Last news in Fakti

4 Август, 2019 20:31 2 015 20

След края на Договора за ракетите: трябва ли да се страхуваме?

  • ракети-
  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

В деня, в който осъмнахме без Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, не избухна ядрена война

След края на Договора за ракетите: трябва ли да се страхуваме? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Денонсирането на Договора за ракетите със среден обсег на действие говори за завръщането сред нас на недоверието, геополитическата агресия и стратегическото ядрено съперничество.

В деня, в който осъмнахме без Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), не избухна ядрена война - за разлика от холивудския филм “На другия ден” от 1983 година. Но не можем да твърдим и че Европа и Германия могат да се чувстват по-сигурни от това, че Вашингтон и Москва вече не се чувстват обвързани със споразумението от 1987 г. за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег на действие. Разрушаването на това ключово постижение от процеса за контрол над въоръжаването от втората половина на 20-и век поставя нова неизвестна величина в и без това сложните уравнения в политиката за сигурност. Дългогодишните нарушения на споразумението от страна на Москва, както и последвалото оттегляне на Вашингтон сигнализират завръщане на недоверието, геополитическата агресия и стратегическото ядрено съперничество.

Съразмерен, отбранителен отговор

В Германия, която през осемдесетте години се страхуваше повече от ядрена смърт, отколкото от унищожаването на горите, реакцията от разпадането на споразумението е изумително спокойна. Хората се занимават с друга, по-голяма заплаха - климатичната криза. Германската социалдемократическа партия, която тогава се разкъсваше от спорове около двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 г., без което договорът за разоръжаване не би съществувал, показва познат рефлекс: само не и повторно въоръжаване на Запада! Но никой не иска това, дори и Тръмп. НАТО не възнамерява да противодейства на промяната в баланса на силите както преди - чрез разполагането в Европа на свои ракетни системи със среден обсег в Европа, а по-скоро със "съразмерен" и "отбранителен" пакет от мерки. Но, както и преди, това също ще бъде придружено от усилия за постигането на нови споразумения за разоръжаване.

За да можем да реагираме "съразмерно" на новата заплаха от руски крилати ракети, вкл. на новите супермодерни свръхзвукови оръжия на Путин, трябва да се запитаме за мотивите на това въоръжаване, което има не само външнополитическа цена. Русия би могла да използва тези средства по-добре в много други области. Но показването (или просто симулирането) на старомодна военна сила е част от задължителното обещание на Путин да направи Русия отново велика. Защото през дългия мандат на Путин дотук новото величие на Русия все още не се забелязва. Точно затова сега той целенасочено се стреми да го демонстрира пред очите на народа.

Ще дръзне ли Кремъл?

Окупацията на Крим, с която Москва напълно изненада НАТО, също служи на тази цел. Макар първоначално да отричаше това, сега Путин по всяко време може да изпрати своите “зелени човечета” в балтийските държави или в други страни от някогашните орбити на Москва - с аргумента, че защитава тамошното руско малцинство. За да окупира Талин и Рига за по-малко от три дни, на Путин не му трябват ядрени крилати ракети, които могат да достигнат до Берлин, Париж, Лондон и Рим. Достатъчно е да ги разположи, за да запази така наречената "ескалация с цел доминиране", т.е. способността да се определя по-нататъшния ход на конфликта. С оръжията със среден обсег, с които Путин се сдоби в нарушение на Договора за ядрено разоръжаване, той би могъл да възпре НАТО от предприемането на ответен удар и по този начин да разбие на пух и прах всички уверения за подкрепа. Наистина ли Кремъл никога не би заплашил с ограничен ядрен удар (в Европа)? Още по време на кризата в Крим Путин беше готов да прибегне и до "най-лошия вариант“.

За да осуети намеренията му, НАТО трябва да се погрижи за това да нямат успех такива неочаквани операции, като тези в Черно море. И други страни-членки на НАТО изпратиха свои войници на изток към Балтика, за да увеличат отбранителните способности на балтийските републики и на Полша, както и в потвърждение на това, че всяко нападение срещу тях ще бъде разглеждано като атака срещу Алианса. Тези военни части, които сега имат по-скоро символичен характер, в случай на сериозна опасност трябва много бързо да бъдат увеличени.

