Last news in Fakti

16 Август, 2019 16:05 11 143 156

Лъжата за хубавия живот в НРБ

  • социализъм-
  • георги лозанов-
  • нрб

"Колко хубаво ни беше в НРБ! Животът беше сигурен и спокоен, всичко беше безплатно." В България е в ход нова пропаганда на соца. Отново са се захванали здраво да лъжат за НРБ. А ловът на наивници явно е много успешен.

Лъжата за хубавия живот в НРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов:

Соцносталгията изобщо не е някакво невинно пенсионерско умиление. Появила се след падането на тоталитарните режими в страните от бившия съветски блок, тя е закъсняла проява на тъй наречения Стокхолмски синдром. Той описва ирационално състояние, при което се привързваш към похитителя си, изпитваш дори съчувствие към него и си готов да го защитаваш.

Вярно е, че соцносталгията има и някои разбираеми психологически и социални предпоставки. Тя владее главно поколението, чиято младост („златните години”) е минала през социализма. Това съвпадение на време и място от само себе си идеализира режима - и гради подсъзнателния мираж, че ако обществото беше останало същото, и ти щеше да си същият като тогава. Естествена предпоставка на соцносталгията е и масовото разочарование от проточилия се с десетилетия преход. На никого не му харесва да сме „най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС”, но соцносталгиците извличат от това аргумент без връзка със здравия разум: щом сега животът е лош, значи преди е бил добър. Логиката е по-скоро обратната: животът сега не е добър, защото не успяваме да изживеем пораженията, нанесени от живота преди. Чак когато успеем, преходът най-сетне ще свърши.

Този хубав, хубав комунизъм

Въпреки предпоставките обаче, соцносталгията едва ли щеше да се радва на популярност извън тясната среда на старата номенклатура и нейните приближени, ако не се поддържаше с бликаща именно от тази среда активна пропаганда. И вместо с годините да затихва, пропагандният ефект се засилва, защото пребиваваме във време на постистина, в което тече подмяна на фактите с лични мнения. Из медийното пространство и особено в интернет днес можеш да чуеш много повече мнения, оплакващи социализма, отколкото в края на миналия век. Но те трябва да са именно лични. Защото когато са партийни и им проличи политическият интерес (като при Корнелия Нинова с нейното „какво ни отне демокрацията”), историческата им несъстоятелност веднага лъсва. Затова днешната пропаганда на социализма търси маскировъчни форми, иска да изглежда като разговор между приятели, представя се за разчувствана мемоаристика. Така минава главният номер на „мениджърите” на соцносталгията: за да не личи уродливостта на цялостния социален модел, животът тогава се представя в неговите емоционално-битови детайли, които навсякъде са повече или по-малко близки и действат предразполагащо. Дори животът в Северна Корея, сведен до всекидневни ритуали и детска глъч, ще звучи приемливо.

Разбира се, най-добре обучени в легендирането са кадрите на бившата ДС, които не само още не са отпаднали от публичната комуникация, но и успешно са се качили на новите ѝ платформи. Те имат специален мотив за разпалването на соцносталгията - за тях тя е един вид „оправдателна присъда” с днешна дата. Един такъв наскоро пак пусна текст с най-баналните фалшификации на паметта за близкото минало. И ако се съди по интереса, който предизвика, ловът на наивници в България явно е особено успешен. Не е нужно дори да измисляш нещо ново - достатъчно е периодично да им хвърляш все същата стръв.

Трите опорни точки на пропагандата

30 години след като се отървахме от социализма, традиционните опорни точки на пропагандата си остават общо взето три: сигурно, спокойно и безплатно. Но сигурността тогава беше Държавна сигурност, която се грижеше преди всичко за сигурността на държавната машина - и за вечната ѝ власт. В това отношение заплаха можеше да дойде единствено от населението, така че „сигурността" беше насочена тъкмо срещу него. Волята му за съпротива трябваше да бъде смазана още преди да се е зародила. По целия терен се контролираше за нейни наченки - от медиите до частните отношения, следени чрез механизма на доносничеството. Чак комично става, когато мениджърите на соцносталгията се самозабравят дотолкова, че започнат да хвалят дори медиите през соца - нямало лоши новини. Да попитаме: как да има, след като новинарството бе превърнато в идеологическа реклама? И още: обикновен цинизъм е да твърдиш, че при онзи режим е нямало престъпност, след като той самият беше обявен със закон за престъпен. И след като беше извършил най-голямата кражба на частна собственост в историята на страната, започнала с къщите на богатите и земята на бедните. Затова да помним: използването на държавната машина за разправа с неудобни бизнеси и гласове е не изобретение на прехода, а рецидив на онова време.

Спокойствието пък е благовидният етикет на отсъствието на конкуренция, която, разбира се, напряга и носи рискове. В същото време тя дава възможност да изявиш индивидуалните си качества, но както знаем, при социализма те не бяха важни, защото кариерното израстване вървеше главно по партийна и ДС линия. Добрите професионалисти не бяха изключени, но само за да не катастрофират социалните системи, управлявани от „кадрите на революцията”. Рецидив от онова време са днешните „калинки”.

„Всичко беше безплатно" - това е третата опорна точка на днешната пропаганда на соца. Но няма нищо безплатно. Включително и здравеопазване и образование. Винаги ги плаща населението - пряко или с данъците си. В каква пропорция да са единият и другият вид - това е въпрос на политически програми, за които хората днес могат гласуват по време на избори (през социализма не можеха). Но рецидив от онова време е, че за да получиш по-добра медицинска грижа, пак трябва да имаш връзки или да си платиш под масата.

Отново са се захванали здраво да лъжат

Има нещо издевателско към младите в опита на соцносталгиците да изкарат едва ли не за национално предателство желанието им да учат и живеят в чужбина. И да сочат като успех на социализма това, че ги удържаха тук. Знаем как - с Желязна завеса. Едва ли някой се съмнява, че ако тогава бяха отворили границите и бяха дали възможност на хората свободно да пътуват, емигрантската вълна щеше да е далеч по-голяма от тази през целия преход.

Въобще, соцносталгията е най-злонамерената, но за съжаление и най-ефикасната форма на евроскептицизъм. Защото свири на „тънки струни”. Старите играчи още веднъж са се захванали здраво да лъжат хората със старата пропаганда, използвайки илюзиите на паметта и работата на забравата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    110 15 Отговор
    Прочетох заглавието. Викам си, ха, пак Дойче веле. Ма тоя път, не било....
  • 3 ПЕНКО

    125 10 Отговор
    ТЕЖКА Е СЪДБАТА НА НЕЗНАЧИТЕЛНИТЕ -САМОУКРАСИЛИ СЕ И ПЪЛНИ С ЖЕЛАНИЕ ДА СА НЕЩО -ПО !!! НО ВИ ИНФОРМИРАМ ЧЕ: 70% ОТ МЪЖЕТЕ ИМАТ ПО-ТЕЖКА КРИТИЧЕСКА ВЪЗРАСТ ОТ ЖЕНСКАТА !!! ХУБАВИЯТ ЖИВОТ Е НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ИМА РАДОСТ ,СИТОСТ, ДОВЕРИЕ И ОБИЧ И ВЗАИМНО РАЗБИРАНЕ И ПРИАТЕЛСТВО И ЛИПСА НА "ПАПИОНКАРИ" !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #110

  • 4 reиеу

    120 31 Отговор
    Пълни глупости
  • 5 Професора

    177 25 Отговор
    Добре че бяха комунистите да те направят професор. Зора ти беше да си вземе 3000 декара във Връбница -2 и Обеля -1 да се правиш сега на капиталист!

