2 Ноември, 2019 16:00 4 825 20

Димитър Недков: Няма по-зловеща тишина от заспалите будилници на будителите...

  • димитър недков-
  • будители-
  • писатели

Безмълвието на мислещите хора неусетно насажда нихилизма дълбоко в душите, изкоренявайки от тях смисъла на фундаментални ценности и най-вече идеята за саможертвена борба за тяхното съхраняване.

Димитър Недков: Няма по-зловеща тишина от заспалите будилници на будителите... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Димитър Недков за сайта „Епицентър“

Техният будилник бил с най-обикновенна пружина от неблагороден метал. Класически часовников механизъм без грам електроника. Всеки ден трябва да го навиваш, за да не спре времето. Онова време, което било в тях и те били във времето. Сверявали своето време с ударите на манастирското клепало и поставеното начало от заклинанието, плъзнало по земята българска от монашеската килия: О, неразумни юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш своя език?

Те нямали удобното грантово битие на обилно финансирани от чуждоземци, така наречени днешни неправителствени организации с някаква дълбоко законспирирана, уж идеална цел. Нито били загърнати в помпозните академични тоги на някаква еразъмска общоевропейска програма, прикриваща коварен план за колонизиране на националния суверенитет на образователните системи на отделните народи.

Уникалната им читалищна самобитност палела искрата на саможертвата срещу ятагана по кърищата и гръчкото песнопеене в храмовете. Мечтаели за държава - затова първо възраждали национален идеал за свобода и независим дух на род и Отечество. Но преди пушките, най-напред се хванали за калема. Вярата им в Святото дело търпеливо плетяла паяжината на първообраза на съвременните социални мрежи с посланието: прочети, препиши, препредай.

Живот срещу слово – бихме определили мисията на тогавашните безсребърни книжовници, търкали многократно занданите – предавани и заклеймявани пред поробителите от властоугодно пресметливи безкнижни родоотстъпници.

Идея нямали, че ще бъдат наречени с непреводимото на чужд език – Будители.

Мъглява била представата им - до какво ще довeде пробуждането на цял народ от кошмарния сън на едното оцеляване. Но упорито, саморъчно стъкмявали декорациите за поредната самодейна сценка на “Многострадална Геновева”, за да изяснят социологията на публиката – кой нашенец в кой персонаж ще се припознае и дали залата ще запее в последния акт онова революционно призоваване: Пламни, пламни ти в нас, любов гореща... Толкова силно да запее, че местният Кириак Стефчов да запелтечи в конака обясненията си пред бея за комитаджийската песен.

Сбъдналото се Освобождението ги преименувало в – строителите на съвременна България. Едва се побрали имената и перипетиите им в едноименните симеонрадеви три мемоарни тома.

Повечето нетърпеливо завърнали се с тапии от европейските университети родолюбци, обладани от мечтата за европейско самочувствие и достойнство на българина.

Не ги отчаяло дори царедворното пресметливо задкулисие на привнесения монарх, довело страната до разорителна национална катастрофа след първата световна война. Съблекли окаляните шинели запявайки: Българийо за тебе те умряха... и започнали отначало. Защото победителите си чакали контрибуциите и репарациите, а вдовиците коматчето хляб, за да отгледат поредното осиротяло поколение българчета.

И така... до следващите национални катастрофи, чак до наши дни – оцветени в цялата палитра на стисналата за гърлото цял един народ зараза на политическия партизанлък в обществените нрави. Смъртоносната за духа хватка с палец върху сънната артерия, успиваща личността човешка в летаргията на самооцеляващия, дистанциран вече и от самия себе си индивид.

Днес будилниците на едновремешните будители са заспали безмълвни по прашясалите рафтове в антиквариата на националната памет. Никой не навива пружината на събуждането, за да гарантира навременното отваряне на очите. Неоновите лъчи на дисплеите омагьосаха с многопикселови проблясъци и сънищата - прогонвайки божествената светлина на свещите.

Никой вече не сънува революцията в съзнанието като път към свободата. Никой не изразява високогласно подозрението, че безконтролната технологична вакханалия постепенно се превръща в контрареволюция водеща към най-страшното робство – премълчаното зло от приспаната мисъл. Дигитализацията на трупана хилядолетия книжнина тихомълком пренаписва смисъла на живототворни понятия и исконни ценности, неугодни на все по-безпросветно и безнравствено управляващи елити. Растат лишени от историческа памет обезродени поколения, заспиващи единствено с мечтата за безметежно битие с несметни богатства и бляскави дрънкулки.

Няма по-зловеща тишина от заспалите будилници на будителите... Най-сигурният мълчалив знак за настъпило безвремие, превръщащо всеки първи ноемврийски ден от празник в панихида. Безмълвието на мислещите хора неусетно насажда нихилизма дълбоко в душите, изкоренявайки от тях смисъла на фундаментални ценности и най-вече идеята за саможертвена борба за тяхното съхраняване.

Заспалите будилници на будителите пропуснаха пробуждането на разрушителните сили на бесовете-достоевски, изпепеляващи мостовете между минало и бъдеще по пътя към Храма.

Новите Кириак Стефчовци режисирано заслухтяха в телевизионните студия, крещейки в слушалките на водещите – да прекъснат случайно промъкналия се на екрана, поставящ под съмнение догмата еретик. Слелите се в едно политици и търговци превърнаха властта в самоцел, а словото, в разменна монета в сделката – съвест срещу имане.

Подхвърлени грошове усмиряват радините вълнения на даскалиците срещу оджендъряването на невинното детско въображение. Безпомощни пред интернационално бюрократизирания образователен диктат родители тръпнат от мисълта, че роденото по божията воля момче може да се завърне след училище край бащиното огнище като самоосъзнало се момиче.

Замлъкналите будилници на будителите преназначиха разказвачите на орисията българска в пропагандатори и пиари на холивудската, манипулативна представа за историята – възраждаща войната и насилието върху ближния като свещенно право на по-силния над по-слабия. Отхвърлилите съблазанта на новата оферта мислители обявиха за празнодумци. Своеобразна ребрандирана фанариотщина, заличаваща българската иконостасна духовна категория – Будител.

Защото събуденият тик-такащ Будилник на Будителите е опасен часовников механизъм, възвестяващ “терора” на мисълта над властващата войнстваща посредственост. Когато му настъпи времето, би взривил задрямалите чувства на един побиращ се вече само в олющен читалищен салон, някога горд с Възраждането си народ. И тогава - в последния акт на самодейната модернистична версия на “Многострадална Геновева” може и да зазвучи някъде от населените с обикновенни люде задни редове отново: Пламни, пламни ти в нас, любов гореща...

Разбира се, ако все още времето е в нас и ние все още сме във времето -както го е изрекъл Оня, отрязалият косите си йеродякон – тръгнал по друмищата български да навива пружината на Будилниците по залостените, дори пред ботевите четници, къщя на смирената рая.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    16 0 Отговор
    Първо трябва да се почне с интелектуалците!
  • 2 край нямат доносниците

    6 28 Отговор
    Този е спец по нищо-говоренето.
  • 3 Паисий е жив

    23 3 Отговор
    Сладкодумно казано нищо. Първо, огромна част от най-интелигентната прослойка на всяко общество са нихелисти, защото са имали очите да прочетат историята и разумът да разберат поуките й. Второ, в днешно време будителите са заклеймявани от собствените си народи, защото думите им са неугодни, а в много случай недоказуеми (обясни на слепеца как изглежда изгревът, но ако не се вслуша как ще му докажеш думите си). Трето, пиадесталът се дава на азиси, динковци, различно оцветени златки, бойковци, воленчовци и прочие. Когато започнете да давате думата и признаете авторитета на учителите, лекарите, учените, инженерите, духовниците и други, и други...., тогава вижте спи ли обществото и спят ли будителите!!!! Будителите не спят, а будилникът им се е стопил от звънене, защото няма кой да го спре-те вече са станали и са там-в обществото. Учат се, работят, борят се, оцеляват, но в 21-ви век няма кой да ги види, няма кой да ги чуе, а най-престъпното е, че няма кой да ги признае за такива. Лек уикенд.
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    8 2 Отговор
    За разлика от едно време, сегашните будители нямат право на оръжие... или дори на дума. Сегашните будители правят подобия на песни, ориенталски рап или нещо такова и казват на младежта: "най-важните неща са парите, вулгарността и да се отнасяш зле с всички."
  • 5 Абее

    19 2 Отговор
    Димитър Недков защо не направи едно предаване по телевизия Евроком на мястото на Вучков? Поне може да говори и за световни конспирации
  • 6 розово

    13 0 Отговор
    СЛЕЛИТЕ СЕ В ЕДНО ПОЛИТИЦИ И ТЪРГОВЦИ.Браво.Това е отговора защо са заспали будилниците на будителите....?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 епископ Вожоа

    2 2 Отговор
    Такива многоетажни,засукни фрази се срещат само в изказванията на Амет Доган. А Димитър Недков като масон е със степени над него. Добре би било наистина да се направи едно предаване с Димитър Недков,който да просвети като истински будител простия български народ...и да освети например каква е ролята на Джузепе Мацини в революционизирането на балканските народи?! Кои са му последователите в нашите революционни среди.Кои са Димитър Касабов и Иван Странски?! Каква е връзката с идеите за "млада Сърбия","млада България","млада Турция".Кой и какъв е бил Митхад паша! Има много за изясняване.Хайде г-н Масон! Вие сте на ход!

    Коментиран от #9

  • 9 Иван Грозни

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "епископ Вожоа":

    Има да чааакаш...от масон обяснение.Иначе добре се лигави със Стойчо Керев...аман от зидари,плочкаджии и тапетаджии..визионер..хахахаа, умрех от смех

    Коментиран от #14

  • 10 NNN

    4 0 Отговор
    вярно, но многословно и тежко!
  • 11 Капитализмът е боклук

    7 0 Отговор
    Човечеството в тежък робски стадий. Тук ни върнаха в тъмното средновековие, изопачило учението на Христос в религиозен опият, миксиран със съвременният опият на алчността, и пазарната икономика, като критерий на фалша

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Драгон

    0 1 Отговор
    Аве тоя Недков смешен вече става.направо чис маншон
  • 17 Драгон

    0 0 Отговор
    Паднал един ангел и повлякал,всички материални хора с обещание за власт,разпределил ги по касти(лоджи)с единствената цел набавяне на енергия, влизайки в лоджите лежейки в ритуалния кофчег прекъсва връзката с източника-бог.е сами си направете сметката кои са черно и защо дъновизма бяло.
  • 18 Драгон

    0 0 Отговор
    Аве Недков колко пъти да ти казвам карта сте бита .
  • 19 Драгон

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Капитализмът е боклук":

    Капитализма идеология на лъжата,видяхме соца,като идея бе добре замислен,самото приложение не осъществи този велик промисъл.сега е ред на космизма-да бъде светлина...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.