Европа трябва да реагира

Тъй като Тръмп изразява съмнения относно американския ангажимент и нарасналата заплаха, европейските партньори в НАТО трябва да намерят начини и средства да противодействат и сами на евентуална ядрена заплаха от страна на Русия.

НАТО възнамерява да реагира на нарасналата заплаха, произтичаща от руските крилати ракети, с подобряване на отбранителните си системи - за да гарантира, че ракетите няма да достигнат целите си. Ако обаче Путин продължи да се придържа към агресивната си външна политика и политика на въоръжаване, а Тръмп си остане Тръмп, европейците ще трябва да се замислят по-сериозно (отколкото до този 2 август 2019 г.) за собствените си възможности за предприемане на ответен удар - и без американците. Времето за това настъпи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен Язовец

    10 2 Отговор
    Да трябва задължително да се страхуваме и да си купим амерски противогази и консерви с месо също от USA!
  • 3 Педя човек

    9 0 Отговор
    Мен повече ме страх от еврогейзери с поли и перуки!
  • 4 Тръмп

    0 9 Отговор
    А защо Германия строи Северен поток с който да стане зависима от Путин и Комуноидна Русия???:):):)

    Коментиран от #6

  • 5 Мария Захарова

    4 3 Отговор
    Германците трябва да се страхуват особено че на войни не им върви!!!
  • 6 Монгола

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Изглежда немците не искат да са зависими от синегогата и Шеврон!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ужас

    7 0 Отговор
    Всяка държава, която приеме на своя територия американски ракети, трябва да знае, че ще бъде изравнена със земята веднага след изстрелване на първата ракета. Втора няма да има. Това трябва много ясно да им се каже . Поляците го разбират вече и дават заден ход. Американците след като изостанаха чувствително в стратегическите ядрени ракети(най новите им са от 1975 г) сега разчитат да компенсират чрез разполагане на мобилни със среден обсег в Европа. Да но Русия през това време не спа и подготви ПВО , способно да отрази нападение с 10000 крилати ракети. А и Германия не иска повече да бъде жив щит в ръцете на американците. 75 г стигат.

    Коментиран от #13

  • 9 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кур":

    Иии мноо брутално ,брях,!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голем смях

    1 3 Отговор
    Що бе касет,отивай в Рассия и ще си в безопасност.Там не може да падне ракета.Не ти трябват противогази нито консерви.То и без това там няма да намериш.Ще жулиш водка и ще си щастлив.

    Коментиран от #18

  • 12 Кой68

    3 0 Отговор
    За война и ядрени ракети непрекъснато говори няой?Някой непрекъснато търси конфронтация в Азия?Някой разполага и иска още ракети в Европа?Някой се ръководи от ВПК?
  • 13 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Пропагандата тръбеше, че Москва е най силно укрепен град в света, докато един немски младеж с Чесна не кацна на Червения площад.
  • 14 Сесесере

    0 6 Отговор
    Империята на злото дрънка оръжия, но ще яде дървото!
  • 15 Сесесере

    0 7 Отговор
    Слава на САЩ ! Насрани русофили!

    Коментиран от #17

  • 16 Gost

    2 0 Отговор
    Доиче зеле Много ги боли горкичките този лош Путин им го на.. ка четвъртият стози Крим а тъкмо бяха проточили лиги до земята каква база на. Нато щяха да си направят там
  • 17 Бесен Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сесесере":

    Каква слава на САЩ беее??!!!! Не виждаш ли че са се увъртели у заеми повече от закоравял комарджия! Слава на САЩ??!!!
  • 18 Голям прос

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Каквото повикало, такова се обадило. Вечен купон няма и няма да е все тъй. Някои не си дават другите бузи доброволно, мечтателю, пък и за да можеш да се еб@ваш, трябва да можеш да летиш. С копчетата на самолета имам предвид
  • 19 Умен или тъп

    0 0 Отговор
    Не.
    Съществата, които са измислили и създали епохата на човечеството, знаят какво вършат според мен.
    Първо са измислили и създали космоса, звездите, планетите и т.н. !
    Добре е че в космоса има повече от една Планета.
    Нашата планета, като всяка друга, няма как да бъде преместена извън космоса, защото там са само онези, които са го създали .

    Това е само мое мнение !
  • 20 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Не,не трябва да се страхуваме.Трябва да се радваме.Така по-бързо ще дойде края на жалкото ни съществуване.