    Коментиран от #150

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо АДИ

    53 8 Отговор
    И аз имам тениска но с АДОЛФ
  • 8 Пане

    202 24 Отговор
    Това мекере Георги Лозанов трябва всяка сутрин и вечер свещ да пали че дойде демокрацията та такъв некадърник като него зае важен и отговорен пост. По времето на соца щеше да носи чантата на някой велик актьор от това време и да му лъска чепиците.
    Хубаво е хора като него да не забравят кои са и откъде са тръгнали.

    Коментиран от #108

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Партийния Дом

    168 13 Отговор
    Имайте предвид че този е бил член на БКП и едно време е разправяш колко е хубаво през социализма днес разправя колко е хубаво по време на,, демокрацият"!!

    Коментиран от #139

  • 11 Фен

    166 14 Отговор
    Другарю Лозанов. Няма абсолютно истини! Нито социализмът е абсолютното зло, нито западната демокрация е абсолютното добро! А тези, които вярват в едното, или в другото, са абсолютни кре*ени!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един цитат

    123 12 Отговор
    „В момента има яростни антикомунисти, които преди това са били комунисти, били са мишки по времето на Тодор Живков. Сега са страшно яростни, белким ги забележат отнякъде и да ги сложат на хранилка.д-р Константин Тренчев – почетен президент на КТ „Подкрепа“.
  • 14 Чичо Пешо

    130 19 Отговор
    пълен популизъм г-н Лозанов и пълни глупости...обзалагам се че имате личен интерес, онзи режим да го няма - най-вероятно реститутски. Единствения плюс...ама единствения на сегашното време е възможността за свободно пътуване...и може би по-голямата вероятност ако имаш лични качества, да прогресираш..и пак с много условности.. Нима искате да ми кажете, че и в сегашно време ако искаш да си пръв, няма да се съобразиш с властта...само дето сега трябва и с мутрите да се разправяш, разбира се в случаите, когатп не са едно и също нещо. Нима я няма корупцията и шуробаджанащината...само дето тогава хората имаха някакъв морал. Колкото до държавната машина - вие засягата в писанието си обикновения човек - ами за него, държавната машина беше просто герой от забранените вицове и толкоз. Не ме разбирайте погрешно - не съм комунист, но като човек израснал по онова време винаги се дразня на подобни писания
  • 15 стилист

    71 8 Отговор
    Жоре, ти като медиен експерт къде се слагаш в пейзажа... нещо не те виждам много адекватен с папионката...
  • 16 Тост

    107 11 Отговор
    Колко много нищо е написал този жалък човечец...
  • 17 Комуниста

    38 8 Отговор
    Що триеш бе малчо? 1989г.се събираше една тълпа на жълтите павета и само си шошукаха дали Танковата Горнобанска Бригада няма да слезе в центъра на София да ги направи на пастет!
  • 18 Коментар📝

    130 22 Отговор
    Живял Съм По ТОВА ВРЕМЕ.БЕШЕ ДРУГА ЕПОХА.НО СЕГА С СИГУРНОСТ Е ПО ЛОШО С 3лв. СИ КУПУВАШ БИЛЕТ ЗА ГРАДСКИЯ ПОСЛЕ на Обяд 3ка Кебапчета с Гарнитура 1 Светло,После КАФЕ ПАСТА И НА ВРЪЩАНЕ ВЗИМАХ ХЛЯБ КОЙТО КАТО ГО ОТЧУПИШ МИРИШЕШЕ НА ХЛЯБ 3 КИСЕЛИ И ПОЛОВИНКА КАШКАВАЛ.СМЕТКИТЕ Не БЯХА повечче от 25лв.А ПАРНОТО БИЧЕШЕ ОТВОРЯХМЕ ПРОЗОРЦИ ПРИ-5° НА СЕГАШНАТА СЕБЕСТОЙНОСТ СМЕ ВЗИМАЛИ ОКОЛО 4500лв.Вярно СИ В СИВ ВЯРНО ИМАШЕ ЧЕРНИ ВОЛГИ С ЦК НА БКП И ТЕМ ПОДОБНИ ТЮФЛЕЦИ НО ИМАШЕ ЖИВОТ ИМАШЕ ИКОНОМИКА ИМАШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ИМАШЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИМАШЕ БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ ЗА МЛАДОЖЕНЦИ ИМАШЕ АПАРТАМЕНТИ ЗА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА.МОЖЕХМЕ ДА СЕ РАЗВИЕМ И ТО ПОСЛЕДНИТЕ 10г.НО ТОЧНО ТЕЗИ ИНДИВИДИ МУЛТИПЛИКАТОРИТЕ ОТ ЧЕРНИТЕ ВОЛГИ ЕДНО ВРЕМЕ ГЕПИХА ПАРИТЕ.И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДАТ

    Коментиран от #20

  • 19 Мери

    85 4 Отговор
    Ех, Лозанов, явно съм имала по-добро мнение за теб, защото не очаквах, че пишеш толкова лошо. Направо си върхът на бездарието.
  • 20 Комуниста

    74 10 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар📝":

    Парното за 3стаен беше 25 лв на МАХ включени кисело мляко 0,11 ст хляб бял 30 ст. Свинско 3,50 лв, сирене 1,60 кг заплати в завода 350 лв. в градския транспорт шоферите с 550 лв. миньорите 700 лв. Коли ръка 3-4 западни също се продава ха за нови руски и от ФРГ се чакаше.

    Коментиран от #27, #104, #148

  • 21 джими

    80 4 Отговор
    да бе...едно време ни експоатираше държавата за безплатно образование и здравеопазване, а сега ни експоатира чорбаджията за ново Бентли..аре беги у Белене с тея приказки
  • 22 Сульо

    82 7 Отговор
    "Професорът" е доказано мaлoyмeн, силно дeбилeн и би трябвало сериозни медии да не го пускат да cepe по сайтовете. А, и е обикновен "демократичен" бokлyk от който трябва скоро да се оттървем ако трябва по насилствен начин.
  • 23 Даммммм

    82 6 Отговор
    Между другото сьщият този палячо е получил образованието си точно в НРБ и е започнал реализацията си--напьлно безсплатно...-има ли смисьл повече да се коментира???

