27 Ноември, 2019 19:00 46 942 94

Борисов измисли как да прибере ромите ни от Европа

  • българи-
  • чужбина-
  • емигранти

Бългapитe, живeeщи в чyжбинa, ca изпpaтили у нас рекордните 1.176 млpд. eвpo пpeз 2018 г.

Борисов измисли как да прибере ромите ни от Европа - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов е третият премиер след Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, който предлага формула как да се върнат българите от чужбина. Събраната от предците му мъдрост е концентрирал в нова инициатива, която неговата заместник-министърка на труда и социалната политика Зорница Русинова разви миналата седмица на семинар за журналисти в Боровец. Казва се "1200" и ще бъде одобрена на 12 декември.

От Костов е взел родолюбивия сантимент на яловата инициатива "Българският Великден". От юпитата на Симеон е почерпал безсрамието, афиширано под лозунга "Срам ни е от вас", който им послужи да се доберат до милиони държавни пари. А от себе си влага опита как се въртят еврофондове за собствено и чуждо благо. Неговата инициатива се опира на

магическата роля на числото 1200

Такава е минималната мотивираща заплата в България според сметките на социалното министерство, което предлага начинаещите социални работници и детегледачите да стартират с 1200 лв. - т.е. 100 лв. повече от заплатите на младите учители след предстоящото им увеличение със 17% догодина. Чиновниците смятат, че ако предложат толкова и на българите в чужбина, родината ще им домилее и няма да издържат на изкушението да се върнат.

Планът е семпъл, което говори за умствените способности на авторите му или за скрит по-мъдър замисъл. Министерството възнамерява да използва европейски пари от Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Пилотният проект ще обхване 350 българи в чужбина и техните семейства, като за една година ще им бъдат гарантирани 1200 лв. месечно (приблизително колкото е средната работна заплата в страната през 2019 г.). Те ще бъдат консултирани и свързани с работодатели в България, ще им бъде изготвен индивидуален план за действие и ще имат достъп до пакети от услуги за по-лесна адаптация на родна земя, пише на сайта на Комитета за наблюдение на оперативната програма. По процедурата се планира на завърналите се българи да бъдат поемани разходи за наем, за детегледач до записване на децата в ясла или детска градина, финансови стимули за работа в области с ниски възнаграждения. Предвижда се поемане и на разходите за обучение на български език за членове от семейството, които не владеят български език. Предприемчивите българи, които се завърнат, ще бъдат консултирани за развиване на предприемачество и насочване към финансови посредници за отпускане на микрокредити по линия на финансовите инструменти на оперативната програма. Ако се хванат някъде на по-зле платена работа, правителството ще доплаща до 1200 лв. Така твърди министерството, а министърката добавя, че 70% от българите, участвали в трудовите борси зад граница, имат желание да се върнат в България. Липсвал им само

последен стимул,

с който държавата да преодолее колебанието им.

И той вече е налице: предлага им двойно повече от минималната работна заплата, която догодина ще бъде 610 лв. Тук възниква двупосочен въпрос: колко от набелязаните 350 "млади българи" на възраст до 54 години ще пожелаят да работят в България за две минимални заплати, които са далеч под предлаганите им в по-богати държави социални помощи; второ, колко от работещите у нас на минимална заплата около 400 000 българи ще пожелаят през същия период да се изнесат в чужбина поради нетърпимата си мизерия у нас? И двата аспекта на въпроса водят до силно съмнение, че ще бъде обърнат процесът на доброволно (което си е всъщност по неволя) обезбългаряване на държавата.

Можем да си представим как българите, които още не са се отправили към терминалите, ще гледат на избраниците, ухажвани от правителството с двойно по-високи заплати, само и само да се върнат. Вярно е, че парите са европейски, т.е. чужди по широкоразпространените у нас разбирания, но чувството за социална справедливост няма как да не бъде засегнато.

И все пак кой би се върнал при такава оферта?

Бългapитe, живeeщи в чyжбинa, ca изпpaтили у нас рекордните 1.176 млpд. eвpo пpeз 2018 г., показаха последни данни на Eвpocтaт. Πpeминaвaнeтo нa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 1 млpд. eвpo e станало зa пъpви път, a нa гoдишнa бaзa изпpaтeнитe в родината суми са нараснали с пoчти 25%. Оĸoлo 80% oт парите от чужбина са дошли от българи, живeeщи в страни от Eвpoпeйcĸия cъюз. Cъщeвpeмeннo cyмитe, ĸoитo ca изпpaтeни oт cтpaнaтa ĸъм живeeщи в чyжбинa българи, възлизaт нa eдвa 20 млн. eвpo, тpи чeтвъpти oт ĸoитo ca изпpaтeни ĸъм cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз. Тоест към ЕС са изтекли само 5 млн. евро. Толкова са възможностите на нашенците да помогнат със скромните си доходи на свои близки зад граница.

Числата говорят, че емигриралите българи продължават да се замогват където са се установили, стига да са се интегрирали в тамошните общества. Които от тях не са се интегрирали, разбира се, продължават да разчитат на социални помощи, за да оцелеят. Другите държави няма как да им се радват, защото източват социалните им фондове. Повечето не крият, че най-много им тежат ромските общности, чиято колективна интеграция е неуспешна за разлика от индивидуалната в отделни случаи. Франция и Германия упражняват системен натиск България да си ги прибере, но това не може да стане принудително, защото те имат право на свободно движение като останалите българи и европейци.

Единственото решение е доброволното им завръщане, ако родината им се представи като по-привлекателна от чужбината. Други държави вече са правили опити да ги изкушават с пари за отпращане назад, но усилията им винаги са били контрапродуктивни, защото офертите им са служели като магнит за други да дойдат. А възползвалите се от еднократните суми после пак са се озовавали на същите гишета за помощи. Идеята да се въведе не еднократно, а продължаващо заплащане на друго място изглежда по-разумна. Франция и Германия не смятат еврофондовете (за разлика от България) за кьорави чужди пари, защото са нетни донори, но и те са склонни да ги прежалят по-лесно, защото са общи. Така че перспективата да се разпредели тежестта за решаване на ромския въпрос чрез търсене на общоевропейско, а не национално решение вероятно им се струва оправдана.

Освен това няма как да не са забелязали, че когато предлагат за нещо европари,

Бойко Борисов става по-разговорлив

По темата за ромите винаги е отговарял, че не може да ги задържи насила (същото казва и за мигрантите, преминаващи транзит през страната на път за Западна Европа). Вие сте им по-привлекателни, защото сте по-богати, уверявал ги е напълно основателно той. Сега му дават европейски пари, за да прави (както се казва) помен с чужда пита. И той не им се мръщи. Сумата не е голяма - някакви си 10 млн. евро. Но защо да ги отказва, като знае, че парите ще бъдат похарчени и българите от ромски или друг произход пак ще се върнат при по-богатите си хазяи.

Средствата, предвидени за България по тази оперативна програма през следващия финансов период за 2021-2027 г., се очаква да бъдат двойно по-големи от настоящия. Зам.-министърката Русинова бе цитирана да казва: „Очакваме ресурсът да е около 4 милиарда лева – половината ще са за развитие на пазара на труда, а 2 милиарда са предвидени за социално включване“ (на ромите). По този начин ще се провери верността на твърдението, че което не става с пари, става с много пари. Все пак са европейски. Но България е доказала, че няма толкова голяма сума, която нейната клептокрация да не може да усвои и да поиска още.

Коментарът на Светослав Терзиев е публикуван във в. "Сега"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тодор

    320 7 Отговор
    А,бе,бунак ,аз мисля как да ги махнем в Европа,той щял да ги връща !

    Коментиран от #30

  • 3 Нема са притесняваш чичко ЕС.

