12 Август, 2019 16:40 2 408 26

Борисов пред Медведев: Черно море трябва да остане море на мира

  • борисов-
  • медведев

Медведев отбелязал, че от визитата му в България през март е минало не толкова много време

Борисов пред Медведев: Черно море трябва да остане море на мира - 1

Черно море трябва да остане море на мира, търговията, транспортните връзки с развитие на фериботи, яхти и газопроводи.

Това е заявил българският премиер Бойко Борисов на срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, съобщават руските медии. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум в Туркменистан, пише epicenter.bg.

Думите напомнят друга реплика на Борисов от 16 юни 2016 г. : "Аз искам в Черно море да виждам платноходки , яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад", каза тогава българският министър-председател. Казаното тогава бе по повод "офертата" към България, Румъния и Турция да разположат военна флотилия в Черно море срещу Русия.

„Този регион разполага с огромни възможности, България се намира от другата страна на Черно море и е вход на европейския континент. Обикновено ние обсъждаме темата за газа, но трябва да да отчитаме, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилната свързаност, морският транспорт, хъбовете, които съществуват и в България, и в Русия, предполагат огромни възможности“, подчертал още Борисов.

Медведев предложил на Борисов да обсъдят възможностите по съвместяване на потенциалите на Черноморския и Каспийския регион, откриващи се пред двете страни.

„Вашата визита тук, в Каспийския регион – е свидетелство за това, за което двамата говорихме днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското, и каспийското измерение, особено, ако това носи дивиденти за държавите и народите на нашите страни. Така че дайте да говорим за това и за някои други въпроси“, казал руският премиер в началото на срещата си с Борисов.

Медведев отбелязал, че от визитата му в България през март е минало не толкова много време и изразил убеденост, че срещата им тогава е придала импулс на двустранното сътрудничество.

На свой ред българският премиер изразил мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на това мероприятие, подчертава в информацията си РИА Новости.

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха официално съобщение за срещата Борисов - Медведев, проведена в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Българският премиер изтъкна значението на диалога на най-високо ниво и изрази удовлетворение, че след официалната визита на Медведев в България през месец март, сега продължава разговорът относно възможностите за прагматично и взаимноизгодно сътрудничество, се казва в него.

Премиерът Борисов изтъкна интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО.
Министър-председателят Борисов акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.

Относно енергийната тема, която беше сред акцентите на разговора в „Аваза“, премиерът Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС.

Българският министър-председател подчерта, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът Борисов обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“.

На срещата беше обсъдена също възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия, пишат от правителствената информационна служба. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август. Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, министър-председателят Борисов посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази удовлетворение от проведеното 16-о заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Българският премиер изрази очакване следващата ѝ сесия да се състои в близко време и да допринесе допълнително за развитието на двустранните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 11 Отговор
    Не бе тиквата имал предвид ,лайноморебетон

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    И добре че е той че да казва на великите сили какво да правят сигурно и на мошетата дава акъл
  • 3 среднощен

    14 1 Отговор
    Хич не е лесно това, което прогнозира премиера Борисов, но то съвпада с интересите и на Китай при възстановяването "пътя на коприната" - така че шансовете не са малки..? "Евразийският" съюз също е на "прага"..?
  • 4 Снайперист

    12 8 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Браво

    19 3 Отговор
    Еййй, най-после нещо смислено! Дано има мир! По добро от това няма. Ама дано не е само дано!

    Коментиран от #9, #22

  • 6 Димитър Талев

    13 8 Отговор
    „И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист"
  • 7 баба Зоя

    9 7 Отговор
    Путин и Медведев правят тройка с мацка. Путин я чука на задна прашка, а за Медведев ми*ети. По едно време на Медведев му се приискало и той да чука:
    - Другарю Путин, и на мен ми се чука, хайде да се сменим.
    Путин отговорил:
    - ами.... сменете се.
  • 8 баба Зоя

    23 1 Отговор
    Свети Петър извикал на небето Тръмп, Владимир Путин и Бойко Борисов и им казал:
    “Момчета, краят на света е през 2019 година. Кажете на хората си!”.
    И ги върнал на земята.
    Тръмп събрал конгресмените на САЩ и им казал:
    “Господа, имам една лоша и една добра новина. Лошата е, че през 2019 е краят на света. Добрата е, че ние ще спасим света!”.
    Путин събрал депутатите на Русия и им казал :
    “Другари, имам две лоши новини. Едната е, че има Господ, а другата е, че идва краят на света!”.
    Бойко Борисов събрал българските депутати и им казал: “Господа, имам две добри новини. Едната е, че ни приеха на най-високо равнище, а другата е, че ГЕРБ ще управлява до края на света!”..
  • 9 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Да и той да каже нещо смислено, което е в наш интерес.
  • 10 потребител по неволя на руски CNG

    10 3 Отговор
    Не ми се мисли какви ще ги наподпише,ако вече не ги е наподписал този нашият шиник.
  • 11 капитана