    Коментиран от #55

  • 24 Просто статистика

    86 7 Отговор
    Половината ви живот е минал при соца. И този льольо да ми обяснява какво е било, ми идва малко множко. А като стар комунист би трябвало да знае, че в България никога не е имало комунизъм - стигнахме само до зрелия соц! Впрочем и истински (идейни) комунисти също нямаше, имаше само партийци и апаратчици!

    Коментиран от #29

  • 25 7688

    22 1 Отговор
    Кой не скача е ...
  • 26 Хан Крум

    90 7 Отговор
    Поредната ФФфалшлива пропаганда от помияра изгонен от редиците на ГЕРБ Антон Тодоров ,сега със собствено предаване в телевизия Европа.Колко лошо било при Тодор Живков и сега сме цъфнали и живеем много добре.Живеят добре единствено крадците приближени до управляващите.На 20 км ,след всеки регионален град е разруха и мизерия.Работещите хора в градовете хем работят ,хем беднеят,а ромите по селата хем не работят, а чавета колко искаш.Кое от кае по недоклатено и родено от 10-12 годишни избиратели.Подкара ли сме второ 500-годишно робство,ама от наши чорбаджий.
  • 27 ужасko

    82 8 Отговор

    До коментар #20 от "Комуниста":

    На море почивахме по 20 дни, писваше ми. Сами деца ходихме по нощите и на палатки за по седмица, без да ни беше страх от нищо.

    Коментиран от #66, #96

  • 28 Нас народа ни зове

    47 5 Отговор
    Заспала нация от овце.Заслужава си съдбата-стригане и клане.
  • 29 Карл Маркс

    55 7 Отговор

    До коментар #24 от "Просто статистика":

    Комунизма е висша форма на социализма и никоя соц държава не го достигала! Ама дървен професор партиец от де да зна тези неща. Обаче си прибираш едно време в БНТ заплатата от поне 800-900 левчета.
  • 30 Не слагай

    60 6 Отговор
    Колелото се върти и се връща, след 10ина години ще има 45 години див капитализъм стигат.
  • 31 Антей

    48 2 Отговор
    Трябва редовно да си пиеш хапчетата, момче объркано......, а може би и сбъркано.....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БСПедер

    11 36 Отговор
    Ееех, крадливи ми партийци, добре си беше, а?

    Коментиран от #75

  • 34 Бойко Тиквата от Банкя

    35 6 Отговор
    Като сричам поръчаната от мен статия ми е драго ,но като сричам коментарите ,май е време да бягам в Доминикана.Нещо не ги разбирам хората ,уж Влади Горанов ми каза ,че има износ за 28 милиарда лева,пък тия се оплакват.
  • 35 Тост

    32 4 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Очевидно се пишеш от умните едно враме, ама не се пише "визше", а "висше" образование!

    Коментиран от #125

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Роко

    40 7 Отговор
    Лозанов.... много жалък индивид си!
  • 38 Да а а

    37 3 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    КАКЪВ ЛИ ОФИС УПРАВЛЯВА ЧОВЕК , който пише "ВИЗШЕ" , не се учудвам ,че е носил чанти, а сега когато "въСтържестува" ПРОСТОТИЯТА И НЕГРАМОТНИТЕ Е СТРАШНО...!
  • 39 Бесен Язовец

    32 5 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Ти си бил от мързеливите чанатжии! Бъзикам те бе ТКЗСар, знам че си бил ударник комбайнер.
  • 40 Ото

    33 5 Отговор
    За съжаление и в момента на власт са едни умрели комуняги. Няма никога да спрат да дърпат конците. Кое не е същото и сега? Няма назначение от горе ли? Без подкрепата на управниците някой се е докопал до някоя позиция ли и то с честен труд? Последните дни точно е жив пример за назначенията на калинките с бившя шеф на онази бухалка в ръцете на власт имащите. Но както и да е. Най-добре е да не гледаме в миналото и да не мечтаем много за бъдещето, а да виждаме реалността. Тя за съжаление е окупирана от шибаните комунисти, които ни управляват точно по комунистически. Медиите техни, не се задават неудобни въпроси. Неудобните репортери, които много питат на бързо ги ошляпват. Облъчват колко било хубаво. Абе ако човек погледа новини, ще си помисли, че живее в Швейцария. Всичко ни е много добре развито, заплатите са високи, безработица няма (понеже всички заминаха). Абе идилия. Напрао се чудя реално дали е настъпвала 89-та година
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Коста

    18 11 Отговор
    Да тоз скапан комунизъм.затова робите които бачкат при капиталистите като ги заболи един зъб и бягат в бг.заблудени колкото си искаш
  • 43 16-та република

    14 31 Отговор
    колкото повече фенове имат братушките, толко пл-зле е държавата лт бившия соц лагер. ФАКТ
  • 44 Вярно е

    24 47 Отговор
    През комунизма всичко имаше, но за комунистите. За народа имаше работа и опашки. В магазина чакаш с часове, за две бурканчета кисело мляко съм чакал два часа. Комуниста не чакаше, за него магазинера заделяше предварително. Питаш за нещо, казват няма, но за комуниста има. А бе, нашия народ е мазохист, харесва му да тъпчат, затова копнее за комунизма. Последните 30 години също го мачкат, но той седи и само наблюдава.

    Коментиран от #46, #80

  • 45 Наблюдател

    16 36 Отговор
    Носталгията по соца е основен елемент на руската хибридна война срещу България. И понеже руските тролове са на преклонна възраст и са живели добре по това време, работейки като партийни секретари, в репресивни те органи или като стопанска номенклатура, сега подемат темата с настървение и патос.
  • 46 гост

    18 6 Отговор

    До коментар #44 от "Вярно е":

    на бас, че нямаш повече от 35 години
  • 47 16-та република

    14 33 Отговор
    комунозма е официално признат за престъпен и анти-хуманен заедно с национал-социализма и феновете им са на едно дередже
  • 48 Помнещ

    26 3 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Е колко ,,бюрокрация" имаше по,,онова време" а колко сега? Не ни стигат нашите ,,хрантутници" пък европейски търпим!
  • 49 Да мислим

    14 9 Отговор
    Имаше , и има КАЛПАВИ капиталистически и соц. страни.
    Има добри кап. страни....но няма добра соц. страна...
    Е , на някои - им беше добре- но им викаха ГЪЗОБЛИЗЦИ.....и сега е така, най-вече в държавното.
  • 50 Биде

    24 6 Отговор
    И тоя ли пияндур се пеняви и упражнява на темата колко лош бил соца? Няма какво да го коментирам поредната мотика-лопата, която и някога и сега си живее като галеник на съдбата!!!
  • 51 Аврора

    20 1 Отговор
    Само прочетете водещите новини и повече нема да говорим
  • 52 Eeee

    26 5 Отговор
    Най-хубавите ми години на живот бяха по време на комунизма.

    Коментиран от #56

  • 53 Kasapina

    8 3 Отговор
    Мръсен крадлив плъх оштели си зиф Зада да тровиш земята
  • 54 Доцента

    21 2 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Стоянчо, дебилче крадливо и пакостливо, като ти гледам правописа, няма да постъпя на работа в твоята фирма. Дори насила да ме карат
  • 55 2549

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Даммммм":

    Какво значи безплатно?
  • 56 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #52 от "Eeee":

    щото презервативите не се огъваха
  • 57 коментар

    16 21 Отговор
    Много беше хубаво през соца на бкп и кпсс и дори им работихме напълно безплатно "ленински съботник", "димитровски съботник" и дето през лятото не валеше дъжд - За сушата!!!А иначе лечението беше ""безплатно"" колкото да дишаш въздух!А на бкп членовете плюеха Запада, а сега децата им, и внуците им дори сега учат и вече и работят там на Запад!Е сега на лидерката ни на бкп сина и вече работи в там на Запад!Обаче защо не дойде тук или да отиде в русия!?Щото там ще работи за някакви рубли които за 1$ ще дава сума ти вестници в рубли!А там детето и получава милони $!!!

    Коментиран от #77

  • 58 ПЕНКО

    30 7 Отговор
    СРЕЩУ ПАПИОНКАТА !!!- ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ СПОРТА В БЪЛГАРИЯ !!! КАКВО БЕШЕ : ТОПЛИ ЗАЛИ ; СТАДИОНИ ; ПЪРВЕНСТВА ; ИЗДРЪЖКА ; СЛАВА НА ВЕЛИКИТЕ ; ТРЕНЬОРИ ;УЧУНИЧЕСКИ СПОРТНИ ШКОЛИ ; ЛАГЕРИ ЗА ОТБОРИТЕ ; ГОРДОСТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ; ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ; СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ !!!! ДНЕС : БОДИ БИЛДИНГ ,ФИТНЕС , ТЕСНИ ФЛАНЕЛКИ И ЗАТЪПЕЛИ СПОРТИСТИ !!!
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 36 Отговор
    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитат комунистическите гниди!!!
  • 60 Батман Боко

    26 4 Отговор
    Гоше,що не напишеш статия на тема"Какво ни даде демокрацията ???".Ама пиши Гоше,всичко ,каквото ни даде демокрацията,и доброто,и лошото,и много лошото.
    Пиши,Гоше,аз ще чета и ще цъкам,като швейцарски часовник,нищо че нямам такъв,но пък имам,руски,немски,а ти Гоше,имаш ли часовник,ако имаш,свери го,времето отдавна не е наше!!! НАРОДЕ ????

    Коментиран от #65

  • 61 да питам

    8 22 Отговор
    колко от вас бяха във фертилна възраст тогава? щото онова време не беше зле за висшите номенклатурни кадри и за т.нар. работническа класа от "мръсните производства". за пенсионерите от "народните" и културните дейци. за останалите беше "рай". чакаш за всичко - кола, жилище и т.н. ходеше се на море на квартира или в бунгала, рядко в "почивна станция" и то не всяка година дори и да работиш в мвр. да не говорим, че това чужбина беше мираж. единственото готино беше, че се крадеше всичко най-вече бензин, но и всичко дето изпадне или бачкаш с него. много много това не се преследваше. имаше и готини вицове. като оня - дето да работещите галоши за шефа 1000 лв. и да оди бос. ех деца само общата картина а не снимки за определен момент показва какво е времето а то се страхува само от пирамидите
  • 62 соросоид безделник

    19 12 Отговор
    След като видях автора на статията повърнах и не съм я чел. Някой ще ми каже ли дали пише за "БАНАНИТЕ", които са пускали само по Нова година?
  • 63 Винаги готов

    10 28 Отговор
    Голям плач за соц-а и русия!
    Тези хора явно нямат никаква представа какво си пожелават.
    Искам само да ги попитам дали ползват руски телефон, TV и кола?

    Коментиран от #79, #109

  • 64 Мерджана

    24 6 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Ква справедливос бе малумнико къв бизнес ще прайш ако не си плащаш на тиквата там по уж законния ред. Един познат даде 10 000 лв подкупи и отделно пари за сякави нужни документи за да отвори заведение. И го отвори и след една година фалира.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 26 Отговор

    До коментар #27 от "ужасko":

    Нeщo пaк ce oбъркaхтe!
    1.Дaннитe зa прecтъпнocттa и нeщacтнитe cлучaи бяхa зaceкрeтeни!!!
    2. В пoчивнитe coц-cтaнции ceгa никoй увaжaвaщ ceбe cи чoвeк нe би cтъпил. Нямaм прeдвид рeзидeнциитe и пoчивнитe бaзи нa ЦК нa БКП, ЦК нa ДКМC, ПП нa БЗНC, НC нa OФ, УC пa ЦКC, ГД нa МВР....
    Гoлямa чacт хoдeхмe нa бунгaлa-зaйчaрници.
    3. Мнoгo пaри в джoбa cи нe мoжeшe дa имaш зaщoтo ДЪРЖAВНИЯ ПЛAНOВ КOМИТEТ ce грижeшe зa тoвa и ce прaвeхa нaй-cтриктни рaзчeти тaкa, чe дa нямaш двe ризи, буквaлнo.
    4. Ученическите и студентски бригaдитe бяхa пo cъщecтвo шкoлa зa oбучeниe нa бъдeщитe ръкoвoдитeли-aктивиcтитe, кaк дa нaкaрaш хoрa дa РAБOТЯТ БEЗ ДA ИМ ПЛAЩAШ.
    5. Зa прoмишлeнocттa, - дa ви припoмня ли кaк швeйцaрци купихa вoдoпрoвoднa aрмaтeрa oт нac, зaрaди мecингa c кoйтo прaвeхa чacoвници, зaрaди зaбрaнaтa дa прoдaвaмe cурoвини извън CИВ.
    A пък япoнцитe купихa бългaрcки чинии и чaши, зaрaди .... aмa хaйдe cтигa, чe щe рaзcтрoим пo-млaдитe нe живяли в "coциaлиcтичecкия рaй"...

    Коментиран от #94, #134

  • 67 бай Кольо

    26 6 Отговор
    По добре да ме експлоатира и да работя за държавата отколкото за капиталиста олигарх и да ги гледам как всеки ден състоянието им се увеличава ,как се живее охолно и се купуват яхти и.т.н. Съгласен съм, че и по онова време всички не бяха равни и имаше и тогава хора с много пари ,но се криеха и не дразнеха така явно както днешните богаташи . И ако се сравнят някогашните заплати със сегашните то сега на тези цени и стандарт трябва да получавам 3500лв за да мога да си позволя всичко което тогава можеше да се купи с 300лв заплата .
  • 68 Стига глупости

    32 1 Отговор
    Повечето коментатори са разни видове -исти и залитат в една или друга посока. Истината е че и преди и сега имаше както хубави така и лоши неща. При соца хората не трепереха от страх като отваряха плика със сметката за парното и тока, имаха достъп до що-годе адекватно здравеопазване, получаваха добро, макар и силно политизирано образование и пр. Сега има всевъзможни стоки, макар и много от тях да са менте, пътуваме свободно, включително на море в Гърция, но и да берем боровинки и портокали, не се чака за кола, макар и ноФ Фнос на неизвестни километри, има свободни и демократични избори но няма кого да изберем и пр. Нагаждачеството, простотията, шуробаджанащината са си същите както преди. Може и още да продължавам, но дано от това разберете идеята.
  • 69 ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

    33 13 Отговор
    АЗ ЖИВЯХ В 3-те ПЕРИОДА:
    1/ ДО 9.9.1944
    2/ ОТ 9.9.1944 ДО 1990
    3/ ОТ 1990 ДО ДНЕС
    БЕЗПАРТИЕН,
    МОГА ДА ТВЪРДЯ ЧЕ НАЙ СПОЛУЧЛИВ ВЪВ ВСЕКО ОТНОШЕНИЕ Е ПЕРОДА 9.9.1944 ДО 1990.
    СЕГА НА ВЛАСТ СА НЕГРАМОТНИЦИ,КРАДЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ,ИДИОТСКИ ЗАКОНИ И ПРОГРЕСИВНО ОБЕДНЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ.
    НЕ ВИЖДАМ ИЗХОД

    Коментиран от #76

  • 70 ВЪЗРАСТЕН

    13 8 Отговор
    ЗА ЕЙ ТАКИВА КАТО ВНУЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ХУБАВО И ХУНТАТА ПОКРАЙ НЕГО ! ПРЕКРАСНИЯТ КОМУНИЗЪМ ЕЙ ТОВА ПРОИЗВЕДЕ МАЛЪК ТОШКО , И ОЩЕ КУП ДРУГИ ДА НЕ ГИ ИЗРЕЖДАМ!

    Коментиран от #92

  • 71 ХА ХА ХА

    10 12 Отговор
    ТО ТОГАВА БЯХА КАПАЦИТЕТИ, СПОМНИ СИ ТОДОР ЖИВКОВ, ДОБРИ ДЖУРОВ, ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА , АКО ИСКАШ ОЩЕ МОГА ДА ТИ ИЗРЕДЯ, ОТ ПРОСТАК НАГОРЕ БЯХА !

    Коментиран от #93

  • 72 Яверт

    15 2 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Поговорка:сит на гладен не вярва. Жив и здрав да си ама скоро няма да има работна ръка дори да ти мете офиса.
  • 73 бедняка милионер

    11 16 Отговор

    До коментар #32 от "Стоян":

    Абсолютно точен коментар, бих добавил и крадците към тези които милеят по онова време.Тези които нищо не можеха да правят най-много крадяха. Ако някой се открояваше с акъл и умения моментално беше забиван в миша дупка от некадърния си началник който във 90% от случаите е връзкар. Умните и кадърните които се осмеляваха да опонират на дървения началник обикновено бяха обявявани за философи и се измисляха ред причини да се забият в "седма глуха". За това ли милеете червени мижитурки? Вашия идеал е да "краднете", да излъжете, да прее.те другарчето. Някой от вас мижитурки замислял ли се е че в богатите държави (където никога не е имало социализъм) всичко е достигнало до това ниво с много труд и мозък а не с кражби и тарикатльци за които в действителност бленувате сега. Сиренето било 1.60, бе сопол! когато сиренето беше на тази цена заплатите бяха по 120 - 130лв. макс.
  • 74 Комунист

    10 12 Отговор
    Всичко се поддържаше изкуствено от СССР. За комунистите имаше всичко, за другите нищо!!!
  • 75 Яверт

    22 3 Отговор

    До коментар #33 от "БСПедер":

    Нито съм партиец нито съм крал. Роден съм на село и съм се скъсвал от работа като всичките ми набори 72.и да,живеех спокойно.
  • 76 бедняка милионер

    9 17 Отговор

    До коментар #69 от "ЗА СЪЖАЛЕНИЕ":

    Кои набор си набореее? нещо не ми се връзва да имаш някакъв смислен спомен от времето преди 09.44. А може би си бил на 4!! или 6 годинки? или си от 14 годишните ятачета които след това до 70-те години се писаха Активни борци против фашизЪма и капитализЪма!? Познах нали! вие се познавате дори и на опашката в магазина, щото все още ви е трудно да приемете че сте равни на всички други хора, а от това най-много ви боли защото 45 години живяхте на гърба на другите.

    Коментиран от #90

  • 77 Фггххййк

    21 4 Отговор

    До коментар #57 от "коментар":

    Ленин ски съботници за да си по чистите градинските около блоковете а сега си живеете в кончината и грухтите че е много хубаво.

    Коментиран от #81

  • 78 Бай Яни

    8 12 Отговор
    Социалистите сами си организираха преврата. После създадоха СДС И ДПС. Да може като крадът да викат дръще крадеца. Внука на Бай Тошо живее в САЩ в палат за милион. Внучката му обикаля Европа. А зетму горският мизерства в Пловдив. На господин Спасов къде са му днес росата, народна пара се изнася за Доминика. На Джуров и Балев къде са, 🤔. Бойко от кого е изгледан и въспитаван. Нали и той е от бесните комунисти. Няма капитализъм в България, има Бесен Социалистически терор и ограбване на народа. Самоче малко по демократично. А тези със спомените 😁я къжете как на обяд се наливахте с бира по обектите и бяхте нископроизводителни лентяй.А Софиянци още ревът за онези 100 лева които получаваха за гражданство. Ама все селяни неуки и прости ама гъзолизници станаха директори и некъдърно милиционери.

    Коментиран от #95

  • 79 Лилииии

    21 5 Отговор

    До коментар #63 от "Винаги готов":

    Не не ползвам руски. Ползвам китайски телефон и телевизор. Абе в Китай какво беше,демокрация или социализъм че се обърках.
  • 80 666666

    28 6 Отговор

    До коментар #44 от "Вярно е":

    Не знам къде и какво си чакал,ама киселото мляко,прясното мляко и хляба се стоварваха в касетки до магазините към 04.ч.сутрин и никой не ги пипаше .Чак към 06.30 продавачите идваха на работа и ги прибираха в магазина.Мляко кисели и прясно имаше в изобилие и дори се хвърляше защото срока на годност беше 3 дни .След което вкисваше и капачката му се надуваше. Тия глупости ги разправяй на младото поколение ,които вярват във всяка лъжа за гладния социализъм.Толкова гладен ,че БГ беше 9 милиона ,а сега понеже сме сити с ГМО сме едва 7мл.

    Коментиран от #87

  • 81 бедняка милионер

    14 13 Отговор

    До коментар #77 от "Фггххййк":

    Бе сопол червен! да те питам, в Германия, Холандия, Дания и т.н. и т.н. да не би сега да има ленински съботници че им е чисто пред къщите и блоковете? Точно това е проблем на индивида, възпитанието на човека-демек тъпунгери като теб изобщо да не си помислят да изхвърлят боклука на улицата, а само на определеното място. Проблем на индивида е и да разбере че хубавите неща се постигат с труд а не с постоянно мрънкане и копнеж по старото.

    Коментиран от #85

  • 82 Лилииии

    14 0 Отговор
    Най използваната английска фраза-made in China
  • 83 Дгд

    16 5 Отговор
    Автора доцента от СЕМ ли е?
    Ако не беше т.нар. комунизъм, щеше да гониш михаля бе. И все краде, "Необичайните заподозрени"???? Плащаш ли авторско право?
  • 84 човека с каскета

    9 8 Отговор
    Абе трябва да върнат ергенския данък.Тогава ще запеете друга песничка.
  • 85 Фггххййк

    19 3 Отговор

    До коментар #81 от "бедняка милионер":

    Културата личи от коментара ти. Не ме познаваш за да ми говориш така. И да, бреди като видят някой да цапа всички му правеха забележка, а сега на никой не му пука. Не ми говори за култура.
  • 86 Боза

    31 3 Отговор
    Георги , Георги , ако та бях чул , тогава когато ми откраднаха автомобила , през възхваляваната от теб демокрация , да съм ти откъснал главата без упойка, щото и на мен ми се случи , през възхваляваната от теб демокрация , да ми шият петата с кривите игли и без упойка , болницата нямала , била свършила , платих си и трите строшени игли , и доктора не спря да се оплаква , дебела ми била кожата , и сестрата трябвало да ми отреже главата , а той да ми напише смъртният акт. Георги Георги защо не дойде да ми го кажеш когато парите на семейството , колкото за 5 апартамента , се обезцениха . Всъщност защо да ти късам главата , стани жив свидетел на гибелта на една нация , само ми се иска да ти навра папионката в гъ..
  • 87 7777

    10 19 Отговор

    До коментар #80 от "666666":

    Човека ти е написал причината поради която 2млн. българи заминаха на запад ама няма кой да чете. По време на соца границите са затворени за навън, но отворени навътре за виетнамци кубинци, сирийци, руснаци и др. това е причината. След отварянето на границата хората не тръгнаха веднага, изчакаха да видят какво ще стане и след като разбраха че същите номенклатурици ще ги управляват си плюха на петите. Ако беше направена промяната по примера на Германия, Чехия, Полша пак щеше да има имигранти, но в пъти по-малко. Много добре е написал статията г-н Лозанов.
  • 88 Мнение

    22 3 Отговор
    Посредствен коментар в рамките на утвърдените "демократични" стандарти. Масовото включване на българската научна общност в безцпринципната и ненаучна критика на социализма показва, че у нас на науката вече не може и небива да се разчита за обективност след като имало "политическо решение" Т.н. учени са политически екскурзоводи. Израз на идейна нищета са жалките опити всичко да се оправдае с вредното влияние на социализма и то след 30г. Най-големият грях на социализма, че сложи началото на тази калпава демокрация.
  • 89 гост

    8 2 Отговор
    На тоя дъщеря му , не беше ли Николета ? Ако е да , ясно е за какво иде реч .
  • 90 Дгд

    8 2 Отговор

    До коментар #76 от "бедняка милионер":

    Ти какво образование имаш?
  • 91 Поручик Балканец

    12 7 Отговор
    Т.н. "социализъм" беше по-гнусната и по-мръсната част от живота ми. След преврата на 10 ноември 1989 същите гнусари трансформираха политическата власт в икономическа и сега под разни цветове и имена управляват България, дерейки по три кожи от българина. България умира. Всеки народ заслужава участта си.
  • 92 Яверт

    9 1 Отговор

    До коментар #70 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Абе сложих плюс ама и сега какви ги има, та дори повече и по-нагли.
  • 93 Яверт

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "ХА ХА ХА":

    А сега какви са?
  • 94 бкп

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    тъпан
  • 95 Яверт

    17 3 Отговор

    До коментар #78 от "Бай Яни":

    Стига с това селяни. Най-големите мърди и мрънкалници са софиянци. Имам фирма във София и всички качествени работници са от провинцията
  • 96 Старото

    24 4 Отговор

    До коментар #27 от "ужасko":

    Сутрин пред магазините имаше оставени палети хляб и легени с опаковки прясно мляко.По кръстовищата имаше купища дини без охрана ( 0,05 лв/кг)Никой нищо не пипаше. За зимнината да не говорим
  • 97 Пенсионер

    6 21 Отговор
    Браво на Лозанов. Изключително верен коментар.
  • 98 безпартиен

    16 1 Отговор
    И това "дете" на номенклатурен кадър на БКП се отрича от идеите в които е вярвал.Но пък не се отрича от привилегиите които е ползвал тогава.Не,че сега не ползва такива по наследство.
  • 99 Николенко

    4 18 Отговор
    Комунизмът не е идеология, а психическо заболяване . Доказано е !
  • 100 Morgoth

    5 12 Отговор
    Чета коментарите и не мога да повярвам на простотията на този народ. Знам, че част от пишещите са платени за да го правят, но те не са мнозинство - мнозинството са тези които им се връзват на лъжите.
    Толкова прост народ си заслужава последното място в Европа. За съжаление за да свърши прехода трябва да умрат всички, които помнят онова време и живеят с начина на мислене от тогава. Както Моисей ги е водил из пустинята сега нас ни водят в мизерия и бедност за да измрат простаците.

    Коментиран от #106, #142, #145

  • 101 кики

    15 1 Отговор
    Редовното пиене на предписаните от екип психиатри лекарства ще помогне на "писателя" на тези глупости да не изпада в подобни състояния.
  • 102 Абсолютно

    4 12 Отговор
    вярно.Подписвам се под всяка дума.Живеехме в тоталитарна деспотия на недоимъка и ограниченията във всичко
  • 103 Тиквата

    8 5 Отговор
    Във България останаха малоумни пенсионери и ненормално и необразовано младо поколение , което нито работи нито учи.
  • 104 нищо

    6 10 Отговор

    До коментар #20 от "Комуниста":

    от това което си написал не е вярно.Парно за тристаен излизаше около 50 лева ако изобщо имаш парно Ако се топлиш на ток отопляваш само 1 стая и пак излизаше толкова
    Млякото беше 18ст без бурканче Последните години то взе да не стига (говоря за Казанлък) и чакахме часове пред Универмага и се биехме по опашките за него
    Белия хляб(българия) беше 36ст но го нямаше Имаше Добруджа за 26ст но и той беше като киселото мляко Ако не успееш да вземеш първите 1 2 часа той свършваше
    Какво свинско 3,50лв,Месао в Казанлък не помня да е имало.
    Сиренето беше 2.60 но за него ходехме в Стара Загора.В Казанлък отдавна нямаше
    Заплати 350лв Хахаха.Работех в ЗИНО Казанлък.Взимахме по 200 220лв максимум
    Миньорите взимаха около 400лв
    ЛАДА на 4,5 години се продаваше за 18000 20000 лв За нова се чакаше 12 13 години
    Западни коли никога не е имало.Може би само в корекома За долари Шофьорите в Казанлък взимаха около 200 лева
  • 105 Бай Иван

    17 1 Отговор
    Истината е, че всяка система има добри лоши страни. Тогава имаше в пъти по-добро образование, здравеопазване, промишленост
    , земеделие и контрол над битовата престъпност. Сега има малко по-голяма свобода, но сме на път да я загубим. Държавата в момента започва да прилича все повече на времето на комунизма, но без хубавите страни. Хубаво е да има конкуренция, но всеки малък и среден бизнес е смачкван от държавата и се толерират големи западни корпорации. Тъжното е че вместо да вземем добрите страни на комунизма и капитализма взехме основно лошите. Трябваше да вземем и добрите и лошите страни, но не се случи точнотака......