    179 12 Отговор
    И 10 000 да им дадеш, те пак ще идват при вас. Ще свиквате расисти проклети. Вие да не мислите само за хубавото (евтина работна ръка)? С хубавото идва и лошото. Те са ръка за ръка.
  • 4 БойкоВИС2

    200 13 Отговор
    Много си прост баце, и от байТошо си по прост!
  • 5 мани мани

    252 25 Отговор
    ние българите се чудим как да се оттървем от тая черна виолетова зеленясала сган, а герберастите се чудят как да връщат тая напаст обратно у нас, пффф! 1млн. мангала и 600к турчаля, които дори не знаят бг ли са турки ли са к'во са :) аман!

    Коментиран от #32, #73, #92

  • 6 1098

    203 8 Отговор
    Да си ги закара на острова или в Банкя
  • 7 боцмана

    151 9 Отговор
    Баце ще открива нов завод , завод за сапун!

    Коментиран от #64

  • 8 безкрайни изборни победи

    163 6 Отговор
    Хем пък и внос на гласоподаватели , манго обича Бацко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ерозията го подхвана

    193 8 Отговор
    Това ми харесва. Все повече статии изобличаващи слабоумието , некадърността и меркантилността на Вожда.
  • 11 Isus

    28 26 Отговор
    Ako shte i 2000 hiladi zaplata da davat mnogo malko HORA ot malcinstvata shte se virnat poveceto vece ostaryahme viv cujbina bence decata ni se intregriraha viv viv dirjavite kidetosme DAJE neznayat i Bilgarski te viv Bulgaria se custvat cujdenci e nali tova neshe CELTA da se otirvete ot malcinstvata e yspyahte no viv Bulgaria ostanaha nai mirzelivite taka ce pak ste n'a zaguba
  • 12 Соломон

    101 15 Отговор
    Емигрантите за какво са ви ? Те са избягали, той ще ни ги връща. Простотия на ента степен. Ран-Ът казаха, че България няма нужда от повече от 4 милиона народ. Територията е малка , няма нефт, злато, диаманти, банани има, но са вносни. Богатства няма, ако имаше всички щяхме да бъдем шейхове.
  • 13 Йозеф

    184 11 Отговор
    Циганите са около 400 000 глави. С тази програма ще се стимулира още повече циганската популация, държавата ти плаща наема, дава ти две минимални заплати, остава ти комфорта да правиш още чавета - ЕС черпи. Устроил се българин на добра работа със заплащане на овъртайм в ЕС нема да се върне в България за 1200 лв. 550 паунда се изкарват за 3 дни в Англия с 8 часа + 2 овъртайм. И освен това в континентална Европа не е такава цигания - има всичко, ред, инфраструктура, и социален климат. На работното място има СТАНДАРТИ, а цената на жилищата е същата като в големите градове тук, но банките искат по-малки лихви. От друга страна масовата циганизация на държавата води до създаване на постоянен електорат, т.е редици от правилно гласуващи орки. Сега е момента да изпратим всичкото сиган в Швеция, да излезем от ЕС и да въведем строг визов режим.

    Коментиран от #17, #29, #70

  • 14 Гост

    133 3 Отговор
    В тая държава се мисли само за далавера, пълно е с мутри, а бойко ще връща хора срещу 600€, това е доста смешно и нелепо. Няма да върне и един човек...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Басри Алиев

    68 5 Отговор
    Циганин и без пари да му работиш,пак си на загуба....народна мъдрост.
  • 17 Аз и няколко Българи

    42 3 Отговор

    До коментар #13 от "Йозеф":

    Особенно за последното съм напълно съгласен
  • 18 Някой си!

