Last news in Fakti

27 Август, 2019 20:30 7 089 19

Шах и мат: как Макрон надигра Тръмп

  • г-7-
  • доналд тръмп-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • сащ-
  • ес

На срещата на Г-7 в Биариц френският президент надигра опърничавия американец и пое водеща роля в европейската политика

Шах и мат: как Макрон надигра Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата ръководна фигура в Европа се казва Еманюел Макрон. На срещата на Г-7 в Биариц френският президент надигра опърничавия Доналд Тръмп и пое водеща роля в европейската политика, пише Барбара Везел.

Френският президент извърши огромна подготвителна работа и вложи невероятни политически усилия, за да не се превърне срещата на Г-7 в провал. Той покани допълнителни гости и включи още теми в дневния ред, за да разчупи закостенялата рамка на този вид форуми. Но преди всичко му се искаше да се представи добре, което и успя, макар и с известни усилия.

Дръзкият шахматен ход с Иран

Еманюел Макрон действително успя да надиграе опърничавия американски президент по въпроса за Иран. И това съвсем не е скромен успех, тъй като в Биариц Доналд Тръмп за пореден път се показа като злобен гост, пристигнал, само за да се забавлява като създава объркване сред журналистите и политическите наблюдатели - например по въпроса за търговската политика. Това не му попречи да се оплаква от медиите, които съобщавали за напрежение по време на срещата. Излишно е да се говори повече за блъфовете, безотговорността и изопачаванията от страна на Тръмп. Той просто се държа както винаги.

Френският президент изненадващо покани иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и стартира дипломатическа инициатива в рамките на срещата. И го направи - така да се каже - под носа на самия Тръмп. Американецът реагира гневно и подчерта, че твърдата линия на Съединените щати в спора с Иран е единствената вярна стратегия. Макрон обаче никак не се впечатли и се срещна лично със Зариф, за да проучи дали има дипломатически възможности за намирането на нови решения.

Едва ли има много поводи за надежда, че такъв пробив ще бъде постигнат, но в ситуация, в която съществува заплахата от военен конфликт, всеки опит за търсене на мирно решение е добре дошъл. Такова е поне убеждението на европейските държави, подписали ядреното споразумение с Иран, което американският президент миналата година напусна с гръм и трясък.

Как се действа с хора като Болсонаро

Макрон намери правилния подход и по отношение на пожарите в района на Амазонка. Той заплаши бразилския президент Жаир Болсонаро, че няма да ратифицира търговското споразумение между Европейския съюз и страните от Меркосур (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай), ако не се сложи край на опожаряването на джунглите по Амазонка. По време на срещата френският президент убеди останалите участници да окажат практическа помощ при гасенето и залесяването на Бразилия и останалите засегнати от пожарите държави.

Макрон показа, че знае как трябва да се общува с хора като Болсонаро, прочул се със своята популистка и антидемократична политика. Французинът говори с всички, но твърдо защитава своите принципи и убеждения. А Болсонаро доказа, че принципът за моркова и тоягата действа ефикасно - той бе принуден да отстъпи и да изпрати армията да гаси пожарите.

Съединените щати със сигурност не са били очаровани от това, че Макрон включи в дневния ред темата за климата и пожарите в района на Амазонка. Дипломати заявиха, че са се чувствали като наказани. А американското правителство за пореден път доказа, че действа напълно безотговорно по отношение на защитата на климата, поради което постоянно става обект на критики от страна на другите държави от Г-7.

Макрон - новият лидер на Европа

Френският президент доказа, че е овладял своя занаят и че се стреми към лидерска позиция в Европа. Редица важни инициативи - от дигиталния данък до климатичната политика - тръгват именно от Париж. В същото време Германия все повече изостава. Политическата немощ на правителството в Берлин явно е парализирала уменията и амбициите на канцлера Меркел.

Нейната слабост води до размествания във властовите центрове на ЕС. Още при избора на новата председателка на Европейската комисия именно Макрон бе човекът, който дърпаше конците. А сега е на път да се превърне в новия силен човек на Европа. Важното е само да не се изхвърля прекомерно и да не губи почва под краката си. Трудната среща на върха на Г-7 обаче показа, че европейските дела - поне засега - са попаднали в добри ръце.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    35 10 Отговор
    Доста спорна статия, Путин да не изпрати армията да гаси пожари, защото го заплаши някой? В такива ситуации ползваш всеки наличен ресурс.
    Но, пък за някои работи Макарон е хитър, сигурно бабата му дава акъл!
  • 2 петър

    26 4 Отговор
    Уви, цялата статия се гради на една пожелателна истина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ироничен

    6 2 Отговор
    Кака Бар-Бара пак е сънувала нещо.
  • 5 123

    28 12 Отговор
    Макрончето е работило в банка на Ротшилд. От него нищо хубаво не чакайте.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еуро

    19 2 Отговор
    Всъщност Макрон е прав и за Иран и за пожарите в Амазонка....греши само за мигрантите....трябва да каже ВЪН!!!!!!!
  • 9 ха ха ха

    22 4 Отговор
    Забравяте с кой имаше среща макарончо наскоро и кой му е казал какво и как да го направи, за да сложи пръст в задника на Тръмп ;)
  • 10 Фен

    19 1 Отговор
    Когато видиш статия срещу Тръмп, Путин или Ердоган, 90% е от Дойче веле! А иначе са "обективни"
  • 11 Кумчо Вълчо