    Коментиран от #107

  • 106 Яверт

    10 1 Отговор

    До коментар #100 от "Morgoth":

    Не обиждай народа от който си ти и родителите ти. Трябва да се уважаваме и превъзпитаваме по слабите звена. Само съжалението е вредно и робско.Това мислене не подхожда на един БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #124

  • 107 Яверт

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Бай Иван":

    Напълно съм съгласен със вас.
  • 108 ГОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пане":

    човека няма деца наркотици не го притесняват няма орки около него явно и те не го засягат няма роднини за които го е грижа да за такива сега е по добре
  • 109 Кореком

    15 0 Отговор

    До коментар #63 от "Винаги готов":

    Не знам за колата ...ама си помисли какво ядеш
  • 110 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНКО":

    Не можете да пишете, давате акъл. Невежество...
  • 111 Бай Тошо

    22 2 Отговор
    Не знам кой къде живее от вас, но ние селяните сме благодарни на БКП-то че прекара вода и ток по селата из цяла БГ, че и ги асфалтира, сега това упражнение не ще да може
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Монсиньор

    2 8 Отговор
    В социалистическата България животът е бил спокоен, но скучен. В капиталистическата България животът е неспокоен, но интересен. Всеки да си прави изводите. Наздраве от Сейшелите.
  • 114 Петко

    2 11 Отговор
    Браво! Една добра статия да видя тук.
  • 115 antimediator

    2 14 Отговор
    Комундетата бегом на амбразурата!
    Започвайте да плювате !
    Хубавото на социализма е , че си отиде/ сгромоляса,фалира.../ , и с него си отиде и най-добрия приятел и по-голям брат на българския слон - Великия руски слон !
  • 116 Истината е че народа не живее добре

    9 2 Отговор
    Нито при комунизъм нито при капитализъм а различнити строеве са единствено облага за полит шаиката според международното положение...няма строи при който народа да живее добре
  • 117 генчев

    3 1 Отговор
    то сега е по зле и от ТУРСКО в секи грат има ПО ЕДИН РОКО или щее ДПС или БСП и мутрите с него
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Яверт

    7 1 Отговор

    До коментар #112 от "След коминзма":

    В Литва, Латвия и Естония нямаше разруха. Явно при нас дойде истинската демокрация и разграби всичко което си струваше та дори морала и душите на хората.
  • 120 гост

    11 0 Отговор
    Палачинката се обръща, както писаха по-горе. След 10-ина -15 години пак ще има "45 години стигат". Знаете ли кое е най-хубавото? Шлаката, която свободата на словото отдели така добре от обществото. Когато дойде момента тази шлака, този л@iнян каймак много лесно ще се отдели и изхвърли, а няма да може да се разбие и смеси с по-качественият "материал" както стана през 89-та.
  • 121 gogo

    10 1 Отговор
    Eи Лозанов кой ти плаща бе да пишеш такива мърсотий, било е спокоино и сигурно, но такива като теб проажници съсипаха прехода и държавата.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Джелил Исмаилов

    7 2 Отговор
    И през комунизма имаше доста глупости и нередности но все пак имаше и социален мир.,.Сега капиталисти те мислят само и само за себе си... Народ без култура няма бъдеще..Не всичко е пари...
  • 124 Morgoth

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Яверт":

    Прав си, разбира се, но това с превъзпитанието понякога изглежда отчайващо и безнадеждно.

    Коментиран от #128

  • 125 Пламен

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тост":

    То вече СТАНА "вишу" образованието! ВеликоТърновскиятУн-т ги прави детски даскалици и социални работнички задочно, партията ги цани за шефки на НАП! Че и ще ги "коландри" до пенсия. Академията в Свищов, нека си преподава "Микро/Макроикономика". Напълни се с калинкаджиики по етажите на учрежданията - лъскави, парфюмирани, сексапилни... и арбайтен нихт.
  • 126 Факти

    2 5 Отговор
    Ей само се замислете.След Втората световна България и Гърция са държави с почти еднакви икономики. Едната я харизват на Сталин . Резултатът е видим и през 1984-та и сега малаките са по-добре от нас. Няма смисъл да разказвам каква мизерия беше , нямаше ток,опашки за всичко и т.н. А като гледам гнилите капиталисти си имат и асфалт по добър от нашия и магистрали. Каскета Тошо една магистрала не направи за 33 години само синчето и внуците хрантутеше. Така правеха и останалите функционери КРАДЯХА. Сега ни управляват наследниците им за това сме последни в ЕС. Но дори последни в Е С пак сме по-добре от някога и имаме 3 пъти по-голям БВП от 1989-та.

    Коментиран от #129

  • 127 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Колкото е истина ,че животът сега, при капитализЪма е по-хубав, толкова е вярна и лъжата, че при социализЪма бил по-добър !! Много точен е № 11 " Фен". Не го знам какво цели г-на с папионката, но режимът в соца го диктуваха "прави комунисти" като него самия. И точно те окрадоха краденото и построеното от българския работник и селянин по времето на соца. Принудиха хиляди да емигрират след това -гладно не се стои. Може би- може би- ако не бе вземата земята на хората / като в Полша, Югославия/ малцина щяха да напуснат страната тогава. Принудени бяха да работят за благота на Партията и благота на култур-трегери, като г-н Професора !!! Сега се опитва да го раздава "демократ" !?!? Безсрамник !! Точно такива бяха и тези, които ръкопляскаха на Б.Филов, Царя и Хитлер, но още до към 1956 година станаха върли комунисти и говореха, че всяка линия успоредна с "априлската" е ПРАВА ЛИНИЯ !!!
  • 128 Яверт

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Morgoth":

    Упоритост приятелю. Поколение може идве. Доброто лесно се разваля. Хубавото трудно се гради.
  • 129 Яверт

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "Факти":

    Няма само черно и само бяло. Фактите ти се разминават във времето. Прочети историята на Гърция за периода до 89г просперитета на Гърция до тогава е усъщиствен от лидери социалисти.

