13 Юни, 2012 09:53 986 1

Токът поскъпва за да може системата да работи нормално

  • ток-
  • дкевр-
  • поскъпване
Токът поскъпва за да може системата да работи нормално - 1
Снимка: БГНЕС

Токът няма да поскъпва до края на тази година. Бих казал, че това може да продължи до края на ценовата година. Това заяви в сутрешният блок на бТВ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Преди два дни стана ясно, че цената на електроенергията ще скочи от 1 юли с 10%.

По думите на Семерджиев това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално. Именно затова не се предвижда скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли следващата година.

Относно поскъпването на газа, който също от началото на юли ще е със завишена цена, Ангел Семерджиев потвърди, че най-вероятно няма да се наложи поскъпване на топлоенергията. „Синьото” гориво ще струва с 5% повече, но при скок до тази цифра от ДКЕВР са решили да не променят сметките за парно. Допълнителните начисления ще се направят при следващо увеличение на цената на газа.

Евтин газ при официални документи

Председателят на енергийния и воден регулатор обясни още защо се стигна до скок на цените на двете услуги, след като беше обявено, че страната ни е договорила намаление от 11% от „Газпром”.

„Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на „синьото” гориво. Когато това се случи, ще реагираме и ще намалим цената на услугата”, каза Семерджиев, като не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между „Газпром” и българското правителство.

Исканите от „Булгаргаз” 16% увеличение на цената на газта били продиктувани от факта, че дружеството трябва да закупи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен.

Председателят на ДКЕВР каза още, че комисията може да регулира само топлофикационната услуга. Поддръжката на инсталациите е част от политиката на фирмата, която предлага услугата. При по-големи инвестиции в топлофикациите може да се стигне и до намаляване на цените с близо 30%. Семерджиев даде за пример Пловдив, където благодарение на новите инсталации сметки от 100 лв. са намалели до 72-73 лв.

Проблеми с ВиК дружествата

Той призна и за проблемите с ВиК дружествата в някои райони на страната. В Добрич например се губят 70-80% от количествата вода, които се пренасят по тръбите. В града изпитват сериозни затруднения и заради електроенергията, която плащат от използването на помпи за източване на водата. Друг основен проблем е нуждата от изграждане на пречиствателни станции.

„Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите. Новите пречиствателни станции също ще увеличат сметките, но хората трябва да знаят, че не плащат за самата вода, а за разходите по доставянето й”, каза Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    0 0 Отговор
    Този е голям циркаджия, но добре усеща от къде духа вятъра..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове