Last news in Fakti

6 Юни, 2012 13:50 8 665 8

Русия готви спецчасти за Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • спец части-
  • спецназ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на отбраната на Русия е започнало интензивна подготовка на части за действие в чужбина, включително и в Сирия, разкрива в. „Независимая газета“. Изданието се позовава на пожелали анонимност високопоставени източници от армията.

Според тях

за бойни действия в Сирия може да се използват вече калени в битки десантни войскови подразделения.

Става дума Псковската 76 десантно-щурмова дивизия, 15 общовойскова бригада в Самара, така и части от спецбатальоните „Запад“ и „Изток“ от военното разузнаване на Русия. Последните си спечелиха слава на отлично действащи войскови подразделения по време на втората военна кампания в Чечня.

Военни анализатори отбелязват, че Псковската дивизия е едно от най-боеспособните съединения в руската армия. През 2004 г. тя първа решава да премине от наборни към професионални войници. Дивизията е калена във войните в Косово през 1999-2001 г. , двете чеченски офанзиви през 1994-96 г. и 1999-2007 г. и не последно място при войната с Грузия през лятото на 2008 г.

Готовност да заминат за Сирия и има спецназа от морската пехота на черноморския флот на Русия. Част от тях бяха на крайцера „Сметливый“, който през май при връщане от мисия в Средиземно море няколко дни прекара в сирийското пристанище Тартус. Там Москва разполага с база за ремонт и снабдяване на флота си.

Слуховете за военна намеса на Русия в Сирия се засилиха през последните дни.

Западът на няколко пъти намекна, че мисли за едностранни военни удари срещу режима в Дамаск. По същия начин той действа през 1999 г. в Косово.

Изправена пред повторението на „косовския сценарий“ в Близкия изток Русия е твърдо намерена да защити своите интереси в региона, твърдят пожелали анонимност дипломатически източници.

Експерти по национална сигурност вече предложиха Кремъл да използва формата на контролираната от него Общност на договора за колективна сигурност, за да изпрати около

20 000 добре обучени войници като подкрепа на мирния план на представителя на ООН Кофи Анан.

При този вариант трябва да сме подготвени, че нашите момчета ще попаднат в пъкала. Те ще трябва да водят „мръсни градски престрелки“ с добре въоръжени и мобилни екстремистки групировки, предупреди директорът на Института за съвременно развитие Игор Юргенс.

От Пекин руският външен министър Сергей Лавров предложи да се организира среща на страните, които имат влияние над сирийската опозиция, за да се постигнат решения в подкрепа на плана на международния посредник Кофи Анан, предаде РИА Новости.

Първият дипломат на Кремъл придружава президента Владимир Путин по време на неговото посещение в Китай. Москва и Пекин вече ясно заявиха, че като постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, няма да допуснат силово сваляне на режима в Сирия.

"Ние смятаме за необходимо в срещата да участват държави, които реално влияят върху различните опозиционни групи (в Сирия). Те не са много. Разбира се, става въпрос за членките на Съвета за сигурност на ООН, водещите страни от района, Турция, да не забравяме Иран, Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество.

Мисля, че Европейският съюз също може да допринесе",

посочи Лавров днес пред журналисти в Пекин. "За разлика от срещите "Приятели на Сирия" целта на предлаганата от нас среща е всички външни действащи лица, първоначално без сирийците, да се договорят честно и без двойни стандарти за изпълнението на плана на Кофи Анан", обясни руският първи дипломат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
  • 2 9876

    1 0 Отговор
    При СПЕЦНАЗ .........НЯМА НАЗАД
  • 3 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Попитали Путин как Русия ще влезе в Европейския Съюз?... С танкове, самолети и т.н. - отговорил след кратък размисъл!
  • 4 ТРЯБВАТ НИ

    0 0 Отговор
    ТРЯБВАТ НИ РУСКИ И КИТАЙСКИ СПЕЦЧАСТИ ДА НИ ПАЗЯТ ОТ АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ ДОБИВАЩИ ШИСТОВ ГАЗ
  • 5 СССР

    0 0 Отговор
    най после адекватни мерки срещу американсото превзамане на държави ако падне сирия следва иран а след тях са русия и китай в сирия отдавна действат американските спец части които убиват безащитните цивилни сега обаче ще се поизпотят когато започнат тях да ги преследват и убиват
  • 6 Руснака

    0 0 Отговор
    Маи конфликта между Русия и САЩ се задалбочава.Русия на всяка цена ще запази режима в Сирия и Иран.Нападне ли ги САЩ И НАТО тежко им горко.Русия е много по напред по въоражение от тях .И като имаме впредвит и добрите политически отношения между Русия и Китаи,е ясно че Китаи е на страната на Русия.Което прави Русия още по силна даржава и наложи ли се Русия ще премаже САЩ и ако се наложи и НАТО.
  • 7 Руснака

    0 0 Отговор
    Дори и по космически програми и технологии Русия е по развита от САЩ.До международната космическа станция отиват от земята само Руски транспортно космически апарати или още шатали.В момента САЩ не разполага с такива и са сключили договори с Русия да извозва американски космонавти и техника до МКС срещу милиярди долари за тази услуга.Американските програми за подобни транспортни апарати бяха замразени от правителството на Джордж Буш ,малко преди да нападнат Ирак
  • 8 1958

    0 0 Отговор
    Малко са запознатите с Руската мощ в България.Непобедими са си братушките и това е.Няма друг,постигнал такива модерни технологии и притежание на лъчево оръжие,освен Русия.И ще бъдат ненадминати.Жалко само,че политиците ни разделиха със този побратим славянски народ.