    Коментиран от #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Тук всичко

    5 0 Отговор
    Е имитиращ продукт като почнем от управниците така и искащи те кокала
  • 132 Гост

    4 0 Отговор
    Много хубава статия,нооооо я сега господинът Лозанов да отговори на въпроса-Кой е бил преди прехода и кой е точно сега :):):)ИИИИИИИИ още един простичък въпрос-Колко пари е изкарал честно със собственнната си фирма и колко хора е хранил преди и сега:):):)

    Коментиран от #140

  • 133 Някой

    1 6 Отговор

    До коментар #129 от "Яверт":

    Прави разлика между социалисти и тъпи селяни без средно образование назначени от СССР(комунисти болшевики).

    Коментиран от #137, #138, #143, #144

  • 134 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сигурен съм,че вече имаш 2 ризи.
  • 135 Истината за НРБ

    8 0 Отговор
    НРБ беше раят на земята, най-добрата държава.
  • 136 Истината за НРБ

    8 0 Отговор
    Това което пишат хората живели през СОЦА и след това е вярно, не е пропаганда. Хората си пишат реалността. БГ СОЦИАЛИЗМА е ПЕРФЕКТНАТА форма на управление от всички възможни.

    Коментиран от #153

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Слави Пенчев

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Партийния Дом":

    Никой не е разправял ,че е било хубаво по време на комунизма. Преди 89г особено през 80те не познавам човек който да е хвалил социализма , дори ТЖ си призна ,че соца е едно недоносче, така ,че недейте да си измисляте за партийни членове хвалещи социализма , да официално на някое събрание може да се правили на луди, но никой реално не е хвалил социализма , може да е подкрепял или мазнил на някой партиен другар или ченге ,но всичко бе проформа.
    И недейте да измествате темата за лъжата за социализма , с това кой къде и какъв е бил. Това не променя истината другари ченгесари и подлоги.

    Коментиран от #141

  • 140 РСФСРСРРС

    2 7 Отговор

    До коментар #132 от "Гост":

    Махленските клюкарки , да не се занимават с Г.Лозанов ,а да отговорят на въпроса защо лъжат за социализма .Той е фалирала и некадърна система.
  • 141 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Слави Пенчев":

    Слави, а ако хората знаеха какво ги чака следващите десетилетия дали скачащите клакьори по митингите нямаше да ядат бой и дали някой изобщо би се осмели да скача, а?! Желаещи със сигурност би имало, но биха били пренебрежително малко.
  • 142 С тази идея

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Morgoth":

    Надмина кумонистите. Браво. Тия същите по които плюеш бяха по площадите. Тия същите виждат че сега няма демокрация.
  • 143 Яверт

    0 0 Отговор

    До коментар #133 от "Някой":

    Пак си на работа. Пак ме изстри. ЦЕНЗОРА политическа а.
  • 144 Яверт

    0 0 Отговор

    До коментар #133 от "Някой":

    Вече правя екранни снимки да се види какво триеш. А тези с вулгарни те коментари не триеш.
  • 145 гост 2

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Morgoth":

    "Както Моисей ги е водил из пустинята сега нас ни водят в мизерия и бедност за да измрат простаците." Много ти е грешно заключението! След като заграби умната, правилно отгледана и обучена и репродуктивна част от населението , на Запада просто ще му се наложи да изчака, докато целенасочено елиминира паметта на поколенията и паралела с миналото, докато в крайна сметка останат простаците, които понастоящем си отглежда. Но пък паралелът с израелтяните е на място - първопричината за случващото се не само тул.
  • 146 Историк

    1 4 Отговор
    Поредната лъжа, че комунистите направиха Г.Лозанов професор. 1989 г. завари Г.Лозанов, като обикновен редактор във фотографското списание "Българско фото" със заплата 170 лв. НИКОГА НЕ БИХ ИСКАЛ ДА СЕ ВЪРНАТ ГОДИНИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА, НИКОГА не съм плакал за миналия "ялов социализъм"
  • 147 332дед

    1 1 Отговор
    Е те този нагаждач и лапач пък няма да го чета никога.. гледам от кой е статията и като го видя.. как да те няма..бо.клук!!!
  • 148 Магазинер от Нармаг

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Комуниста":

    Лъжите на комунизма: млякото бе 23 стотинки. хляб бял 34 стотинки,цвтен телевизор 21 инча 1800-2400 лв , банани 3 лева преди 40 години , дезодорант Рексона 13лв ,Дезодорант Деним 15лв ,Сапун лукс 2.50лв . Всичко друго бе черна борса , цените бяха 3-4 пъти по-високи от сега дори в номинална стойност ,Заплатата ми като висшист бе 180лв.
  • 149 красимир

    0 0 Отговор
    верно беше гот !

    Коментиран от #152

  • 150 7975

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Направи се и ти бе смотльо.
  • 151 М Коралски

    2 0 Отговор
    Kaк e възмoжнo тaкoвa нaхaлcтвo .Никaквo увaжeниe към Др Тoдoр Живкoв . Кoлкo пъти тoй трябвa дa ви кaжe в прaв тeкcт: Coциaлизмът e eднo нeдoнocчe , зa дa гo рaзбeрeтe. Тoй дoри пocъвeтвa кaпитaлититe oт ФРГ ; Дa нe взeмeтe дa тръгнeтe пo нaшия път ,чe дa cи рaзвaлитe хубaвaтa държaвa. Тoй дoри възмутeн oт ниcкoкaчecтвeнитe cъвeтcки aвтoмoбили-трoшляци , пoръчa зa УБO - Мeрцeдecи , щoтo ca пo-изгoдни. Кoлкo пъти ви кaзa ; Cнишaвaнe ,cнишaвaнe ,cнишaвaнe ..
    a вий пaк нaдигaтe зурли , пaрдoн глaви и бълвaтe чeрвeнa eрec .
    ТЖ щe ce oбърнe в грoбa aкo рaзбeрe кaк лъжeтe кaт дърти цигaни.
  • 152 Нар Маг

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "красимир":

    Ей сегинка ще те пратя в 4-ри сутринта да чакаш за мляко да видиш кво е гот,
  • 153 Мао Цзъ Дун

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Истината за НРБ":

    Българския соц -префектната форма за нов Първобитно-общинен строй.
  • 154 Инженер Стрезов

    1 0 Отговор
    Питали радио Ереван. Каква е разликата между бесепар и дърт циганин. Радиото отговорило: Разлика няма , само ,че дъртият циганин лъже по-малко.
  • 155 Петърчо пират

    0 3 Отговор
    Който му харесва онова време е пълен, завършен,кръгъл ПРОСТАК и МАЛОУМНИК !!! А сега на който не му харесва - може да замине за Северна Корея, може за МОнголия, може за КУБА.....границите са отворени!
  • 156 ГрУЮ

    0 0 Отговор
    ,,Крадеца вика, дръжте крадеца". Или ,,Храни куче, (направи го и професор) да те лае". Не знам кое е по вярно в случая. Всичко си е същото, само сега сме по-бедни.