ФАКТИ.БГ

Служителят на бъдещето ще е робот

Две неща в живота ви гарантират успеха – семейството и образованието

Публикувана: 12 Ноември, 2019 17:43
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1429
Служителят на бъдещето ще е робот
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Личното развитие заема все по-важна роля при избора на професия сред младите. Как се водят преговори, какви трябва да са човешките взаимоотношения и най-важното – как да постигнете щастие? Всички тези ключови въпроси ще бъдат във фокуса на второто издание на „Големият взрив”, на което ФАКТИ е медиен партньор. „Балансът между професионалния и личния живот стои в основата на успеха и на двете места. Винаги когато ни липсва баланс, тази липса се отразява на финансите ни, на щастието ни и на здравето ни”, казва в интервю за ФАКТИ един от основателите на Университета за личностно развитие и предприемачество Пламен Попов.

Господин Попов, бихте ли казали какво точно се има предвид под личностно развитие?

В днешния кооперативен свят ние, човеците, все по-често започнахме да търсим специфични обучения за умения и модерни занаяти и същевременно оставяме същността си на заден план. По този начин все по-успешно убиваме връзката помежду си.

Личностното развитие не са меките умения, не са гурута-та, не са събитията, не е „ходенето по жарава“, личното развитие е съхраняването на единственото, което ни отличава като човешки същества –комуникацията със самите себе си и с останалите. Личностното развитие е път към личността.

Колко силна е зависимостта между развитие в професионалния и личния живот? Т.е. в каква степен едното зависи от другото и защо?

Балансът между професионалния и личния живот стои в основата на успеха и на двете места. Винаги когато ни липсва баланс, тази липса се отразява на финансите ни, на щастието ни и на здравето ни. Аз имам късмета да работя с авторката на книгата „Магията на баланса” - моята приятелка и партньор Ася Иванова. Тя истински ми помага, когато съм на път да изгубя този баланс.

Кои са факторите, които днес мотивират различните поколения - милениумите и поколение Z?

Докато поколението милениум е водено от стремежа да оказва влияние върху Света (каквото и да означава това), поколението Z е дигиталната генерацията. Проблемът на поколението милениум е, че тази масова дигитализация отприщи такова огромно количество информация, което те не можаха да осмислят и голяма част от тях изгубиха пътя. Те са израснали бивайки възпитавани като най-невероятните, най…. Хора и изведнъж навлизайки в тази дигиталната ера те се почувстваха нищожни – някои от тях се справиха, някой не. Z са родени и израснаха в тази дигитализация, което им позволява да овладеят и насочват тази информация по много по прагматичен начин.

Непрекъснато нараства процентът на младите, които искат да работят самостоателно. Това несъмнено до голяма степен се дължи на бързото развитие на технологиите. Това ли е ключът към успеха по отношение успешна професионална реализация?

Ключът към успеха по отношение успешна професионална реализация е без значение дали работиш за себе си или не, да чувстваш удовлетворение от плодовете на своя труд. Друг основен фактор е работа, работа, работа…. (смее се).

Несъмнено професионалното развитие започва от ученическата скамейка. Кои са ключовите елементи, за да се насочи един млад човек в правилната посока по отношение на професионална реализация?

Ключовите елементи са два (според мен):

1. Работещият триъгълник – родители, образование, дете. Както във всеки бизнес проект – ако всички работят заедно, то ще има успех. В една държава най-важното са учениците, учителите, родителите и тяхната обща цел е да има по-успешни млади хора. Екипната работа е изкючително важна не само за професионалната реализация на младите хора, а и за личностната им реализация в живота.

2. Вторият ключ е неформалното образование, което развива техните личноти и им позволява да открият и разгърнат техните истински интереси и таланти. Да се създаде безопасна среда, в която не да бъдат изпитвани и оценявани, а да споделят свободно и да бъдат насърчавани. НО под тази форма би било в подкрепа и допълнение на образоватената система. Натам са насочени и нашите действия, въвеждайки предметът „Приложно предприемачество“.

Бихте ли описали как ще изглежда служителят на бъдещето, например след 10 години?

Служителят на бъдещето ще е робот. Ние хората се насочваме към все по–креативни професии.

Кое ви подтикна да направите второ издание на Големия взрив?

Хората!

Хората, които за една година отвориха адвокатски кантори, намериха любовта, развиха чисто нов продукт на американския пазар и хората, които повярваха в България. „Големият взрив“ е „Голям взрив“ не защото дава много информация и среща с много успешни практици в България и чужбина, не защото е единственят форум със шоу програма и много родни звезди на България. „Големият взрив“ е това, което е защото дава най- ценното, което един човек може да получи и го дава в такова изобилие, че никой от присъстващите не може да го вземе цялото и това е средата – среда, която има много качество,това е „каймака“ (най - доброто на България). Когато си с хора, компетентни и жадни за успех това те „изстрелва“, ние просто създаваме среда, в която хората и израстват личност, и професионално.

Как събития като Големия взрив променят начина на мислене, съответно начина на живот на хората?

Чрез личен пример. Всичко, което ще видиш, усетиш и чуеш на „Големият взрив“ е само и единствено личен пример. Липсват теоретици, философи и гуру-та.

Служителят на бъдещето ще е робот

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Професора
1 Отговор
Боядисан в черно робот!

Оценка:
-0 +6

Нещо си объркал насоката
2 Отговор
Когато започнат да се произвеждат такива роботи, на богаташите няма да са им нужни бедняците, ще останат 20-30 милиона, а останалите ще отидат за наторяване! Гадно но такава е истината!

Оценка:
-3 +5

Garrincha
3 Отговор
Големият взрив, който ще изцапа всичко с ...

Оценка:
-0 +0

МИСЛЕТЕ
4 Отговор
Едно нещо в живота ви гарантира неуспеха в най-различен момент - семейството ! ! !

Оценка:
-0 +2

хмър
5 Отговор
Този нов Юли Тонкин ли е?

Оценка:
-0 +2

джедай
6 Отговор
Роботите нямат семейство,а сериен номер.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Цецка Цачева
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ коментира в парламента ефективната присъда на бившия депутат Митхат Табаков, който вече е във варненския затвор:
Затворниците му се радват като на расов елен."

Още бисери