    13 1 Отговор
    Баце при посещението на Медведев тук го тупа по рамото и му казва-Няма сЪ плашите от нашите самолети ей / ма те още не бяха платени и сигурно са още на чертожната дъска/ !Баце сега трябва да му каже че сме ги платили накуп и ще чакаме чакаме, а ние си имаме поговорка-трай коньо за зелена трЕва !
  • 12 Ernesto Guevara

    18 1 Отговор
    Ония ден излизат военни с автомати на плажа сред туристите,а днес дебелия говори за мир и обич.Пфу
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мдаааа

    17 0 Отговор
    прост банкянски бандит!
  • 15 Само питам

    2 14 Отговор
    Баце сигурно е слънчасал, какво е това "остане море на мира"? Та именно руската кочина натъпка окупирания Крим с оръжие и ракети, с които заплашва всички европейски държави, включително и България. Една военноморска база на НАТО в Румъния и една в България ще балансират руската свръх милитаризация
  • 16 Танчев

    5 1 Отговор
    до 15 само питам
    Монка ти ли си бре ?
  • 17 Зайко Байко многознайко

    6 0 Отговор
    Нощният цензур сатрап си е заминал да почива , вече съм почти сигурен , че е с псевдоним " Хасан". Редовно ме блокира за през уикенда, но истината не можеш да задушиш. Този пе@ерас използва служебното си положение ,но не по предназначение. Сега относно Тиквоций Едно :Всички тук " парле ву франсе", тази фраза още звучи в ушите ми от посещението на бабое@а МакАрон и е върхът на лингвистичната гносеология на Банкянския на макак! Оперетен генерал и Цар Айдук поканени да забавляват група чаршафи и да се правят на маймуни. Невиждан цирк, падам от смях! Не обичам комунистите а още повече гербавите, не съм дежурен хейтър , но глупоста му няма граници. Води ни на заколение с цялата си кохорта от крадци!
  • 18 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор
    Чудя се за какъв си се възприема? Живеещ в свой свят, който няма релация с действителноста, такива ги забърка със северомакедонците , че вместо да изчисти недоразуменията, той ги задълбочи защото се представя като демократ , но ръководи като диктатор! При руснаците кадрилите му обаче няма да минат! Има една много точна Българска поговорка: " От два стола , та на земята"
  • 19 Лекар БГ

    14 0 Отговор
    ББ страда от тежко раздвоение на личността.Това,за Черно море на яхтите,платноходките,газопроводите и мира....това е някаква съвсем нова теза в съзнаието му.Само припомням,че от 12 до 21 юли,2019г.,в акваторията на Черно море,с наше участие и лично под зоркият поглед на ББ,се поведе,военно-морското учение "Бриз 2019".С участието на 12 държави,членки на НАТО.27 кораба,6 хеликоптера,5 самолета и 2257 души,военен персонал.Най-вероятно,според ББ,тези хора,мирно и кротко са карали сърф и са ловили риба.А по палубите на бойните съдове,са се пекли на слънце,пеейки руски народни песньовки.В името на газовите и петролни връзки....,венцеславейки Путин и Медведев....за да"напълним"/най-после/,газовият хъб Балкан.
    Изключителен лъжец.Прост,та дрънка.Какви ги е наприказвал там-не е истина!!!
    Не му е лесно обаче.Я си представете,ББ,да трябва да изрече името на Президента на Туркменистан....ГУРБАНГУЛИ БЕРДИМУХАМЕДОВ....,това да го каже точно....Тупанбаши?!
  • 20 Пред народния съд

    7 0 Отговор
    Да види колко го обочат. Нема кураж да иде сам някъде. На басин на разходка у парка да се види със хората у кафето дори знам ли още
  • 21 Спасов

    2 4 Отговор
    Браво и на двамата премиери!
  • 22 Гост не много ПРОСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Браво на кое : че всеки месец правим учения на Nato че се търсят какви ли не причини да се спъва изграждането на турски поток ,че угоднически купуваме по скъпата американска газ (но по демократична) плюенето по Русия от "правилните" гости - социолози ,политпросветници - Агов ,Антон Тодоров Коритаров Харизанов и др. Практикуващи усилено най древната професия
  • 23 П. У.

    3 0 Отговор
    Срам и позор.. да ти кажат 2лв.ще ти струва кг. ЯБЪЛКИ, ще ги сортира ще изкараш 4, а ти да му кажеш.. - Нееее казаха ми да ги давам по 10евро цента-Дебелей Българи ооо в тез тесни гащи...
  • 24 П. У.

    4 0 Отговор
    А по повод на милитаризацията на Русия.., само да вдигнат пръст и цялото Българско черномориие барабар с още 100км.навътре.. И ги няма.. Кога Запада е бил приятел на България... Псевдо дупетати във вълчо време.. Да ти драго да им слушаш лавиращата демагогия...
  • 25 Вуте

    2 0 Отговор
    МИРНО КАТО СИРИЯ, КРИМ И ДОНЕЦК!
    ТИКВА НЕДОКЛЕПАНА
  • 26 Фотото

    0 0 Отговор
    На снимката Медведев с ухилен тюлен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове