Last news in Fakti

22 Август, 2019 19:28 5 859 9

Предлагат Валония на Тръмп за... 1 евро

  • фландрия-
  • валония-
  • доналд тръмп-
  • гренладия

Американският президент получи отказ от Копенхаген за Гренландия, но може да бъде утешен от офертата на фламандски националисти

Предлагат Валония на Тръмп за... 1 евро - 1
Снимка: Shutterstock

Доналд Тръмп може и да получи отказ от Дания на предложението си да купи Гренландия, но може да бъде утешен от офертата на фламандски националисти да му продадат Валония за 1 евро, съобщи Euronews.

В съобщение от младежката организация на „Новия фламандски алианс“ (Н-ВА), Jong N-VA, се казва, че държавният глава на САЩ може да вземе френско-говорящия регион Южна Белгия за само едно евро.

Снимка, придружаваща туита, изобразява „Тръмп Тауър“, извисена над валонския град Дюрбюи, имитирайки собствената снимка на Тръмп на една от неговите сгради в Гренландия.

Съобщението вече предизвика ярост сред белгийските валонци, но председателят на младежкото крило на Н-ВА Лорънс Ванкрайнест каза пред Euronews, че това е било само шега.

„Това беше просто шега, насочена към младата фламандска публика, нищо повечe“, каза той.

„Искрено се надявам, че все още има място за някакъв хумор в политиката. Особено младите хора се нуждаят от това“, добави младежкият политически лидер.

Холандскоговорящият регион на Белгия - Фландрия - съставлява 68% от населението на страната и през последните години се наблюдава прилив на националистически и сепаратистки фламандски партии.

Н-ВА спечели 43 места в 150-местния парламент на Белгия на последните избори, а през август започна преговори с други фламандски партии за съставяне на правителство след месеци политическа безизходица.

Ванкрайнест каза, че съобщението не е имало за цел да „затруднява съставянето на федералното правителство“ или „политическо изявление към правителствените преговори“. Той добави, че гневът от валонците е „доказателство, че всеки от нас живее в различна култура“.

Докато във Фландрия се наблюдава завой на дясно, Валония тръгна по другия път с огромна подкрепа за леви партии в последните избори.

Разделението обикновено води до дълги забавяния при формирането на коалиция в Белгия. През 2010 г. на партиите бяха необходими 535 дни, за да се споразумеят за компромис и да формират национално правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    18 0 Отговор
    Евтинийка!
  • 2 Оня с рикията

    19 1 Отговор
    Купувам две
  • 3 Червен плащ

    11 4 Отговор
    А BG за колко?

    Коментиран от #7

  • 4 Джак Узи

    34 6 Отговор
    България я харизаха собствените и жители за без пари на новите господари. Срещу банани. Плюскайте банани да ви дойде акъла. :-)
  • 5 Гост

    9 1 Отговор
    боко може да предложи столипиново😂
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    боко може да предложи столипиново😂
  • 7 Бг еФтинджос

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Червен плащ":

    Две Евро и петдесет цента, амааааааа на цяло.
  • 8 бай Даньо

    2 3 Отговор
    Белгия няма да я бъде много дълго в тоя и вид. Говори се че фламадците и валонците ще се разведат и кой от къде е, тоест към Холандия и към Франция, а Брюксел остава автономен град държава подобно на американския окръг Колумбия ... Има и една тънка част германци ... абе пази боже!
  • 9 asldkas

    2 1 Отговор
    Първо Белгия е изкуствено създадена държава, за да спрат десетилетни войни между народите около тази област. Второ, Патока Доналд не иска Гренландия, а иска правото Й на солидна част от АРКТИКА, където поради тоталното затопляне сега започват да се разработват находища от нефт и газ, както и сега се появява реална възможност за северният морски път, към който протяга ръце и великият Чайник.
Новини по държави: