Новини

София е оазис на законността

София е оазис на сигурността и престъпления почти не се извършват

Публикувана: 24 Август, 2019 10:00
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2257
София е оазис на законността
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По официални данни населението на София /1 270 000/ е с около 170 000 по-малко от населението на Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора /1 440 000 общо/. По реални е с поне половин милион повече. Ако криминогенният фактор беше разпределен равномерно, изводът, че престъпността в София би трябвало да съизмерима с тази в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, взети заедно, би носил някаква информативност.

Важно е и да не се вземе предвид, че престъпността в столиците на държавите от ЕС драстично надвиша тази в най-големите по-малки градове, дори ако механичният сбор от населението им се доближава до столичните нива. Освен това, свръхконцентрацията на полицейски и разследващ ресурс в София, очевидно с презумпцията, че се налага да се бори с най-интензивната престъпност в държавата, говори сама по себе си. Всичко това обаче са празни теоретични приказки, които банда брутални факти опровергава магично, както подобава на една приказна държава като България. Каква е реалността?

София е оазис на законността и сигурността и престъпления почти не се извършват, в сравнение с бандитските анклави Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Наглед ексцентрично, това твърдение почива на монолитна фактология, резистентна към медийни истерии и интерпретации. Ето защо.

Отговорът на въпроса как се измерва нивото на престъпност само на пръв поглед изглежда дискусионен и е без значение върху какви свободни съчинения се упражняват разни "експерти" по вътрешна сигурност. Критерият е ясен и почти изчистен от нюанси - брой осъдителни присъди за най-често извършваните престъпления. Накратко, това са "Престъпленията против собствеността", обичайно кражби, грабежи и измами и "Общоопасните престъпления" - съставите за "наркотиците" - производство, разпространение и други, както и управлението на МПС под влияние на алкохол и/или наркотици. Осъдителните присъди за "Престъпления против собствеността" /ПС/ и "Общоопасни престъпления" /ОП/ за 2018 г. са в следния порядък:

1. Пловдив - 481 /ПС/, 1322 /ОП/;

2. Варна - 325 /ПС/, 596 /ОП/;

3. Бургас - 354 /ПС/, 586 /ОП/;

4. Стара Загора - 335 /ПС/, 624 /ОП/.

5. София - 324 /ПС,/ 482 /ОП/.

Само с оглед на този подвиг на разследващите органи е прекрасна идея следващият столичен кмет да инициира чествания под надслов "София - най-сигурното място за живеене в Европа". Убеден съм, че ще се отрази добре и върху цените на недвижимите имоти.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ха ха ха
1 Отговор
забравили сте кавичките! В България не се спазват никакви закони - тук е анархия!

Оценка:
-2 +36

уфолог
2 Отговор
Абе, Стефане, ти в коя паралелна система живееш. Дето "София е оазис на законността". Любопитен съм да я посетя.
Да не е Великата Вселена Майка на Всички Вселени сътворена от Винету, да се свети името МУ.

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +30

63 362 02
3 Отговор
София въобще не ме интересува, мнението ми за столицата ще го спестя, но София не е ЕС, а просто град у България.

Оценка:
-1 +18

Ракия мен
4 Отговор
Да и представителството, на оазиса се намира в парламента.

Оценка:
-0 +11

Tate
5 Отговор
Хора "Оазис " е Законно се граби ! Има си иерархия не се прескачат един друг ,всяка "Тиква " си знае хранилката !!

Оценка:
-1 +15

Иве
6 Отговор

До коментар #2 от "уфолог":


Ти за ирония не си чувал май.

Оценка:
-0 +7

Давид
7 Отговор
В София са най големите престъпници във вселената .

Оценка:
-2 +19

8
Този коментар е премахнат от модератор
НЕУТРАЛЕН
9 Отговор
Е КАК ГИ ПОДРЕДИХТЕ БЕ, ЗАЩО НЕ ВКЛЮЧИХТЕ РУСЕ В КЛАСАЦИЯТА, И БЕЗ ТОВА ПО НАСЕЛЕНИЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СТАРА ЗАГОРА, ИЛИ ПРЕСТЪПНОСТТС ТАМ Е ПО ВИСОКА

Оценка:
-2 +6

Алфа Вълкът
10 Отговор
Винаги съм смятал, че Пловдив и Стара Загора са най-спокойни от големите градове за живеене. А, София и Бургас са котило на престъпността. Живял съм дълги години в София , Сливен и няколко месеца в Ст Загора. ЕДВА ЛИ ИМА НЕЩО СЪПОСТАВИМО С ТОВА, КОЕТО СЪМ ВИДЯЛ В СТОЛИЦАТА. БИЯТ СЕ КОНТРОЛЬОРИ И ПЪТНИК ПРЕД 6-РАЙОННО И ЧЕНГЕТАТА СТОЯТ И ГЛЕДАТ СЕИР. Ония дето се бият, пътникът вика - помощ, помощ, помощ, помощ. Контрльорите викат - дръжте го, дръжте го. А, единият полицай стои с ръце в джобовете, цъка с език и вика: тц тц тц тц тц, страшна работа.

Оценка:
-2 +16

Ю Кортес
11 Отговор
Нормално,където има по добри доходи,по висока заетост и по добри перспективи пред хората,там престъпността е по ниска

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-14 +1

12
Този коментар е премахнат от модератор
Бачо Киро
13 Отговор
Аааааа ма вие по издадени присъди правите статистика, а? Демек въобще вашата статистика не може да означава, че в София минават много между капките, а другите издават повече присъди? Егати стъкмистиките, егати чудото..

