Last news in Fakti

13 Август, 2019 16:02 3 300 27

Борисов вижда в Русия хем враг, хем приятел

  • бойко борисов-
  • медведев

Усмихвайки се на Медведев, Борисов на два пъти спомена газовия въпрос

Борисов вижда в Русия хем враг, хем приятел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник, 12 август, в Туркменистан беше открит първият Каспийски икономически форум. Журналистите с интерес чакаха появата на главното действащо лице – президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, когото медиите съвсем неотдавна дружно „погребаха“, а после също толкова въодушевено „възкресиха“. Впрочем, на форума внимание привлякоха и някои други участници. Като премиерът на България Бойко Борисов, например.

На 21 юли руските издания (в това число и най-уважаваните) не устояха на съблазънта и съобщиха на читателите си, че президентът на Туркменистан е починал на 63-годишна възраст. Няколко часа по-късно, също толкова енергично, те се самоопровергаха. Каспийският икономически форум предостави рядката възможност на много журналисти не само да посетят тази страна, но и лично да се убедят, че г-н Бердимухамедов е жив и здрав.

Туркменският лидер не разочарова любопитните. В понеделник сутринта медиите тържествено обявиха: президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов пристигна за откриването на Каспийския икономически форум в курорта „Аваза“. И не само почете с присъствието си форума, но проведе и серия от срещи „в кулоарите“. Включително с руския премиер Дмитрий Медведев.

„Благодаря Ви за гостоприемството, за прекрасната атмосфера, за добрите думи по адрес на Руската федерация и автомобилната ѝ промишленост... Нещо, от което съм сигурен, че разбирате. Така че в случая се изказвате не само в качеството си на президент, но и на запален любител. Ние с вас имаме известен опит, така че много благодаря и за този емоционален момент“, каза Медведев в отговор на изявлението на Бердимухамедов, че Ашхабад възнамерява да закупи поточна линия за производство на луксозните руски лимузини „Аурус“.

Руският премиер не остана по-назад от туркменския президент. Той също използва „кулоарите“ на форума. По време на срещите си Медведев чу и някои изявления, които предизвикаха истинско учудване у слушателите.

„Черно море трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки, осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи“, заяви премиерът на България.

Ще кажете, какво отношение имат България и Черно море към Каспийския форум? Борисов се опита да го обясни. Вярно, така и не успя да го направи убедително. Включително и поради факта, че не всички страдат от загуба на паметта.

„Регионът разполага с огромни възможности и България, разположена от другата страна на Черно море, е един вид вход към европейския континент. Обикновено обсъждаме темата за газа, но трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности“, подчерта Борисов.

Но нека се върнем към първото изречение: „Черно море трябва да си остане море на мира“, каза българският премиер, гледайки в очите руския си колега. Та нали буквално преди месец България провеждаше военни учения. При това не свои, а на НАТО. От 12 до 21 юли край бреговете на Варна се състояха военноморските учения „Бриз 2019“, в които участваха 27 кораба и катера, 5 самолета, 6 хеликоптера и 2257 военнослужещи от 12 натовски държави. Включително кораби от Втора постоянна военноморска група и Втора постоянна противоминна група на НАТО. Нещо повече, ученията наблюдава с огромен интерес самият г-н Борисов. Какво отношение към „морето на мира“ имат натовските военни кораби от цели 12 държави? Да не би случайно да са ловили мирно риба край бреговете на Варна?

Сигурно някой би възразил, че Русия не бива да реагира нервно на подобни „мирни“ учения. Но пак през юли българското правителство, под ръководството на същия този г-н Борисов, обнародва доклада си за националната сигурност на България. В документа се посочва, че „продължаващото интензивно засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион“. Освен това София обвинява Москва в активно използване на хибридни операции. Според твърденията на българските анализатори Русия заплашва Европа с употребата на военна сила при защитата на своите национални интереси.

„Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО", се казва в доклада.