    9 12 Отговор
    Дрън дрън ,водещия политик в Европа е защото Меркел се отказа и го дава неглиже ама в света ......има много хляб да изяде още, там Тръмп си е недостижим.С едни жилетки не може да се справи та камо ли Европа и света.
  • 12 onq s konq

    8 14 Отговор
    Аз МНОГО ОБИЧАМ ДА ЧЕТА ГЛУПОСТИ...затова и прочетох цялата статия ДОКРАЙ!И КАК бил "надиграл","надцакал" и т.н. Какрон АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ?Като е поканил Иран?Ами той НЯМА ТАКИВА ПРАВОМОЩИЯ,затова и Иран изпраща само Външния си министър Мохамед Зериф,който се среща почти "Инкогнито" със френския си Колега/външен министър/ Жан Ив льо Дриан.Което пък значи че Дойче Веле ЛЪЖЕ че Макрон е разговарял с Иранеца!Какво обаче постигна Макрон с тая Покана на Ирански представител в Биариц?Ами след обсъждане между Г-7 Държавите се обединили около мнението,че НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ НЕ ИСКА "ЯДРЕН ИРАН",както и че всички искат да се стабилизира мирът в Района.Което пък може да стане ЕДИНСТВЕНО по Американският начин- Стабилно военно присъствие и Ултимативни преговори.Бил надиграл Макрон Тръмп...на Челик:)
  • 13 ОТИДЕ ТА СА НЕВИДЕ

    11 7 Отговор
    КЪВ ЕВРОПОЛИТИК Е МАКАРОНА КАТ ЦЯЛА ГОДИНА ФРАНСЕТАТА СТАЧКУВАТ, СУМАТИ ГИ ИЭПРЕБИХА И НАТРОШИЯ ОТ БОЙ И СТЪЛКНОВЕНИЯ С ВСИЧКИ ВИДОВЕ ПОЛИЦИИ И ЖАНДАРМЕРИИ..ТВА ЩЕ МУ Е ЕДИНСТВЕН МАНДАТ И ЩЕ БЪДЕ ЭАПОМНЕН СЪС ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ,ПАКЕТА МАКРОНЧО ЭА МОБИЛНОСТ КОЙТО ЩЕ СЕ ОТМЕНИ СЛЕД ВРЕМЕ ЭАЩОТО САМИЯ ТРАНСПОРТ ВЕЧЕ Е СЪС ДРУГО ИЭМЕРЕНИЕ И ЩЕ СИ ОСТАНЕ КАТО ОТРАСЪЛ ЭА ИЭТОЧНА ЕВРОПА НЕЭАВИСИМО ОТ ТОВА КОЛКО ПОДСКАЧАТ ТАКИВА КАТО МАКАРОНЧО ЭА ДЪМПИНГА....АЭ ЛИЧНО НЕ ХАРЕСВАМ ДОНЧО НО Е НА СВЕТЛИНИ ГОДИНИ ОТ МАКАРОНЧО ..ДОНЧО Е БИЭНЕСМЕН И УПРАВЛЯВАЛ ИМПЕРИЯ ....А МАКАРОНЧО БАНКЕРЧЕ ЭАБОГАТЯЛ ОТ КОМИСОНИ ТОЧНО ОТ ТАКИВА БИЭНЕСМЕНИ....
  • 14 Тръмп

    5 20 Отговор
    Поканата на Зариф е Огромен гаф и беше безполезен опит за нож в гърба,а ефекта е нулев!!!:):):)Поканата за включването на Путин в Г-7 също е безплодна и обречена на неуспех!!!:):):)Да поканиш разбойник в Кралския дворец е унижение,а не успех!!!:):):)
  • 15 Абе

    10 5 Отговор
    Жълтите жилетки стачкували, и затова Макарон не бил политик!????Абе ,знаете ли защо ж.ж/Жълтите жилетки/ стачкуват!???Реформи ще има,макар и франсето с ж.ж. да не разбира,че е за негово добро!!Те затова, Франция винаги е с крачка пред другите!А Макарон е политик!И все по водещ в света ще е!......Хората по света кога гласуват ,си избират политици,а ние мутри!За това и президента обобщава с една единствена дума територията-"блато"!
  • 16 сиь

    11 3 Отговор
    Щом казва DW… Тръмп е злобен, Борис е ненормален, Путин е враг на демокрацията, другите са популисти. Всички, които не са част от праволинейната и безалтенативна група от Брюксел са вън от правия път. А иначе Макрон е класа, френска лекота и сериозна подготовка.
  • 17 Хйггухгх

    6 1 Отговор
    Щом е от дойче веле значи е пълна лъжа. Как някой който се оженил за майката на съученика си и негова учителка ще е наред с главата? Пък и щял да надиграе чичо Дончо дето е изкарал милиарди.
  • 18 Morgoth

    3 1 Отговор
    Какво толкова му е надиграл? Докарването на иранския министър нито означава, че Тръмп ще седне на преговори с него, нито пък, че ако седне ще има положителни резултати от тези преговори. И двете страни са решили, че ще преговарят от позиция на силата. Преди това да се промени няма как да има успешни преговори.
  • 19 незнайко

    1 0 Отговор
    А дано се усети, че и с Русия трябва да се помири !!!