватизация и контрол на излишъка, посредством паричната власт на частната собственост, чрез създаване на порядък и схема за обединяване на частните и държавни интереси, да се направлява произведения и събран излишък в частни ръце.

Държавите затъват в дългове, защото частният бизнес приватизира печалбите, а национализира загубите.

Чрез Държавният бюджет и чрез обществените поръчки реално се кредитира държавата и се дебитира печалбата в частния сектор.

Системата на агрегираните приходи и разходи посочва, че когато държавата е на минус, на плюс е частния сектор.

Това е така, защото днешният модел на държавно регулиране на излишъците е не само изчерпан, не само корумпиран, според мен той е просто провален.

Съвременният неолиберален модел на капитализма, създаде изтънчени схеми за експлоатация не само за хората на наемния труд, но и за цялото общество.

Частният сектор печели един път в реалния бизнес, втори път от обществените поръчки, приватизация и субсидии от държавата чрез клиентилизъм, трети път чрез закупуване на ДЦК и акции печели лихви и дивиденти, четвърти път участието му във финансови институции му носи лихви от кредитите и огромни печалби от игрите с финансови инструменти, пети път намаляването на данъците му носи нов свободен ресурс, шести път неравновесието на трудовия пазар с определено по-голямо търсене на работа стагнира заплатите и той плаща по-малко.

Бизнеса печели и от акумулирания до сега капитал, чийто дивиденти той прибира от това, че капитализма си е създал толкова много нови „ефективни пазари” като:

-криминалният пазар на сенчестата икономика, сенчестото банкиране, административно-корупционният и данъчен пазар, политическият пазар, където започнаха да се въртят много пари, пазара на студентските кредити, на съдебната власт, пазара на ошфорките, спекулативен пазар на финансови инструменти, глобализиран пазар на транснационалните компании, пазара на здравеопазването и търговия с човешки органи, на производство и продажба на оръжие, пазара на наркотици; пазара на спорта, пазара на жени, на миграцията, на тероризма и др.

Трето, г-н Фукуяма, аз не отричам силата на капитализма, защото увеличението на материалното благосъстояние, изразяващо се в десетократно увеличение в световен мащаб на брутния вътрешен продукт на глава от населението, при това в разстояние на два века, е позволило на планетата да се справи с близо 6 пъти нарасналото увеличение на населението ѝ.

Напредналият индустриален капитализъм е създал и продължава да създава най-високия в човешката история материален жизнен стандарт за големи маси от хора.

Благодарение на демокрацията и капиталовата структура на икономическата дейност, в съчетание с частната собственост, разделение на труда, парите, свободно ценообразуване, свободна конкуренция, размяна и свободни пазари, мобилен капиталов и трудов пазар, и свободна търговия, капитализмът е най-мощната производителна система на материални блага. Установяването и разпространението на капитализма през последните няколко стотин години доведе до феноменален скок в човешкия прогрес, до немислимо дотогава увеличаване на материалният стандарт на живота, и на безпрецедентен растеж на всички видове човешки потенциал.

Но заедно с това капитализмът носи белезите на несъвършенното общество със своите противоречия и негативни характеристики.

Вътрешната динамика на капитализма, обаче, заедно с ползите води до нестабилност, и неговите постижения винаги се посрещат със съпротива.

През последните десетилетия иновациите във финансите, технологиите, международната търговия, развитието на човешкия капитал, срастването на политическият и икономически елит, доведе до нови вълни и форми на неравенство и нестабилност за водещите капиталистически страни.

Това прави живота непредсказуем за голяма част от хората на наемния труд.

Целият постигнат прогрес, обаче, е помрачен от непрекъснато натрупващи се регресивни фактори. Днешният глобализиран капитализъм разрушава базата на средната класа, на която почива либералната демокрация.

Двата най-големи проблема дефинирани от световната общественост във връзка с целите на хилядолетието, са опасността от екологична катастрофа и нарастващото социално неравенство. Общността на капитала упорито избягва намаляване на растящото неравенство, бавно и мъчително, сякаш ги игнорира, решава проблемите на екологията.

В процеса на развитие, капитализмът постепенно създаде икономически, политически, социални и екологични препятствия, които са сериозна заплаха за оцеляване на цялото човечество.

Ако ние продължаваме да отстояваме само и единствено рационалния характер на нашата дейност т.е. в условия на оскъдни средства да постигаме максимален индувидуален резултат, най-вероятно ще постигнем т.н. “композиционна грешка” на неокласическата теория открита от Кейнс.

Подобна е ситуацията в днешния глобализиран капитализъм, където индувидуалния успех на индивида, групата, фирмата, корпорацията или даже отделна държава, разрушават екологическото, икономическото, политическо и социално равновесие на нашия свят.

Ефективното разрешение на екологичните проблеми може да се случи с различно от сегашното законодателство, настъпване на корпоративните интереси и заделяне на значителни финансови средства с частно-обществен произход.

Натрупаните проблеми на бедността и неравенството не могат да се решат, без да бъде разрешен по-различен начин модела на разпределение на материалните блага, натрупването на капитал и богатство в света.

Немислимо е да се мисли, че мнозинството от интелектуалния потенциал на човечеството ще проиграе възможността да вземе необходимите мерки преди опастностите да стигнат твърде далеч и човешките и екологични щети деградират до степен невъзможна за поправка.

Този интелектуален потенциал на човечеството трябва да се обедини около тезата, че опастността от екологична катастрофа, неравенството и нестабилността, могат да доведат до неопределеност и са пряк и неизбежен резултат от функционирането на „либералната демокрация с пазарно стопанство.

На политическата класа трябва да се намери начин да се постави от суверена задачата да защити своите граждани от последиците и човечеството да оцелее! Дори това да коства част от достигнатите икономически, социални и културни завоевания и ползи за хората.

Изпълнението на тази непосилна за въображението на сегашната култура задача, ще измени в не-малка степен потребностите, интересите и мотивацията в поведението на всички хора.

Това може да се случи, само и единствено при условията на споделен за всички икономически растеж! В книгата си „Справедлива печалба”, която продължавам да редактирам, аз предлагам начин за реформиране на преразпределителните отношения в системата на производството на материални блага и услуги, което ще доведе до преразпределение на националният доход, намаляване на неравенствата и решаване на финансирането против екологичната катастрофа!

Четвърто г-н Фукуяма, ако политическата система не реши проблемите на неравенството и екологията в най-близко време, то Вие наистина ще бъдете последният пророк на човечеството и „либералната демокрация” действително ще бъде „Краят на историята".

Затова г-н Путин според мен е прав.

Авторът е политикономист


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    12 16 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Радо

    9 62 Отговор
    Саитчето гласове е на впутинска издръжка

    Коментиран от #6, #28

  • 3 балама

    112 7 Отговор
    Путин много добре разбра, че "свобода", "демокрация", "толерантност", "европейска солидарност"... са само съвременните политически еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които навремето излъгаха индианци и негри да ги заробят, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко.

    Коментиран от #35

  • 4 Обикновен човек

    91 7 Отговор
    За пръв път да прочета нещо нормално и точно написано в този сайт !Браво на автора!
  • 5 Гоуъст

    64 4 Отговор
    По свирката на свободните демокраций,свирят само еврогейските джендраци!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обикновен човек

    71 3 Отговор
    Този Фукояма доколкото разбирам е японец на хранилка в САЩ. Това което не мога да разбера е защо толкова обича САЩ които през 1945 заличиха петстотин хиляди японци за секунда? Това може би е образа НА ЮДА от 21век!!!

