6 Септември, 2019 10:00 3 536 12

Бойко Атанасов: Не искам да се самоубия. Ако ми се случи нещо...

  • бойко атанасов-
  • васил миков

Васил Миков ми сподели тогава, че прокуратурата е инструмент за натиск и репресия от страна на политиците в едно с главния прокурор. Бившият прокурор Никола Филчев, премиерът Бойко Борисов и сегашният обвинител №1 са едно цяло, каза Атанасов

Бойко Атанасов: Не искам да се самоубия. Ако ми се случи нещо... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нямам намерение да се самоубия. Ако ми се случи нещо, то ще е като с прокурор Васил Миков. Това каза пред Фрог нюз следовател Бойко Атанасов. Няколко граждански организации издигнаха кандидатурата му за главен прокурор.

Ето какво сподели Атанасов за изненадващата смърт на Васил Миков от ВКП:

Г-н Атанасов, познавахте ли се с прокурор Васил Миков?

Да. След 2005 година, след интервютата, които дадохме аз и колегата ми Георги Йорданов за корупция в следствието и прокуратурата, Васил Миков поиска да се срещне с нас. На срещата той потвърди думите ни. Директно ни каза, че това, което споделяме пред обществото за корупцията по върховете на прокуратурата, е самата истина. Предупреди ни, че след нашите разкрития, трябва да се защитим. За това предложи да ни даде собствените си законни два пистолета. Около две седмици преди въпросния разговор, ръководството на следствието ни събра служебните оръжия. Именно затова Васил Миков искаше да ни подаде ръка. Предупреди ни, че може или да ни самоубият, или да ни убият.

Взехте ли предвид съветите му?

Тогава не повярвахме, че нещата могат да изглеждат толкова жестоки. Но след атентатите, които имаше срещу него, се убедих, че страховете му са напълно основателни. Васил Миков ми сподели тогава, че прокуратурата е инструмент за натиск и репресия от страна на политиците в едно с главния прокурор. Бившият прокурор Никола Филчев, премиерът Бойко Борисов и сегашният обвинител №1 са едно цяло.

Искате да кажете, че Филчев продължава да е силна фигура и сега?

Да. Нещо като главен прокурор в сянка. И след тази среща с Васил Миков контактувахме по работа. Казваше ми, че магистратите, които са имали смелостта да се опълчат срещу статуквото, трябва да вземат всички възможни мерки, за да останат живи. Между другото малко след тази среща беше убит прокурор Николай Колев. Това бяха времена, в които мракобесието вече бе взело връх. И досега нещата са все така.

Но прокуратурата е категорична, че при Васил Миков става дума за самоубийство.

Необяснимо за мен е, че прокуратурата, преди още да е започнала производство за смъртта на Васил Миков, съобщи, че той се е самоубил. Преди да се направи подобен извод, трябва да се извърши разследване, експертизи и т. н. Случилото се с него сега потвърждава всичко, което е казал приживе. Той не носеше за украшение два пистолета, а за да се защити, в случай на нужда.

Бяха ли разкрити поръчителите и извършителите на атентатите срещу Миков?

Доколкото ми е известно-не.

Изглеждаше ли психически стабилен?

За мен този човек беше с много здрава психика. Не допускам, че се е самоубил. Искам да използвам възможността да кажа открито, че нямам никакво намерение да се самоубия. Ако нещо се случи с мен, най-вероятно ще е това, което сполетя и Васил Миков. Имало е заплахи срещу мен, майка ми и семейството ми.

Какво се коментира сред магистратите за тази смърт?

За всички случилото се е необяснимо. Той е отговарял за престъпления, извършени от магистрати. Трябва да се разрови какво се случва във ВКП.

Вярвате ли, че някой сега ще го направи?

Абсурд е да се случи с това статукво и с този главен прокурор. Във ВКП има още няколко добри и честни прокурори. Искрено се надявам тях да не ги сполети съдбата на Васил Миков. Аз съм дълбоко обезпокоен от случващото се.

Докъде стигна събирането на подписи за вашата кандидатура за главен прокурор?

Много граждански организации продължават да събират подписи, но не съм известен докъде са стигнали. Това е един инструмент от европейското право, което организациите са решили да упражнят. Приветствам го, защото всеки човек има право да изразява мнение и да го показва. Институциите и управляващата клика не се интересуват какво мислят и искат хората. Ще се наложи да бъдат чути по друг начин.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    8 34 Отговор
    Фрог нюз.!!!! на оня агент доносник огнян стефанов,медийната бухалка на цв.василев и червенобузестият разградски бек прокопиев.!
  • 2 Няма не искаш...

