Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 15:02 3 953 29

Презастрояването на София е поредната предизборна лъжа

  • презастрояване-
  • софия-
  • избори

В столицата средната плътност на населението е 947 жители на кв. км. е трудно да си представим за какво презастрояване може да става въпрос

Презастрояването на София е поредната предизборна лъжа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наслушахме се на какво ли не в предизборните кампании на кандидатите за кметското кресло на София, но е добре да разобличим една голяма лъжа, която всички повтарят – може би с цел в един момент да се превърне в истина за обществото. И това е лъжата, че София е презастроена.

Не е необходимо особено голямо усилие, за да се разобличи тази лъжа – достатъчно е да погледнем данните на Евростат, НСИ и другите европейски столици. Тъй като в София средната плътност на населението е 947 жители на кв. км. е трудно да си представим за какво презастрояване може да става въпрос, ако я сравним с Париж – 20 900 жители на кв. км, Атина – 19 115 жители на кв. км, Брюксел – 8 970 жители на кв. км, Лондон – 5 584 жители на кв. км и т.н. Списъкът е дълъг и всъщност трудно ще откриете европейска столица с по-ниски показатели.

Може да звучи странно, но Пловдив е далеч по гъсто населен град от София, но не чуваме там да се оплакват от презастрояване, въпреки своите 3 365 жители на кв. км. Варна също би трябвало да е презастроена с нейните 1 418 жители на кв. км.

Презастрояването на София е поредната предизборна лъжа

София попада в категорията на градове с ниска плътност на населението с нейните 947 жители на кв. км.

Тази ниска плътност на населението, съотнесена към площта на София, ни води към съвсем други изводи. Че усещането за презастрояване идва от неправилното организиране на живота на населението – липсата на адекватни решения за придвижване и най-вече – на паркоместа.

Повечето квартали в София са стари и строени без подземни паркинги, заради което междублоковите пространства се превърнаха в паркинги. Очевидно е, че и те не са достатъчни, и когато ти се наложи да обиколиш квартала няколко пъти, за да намериш къде да паркираш, си много по-склонен да повярваш, че София е презастроена и пренаселена, отколкото да си дадеш сметка, че градът ни има нужда от нова визия за развитие.

Панелните блокове с безразборно паркирани около тях автомобили е най-често срещаната гледка в кварталите на София. Сега си представете същото пространство без автомобили, а с добре уредени зелени площи и междублоково пространство! Това може да се случи само, ако управляващите и кандидат-кметовете насочат усилията си в търсене на решение за проблема с паркирането, а не в създаване на масова истерия покрай несъществуващ проблем.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръч

    33 3 Отговор
    Нещо не ми се връзват нещата - че то само в нашия блок има поне 500 човека...а във Факултето или Христо Ботев е още по-страшно и то на квадратен метър..
  • 2 Джудже

    58 1 Отговор
    Паркираните автомобили създавали илюзия за презастрояване!!! Сигурно автора на статията е строителен предприемач ;-)
  • 3 2274

    50 0 Отговор
    Тези сметки ми приличат на пилето и зелето. Средно, на всеки има пиле със зеле.
    Но дали е така?
    Разходете се в новите квартали, застроени в последните 20-30 години и ще видите разликата с панелките.
    В Люлин, Младост и другите обругавани панелни квартали има въздух между блоковете и градинки между тях.
    В новите квартали не може да се разминат две коли по улиците, а градинките са мечта за следващите 30 години...

    Коментиран от #8

  • 4 Citizen

    24 1 Отговор
    БГНЕС-пишете пълни глупости......всички в тази агенция сте от селата а сте тръгнали да търсите конспирации относно София......
  • 5 Архитект

    20 6 Отговор
    Отново неграмотник! В другите изброени градове - столици, строителство е доста по високо, докато в София преобладават максимум 6 етажни сгради и от там идва гъстотата на блоковете! В съсрдсство на моя блок се строят други 3 блока на по 4 етажа и това е масово!
  • 6 Столицата

    27 3 Отговор
    се управлява некадърно. Точни са изводите.Създават се предпоставки за бъдещи проблеми. Като на времето:Софиянски продаде детските градини, сега Фандъкова строи детски градини. Важното е да става алъш -вериша. Правят противоположни неща , но сега са съюзници в изборите. Всичко под флага на антикомунизма. Елементарно.
  • 7 Столичанин

    34 0 Отговор
    Градът е презастроен, не останаха градинки в комплексите където да не изникна блок! Купуваш апартамент с гледка, след някой друг месец на 6 метра от терасата или прозореца ти гледаш вече в апартамената на комшията от новия блок!
  • 8 BG1000

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "2274":

