22 Август, 2019 06:29 4 098 14

Тръмп умее да смята. Затова иска Гренландия

  • доналд тръмп-
  • гренландия-
  • сащ-
  • дания

Явно е, че президентът иска да купи острова заради природните му богатства

Тръмп умее да смята. Затова иска Гренландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Огромни богатства дремят в Арктика. Доналд Тръмп добре знае това и иска да наложи лидерската роля на САЩ и в този регион на света. Елиминирайки съперници като Русия и Китай.

Тръмп изобщо не вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност. Затова пък топенето на ледовете в Гренландия явно истински му е легнало на сърцето. И това не е случайно. Зад Гренландия е разположена Арктика - сиреч един от малкото все още неусвоени от човека региони в света, при това с огромен икономически потенциал.

Явно е, че президентът иска да купи Гренландия заради природните ѝ богатства. А поради климатичните промени и топящите се ледове те съвсем скоро ще станат и по-лесно достъпни. Това знае дори и човек като Тръмп, който не понася да се говори за промените в климата. Той обаче не крие, че САЩ се борят за лидерска роля в световната надпревара за Арктика.

Става дума за геополитическото надмощие на САЩ

Претенции към Арктика предявяват не само граничещите с нея САЩ, Норвегия и Дания, но и Русия, та дори и Китай. Пекин не разполага с арктическа територия, но предявява претенциите си към полярната област недвусмислено, като нарича себе си "близка до Арктика" държава.

Ясно е, че в случая става дума не просто за закупуване на земя. В надпреварата за полезни изкопаеми и морски пътища си личи битката между старите и нови хегемонии за пренареждане на световния ред. Доналд Тръмп се бори за американско надмощие в Арктика - ни повече, ни по-малко. И се опитва да елиминира съперниците Русия и Китай.

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит. Дания тогава отказва. Отговорът и днес е едно учтиво „не“. Един поглед към историята показва, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане.

Тръмп поставя под въпрос следвоенния ред

Само че от 1946 година до днес са изминали не просто седем десетилетия. С решаващото участие на САЩ след Втората световна война бе формиран и следвоенният ред. Днес членството в НАТО обвързва западните държави със САЩ - в това число и Дания. Общият военен съюз доскоро беше гарант на мира и мултилатерализма.

Китай обаче оспорва водещата роля на САЩ в света, за което допринася и самото поведение на Доналд Тръмп. Защото от идването си на президентския пост той подкопава основите на западните съюзи, опитва се да разедини ЕС, поставя под въпрос НАТО, търси близост с деспоти и избягва старите партньори на САЩ в Западна Европа. Офертата към Дания може да изглежда като нарушаване на едно табу - но тя добре се вписва в светогледа на американския президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    6 39 Отговор
    Арктика винаги е била американска.

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 2 Госあ

    23 3 Отговор
    Туити напоследък много взе да си прави кръчмарските сметки без кръчмар 😂 и е крайно време да бъде плеснат.
  • 3 Госあ

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Америка винаги е била европейска ! Трябва да почнем да им събираме данъци.
  • 4 Mорук

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Да ,и всички кенефи също да американски,ти в кой си?
  • 5 Госあ

    23 3 Отговор
    Според мен, най добре да се договорим с руснаците и да си поделим америка. 🤔
  • 6 ха ха ха

    12 2 Отговор
    С Гренландия или без - все тая... ще поритат малко преди да умрат, ма това са нормални предсмъртни спазми, нищо ненормално :D
  • 7 България също да се включи........

    26 0 Отговор
    Бай Доналд иска Гренландия за милиард и няколко милиона . Та в тоя ред на мисли ние ще дадем за F-16ки сума ти пари........ по-добре да купим Грендландия......

    Коментиран от #13

  • 8 My name is

    7 0 Отговор
    Перуката
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Ламби

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Абе сладур, Хамериката я има от има няма 250г. да речем а Арктика от незнам си колко милиарда години.Е как да е била винаги Хамериканска бе мойто момче?
  • 11 Ducheto

    4 1 Отговор
    Az iskam da kupja amerikanskia kravarnik na trampcho, Balgaria moje da si go pozvoli s slatoto ot Chelopetch. Bog da pazi Balgaria ot kravari.
  • 12 Георги Илиев Митев

    2 4 Отговор
    U S A = U S S R # R U
  • 13 Не става!

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "България също да се включи........":

    С парите, които харизваме за ръждилниците могат да се купят два такива острова на тази цена. Да не се окаже, че Боко вече си е купил Гренландия.
  • 14 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Уважаеми г.н Тръмп, Вие получихте почти цяла Европа даром, КУПЕТЕ РУСИЯ ! В Сибир сигурно има по-вече сняг и лед отколкото в Гренландия. Купете я, че да се успокои този свят ! До кога всички ще размахват "ножове"?