Last news in Fakti

19 Октомври, 2019 15:39 630 1

Алчността на борсовите играчи понякога бърка и в нашия джоб

  • евро-
  • уолстрийт-
  • вълка от уолстрийт

Надали има човек, който да не знае, че световният финансов и икономически колапс беше предизвикан от самозабравилите се борсови играчи

Алчността на борсовите играчи понякога бърка и в нашия джоб - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Димитър Стамов

За риск от нова финансова и икономическа криза алармира Международният валутен фонд и призова за спешни мерки заради продължаващото нарастване на корпоративния дълг на САЩ. В комбинация с последните намаления на лихвите от Федералния резерв ситуацията много започва да напомня за световната финансова, а в последствие и икономическа криза от преди десетина години.

Ще преживее ли светът отново сценария от 2008г. или как се печелят милиони от борсови спекулации, коментира Димитър Стамов.

Надали има човек, който да не знае, че световният финансов и икономически колапс беше предизвикан от самозабравилите се борсови играчи. Макар за по-голям авторитет да представят себе си като инвеститори на капиталовите пазари, такова наименование реално не съществува. Във Forex речник на термините практикуващите я се наричат правилно с думата спекулатор: „Спекулатор (Speculator) – търговец, който купува и продава финансови инструменти с цел извличане на печалба от ценовите разлики. Спекулаторът не участва на пазарите във връзка с осъществяването на някаква производствена дейност или с цел реална доставка на базовия актив.“

Борсовите играчи печелят от спекулации и разлики в покупната и продажната цена на акциите на големи и по-малки компании. В американските филми те се представят като 40-годишни добре образовани мъже в костюми, които по цял ден купуват и продават акции на Уолстрийт и печелят милиони от спекулации и разлики в покупната и продажната цена. Живеят богато и охолно, в огромни имения, карат последен модел скъпи автомобили и са сред най-желаните мъже.

В редки случаи, на много високо ниво, те са интелигентни, прозорливи, енергични и работоспособни, търпеливи, хора със собствено мислене и силен аналитичен ум, които умеят да боравят до съвършенство с финансова информация. Най-често обаче, особено у нас, зад тази професия се крият индивиди, които отказват да се трудят честно и наричат това „свобода да не работят за заплата и да имат работодател“.

Във филма „Вълка от Уолстрийт“, заснет по действителен случай, стоковите брокери бяха представени още по-детайлно с цялото им влечение към хазарт, наркотици, леки жени. В исторически план сред най-известните машинациите на фондовите борси са пирамидата „Мейдоф“, измамата с почистващата фирма на Минков („ZZZZ Best“) и, разбира се, световната криза от 2008 г., с чиито последици България впрочем все още се бори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смол

    1 0 Отговор
    бърка , дотолкова , доколкото го пълни преди това - въпросът е да не се отчитат спекулативните ръстове от 2008 насам в балансите