Last news in Fakti

2 Юни, 2012 20:33 1 211 4

Западът трябва да се намеси в Сирия

  • сирия
Западът трябва да се намеси в Сирия - 1
Сирия тъне в разруха - Снимка: ЕПА / БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът трябва да се намеси в Сирия, за да бъдат спрени кръвопролитията в страната – това заяви политологът Огнян Минчев в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 днес. Това бе и позицията на председателя на сирийската общност в България Мохамед Ал-Бармауи и евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

По думите на Ал-Бармауи преговори с президента Башар Асад вече не са възможни, а сирийският народ иска само едно – свалянето му от власт и изправянето му пред международен съд. „Ръцете на хората около Асад са изцапани с кръв. Не може да се преговаря с тези, които убиват вас и децата ви”, категоричен е сириецът.

Според него Западът не може да продължава да гледа безучастно кръвопролитията в страната. „Надяваме се, че приятелите на Сирия ще ни помогнат, няма как светът да остави сирийския народ да умира”, призова в студиото на Емил Кошлуков Мохамед Ал-Бармауи.

По думите на Андрей Ковачев въпреки множеството заседания в Европейския парламент по темата, подкрепата на ЕС за момента е единствено морална. „Въпросът постоянно се поставя, но ЕС e беззъб тигър, тъй като няма свои военни сили, с които да действа”, заяви Ковачев. Евродепутатът посочи, че непосредствено след приемането на резолюцията на Страсбург срещу режима на Асад, в Сирия следва жестока касапница, с което управляващите показват, че не приемат насериозно позицията на ЕС. Следва втвърдяване на тона от страна на Европа, което водÐ! ¸ и до скъсването на дипломатически отношения на страните-членки със Сирия.

Колкото до намесата на САЩ в сирийския конфликт, Огнян Минчев поясни, че Щатите са пред избори, а позицията на републиканската партия е страната да се съсредоточи във вътрешните си проблеми и да ограничи намесата си в чужди конфликти. По думите му, американските военни имат готовност да бъдат изпратени, в случай че бъде взето политическо решение. Такова обаче не бива да се очаква преди изборите, смята той.

Що се отнася до Русия и Китай, за момента двете страни блокират решенията на Съвета за сигурност на ООН, което възпира намесата на международната общност. Андрей Ковачев поясни, че в Сирия руската страна е разположила единствената си средиземноморска военна база, а Китай е воден от чисто икономически интереси, като освен това не иска да бъде партньор на ЕС и САЩ в подобна операция.

„Международната общност е в сън, надявам се да се събуди”, заяви председателят на сирийската общност  у нас. „Жертвите са над 15 000, а режимът не си отива. Мирен план не е възможен. Избран е сложният път и той е война”, категоричен е сириецът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    1 0 Отговор
    Истината- Долу ръцете на ЦРУ от Сирия, подстрекатели и метежници, перат международните мозъци с диверсии, стрелят безразборно, убиват преднамерено и приписват това на режима за да предизвикат обществен протест, за да превземат Сирия и свалят режима с цел да заграби САЩ ресурсите на страната, като постави както в Либия марионетно правителство, да разположи срещу Русия ядрени ракети в изпълнение на режисирания от столетия план за заробване Света с Нов свтовен ред.
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Тони е казал всичко и нямам какво да допълня - присъединявам се.
  • 3 ivo

    0 0 Отговор
    cah pravqt vsi4ko pravi ste ynihojavat darjavite da gi smy4at i daimse pod4inqvat
  • 4 Русия и приятели

    0 0 Отговор
    Я гледай ти!? А изтока не трябва ли да се намеси???