Но това не е всичко. Усмихвайки се на Медведев, Борисов на два пъти спомена газовия въпрос. Не е нужно човек да е виден балканист, за да си спомни как преди пет години България обърна гръб на руското предложение за взаимоизгодно сътрудничество, включително в газовата сфера. Русия, например, искаше да строи „Южен поток“ съвместно с България. Но през 2014 г. София отхвърли това предложение. Въпреки че приходите в българската хазна (при реализацията на „Южен поток“) се изчисляваха на стотици милиони долари.

Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка, от която Турция незабавно се възползва, а ФРГ започна строителството на „Северен поток 2“. Добър урок за София, както написа по този повод руският сенатор Алексей Пушков в Туитър.

Въпреки това, София изглежда неспособна да се поучи от собствените си грешки. Защото освен дипломатически усмивки по време на „кулоарни“ срещи, са необходими и конкретни дела. Но само при положение, разбира се, че г-н Борисов възнамерява не само да се усмихва на своя пост, но и реално да защитава националните интереси на страната си.

Източник: news.ru, превод: Гласове


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яснооо

    36 1 Отговор
    Минаваме на зрял фасул за да запълним газовия хъб на бибитко

    Коментиран от #26

  • 2 Направиха го разноглед

    37 1 Отговор
    Ама така е като си вечно наведен
  • 3 хоя

    36 1 Отговор
    Дупедав-мутра.
  • 4 Гнида

    24 2 Отговор
    Мазен му е курбана .... Дали е рекъл : „Седайте и обедвайте ” в Кремъл ?
  • 5 Бойко Тиквата от Банкя

    42 3 Отговор
    Национален предател.Внос за 40 млрд Евро, виктивен износ 28 млад. Разсипия на българското.Боклук Бойко,мръдни на 20 км след всеки окръжен град и се огледай. Лъжеш народа.Пардон ,овцете.
  • 6 БГ мармот

    24 1 Отговор
    хем враг, хем приятел... и газта си я завиваме в станьол...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    8 30 Отговор
    Русия е враг на България и руския журналист българофоб първо да види кой е милитаризирал Крим и Черно море и след това да квичи да натовските учения. България е суверенна страна и за са запази териториалните се граници от агресори като Русия трябва да прави военни учения със своите съюзници.
  • 9 джаич

    25 1 Отговор
    Б.Б. е здраво стъпил на краката си селски прагматик. Шизофренното заглавие на статията не отговаря на здравият селски разум на бат' Бойко . Нашият премиер няма собствена воля , характер , воля - ТОПКИ , интелектуален капацитет и прави това което му наредят началниците , за това е инж. д-р ген. пожарникар , каратист и футболист с добра международна репутация и полит. авторитет даже с респект.
  • 10 onq s konq

    8 27 Отговор
    Русия ОТЛИЧНО разбира много неща и е редно ДА Е ДОВОЛНА И БЛАГОДАРНА на усмивките на Борисов....защото можеше и да ги НЯМА ТИЯ УСМИВКИ и нещата да изглеждат по съвсем друг начин!Борисов не веднъж е засвидетелствал ЛИЧНОТО СИ УВАЖЕНИЕ И ДОБРОНАМЕРЕНОСТ към Русия при всякакви поводи.ЧЛЕНСТВОТО на България обаче в НАТО и ЕС НАЛАГА Борисов да преглътне личните си Симпатии и Икономически идеи спрямо Русия и ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ И АМЕРИКАНСКИ ПАРТНЬОРИ И СЪЮСНИЦИ.А точно това бе изтъкнато и от САМИТЕ РУСНАЦИ/дори мисля че самият Путин го каза на последната среща с Борисов/-че Борисов Е ОГРАНИЧЕН В РЕШЕНИЯТА СИ от Външни сили,те са причината за провеждане на Натовски учения в Черно море,те са и причината България да стопира газопровода през нейна територия.И пак повтарям:ДА СА ДОВОЛНИ РУСНАЦИТЕ,че Борисов е добронамерен към проекта им за минаване на Руската тръба през България И ПОЛАГА ВСИЧКИ УСИЛИЯ да убеди Западните ни партньори,НАЙ-ВЕЧЕ АМЕРИКА!А е известно,че по-лошото от пиян Руснак е единствено НЕБЛАГОДАРЕН РУСНАК:)

    Коментиран от #18

  • 11 Давид

    27 1 Отговор
    Борисов търси спасител . Друго не вижда . Америка няма да му помогне . Нейното разузнаване е разбрало , че народа ни иска да е с Русия . Въпрос на време е да се намери ръководител , който да смени курса . Бих ви препоръчал да спрете да взимате пари от сводници , няма да ви се отрази добре . Приятелски съвет .

    Коментиран от #23

  • 12 монетата от двора

    15 1 Отговор
    Колко ли парички влязат в джобчето на Боко Прасето от тия газови хъбове и газопроводи? И нищо в джоба на обикновени човек.
  • 13 А пък

    19 1 Отговор
    Ти го възнесе тоя бабуин Боко като че е международен фактор... Дръж го на коня и не имитирай мисловна дейност!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кой68

    15 2 Отговор
    Вижда всичко друго но не и Българския икономически интерес.А чува само това от САЩ.
  • 17 Реалист

    4 15 Отговор
    Точно така г-н Борисов! Смело за интересите на България. За това червените кхмери умират от яд и пишат тъпотии. Яд ги е, яд ги е, че работите здраво и бавно, но постоянно България се възражда.
  • 18 Иван Царски

    3 16 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Колега защо изобщо си губиш времето да обясняваш на тези кретени,това е все едно да се опитваш да полираш фекалии-абсолютно безсмислено занимание!Те са бедни и гладни,не защото са прости и мързеливи,а защото Бойко им е виновен,оставяй ги да се гърчат в собствената си злоба докато се пържат от жегата по селата!Нямаш ли си друга работа ,че си тръгнал с Руските подлоги да се занимаваш?
  • 19 гост

    17 1 Отговор
    Бойко Борисов се смята за голям дипломат като ръси глупост след глупост захилен до ушите.Да ама отсреща не са мижитурките му в МС

    Коментиран от #20

  • 20 Пена

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    На Бойко Борисов най силното оръжие на дипломат е мазната му усмивка до ушите.Завалията.
  • 21 Айхман

    15 1 Отговор
    Баце,хората в Русия,не са ти хората от махалата в Банкя да си играеш на тука има тука нема.Преди година и нещо,Путин ясно ти показа,че не желае да разговаря с теб.Прибра се в Б-я един ден по рано от предвиденото едвам сдържащ гнева си.
  • 22 Усмивката

    8 2 Отговор
    Също както с Цецо. Хем любимото му дете, хем Пунта Мара. Трябва да си уникално прост за да го разбереш. Като ония 7 % гласували за него.
  • 23 Усмивката

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Давид":

    Налучкал си отговора, но не защото народа ни бил проруски настроен. А защото наистина на есен кога излязът разкритията във връзка поетите разследвания към български олигарси, Делян Пеевски и връзките им с управлението на държавата. На бате ни Бойко ще му е нужна подкрепа и може би укритие. Не виждам само какво ще работи в Русия. Освен да се върне към стария занаят.
  • 24 Ах Морето

    2 5 Отговор
    Бат Бойко за пореден път им каза че най добре да си гледаме бизнеса и курортите отколкото да струпват бази и оръжия но няма кой да го чуе Също им каза газ и тръби Да но по правилата на ЕС
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яснооо":

    Така ще да е. След като дадохме на ОМВ и Тотал да дупчат "Хан Аспарух" в Черно море само това остана!
  • 27 Тото Кратуно

    2 0 Отговор
    Ми що го търпим още то утре децата ни ще страдат заради този безхаберник и продажник.