Новини

„Взгляд“: Русия дава на българската икономика шанс за оцеляване

Публикувана: 21 Август, 2019 10:00
44 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6117
„Взгляд“: Русия дава на българската икономика шанс за оцеляване
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.
 
Източник:
Focus
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Росатом“ е готов за втори път да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България. Под натиска на САЩ София вече на два пъти сложи кръст на руски проекти – това са, газопроводът „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Няма ли българите да променят желанието си да построят електроцентралата и този път и струва ли си Русия отново да се свързва с толкова ненанедежден партньор“, пише руското издание „Взгляд“ в материал, представен от "Фокус" без редакторска намеса.

„Росатом“ е подал заявка за участие в търга за строителството на АЕЦ „Белене“ в България, се казва в съобщение на държавната компания. Националната електрическа компания на България (НЕК) я е приела.

Пет компании вече изразиха желанието си да участват в конкурса, а шестата е на път. Освен руската компания това са Корейската корпорация за атомна енергетика, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric. Заявление се очаква и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Първоначално именно Росатом през 2006 г. спечели търга за изграждането на два енергоблока в АЕЦ „Белене“. Три години по-късно обаче София едностранно спря проекта и през 2012 г. България напълно го изостави. Дори се проведе референдум, на който населението се изказа срещу новата атомна централа. Основната причина обаче, разбира се, е политическа - прозападното правителство на България, начело с Бойко Борисов, действаше откровено срещу Русия.

„Росатом“, разбира се, обжалва в арбитража на Международната търговска камара в Женева с искане за компенсация на загубите от 1 милиард евро. Всъщност, по времето, когато София реши да спре проекта, руските предприятия вече бяха произвели първия комплект оборудване за българската атомна електроцентрала. Русия спечели, разбира се, в съда, въпреки че трябваше да работи усилено, така че България все пак плати малко повече от 600 милиона долара за АЕЦ „Белене“. Русия, от своя страна, достави произведеното оборудване.

Миналата година България реши да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Причините всъщност са прости и банални. Явно българите разбраха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електроенергия.

„През 2013 г. се проведе референдум, на който мнозинството се противопостави на изграждането на АЕЦ. През това време в България имаше галопиращо увеличение на цените на електроенергията“, каза Алексей Анпилогов, ръководител на фонда за исторически изследвания „Основание“ Алексей Анпилогов, който е и експерт по атомна енергетика.

Той обяснява увеличението на тарифите с факта, че България всъщност е влязла в единния енергиен пазар на ЕС, където процъфтяват либерализмът и отказът на държавата да регулира цените. „В резултат на това повишаването на тарифите се маскира сблагородни предлози, но икономическият фон е прост: за българските електроенергийни компании стана по-изгодно да продават електроенергия на по-богати пазари в ЕС, където плащат повече за киловатчас. Либералните правила за продажба на електроенергия в ЕС само допринасят за това. В резултат на това цените на вътрешния пазар също се покачват“, обяснява събеседникът.

С излизането от строя на старата АЕЦ ситуацията в страната ще се усложни още повече. През 2002 година бяха затворени първите два енергоблока, през 2006-а – още два и останаха 5-и и 6-и блокове, които също трябва да бъдат затворени след 15 години.

„ако сега не бъде решен въпросът със строителството на нова атомна електроцентрала, увеличението на цените на тока, което вече изплаши българите, ще стане още по-сериозно“, казва Анпилогов.

Българската икономика е свикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни предимства на европейския пазар. Тя не произвежда такива високотехнологични продукти като във Франция или Германия. Следователно поддържането на ниска цена на електроенергията е въпрос на оцеляване за българската икономика. На ниво обществено мнение вече има промяна в приемането на ядрената енергия като важен компонент за сигурността на България“, обяснява събеседникът на изданието.

На фона на увеличението на цената на квотите за емисии на CO2, дори Полша внезапно се събуди и си спомни за съветския проект за АЕЦ. Тъй като в страна, в която въглищата представляват 80% от енергийния баланс, трябва да плаща много пари под формата на такси за околната среда.
„Мисля, че българите вече и така си гризат ноктите по повод строителството на газопровода „Южен поток“, който можеше да даде конкурентно предимство на националната икономика. Българите можеха да бъдат първи на тръбата, но сега там е Турция. Българите ще трябва да получават руски газ през трети страни, което не може да им харесва“, счита Анпилогов.

Но възобновяването на сътрудничеството в АЕЦ „Белене“ е от полза както за Росатом, така и за самата България. Рисковете, че проектът ще се провали втори път, вече са много по-малко. Освен това, въпреки че първата палачинка се оказа на бучка, не можем да не признаем, че „Росатом“ едва ли е обиден - въпреки това щетите бяха компенсирани от съда. Формално конфликтът беше уреден и изчерпан.

Но главното е това, че колкото и желаещи да има да участват в ръга, стартовите позиции на „Росатом“ при всички случаи са много по-добри. Ще бъде грях „Росатом“ да се откаже, предвид това, че неговите шансове от икономическа и техническа гледни точки са по-добри, отколкото на конкурентите. Отделен въпрос е как в крайна сметка ще завърши търга – това е трудно да се предвиди“, посочва Анпилогов, намеквайки за политическите препятствия.

„Първо, само „Росатом“ в момента има референтен реактор от поколение 3+ - ВВЕР-1200. При американската Westinghouse възникнаха големи проблеми в китайските АЕЦ, където помпите на новите реактори AP-1000 излетяха. Така че се оказа, че американците нямат референтен реактор от поколение 3+“, продължава експертът.

Технологията на реактора AP-1000 на Westinghouse се оказа твърде сурова, което стана ясно, след като компанията построи четири блока с тези реактори в Китай. След само шест месеца търговска експлоатация на един от блоковете се развали. Компанията трябваше да потвърди и най-лошите подозрения - основните циркулационни помпи на станцията се счупиха. Това доведе до липсата на поръчки и загуби за Westinghouse, което принуди основния собственик - японската корпорация Toshiba - да обяви фалит на компанията през 2017 година. Тогава по някакво чудо успяват да я продадат на инвестиционната компания Brookfield Business Partners, която управлява активите на главно американски компании.

Westinghouse е добре известна в Украйна. ова е компанията, която експериментира от десетилетия в украинските атомни централи, където са разположени съветските реактори. Разбира се, тези реактори са направени за руско атомно гориво, но американците постепенно ги превеждат на тяхното собствено гориво. През тази година Украйна купува от американски компании гориво вече за сума с 2,5 пъти по-голояма, отколкото от руската дъщерна компания на „Росатом“ – ТВЕЛ.

Анпилогов посочва наличието на ядрен реактор от поколение 3+ във френската Framatome (бившата Areva). Френският реактор EPR-1600 обаче се оказа сложен, лошо проектиран и скъп, което бе показано от изграждането на третия блок на финландската АЕЦ „Олкилуото“ с този реактор. Изграждането му продължи 13 години, първоначалната цена на проекта се утрои - от 3,2 до 9 милиарда евро. В резултат на това прогнозната цена на киловат инсталиран капацитет нарасна от 2 200 до 6 000 долара за киловат. Всичко това наведнъж доведе до съдебни спорове с клиента - финландската компания Fortum, както и до фалита на Areva.

„Да видим какво могат да предложат французите. Досега строежите на тези реактори при тях довеждаха до дълги забавяния на строителството в комбинация с увеличение на бюджета на проекта. Всички тези фактори, струва ми се, ще бъдат отчетени в търга, обявен от България“, казва Анпилогов.
През 2000-те Росатом предлага на България да достави ядрен реактор ВВЕР-1000, но сега става въпрос за реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+, който до голяма степен наследява опита на ВВЕР-1000. Това предполага още едно предимство на руската компания в този търг. „Поставянето на реактор ВВЕР-1200 върху съществуващия проект за АЕЦ„ Белене“ заедно с разбирането на това, което е проектирано миналия път, е много по-лесно от инсталирането на френски EPR, американски AP-1000 или друг реактор. Те имат съвсем различно разположение на парогенераторите и още много различни моменти“, обяснява атомният експерт.

Всеки друг екип, извън „Росатом“, който спечели търга за АЕЦ „Белене“ ще се сблъска с големи трудности. С такива трудности се сблъска „Росатом“ на АЕЦ „Бушер“, която дострояваха след немците, изоставили я преди повече от 30 години., „Първото, което трябваше деа направим тогава – е да пуснем там бригада с чукове, които започнаха да свалят бетона. Нещо подобно ще бъдат приунудени да направят и в „Белене“, ако се наложи да се слага друго атомно и турбинно оборудване“, посочва Анпилогов. Това, което „Росатом“ направи в Иран – разбира се, е уникална работа, която само потвърждава световния авторитет на руската корпорация.

Ако България не избере „Росатом“, то всички тези проблеми ще се слеят в едно – допълнително време и разходи за АЕЦ.

„Като се има предвид количеството работа, което Росатом извърши миналия път, ще бъде трудно да се инсталира друго енергийно оборудване. По политически причини можете да изградите всичко, но икономиката ще работи срещу корейци, французи, американци, срещу всеки, който се съгласи да участва в търга, с изключение на „Росатом“, уверен е експертът.

В същото време България постави доста строги условия за спечелване на търга. Основното изискване е изграждането на пазарни условия без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електроенергия, произведена от АЕЦ. Цената на строителството не трябва да надвишава 10 милиарда евро, а периодът на въвеждане в експлоатация е 10 години. София обаче ще даде предпочитание на по-икономичните оферти. В идеалния случай българите искат да построят атомна електроцентрала за осем години и за 9 милиарда евро.

В тази ситуация шансовете на „Росатом“ да спечели конкурса са по-големи, отколкото на неговите конкуренти. Само китайците могат да се състезават за победа в търга. „Китайците са добри. Те взеха проектите на френски реактори от второ поколение и ги приведоха на ниво поколение 3 и 3+. Китай работи усилено с ускорени темпове. В проекта „Белене“ китайците са почти наравно с Росатом, но все пак ще загубят, защото централата първоначално е била проектирана от руски специалисти“, смята събеседникът на „Взгляд“.

„Заявката на „Росатом“ е по-привлекателна и разумна. Тя е в интерес на българската страна, ако не се намесва политиката“, обяснява Анпилогов. Да се говори за несигурността на руския реакатор, с което се заиграха предния път, няма никакви основания. „Росатом“ предлага за изграждане един от най-надеждните атомни реактори. А всички тези технически и финансови неуредици, които преследват конкурентите му, определено ще играят в полза на проекта на руската корпорация.

„Опасенията от екологичен план са абсолютно безпочвени. Реакторите на „Росатом“ са преминали най-строгите експертизи на МААЕ и са признати от нея за поколение 3+, в което има пасивно охлаждане, капан за стопилката и куп допълнителни датчици. Такъв реактор спасява от авария, подобна на тази, която се случи във Фукушима. Когато системата за охлаждане е напълно изключена, самият реактор изстива, тоест настъпва планово изключване. ВВЕР-1200 е направен след Чернобил и след Фукушима и взима предвид всички опасности. България има възможност да премине към този модерен реактор - така да се каже, Ферарито в света на мирния атом“, обяснява експертът.

Превод и редакция: Иван Христов

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чичо кончо
1 Отговор
Или тези са мноооого нагли или аз съм много тъп,за да видя конкретни ползи от така нареченото българо-руско сътрудничество???!!!

Коментиран от #5


Оценка:
-56 +38

ФЕД
2 Отговор
Аре далеч мошениците от росатом

Оценка:
-49 +34

Тръмп
3 Отговор
Дръжте си руския атом у дома и си облъчвайте дебилите с радиация!!!:):):)Вън от Балканите,колхозници прости!!!:):):)

Оценка:
-50 +35

Ужас
4 Отговор
Кочината България 😀😀😀😀😀😀😀

Оценка:
-28 +10

Тъп татарски циган
5 Отговор

До коментар #1 от "Чичо кончо":


🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Оценка:
-14 +16

kvy
6 Отговор
Защото пък от българо-американското само ползи!

Оценка:
-13 +38

Винету
7 Отговор
На тези от “Взгляд” май не им е останало време да гледат сериала на НВО Чернобил.

Оценка:
-33 +30

Русия е само лъжи и престъпления
8 Отговор
Еейии нагли, та нагли. Не стига, че сме ги допуснали мизерните просяци до търг за нашите пари и реактори, ами и тръгнали акъл да дават. От сега да си знаят. В Белене могат само да зависят някоя гайка и почистват пода.

Оценка:
-33 +31

Грюшко ГРУ
9 Отговор
Българите са ненадеждни объркани непостоянни. Готови са да се затрият само и само да сервилничат на ЕС и САЩ. Незаслужават никакви проекти и партньорство. Сега фантазират, че ще правят фолксвагени. Не трябва да се инвестира в най-корумпираната держава в ЕС и с неграмотен мин. председател.

Оценка:
-22 +33

СссереМ
10 Отговор
Руснак и на картинка да видиш бий му един шамар и къш.

Коментиран от #34


Оценка:
-32 +33

немои тъй
11 Отговор
Какво излиза според Ганчо за други може, но за руснаци не. Корава ти е главата Ганчо корава и ще страдаш още и още.

Оценка:
-20 +19

Ужас
12 Отговор
Много краварски тролове налазили тук бе....явно започва пропагандата на света америка и нейните съвършенства? Пак ще ни обуят....дано не умрем от радиация поне...

Оценка:
-19 +21

NSDAP
13 Отговор
Руснаците са славяни.Славяните са монглоиден народ,които няма нищо общо с българите.Българите са траки, индоевропейски народ,наследник на Персия и братя с Иранците,афганистанците,италианците и испанците.Също така,Ное имаме и много келтски и готски генни,които ни правят и много близки с шотландци,естонци,немци,ирландци,но със руснаците имаме 0,8 близост,или казано по-просто....По-близки сме с кюрдите,отколкото със славянската паплач

Коментиран от #14


Оценка:
-16 +26

Тръмп
14 Отговор

До коментар #13 от "NSDAP":


Славяни никога не е имало,това са руски измислици!!!:):):)Кримския полуостров също е бил 500години наш,тракийски!!!:):):) Аспург от Боспорското царство в Крим е предшественик на Аспарух!!!:):):)Прабългарите са траки мигрирали на изток покрай походите на Александър Велики!!!:):):)И през 7-ми век се връщат обратно от където са се пръкнали в древността!!!:):):)

Коментиран от #19


Оценка:
-8 +20

Кой68
15 Отговор
Относно кой проси и е със свалени гащи вижте нашата градина първо?Колко до "икономиката" ни тя ще цъфне и върже като ни спрат реакторите и започнем да купуваме "евтин"ток от Турция и кой още от къде.Русия не я мислете защото тя има ресурси които ние нямаме..........

Оценка:
-11 +16

Тръмп
16 Отговор
И ние ви даваме Шанс русначета,да нямате Шанс за руски атом на българска земя!!!:):):)Кога ще върнете Кримския полуостров на България и Гърция,като първи създатели на градове там???:):):)Да си направим ново Боспорско царство!!!:):):)

Оценка:
-11 +15

Тръмп
17 Отговор
Освен теб и още няколко дебила,на никой не му пука за Путинска Русия и заробващите енергийни носители!!!:):):)

Оценка:
-11 +12

Бат Кольо
18 Отговор
Не,ние искаме американски централи,с цени на тока от 0.50 лв. на киловат,друго си е да ни клатят американските господари,500 години отоманско робство се издържали,па техните ли нема да издържим. На простият българин му дайте американски изтребители и централи и да мре в мизерия,това е

Коментиран от #20


Оценка:
-14 +20

NSDAP
19 Отговор

До коментар #14 от "Тръмп":


Да това е така,но траките са същност идват от днешен Иран(Персия). Доказателства за това има много,като например това,че с иранците имаме сходни генни,имаме над 1000 общи думи,граматиката на езика ни е един и същ,антисемити сме още от древността,както и името Аспарух е иранско.Жалко само,че руската кочина дърпа Иран към съюз с болшевишките свине,а не с арийците и европейците,каквито са всъщност иранците.

Оценка:
-8 +13

NSDAP
20 Отговор

До коментар #18 от "Бат Кольо":


Дай божи всички комоноиди да измерете до 10-15 години,че вече не се трае.Щом си обичате руската монголска сган,ходете си там и не се връщайте!!!

Оценка:
-11 +15

Borislav Popov
21 Отговор
Да, като ни загробят с едни 20 млрд. $ за гьола Белене. Айде нема нужда. 2 млрд. за самолети били много за най-бедната държава в ЕС, ама 20 млрд. за ненужен АЕЦ са перфект!

Оценка:
-13 +17

Нео
22 Отговор
Колго благородно от страна на Росатом да заложи атомна бомба на българска територия!Направо се просълзих!

Оценка:
-10 +16

Госあ
23 Отговор
Ще им дадат на наш'те прасета по некой цент да имат за плюскане, апартаменти и екскурзии в дубай и ще спечелят американците. Със същият договор както за ТЕЦ'овете и самолетите и кораби както се очаква. И народа ще плаща. Т'ва е положението. Единственият шанс е човек да не бъде част от този народ

Оценка:
-9 +7

Русия е само лъжи и престъпления
24 Отговор
Не е лошо ДЕБЕЛО да си запишете в червените, старчески чукундури, че руски енергиен или какъвто и да е стратегически проект на територията на НАТО няма да има НИКОГА. НИ-КО-ГА. НИ-КОГ-ДА.

