Last news in Fakti

12 Юни, 2012 09:28 1 035 4

Добрев: Русия не ни изнудва за цената на газа

  • газ-
  • газпром

 

Още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" ще бъде одобрено от страна на регулатора. На всеки три месеца "Булгаргаз" иска по 20-25% увеличаване цената на газа, обикновено ДКЕВР се съгласява на 4-5%. Това каза пред “Денят започва“ по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че регулаторът е възможно и въобще да не одобри поскъпване на газа. "От 1 април до края на годината за 9 месеца прави до 120 млн. долара, които ще ги получим като отстъпка в цената, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение до 15 ноември за "Южен поток". Но да не се окажем в ситуацията с "Белене", когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", отбеляза Добрев.

Той подчерта, че не плащаме газа по-скъпо, за да ни принудят да вземем решение и да ни дадат отстъпка, а това са договорите, които са подписани.

"Това поскъпване си е съгласно сключените договори, в този смисъл няма изнудване от страна на руската страна. Южен поток е проект, който подкрепяме, той ще носи значителни допълни приходи на страната ни. Ако не бъде осигурено финансирането, вземайки решение до ноември може да се случи както при "Белене" - започваме да строим, а пък нямаме пари за това. Това са отворените въпроси преди да подпишем споразумението и да получим отстъпката", обясни енергийният министър. Той повтори, че това не са спорове, а нерешени въпроси.

"Трябва да знаем още отсега ако даваме пари - колко пари. Срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост и на 15-ата година сме изплатили тръбата. След 15-ата година в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев.

Той е категоричен, че подкрепяме и "Набуко" и Южен поток. "Южен поток ще ни осигури по-голяма сигурност на доставката по линия на трасето. Газът при този случай ще влиза първо в България. "Набуко", освен сигурност на доставките, носи и диверсификация на газа. Имаме възможност да купуваме газ от Каспийския регион. Истинското намаление на цената на газа ще го получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на газ. 10-15% добиваме в момента от Черно море, което е 40% по-евтино от вноса на газа на границата. Истинското намаление на цената на газа ще се получи с потребление на местния добив", увери Добрев.

"Най-големите лидери на света са тук и те виждат потенциала, който и ние виждаме. В противен случай не биха рискували да харчат стотици милиони долари за проучване. Това не биха го направили, ако не бяха убедени, че ние имаме залежи", подчерта още енергийният министър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рада

    0 0 Отговор
    Добрев да не намиса казуса с "Белене", защото българското правителство са виновни проекта да бъде спрян и милиони левове да потънат заедно с него. Некомпетентността на управляващите ни трябва да бъде непрестанен черевен флаг за българите, че всяка инициатива или няма да бъде осъществена докрай или ще е в ущърб на данъкоплатеца.
  • 2 Аз

    0 0 Отговор
    Добрев защо не признае, че е излъгал преди време когато се завърна от Русия и гордо се изказа, че е постигнал 13 % намаление на газа. И цялото правителство тръбеше как Добрев е велик като е издеиствал толкова голяма отстъпка. Сега се оказва, че въобще нищо не е било сигурно още тогава. Къде е намалението. А? И той е същия цървул като останалите които са били на негово място.
  • 3 Архи- мед

    0 0 Отговор
    тоя с двете чаши много категорично е застанал- а защо в чаши за уиски ни лъжат че пият вода? ПОне да казват - "Наздраве" преди да отпият и без тва не знаят какво приказват после
  • 4 георги

    0 0 Отговор
    Горкото момченце, даже говори а и разсъждава - много добър ход за бърз икономически фалит на РБ......