    14 5 Отговор
    трябва да се самоубиеш. Натам са тръгнали нещата. Чистка му е майката за консолидиране на властта около нечий кръг. Свидетелите трябва да бъдат премахнати. Не се дърпа, няма смисъл.
  • 3 НЕ НА ДИКТАТУРАТА НА БГ МАФИЯТА

    38 3 Отговор
    ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ , МОЛЯ ЧРЕЗ ПОДПИСКИ И ВСЯКАКЪВ ВИД ПРОТЕСТИ ПОДКРЕПЕТЕ СВЯСТНИТЕ ПРОКУРОРИ И МАГИСТРАТИ И ПОЛИТИЦИ И МЕСТНИ ЛИДЕРИ МИЛЕЕЩИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА И ПРАВОТО И СВОБОДНОТО ИЗРАЗЯВАНЕ!!!
    ЖИВЕЕМ В ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА , СТРАНАТА НА ДЪНОТО НА ВСИЧКИ СВЕТОВНИ КЛАСАЦИИ !!!
    НАРОД ЛИ СИ ИЛИ ПЛЕМЕ УРОДЛИВО?!!!
    НАРОД ЛИ СИ?!!!
    СТАНИ ТОГАВА!!!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 да питам

    5 20 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ НА ДИКТАТУРАТА НА БГ МАФИЯТА":

    и кои са свястните? един път свестен щото е за наш човек а следващия не толкова свестен. просто българин или като оня съдия с руското гражданство. аман от неуки и проЗти ама активни будители.
  • 5 Само Ердоган ше ви оправи

    3 14 Отговор
    Или аеца като гръмне

    Коментиран от #9

  • 6 Не е важно

    10 2 Отговор
    Ти какво искаш а каква диагноза ще ти постави бойко
  • 7 Мартин

    12 4 Отговор
    Самоубийство и инфаркти гонят всеки дръзнал да повдигне галва, а питате трябва ли Русия да се извини за окупацията. Първо трябва да свърши окупацията и тогава ще говорим за извинения..
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"... Във ВКП има още няколко добри и честни прокурори...."
    ТОЯ ЩЕ МЕ ПОБЪРКА ...ОТ СМЯХ"
  • 9 Фоти

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Само Ердоган ше ви оправи":

    Що рече? Ердоган да ни оправел? Тоя дето хората му търгуваха с ЗДАЕШ ИДИЛ? Дето като местната мафия преследва неудобните му чрез турските служби и институции? Дето се наричат като лъжливите гефбери ,,партия на справедливостта,,? Дето някакъв не му сервирал кафе и го преследва? За твоя Ердоган и местните мафиоти само напалм. Зная го Филчев, преди години прикриха не едно убийство. А плямпаха и СДС, ГЕРБ за демокрация. И мутрите и досега са на власт. Аман от туркофили, германофили, американофили и други подобия. Заради вас от 9 века и България няма. Твоя Ердоган е като Бойко. С единственна разлика, че работи за Турция, а Бойко против България.
  • 10 Хилукс

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ НА ДИКТАТУРАТА НА БГ МАФИЯТА":

    Как да ги подкрепим конкретно? Със стачка? От това народ не става, я дойдат 300 човека. Автомати немаме да трепем мафиозо и политикос. Как да ги подкрепим? Освен да гръмнем земята и да измре мафията?
  • 11 бб и ски

    2 0 Отговор
    Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
    Целта е сплашване на членовете на ВСС за да не предложат втори кандидат за нов главен прокурор за да може единственият повторно предложен да бъде назначен от президента против волята му! Така ще осигурят закрила на всички досегашни кражби за 7 години на пред! Задължително трябва да има втори кандидат който ВСС да предложи за избор!
    Това може да стане с граждански протести без оглед на партийна принадлежност , както и чрез политическа подкрепа от европейските институции. Но както е казал Левски основно сами трябва да си свършим черната работа. Всички ни не могат да гръмнат!!! Пролетта гласуваха само 32% и умряха от страх , сега си представете колко ще поправят протоколите по пътя от секцийте до избротелната зала!? Но станем ли 70% процента да гласуваме ще духат супата! Но ако изберат Гешев 7 години никой не ще ги закачи за краденото!!!
  • 12 АНЕНЕРБЕ

    1 0 Отговор
    КАКВО НИ ЧАКА??? .............Прочетете доклада на комисар Йоханес Хан "БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ" .........
    ЩЕ ВИДИТЕ НЕ САМО КАКЪВ НАРОД СМЕ , НО И КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ...........ЙОХАНЕС ХАН: "Българите, по това, което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие. Това е силно изразено в техните политици и бизнесмени. Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа си към бързо забогатяване те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани. В резултат получиха едно болно, застаряващо население, а младата част от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в друга държава"