Оценка:
-9 +15

Българин
25 Отговор
Значи руските примати отново ни "спасяват"?! Умират мерзавците да го играят освободители, но се свършиха дебилити, които им вярват и им ръкопляскат.

Оценка:
-9 +16

Aмии
26 Отговор
Споко, ще спечелят китайците, а "спасителите" ще се издърват сами от блатото ;-)

Оценка:
-3 +5

хаха
27 Отговор
Или обратното, ние им даваме шанс за пореден път .... егати и дезинформацията и пропагандата от руска страна. А можеше да са благодарни.

Оценка:
-5 +9

Казуар
28 Отговор
Да си гледат тяхната икономика.

Оценка:
-5 +8

29
Този коментар е премахнат от модератор
Блу
30 Отговор
Далече от руснаците!
Покрай мазните приказки за "братска любов", все са ни туряли от еб... та страна!
Айде, без "род-атоми" - едва се отървахме от тях.
Нищо добро за обикновените българи няма да излезе от нещото наречено "АЕЦ Белене"

Оценка:
-7 +9

Ще се строи от американци
31 Отговор
По същите условия като матриците ф16 и базите. За нас един гол но ще си го платим.

Оценка:
-6 +3

България
32 Отговор
Трябва да има АЕЦ защото тези дни както всичко ще внася е и ток, виждам как за кратко време ще унищожат тецовете както всичко останало и народа без никакъв понинък дори и животни няма селско стопанство нищо няма благодарение на продажни те политици работещи за ЕС да процъфтява геноцода няма и заводи които никнели кат гъби затова треват незабавни мерки по отстраняване на предателите

Оценка:
-3 +5

Хахаха
33 Отговор
Нали има ваша поговорка: насила можеш да вземеш, но не можеш насила да дадеш.

Оценка:
-4 +1

Random
34 Отговор

До коментар #10 от "СссереМ":


Гледай той да не ти бие

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +2

Жоро
35 Отговор
Няма по голяма глупост от тази...Путлегейшите в чиято държава минималната работна заплата е по ниска,от тази на България ще ни дава икономически тласък :D : D :D Това е все едно Буркина Фасо да даде икономически тласък на Япония....:D:D

Оценка:
-4 +3

36
Този коментар е премахнат от модератор
стоян георгиев
37 Отговор
дано не се върже някои на тия тъпотии за нов аец.а с росатом пък хептен!!!!

Оценка:
-2 +1

Истината боли много...
38 Отговор
Голяма е краварската паница и много плужеци се хранят на нея!Ами погледнете през окото на Българи и ще видите хамириканските централи как ви го начукват и сега,само благодарение на ушанките и каскетите и ТЕЦ Марица 2 все още се подържа една що годе поносима цена на тока.Ама утре като почнат новите данъци за вредни емисии и ще се одупите на ушанките или на фесовете ама вече ще бъдете много издухани и интереса към вашите задници ще бъде нулев.......

Оценка:
-5 +0

стоян георгиев
39 Отговор
само да ми обясни някои как се връщат 20 млрд. лева с 400 милиона годишна печалба?ако някои от другарите може да го обясни нека го направи нагледно!!!!друг е въпроса че няма да е 20 милиарда въпреки офертите на фирмите дето ще бъдат дадени.както няма да са два милиарда парите за изтребителите.

Оценка:
-2 +1

Водкалиев
40 Отговор
След индийската нация следващата най лъжлива са рушняците.

Оценка:
-2 +2

41
Този коментар е премахнат от модератор
42
Този коментар е премахнат от модератор
СЪДИЯТА
43 Отговор
КАКТО ВИНАГИ,ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ НАДУПИ НА ЯНКИТЕ,КОЕТО НЕ Е ПРЕСТАВАЛО ОТ ГОДИНИ. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА И НЕ МОЖЕ ДА ВЗИМА САМА РЕШЕНИЯ ЗА СЪДБАТА СИ.

Оценка:
-1 +0

Енерго Лап
44 Отговор
Ушанките пак ни дават , бе тия много ларж бе . Не казват ,че като "дават" пак ще ни заробят с едни милиярди , които техните протежета-рубладжии ще лапнат.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.