    Коментиран от #34

  • 9 Бесен Язовец

    36 4 Отговор

    До коментар #7 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    Алоооо евро - гейзер не натрапвай гейзерските си мераци и не ги прикривай в толкова много цинизми!
  • 10 нормален

    31 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    Ти, "конкурентна среда" на държавата на мафият ли викаш!?!?!?
  • 11 Уди Кълвача

    60 3 Отговор
    Европедерастнята много се е засегнала, което значи че президената на най - голямата държава в света Владимир Владимириевич Путин е отново прав!
  • 12 Име

    48 3 Отговор
    Ами китайците реално и сега са по-богати от американците, щото домакинствата им не изплащат десетки и стотици хиляди долари заем. Американците в момента заделят 26% от приходите си за погасяване на заеми и тоя процент само се увеличава от 2009 на сам. А и сметката я плащат винаги обикновените работещи в този прехвален либерален модел: държавата спаси автопроизводители и банкери. Обаче врътката е че огромния бизнес данъци не плаща, събират се от хората. Амазон има стотици милиарди чиста пелачба, но плаща смешни данъци. Но понеже имамилиарди, гледат да си уредят жезплатен терен от общината на Ню Йорк за нов мега склад. Добре че ги отсвириха. Е това е либералния модел - богатите смучат от всички, не само по света, ами и от собствените си граждани. Преди години западняците ги държаха що годе сити, сега вече им се свиди на фирмите и даже на своите дават пари колкото да преживяват.
  • 13 Име

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуъст":

    Еврогейовете, или т.нар. соросоиди са просто едни паразити, живеещи на гърба на обществото. Всеки се натиска за европарламента и т.н. щото ако има малко знания (и посредствено ниво е достатъчно) веднага почват да го ухажват лобисти на коркдапорации и освен парите, след мандата се уреджа за дълги години на сладка службичка. Николай младенов е типичен пример за мекере, продало нац. интереси за едната службичка. А соросоидите/ или НПО кърлежите, са организации от много на брой бездарници, които облъчват с мними ценности и цели за да изсмучат пари за жалкото си съществуване. Те са узорпирали либералната идея и я ползват като ниша за съществуване.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 29 Отговор
    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия за ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ според тезата на политикономиста Къртев. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 15 11ап

    4 6 Отговор
    ,,Либерализма" следващия стадий на Комунизма. No pasaran!
  • 16 От Пирдоп

    17 1 Отговор
    И други скоро ще го разберат ( ако не са го разбрали)
  • 17 Чичо

    45 4 Отговор
    Отлична статия! И би трябвало нашите тикви от МС и НС да я прочетат, и то няколко пъти. Макар че, според мен, само 5-6 тюфлека ще я разберат...останалите само ще мигат като плъх в трици...хеле пък оня с мушамата...

    Коментиран от #31

  • 18 Госあ

    4 30 Отговор
    Кратък коментар, защото си струва по задълбочен анализ. Така е, Путин наистина е един объркан диктатор условията и средата се променят непрекъснато, ако допреди няколко десетилетия действително капитализма беше работищата стратегия, то днес определено е дошло времето за държавни социални програми, точно както казва въпросният човек. В същото време наблюдаваме точно обратното в Русия и Китай, вместо към социална политика, те от комунизъм го обръщат на див капитализъм. Ами тотално са се объркали хората. Съгласен съм и със становището, че високотехнологичните производства е по добре да останат частни, отколкото обществени, но върху тях трябва да бъде упражняван достатъчен контрол от обществото. Именно това са тези програми, които държавата трябва да въведе. Относно глобалната система, получи се като офшорките, ако въведеш правила някъде, корпорациите бягат другаде,но според мен това също би могло да бъде регулирано с данъци,мита и т.н. Не съм съгласен с въпросния човек за облагодетелстване на високо образованите специалисти във високите технологии. Всъщност, те никак даже не са от богатите хора, а би трябвало да бъде така.

    Коментиран от #24

  • 19 Дамммммм

    34 2 Отговор
    Адекватно и точно описание на ситуацията в днешно време от авторьт-адмирации.И не разбирам шизо-соросоидите от какво са недоволни и плюят в коментарите си-кое не е вярно бе джендита? Или задачата да пускате пяна при думата Русия или Путин е безпрекословно изпьлнявана...?

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    2 31 Отговор

    До коментар #19 от "Дамммммм":

    Изключително тенденциозна статия и разтягане на локуми. Общо взето, това което имаше да коментирам го направих. Нормално е, един разумен човек да види, че са нужни корекции в системата отпреди няколко десетилетия и да го сподели. Китай и Русия са мнооого далече от социална справедливост. Объркани хора. В Русия не съм бил, и не мога да правя сравнения с Германия и Франция, но се доверявам напълно на това което чувам за Русия. Иначе нямаше да бягат руснаците толкова. В Пекин обаче съм бил. Разликата с Токио е потресаваща ! Потресаваща ! И не е в полза на Пекин, повярвай ми 😅
  • 21 ББов

    1 3 Отговор
    ВО БЛЯ!!!
  • 22 Наблюдател

    1 28 Отговор
    Гласове с поредното фелацио на Путин! Майстори са и са се специализирали. Браво!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пеньо

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Чел си друга статия! Или по-лошо ,гледаш,гледаш и все собственото си отражение виждаш!

    Коментиран от #33

  • 25 Стига Путлеризъм

    1 22 Отговор
    Да,и аз не съм съгласен с Фукуяма,много подрани снеговия "край на историята". Нооще повече не одобрявам четкането на националистически(а защо не и националсоциалистически,което е заобиколния израз за " нацистски) Диктатори,отричаща ВСИЧКОот г.н. "либерална демокрация". Много преди пронацистките диктатори Путлер и Ердоганоглу ефенди," другарят" Хитлер много преди тях е заклеймил омразната на автора "либерална демокрация", и много преди тяхепредприел анексиите,които Хитлеровите ученици от 21-ви векнаправиха-единия съсСеверен Кипър,а " брат" му по идеи-с кражбата на Крим в очевадно нарушение на Будапещ.Меморандум от1994г.Аз също съм против "либералните'глупотевини на тия,дето канят мигранти и права и свободи навандалствуващите каруцарски общности,и на соросоидите,но ако автора е враг на либералнаа демокрация в смисъл-забрана митинги,право на протест,свободна преса и т.н.,тонека си признае,че се кланя на портрета на Хитлер на първо място,а после на Путин и Ердо като негови ученици...

    Коментиран от #30, #36

  • 26 Жоро

    1 29 Отговор
    Да,Путлер не е Елцин....Путкин само може да мечтае да е Елцин,че беше пияница Елцин и децата го знаят..Но при последното проучване 15000000 ка регистрираните алкохолици в Русия,а колко ни са нерегистрирани,сетете се сами....По времето на Елцин Русия беше отворена и добре приета от цял свят...Мои приятели там взимаха по 1000-2000 долара заплати!!! И с две думи...Дойде двуполовия Путинчо и розказа играта на Русия...Но скоро ще го махнат,така че спокойно русофилистаки :D
  • 27 Грух

    14 1 Отговор
    Който е срещу Русия, е мой личен враг.
    Това е.
  • 28 Грух

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    А ти си на дебели демократични негърски
  • 29 Име

    20 3 Отговор
    Поредната статия в която хора със съмнителен опит и знания се изреждат да даватоценка какъв бил Путин икак щял да свърши. Я си помислете дали сте постигнали и една десетохилядна от това, което той прави и е направил, па тогава раздавайте иценки.

    Коментиран от #40

  • 30 Смях

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Стига Путлеризъм":

    Мн директно приемаш нещата. Хората спорят на идеологична основа, а не на политическа. Освен това никъде не се споменава комунизъм , а социализъм. Разликата е огромна. А и черешката е извода , че капитализма е като аритметична прогтесия след която следва експлозия с близо 6 7 8 милиярда души. Та така ...
  • 31 Иван

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо":

    Много сте прав, всички които са възпитани да крадат от общото, ще "проумеят" тази статия! По социализма беше гордост да крадеш/присвояваш/ от държавата, сега е гордост, че правиш същото с парите на германците! Това е краят на просветените, защото богатия може да нахрани бедния, но мъртвия - никога!
  • 32 Роко

    1 16 Отговор
    За едно е прав човекът Елцин беше пияница (не толкова лошо отрицателно качество като за тези географски ширини), а не страхлива крадлива мижитурка като наследника си. То и затова никой не си е позволявал да се гаври с Елцин както редовно правят с гнома.
  • 33 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пеньо":

    "Ако обаче става въпрос за преразпределящи програми, които се опитват да компенсират големите диспропорции при доходите и богатствата, които възникнаха през последните десетилетия, да, аз мисля, че той (социализмът, бел. ред.), трябва да се върне. Този продължителен период, който започна с Рейгън и Тачър, в който бяха наложени идеите за ползите от един нерегулиран пазар, в крайна сметка имаше катастрофален ефект" Човека го е казал. Или с други думи, правила за индустрията и компенсаторни програми за социалното неравенство. Едно от тези правила безпорно трябва да бъде ограничаване на емисиите и устойчиво развитие. И между другото, малкият и среден бизнес трябва да бъде унищожен !
  • 34 ГОШО

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Обикновен човек":

    По същата причина поради която и нашите умно- красавци обичат щатите ,независимо че по същото време и при нас заличиха доста народ
  • 35 Ogiigi

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "балама":

    Много вярно!
  • 36 Ogiigo

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Стига Путлеризъм":

    Я първо се научете да пишете и после коментирайте!
  • 37 Глупости

    1 8 Отговор
    НЕЩАТА СА ПРОСТИ:
    ДЕМОКРАЦИЯТА-НЯМА АЛТЕРНАТИВА, ДОКАТО НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИЗМА В РУСИЯ НЯМА БЪДЕЩЕ!
    ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НА ВИСОК СТИЛ!!!!

    Коментиран от #38

  • 38 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Глупости":

    Първо никъде няма истинска демокрация, може би Швейцария се доближава най-много, второ в Русия няма никакъв социализъм. И нещата май не са никак прости.
  • 39 Цурко

    1 5 Отговор
    Мярка за Русия беше Елцин широка руска
    душа а Путин е един кагебейско комунистически психясал боклук.
  • 40 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    Да видим какво толкова е постигнал. Започва кариерата си като политическо ченге след реорганизацията на КГБ става обикновенна мутра, няколко години по - късно е момче за мръсни поръчки на Собчак който е принуден да избяга от Русия заради съдебно преследване за извършени от него престъпления. Но въпреки това малкия гном се сдобива с репутацията на човек решаващ проблеми и когато започва разследване на прокуратурата срещу Елцин той кани гнома да го отърве с което той се справя перфектно единия прокурор се "самоубива" другия подава оставка след секс скандал и делото е прекратено. Срещу тази услуга Елцин го назначава за президент. Вече като президент срива икономиката на страната рублата става тоалетна хартия заплати и пенсии удрят абсолютното дъно (от стандарт близък до средно европейския се срива до по - зле от този на най - бедната страна в ЕС). А да да не забравяме че той е първия Руски управляващ подарил руска земя. Като плюс може да се каже че открадва Крим (не че на някой в Русия му пука за Крим). В икономически план извършва дедоларизация (губи около 30 милиарда долара) и юанизация (тук губи още 6 милиарда) купува като бесен злато което води до нови загуби (8-10 милиарда). Трябва да си много способен да успееш да докараш най - богатата на ресурси страна до просешка тояга