Оценка:
-1 +8

Бачо Киро
14 Отговор

До коментар #11 от "Ю Кортес":


Там евентуално, само евентуално, намаляват дребните престъпления, съгласен. Но виреят други.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +5

15
Този коментар е премахнат от модератор
Гостилничаря
16 Отговор
Кой е тоя платен драсакач тук!?

Оценка:
-0 +8

Алфа Вълкът
17 Отговор

До коментар #14 от "Бачо Киро":


Не го слушай момчето, идват избори и Фандъчката пуснала партенки за вдигане на имиджа.

Оценка:
-1 +8

манипулации бг
18 Отговор
Нали сте наясно, че голяма част от хората пострадали от дребни, че и средни престъпления изобщо не се оплакват в МВР и прокуратура, защото не вярват на прогнилата система и накрая не само, че нямат помощ ми, като нищо и те може да се окажат "виновни" или неуязвимите бандитти да им потърсят сметка ! Обществена тайна е че не малка част от престъпленията не влизат изобщо в полицейските сводки, така че на какви "реални" данни е изсмукана от пръстите тази статия !?!?

Оценка:
-0 +5

Жална ни майка
19 Отговор
За вбъдеще ще разчитаме на кадри, завършили Национална сигурност я в кърджалийския филиал на пловдивския университет, я във Висше училище по стопанска администрация или други подобни псевдо вузове, където полуграмотни младежи убиват няколко години от живота си.

Оценка:
-0 +4

Предизборни фантазии
20 Отговор
Да, да, да! Даже българия е най-правовата държава на света! Ха-ха-ха-хааа...

Оценка:
-0 +8

София
21 Отговор
ХаХаХа

Оценка:
-0 +5

Без име
22 Отговор
Надрусан ли си или пиян?
Редактора спиш.

Оценка:
-0 +5

Западните Балкани
23 Отговор
Тези цифри показват нивото на корупция. Нима са толкова малко, на фона хилядите престъпления? В моя квартал само за една нощ обраха 10 къщи, колко телефонни обирджии има и т.н. Като всичко друго по управлението на Борисов и това е съсипано.

Оценка:
-0 +6

24
Този коментар е премахнат от модератор
Истината
25 Отговор
София е най-изгнилото място в държавата. Показателите за престъпност са изкривени заради анонимостта която дава възможност на полицаите в София да се корумпират до безкрайност. В малкият град ако полицая си позволи да поиска подкуп до 1 седмица и кучетата ще говорят за това.
Тези статистики са за наивници, как да им се доверим при положение, че хората вече дори не се занимават да викат полиция - това подаването на сигнал в полицията е по-неприятно преживяване от повечето дребни престъпления.

Оценка:
-1 +13

Кой68
26 Отговор
Това виц ли е?

Оценка:
-0 +9

Ужас
27 Отговор
Басси му статията София със сигурност и законност равна на бандитските Пловдив и др. Пловдив и други бандити, а София е равна на Пловдив и другите, т. с. СОФИЯ Е С НУЛЕВА ПРЕСТЪПНОСТ, ТОВА БОЙКО ЛИ ГО Е КАЗАЛ И НАПИСАЛ БЕ, САМО ТОЙ МОЖЕ ДА САМОЗАКЛЮЧИ ПОДОБНО НЕЩО. ТОВА ОТ МАТЕМАТИКАТА БОЙКОВА ЗА СБОРА НА НУЛИТЕ ЛИ Е БЕ? Тез работи не са верване, но се случват в БГ. Ужас. БГ е в света на ужасите с Бойко.

Оценка:
-1 +6

Бай хой
28 Отговор
Верно бе престъпността е далеч от София чак у Негован и Нови Искър.

Оценка:
-0 +9

Димов
29 Отговор
По тази логика с.Кестен в Родопите е най-сигурно и спокойно място за живеене в целият свят. Има 3 души население и нито един осъден или арестуван.

Оценка:
-0 +12

анализатор
30 Отговор
Мисля, че авторът е искал да каже, че причината за малкия брой осъдителни присъди в София е в съдебната система и огромните възможности за натиск върху нея в столицата.

Оценка:
-0 +4

АФтора,
31 Отговор
луд ли си или нас ни правиш на луди?

Оценка:
-0 +1

ПНХ
32 Отговор
Баце щеше да праша полицай до всека дупка и до всеко село. Сега целата полиция у София . Ква стана тя. Отпуснаха се уж 3000 брайка за селата , ама там ги нема.

Оценка:
-0 +2

Усмивката
33 Отговор
А по селата.Вчера минах покрай едно село ,едно от многото населени до 85 процента с цигани.На полощада по обяд в ресторанта музиката бе на 200 децибела.Това не е ли престъпление.Кой го отчита.А къде е превенцията срещу престъпноста.Така се започва.Такъв индивид ,отгледан в такава среда се научава че всичко му е позволено и няма кой да го спре.После академици от водещи институции ,чупят ръце.....,,как ,кога ги отгледахме тия ЗВЕРОВЕ"...гарантирано от ГЕРБ....

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Румен Овчаров
Депутатът от БСП Румен Овчаров коментира изказванията на премиера Бойко Борисов за наследството на Тройната коалиция.
Известната поговорка: Kогато фактите говорят и боговете мълчат, придоби друг смисъл у нас: Когато Борисов говори и фактите мълчат."

Още бисери