15 Юни, 2012 15:39 2 275 9

БСП: ГЕРБ не правят нищо за енергетиката

  • бсп-
  • газ-
  • природен газ-
  • ток-
  • енергетика-
  • делян добрев
БСП: ГЕРБ не правят нищо за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се повишават цените на тока, газа, парното и водата всяко тримесечие при управлението на ГЕРБ стана традиция. Това констатират с декларация депутатите от левицата, представена от бившия енергиен министър Петър Димитров в парламента. Изводът на червените е, че след три години управление на ГЕРБ страната е в същата и дори в по-тежка ситуация зимната криза през 2009 година.

Въпреки ролята на ДКЕВР като „добрия Дядо Коледа“ и предлаганите „намаления наужким“, цените растат неудържимо, критикуват социалистите. „Благодарение на вашите тримесечни уж „намалявания" на цените и в чест на тригодишното управление на ГЕРБ на 1 юли тази година ще „честваме" 100% увеличение на цената на газа! Всичко това в условията на замразени доходи, удвоена безработица, тотално обедняване“, заяви Димитров.

„В продължение на няколко месеца правителството се хвали, че се е договорило с Русия за намаляване на цената на газа с 11,1% до края на тази година, при това със задна дата - от 1 април 2012 г., а сега на българите се сервира шоково увеличение! Това самохвалство не е вчера“, заяви Димитров и припомни обещанието на правителството, че ще намали цената на синьото гориво заради собствения добив в Черно море и „новото митично находище“ на газ.

„Министърът на енергетиката никога през живота си не е виждал международни договори и не знае, че те влизат в сила само ако са подписани официално. Къде ви е подписаният договор за намаляване на цената с 11% от 1 април 2012 г., господин Добрев? На кого се готвите да се жалвате за неизпълнението на този неподписан договор? На международния арменски арбитраж или, както казва народът, директно на арменския поп“, атакува Димитров ресорния министър Делян Добрев.

„Два пъти ходихте в Москва, за да „договаряте" това намаление. Къде ви е договорът, г-н министър? Както е известно, Москва не вярва на сълзи. На хвалби още по-малко. Истината е пределно проста:няма такъв договор с Газпром. Реално няма намаление!“, продължи Димитров.

„За да изглеждате героично решихте да обвържете цената на газа с договорките по „Южен поток". Какви са гаранциите, че до края на 2012 г. ще успеете да приключите с отворените въпроси по „Южен поток", г-н министър? Нали три години твърдяхте, че всеки българо-руски проект е сам за себе си и няма връзка с другите? Нали отказът от „Бургас-Александруполис" и „Белене" нямаше връзка с цената на руския газ? Нали преговорите по „Южен поток" нямаха връзка с цената на газа? Нали в продължение на 3 години вие се подигравахте с Русия, а сега сте изненадани, че Русия се подиграва с вас! Защото същата тази Русия от началото на годината намали цената на руския газ с 15% за европейските си клиенти, но без България. Намали я не от добри чувства или състрадание, а защото цената на газа на международните пазари падна и Русия започна да губи пазари.“, пише още в декларацията на БСП.

България няма алтернативи за доставка на газ, защото за 2 години кабинетът не изгради нито една системна връзка с нашите съседи, не направихте нищо за изграждане на терминал за втечнен газ, не разширихте хранилището в Чирен, не осигурихте алтернативни доставки отникъде, изтъкват червените.

„Ще лъсне простата истина, че българите имат електроенергия на достъпна цена благодарение на АЕЦ „Козлодуй" и ако „Козлодуй" започне да продава не на регулирана, а на пазарна цена, тя ще бъде недостъпна за мнозинството семейства“, заяви още Петър Димитров.

„Вие сте вредни за България не защото лъжете, а защото не можете да направите нищо за енергийната независимост и сигурност на страната. И сега вашата некадърност се плаща от българите“, заяви Димитров по адрес на управляващите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 леле

    0 1 Отговор
    Според новите изисквания не може да се говори лошо за ГЕРБ .. Глоба от 5 до 15000 лева !
  • 2 газ природен не благороден

    1 0 Отговор
    този дърт комунист да мълчи щото р овч и сие разката играта на Бг с неговите енергийни лобита и договори с Москоу.сега са наред и новите лапачи за това се вдигат цените не се учудвайте.соримах човек кога му е вървяло от червен трън на син глог и на края на здрав дрездей!
  • 3 Николов

    0 0 Отговор
    ГАЗПРОМ Е ХВАНАЛ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА ГУШАТА И БАВНО, НО СИГУРНО ГИ ДУШИ. НАЛАГА БЕЗОГЛЕДНО ИНТЕРЕСИТЕ СИ, А НИЕ ТРЯБВА ДА МРЕМ.
    Ето защо интерконекторните връзки за газа с Турция, Румъния и Гърция трябваше да са факт ОЩЕ В КРАЯ на миналото правителство на Тройната коалиция. Тогава в началото на своето управление ТЕ (БСП, НДСВ, ДПС) ОБЕЩАХА ТОВА.
    Потенциалните наши находища на газ СЕ НАМИРАХА ПОД ВЪЗБРАНА ОТ ПРОУЧВАНЕ И РАЗРАБОТВАНЕ,
    кажи рече докато не лъсна аферата с шистоявия газ пред цялото общество.

    ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИ, НЕ ЗЛОРАДСТВАЙТЕ ПРЕД ЯВНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ГАЗПРОМ СПРЯМО НАШИЯТ НАРОД !!!! С КОГО ФАКТИЧЕСКИ СТЕ ВИЕ? С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЛИ С ГАЗПРОМ?

    ЗАЩО ВИЕ ЦЕЛИ 6 ГОДИНИ (!!!) НЕ ОСЪЩЕСТВИХТЕ ИНТЕРКОНЕКТОРНИ ВРЪЗКИ С ДРУГИТЕ СТРАНИ И НЕ РАЗРАБОТВАХТЕ ДОКАТО БЯХТЕ НА ВЛАСТ ПРОУЧИХТЕ ПОТЕНЦИАЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ НАХОДИЩА НА ГАЗ ?

    ВНИМАВАЙТЕ С ТАЗИ ВАША ПОЛИТИКА ДА НЕ ПОЛУЧИТЕ ВЕЧНИТЕ ПРОКЛЯТИЯ НА ЕДИН ИЗМЪЧВАН НАРОД .
  • 4 adrichev

    0 1 Отговор
    Няма такава партия като герб просто тия съсипаха вече държавата тотално
  • 5 Дядо мраз

    0 0 Отговор
    Добър ден.Сега ли се усетихте?
  • 6 Владимир Василев

    2 0 Отговор
    Тия немат тумата, да казват нищо.
  • 7 .ленин

    1 1 Отговор
    спаред мене независимо, цват и найменование всички са крадци и НЕКАДЪРНИ,на вятара вземат заплати
  • 8 инфо

    0 1 Отговор
    ГЕРБ = БКП

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.