    Абсолютно вярно!
    Има огромни празни площи в София които стоят и пустеят защото никой не иска да строи на полето, а в същото време държавата не прави нищо за да изгради нова инфраструктура. Затова строителите строят там където има улици, ток вода и презастрояват кварталите.
  • 9 Ужас

    27 2 Отговор
    Този, който е писар статията да вземе едно въже и да се окичи на първия стълб!!! Смешко!!
  • 10 Гост

    12 0 Отговор
    приемам на доверие че сме под 1000 души на кв. км.
    То защо да не говорим против презастрояването? или трябва да чакаме да стане като в другите страни?
  • 11 ЕдинВъпрос

    18 1 Отговор
    тази статистика не е ли само за хората с адресни регистрации? В днешно време за адресна регистрация по квартира се изисква собственика с нотариален акт и над 90% нямат такава.
  • 12 Западните Балкани

    18 0 Отговор
    След като Мрамор, Нови искър и други села са в София, то полето е голямо, но в Редувата, Хладилника и много други места, не можеш да минеш даже пеш.
  • 13 бай онзи

    20 0 Отговор
    автора заслужава да го метнат от някоя тераса в Манастирски ливади, та да не се мъчи... то бива тъпня ама тоя или тая копа дъното яката. След това що разни калинки са на ръководни постове - ами щото ей такива си ги избират
  • 14 Густо Майна

    17 0 Отговор
    Ало авторът, едно е да стъкмисваш средно върху цяло, а съвсем друго мах-а на "средното" в най-благото от цялото! Страх те е да споделиш обаче колко е населението на км2 в широк център на София, а ситуацията ще е подобна и в Пловдив, Варна, Бургас и т. н. Трябва спешно да се предприемат сериозни ограничения относно строителството в централните градски части. Буквално се задушаваме вече!!!
  • 15 Morgoth

    18 0 Отговор
    Много зависи какво се има предвид под София. Ако се гледа всичко до околовръстното на север, ясно че средното ще падне драстично. Ако тази статия се опитва да каже, че в Париж има 21 пъти повече хора на квадрат, ами пробвайте се да си го представите - излиза, че ако в София стане така средната височина на сградите ще трябва да бъде 50-100 етажа. Тук е играла здрава еквилибристика с цифрите. Иначе дали е презастроена София? И да и не - южните квартали са презастроени, а на север е пусто.
  • 16 Kronos

    9 0 Отговор
    Автора да не живее в Спанчевци? По-големи глупости скоро не бях чел!!!!
  • 17 ВАТМАН

    10 0 Отговор
    Абсолютни измишльотини.София има поне 200 000 души които не са регистрирани,освен това има доста слабо населени райони.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Много елементарно, тъпоумно и ограничено разсъжнение...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трън

    3 0 Отговор
    Автора бърка понятията. Гъстота на населението и презастрояване е различно нещо. Тези 947 човека могат да живеят в един блок на 1кв. км. Могат и да имат по 10 ап. всеки.
  • 21 Митко

    4 0 Отговор
    Сменете си статистика,
    много ясно, че такава ще е статистиката след като 80% от постоянните гости на София са си с личните карти от село.
    Със сигурност статистиката ви е като: аз ям кюфтета, ти картофи, но статистически двамата ядем мусака.
  • 22 Vola

    4 0 Отговор
    С извинение, ако някой се докачи на обща култура, ама само аз ли виждам, че показаната таблица е за ОБЩИНА София, а НЕ за ГРАД София? Т.е. статията или е писана от поредния измислен "журналист" или е силно насочена към манипулиране на обществеността. Сиреч - поръчкова на строителното лоби и приближени нему заинтересовани лица... И гледам бая народ се е вторачил в цифричките и коментира ли коментира.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е как ще е поредната лъжа

    5 0 Отговор
    Герберастка измет блоковете са толкова близо че докъто е*еш жена си съседа гледа и го дърви.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Журналистутки

    1 0 Отговор
    Извинявам се за грешката
  • 27 Любо Бубев

    2 0 Отговор
    Абсолютно манипулативна статия на ченгетата от бгнес. В тази статистика е включена северната и други територии, които не са урбанизирани
  • 28 име

    2 0 Отговор
    Вижте сами картата. Една трета е район Кремиковци. Махаш Кремиковци, където са поля и гори и се получава какво е реално София.
  • 29 3936

    0 0 Отговор
    Всъщност статията е полезна - показва, че нещата са още по-зле, отколкото си мислим - при достатъчно площ, гражданите са струпани в 7,8 квартала - свръхзастроени, претоварени, без паркоместа, без зелени площи, без достатъчно магазини, детски градини и т.н.