    41 7 Отговор
    До Соломон.То по добре и тебе да те няма!!!
  • 19 Пореден удар от ЕС

    93 5 Отговор
    Целта е да разкарат българите, за да освободят работните места за бежанците. Ще плащат една-две години на завърналите се, след което ще спрат кранчето и ще настъпи жестока обществена криза, която най-вероятно ще доведе до гражданска война българи-роми. То сега няма работа през зимата и заплатите стигат за палмово сирене и кренвирши от кожа и кости, а ако се завърнат стотици хидяли имигранти ще настъпи тотален масов глад. Цените ще скочат, а заплатите ще ги намалят
  • 20 Васил

    74 3 Отговор
    По вероятно да открият живот на Марс от колкото някой да се върне!
  • 21 Ха...!?

    97 3 Отговор
    Електората на Баце трябва да се върни, това е ясно. Орките ще му осигурят спокойни старини, неговото обкръжение ще бъде богоизбрано, и така наперени ще ни разкатават фамилията още 20тина години. Значи с европейски пари ще печелим избори ама законно. Нямам думи!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 onq s konq

    30 2 Отговор

    До коментар #24 от "Док":

    Ами често се случва...лумпенизирани Санитари след безпаметен нощен запой на сутринта да се мислят за Доктори,минаващи на визитация
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лекар БГ

    70 3 Отговор
    Това,с тези 1200 лева,е поредното и пълно безобразие!
    Някой,някога и от някъде,решил,че му се ходи на гурбет в чужбината.И лошо няма-по-добре там,отколкото да краде тук.Но това,да бъде подкупван,да се завръща в бащината къща....Какво са за Борисов 1200 лева?!Нао нас,работещите в БГ,защо не ни дават по 1200 лева,за да си стоим тука и да пълним Бюджета?!За да имат после да си харчат милиардите....Но,тактиката е-колкото повече пари се въртят,толкова повече се разработват схемите за крадене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ох Боли

    55 5 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Споко, ще ги нърне ........на 32 февруари. Особено тия от Германия, където в най-лошия случай взимат минимума от около 1500 еврака, а някой я взимат тая сума плюс разходи за квартирата,тока, водата, да не говорим за социалните услуги и помощи които се ползват ако си легален работник. А, И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВО НА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ/ 380-500 Е / след ПЕТ ГОДИНИ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ . ДА, ТАЯ ПЕНСИЯ СЕ ПОЛЗВА ПРИ ДОСТИГАНЕ НА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ, но я да видим положението с пенсиите в БГ, виждаме ,,втория,, стълб, виждаме нивата , виждаме ,, чудесата ,, МУ и ,,просперитета на работещи бедняци.
  • 33 Ох Боли

    51 2 Отговор
    Франия и Германия осъществяват натиск България да си ги прибере..........цитат от статията. За Франция може, там е пълно с тъмно зелени от всякакви държави, Но Германия ......това че някъде някой политик нещо е казал, нищо не означава. В Германия има работа за тях в следващите 50 години , в момента даже на места се строят нови жилищни комплекси, отварят се центрове за подпомагане/ включване в системата, учене на немски език, намиране на работа, настаняване и т.н./ на емигранти, естествено официално, а неофициално само за роми.Така че никой луд , пък било то и ром , да тръгне обратно . Цялата работа е да се ,, усвоят,, едни пари от определени кръгове.

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българка

    41 1 Отговор
    Това не е достатъчно за да се върнат децата на България! С тази сума в чужбина плащат наеми и др.сметки,поддържат коли и успяват да събират пари! Защо? Защото стоките и таксите са на прилични цени,тук режат глави с цените! Къде е държавата в цялата тази вихрушка? Да се намеси и да каже: стоп! Това ще се продава толкова! Тук цари пълна анархия!4968
  • 36 Прав

    37 5 Отговор
    Краино време е Българи да се съвземе те и да се отърве те от гласуващите лебеди и ББ иначе минимална заплата 600 а за насарчаване1200.
  • 37 Шаран БГ

    47 3 Отговор
    Правете спешно Терминал 3 и магистрали от Русе, Видин, Драгоман - като се юрнат да се връщат, ще се изтрепят по тези тесни и разровени пътища. На № 16 "Басри Алиев" В българския язик нямаме склонения.Имаме наставки и представки , с които изказаната мисъл става ясна, разбираема. Поговорката гласи: "Циганин и без пари да ТИ работи, пак си на загуба !!" В миналото никога българин или турчин не е работил НА циганин.И до сега има българи и турци, които не допускат циганин да им влезе в къщата... По понятни причини.. Смешни са нашите управници - "с трици маймуни ще ловят". Баламосват хората - нима не знаят, че това са 600 €. И като ГИ ЗАВЪРНАТ ще ги учат и на български язик. Сега имаме области, където не се чува българска реч и хляб не ти продават ако го поискаш на "родната, омайна, сладка". Защо не научат тях да говорят български ???? На стотина години сме назад / и още продължаваме да изоставаме// със условията на живот от грозния западен капитализъм. И те няма да се подобрят със подаяния от Брюксел. За тях има оттренирани начини за "усвояване". Далаверата ще е за управляващите ни ! Ще се върнат престъпни елементи. Каквото могат да "берат" , ще го оберат и пак ще офейкат.

    Коментиран от #40

  • 38 Димов

    33 1 Отговор
    1млн българи в чужбина са допринесли за БВП на чуждите страни с общо към 50 млрд, само за тази година.
  • 39 Бай Ганю

    29 2 Отговор
    Мнооого интересна статия . Значи пускаме една "муха" и гледаме сейр т.е. кой кво ще каже , кви са настроенията и плановете. След това сглобяваме всичката събрана информация и готово - задълбочен анализ на ситуацията, с който всички са съгласни И обираме овацийте. Браво на автора , благодарим му че ни разказа неща които ние всички предварително сме обсъждали и знаем. Сега остана да му ръкопляскаме ... и понеже всички сме доволни че сме на едно мнение, значи сме мнооого умни, компетентни и.... "голяма работа". Така се повдига безподобното малоумно самочувствие на българина. Безмислен анализ по тема предъвкана и изплюта с всеобщо мнение че идеята за връщане на имигрантите е поредната възможност да се "краднат" едни пари от европейските данъкоплатци / включително наши имигранти които плащат данъци в чужбина/благодарение на малоумните европейски лидери, които наивно си мислят, че наливайки пари в прогнили държави ще поправят грешката която допуснаха при приемането ни в тяхното семейство.
  • 40 Димов

    33 1 Отговор

    До коментар #37 от "Шаран БГ":

    Чувал съм, че в югоизточна България има фирми, които не наемат българи на работа.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Димов

    34 3 Отговор

    До коментар #33 от "Ох Боли":

    И понеже Франция и Германия ни натискат да си приберем "професионалните избиратели", то държавниците ни са решили да маскират този удар по българина, като го представят за кампания, за поощряване връщането на българите. Никой българин, който се е установил в ЕС и САЩ, намерил си е платена работа с осигуровки и други фирмени облаги, наредил си е къщата и живота там, децата му учат в нормални училища и т.н. ... няма да хукне обратно към тиквената нива, само за едните 600 Евро. Това ще го направят кафевите ни съграждани, които не за 600, ами и за 60 Евро гордо ще наизваждат обратно българските си лични карти и ще залеят ГКППтата. Ето ти още осигурен електорат, да поправи изагацията от последните избори (едва 30% активност). На следващите избори ще има 80% активност, от които 95% ще са от "професионални избиратели", на които са им дали по 600 Евро. Ама схемичка, а!...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КОНСТАНТИНОВ

    12 4 Отговор
    КОИТО СИ Е УМЕН СИ Е УМЕН.В КЕНЕФ ДА ГО ЗАТВОРИШ ГЛАДЕН НЯМА ДА БЪДЕ
  • 45 Гост(нерегистриран)

    9 2 Отговор
    Югоизточна България човечета ми казаха, че пътувайки с автобус за София през прозореца масово българи табели огромни, продаваме къща,.. Виж и провери, смесен регион по пътя от болницата за София, Пловдив, Хасково, за да се увери. Дс им смени имена на помаци, турци и потърпевш е българина, без партия, не участник и тъй де. А запад са умни, не им сменят имената, а същите те днес от дс, доносници, бкп са в парламента, възродителите. Ква вина има малкият човек. Катър или кон магаре става ли, те са фанатици, не всички, но и от българите.. И тези, които крадоха българи от турци днес имат фирми и назначават турци, банички, пердета.. Имаш ли перде ок, ако си чувствителен, дори по хотели от запад и не искаш никога къде си се родил, защото те правят най черният и зъл човек, да живее дс, доносници, сите или голям процент в герп
  • 46 Селянин

    22 2 Отговор
    Аз ще ви дам някакви си 20 000 000 евро само да изпратите още 700 ромски семейства дз се интегрират в Западна Европа.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българина

    28 0 Отговор
    Не само ролите,ами и всички араби,които са влезли в Европа през Балканите.
    Това е плана на юдеите, за подмяна на коренното население.
  • 50 РОМКО

    19 1 Отговор
    Българи, използвайте ситуацията за да изхвърлите отпадъците и сметта през оградата! Това е исторически шанс.
  • 51 Чоки

    17 10 Отговор
    Нещо не са Ви верни сметките! Ромите в България не са нито 400.000, нито 1.000.000. Те са между 1.600.000 и 1.800.000 души.

    Коментиран от #67

  • 52 Малчу от Факултету

    13 6 Отговор
    Кой ша са връща тука бе на мизерията , ей гу на дъщерята от 5 гудини е в Шведско и там работи даже утвори и фирма .Тя е пруфесор защити два доктурата за "Апашлък и Джебчийство" и ша устави убавата си рабута и фирма и ша доди тука ли да умре от глад? Ади нема нужда.
  • 53 Емил Рангелов

    26 2 Отговор
    Народа бяга не само заради заплащането ,а въобще заради общия стандарт и комунално-битови и обществени услуги!Някой от правителството имал ли е досег като нормален гражданин със здравната система ,или която и да била друга обществено здравна институция!
  • 54 Последният

    18 0 Отговор
    Както се казва "последния който се върне да изпере знамето"
  • 55 Васил

    19 0 Отговор
    Измислил не знаех че Тиквите има мозъчните клетки
  • 56 Това и да го е написал някой няма как да

    16 0 Отговор
    Ром забогатял в чужбина да се върне нелогично и граничещо с лудост за самия човек. Щял да ги храни с 1200 той на българите не даде повече от 700-800 лв сега щял да ги връща на фона на цветущата ни икономика браво да се връща в Египет щото тук не останаха живи хора там в пустинята не го ли виждате че кадето и да стъпи каквито и идей да даде те са плод на недододялана и префарцунена идея на някой друг дори и неадекватно зглобена да върне роми от чужбина при положение че стандарта ни не е грам или въобще на ниво за рамките на престоя ни в ЕС. Това поредната лудост доказваща нуждата от професионален и световно известен психиатър да го посети и да му препоръча дадените средства и релаксиращ сеанс който определено ще трябва да е в рамките на доста дълга период от време. За бъдещето на България това е необходимо да се направи.
  • 57 Ивайло

    22 1 Отговор
    не да ги прибира, а да ги разсели из Европата!!! Там да си седят и да не се връщат!!!
  • 58 Лудост

    10 3 Отговор
    Не може да ми го побре главата как да ги върнеш у дома като повечето от българите живеят на прага а и са минали прага на бедност бих казал че ромите ще се оттеглят като ни видят гледката. Няма просто как да се получи само те вече се заблъскаха с друг тип колтура а тук сме на ниво болен и нелечим народ. Това просто са някакви празни редове които просто допълват времето и пространството на глобалния интернет. Бих казал загуба на пространство не искам да обидя автора но наистина замисля те ли се колко абсурдно е.
  • 59 Грую

    16 0 Отговор
    Трябваше да го рече на имигрантите в Лондон, когато стана за резил и щяха да го замерят с камъни чак докато се прибере в България!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 хоминид

    17 2 Отговор
    " Cъбрaнaтa oт прeдцитe му мъдрocт e кoнцeнтрирaл в нoвa инициaтивa, кoятo нeгoвaтa зaмecтник-миниcтъркa нa трудa и coциaлнaтa пoлитикa Зoрницa Руcинoвa рaзви минaлaтa ceдмицa нa ceминaр зa журнaлиcти в Бoрoвeц. Кaзвa ce "1200" и щe бъдe oдoбрeнa нa 12 дeкeмври." ТЕЗИ ПРОСЛОВУТИ 1200 ЛЕВА ,КОИТО СА ПО-МАЛКО ОТ 600 ЕВРА,ЗАПАДНЯЦИТЕ ГИ ВЗИМАТ ЗА 3 ДНИ. АКО БОЙКО СМЯТА С ТОВА МИКРОСКОПИЧНО ЧЕРВЕЙЧЕ/КАКТО С 40-ТЕ ЛЕВА ЗА НЯКОИ ПЕНСИОНЕРИ/НА ВЪДИЦАТА ДА ЛОВИ ГЛУПАВИ ДА СЕ ВЪРНАТ БЪЛГАРИ,ТО МНОГО СЕ ЛЪЖЕ.
  • 62 Емил Рангелов

    17 1 Отговор
    И не разбрах?Всички нашенци навън ли ги имат за роми.или само за ромите става дума???Щото и без това тука са повече от необходимото ,точат здравна каса,социални,арогантни с чувство за безнаказаност!Да не почнеме със закона на Линч и завърналите се!Щото правосъдие няма,освен личното ,диво правосъдие! Ако карат така със стандарта ни и ние ще зачезнеме и тука да си се оправят с черноногите!
  • 63 незнайко

    24 2 Отговор
    НИКОЙ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА МИНАЛИ ДОСЕГА НЕ Е РАЗБРАЛ, ИЛИ НЕ ИСКА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТОВА Е ВСЕ ЕДНО "ХВЪРЛЕНИ ПАРИ ПРЕЗ ТЕРАСАТА" !!! НАС НИКОЙ НЕ НИ ПИТА, ИСКАМЕ ЛИ ТОВА ??? СТИГА С ТЕЗИ ЦИГАНИ !!! Всички ги гонят а ние ще ги прибираме !!! ОТВРАТИТЕЛНО !!!
  • 64 Дончо Горския

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "боцмана":

    По добре централата в Белене, да гори с матРЯЛ има го в изобилие, че и Румънците ще помагат, тока ще поевтинее, тежестта на държавата ще олекне, кражбите и убийствата, също, изгода та е Огромна
  • 65 2492

    17 0 Отговор
    Нямало да издържат на изкушението... чета и припадам... :D :D :D
  • 66 Доктор Иванов

    12 3 Отговор
    Тиквуне,не искаме роми и цигани тук в БГ.Там да си стоят
  • 67 Ха Ха

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Чоки":

    Еха, браво. Няма да питам за формулата която си използвал...
  • 68 Странджа

    9 0 Отговор
    Още един начин едни пари да бъдат откраднати, в една община като Хасково вдигат такса смет със 17%, в София не, там вдигат данъка на старите автомобили! И в Хасково и в София управлава една и съща партия, само че типично по ганьовски всеки си прави каквото иска! Това е държава в която чужденците да идвет и да ни се чудят на идиотиите! Предлагам за да не се напъват да мислят, щото не им се удава -да вземат и да изтрепят всички и да вземат парите и да се махнат, вместо да мъчат всеки ден хората с поредната идиотия!
  • 69 дедо

    11 0 Отговор
    Е те това ако го направи ББ, че влезнем с РПГ у парламенто и че си еве мамата!!!!!!!!!!!
  • 70 Лорд Айвънхоу

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Йозеф":

    Коментарът ти е достоен за уважение, само с някои забележки - не са 400 000, а над милион и преди да излезем от ЕС, трябва да им отнемем гражданството, за да не се налага после да им търпим селянията. Нали ако въведем строг визов режим те все още са български граждани, та ще си влизат безпрепятствено... Иначе напълно те подкрепям, на територията на страната като има само интегрирано и стойностно население с поне средно образование и някаква солидна ценностна система, съвсем различно ще е...
  • 71 Цветан

    1 3 Отговор
    Много просто.Дава титлата на Локо ( велбъжд) пд.,и всички роми ще дойдат да празнуват.
  • 72 audi a8

    11 0 Отговор
    герб са способни на много глупости особено бб жалко че е ние хората спим и не осъзнаваме и не виждаме как ни лъжат
  • 73 6976

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Печели избори с все по-малка разлика, трябват му нови избиратели.
  • 74 vasik atanasova

    7 2 Отговор
    цигани не ни трябват тука
    ама електорат баце
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Bulava

    16 1 Отговор
    Ало не ми триите коментарите.Казах че цигани нещем в нашата държава.Какво обидно има в това
  • 78 поредната глупост

    2 10 Отговор
    долна, гнусна, манипулативна статия, написана да създава омраза между хората, и настроения срещу правителството, този Терзиев има език и изказ на ученик от пети клас, май му е време да си потърси друга професия, за журналист не става, и е време Гешев да се занимае малко и с олигарха дето е шеф на Терзиев, и му поръчва статиите, и да го прати в една килия с Банев и Стайков, убеден съм, че ще намери за какво да го направи, ако потърси поне малко назад във времето
  • 79 красимира ненчева

    3 0 Отговор
    Уау, работата излезе лъжа и измама!
  • 80 красимира ненчева

    4 0 Отговор
    Уау, работата излезе лъжа и измама!
  • 81 Emo 777

    12 0 Отговор
    Г-да БАЙ Ганйовци хората от БГ които са по Англия 'Германия взимат по 2000£:или 2000€. И отделно помощи като им се плаща помощи за къща.както и детски добавки по 170£ на седмица за брой ромче.имаш 10× 170=... допълнително. Никой няма да се върне. Стойте там за 610 лв български г-да
  • 82 Рори

    11 1 Отговор
    Наскоро ми се наложи да разговарям с млад ром.
    Не иска работа за по малко от 1000 лв
    Е, той и за 1200 лв. няма да работи, а няма образование.
    Много им се вдигна самочувствието.
  • 83 Emo 777

    7 3 Отговор
    Изгониха народа независимо кой какъв е а сега да се завърнат.няма кой да чисти боклука на всички градове. Всички са български граждани. Това е расизъм.който е вродено БЪЛГАРИЯ. Г- да чистите си боклука. Никой няма да се върне. Бъдете сигорни. Good bay
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бай Никой

    9 0 Отговор
    Бях във Франция около 10 години,6 в Испания и още 2 в Германия.Ясно ми е как е там. Сега съм си в БГ от февруари и се проклинам че се върнах. Само чакам да се изпролетее както се казва и ще си бия шота,но този път ще е ЕДНОПОСОЧНО. Пожрлавам успех на оставащите. Ако някой мисли че не съм прав нека ме обори или ми предложи причина да остана. Маил:[email protected]
  • 86 Ганьоооооо

    4 2 Отговор
    Хахаха аз се чудя как да не виждам българска утребка който си продаде държавата и също направеното от бабите ни и дедите ни че тоя прост ганьо щял да ме връща при нещастните българи и ако можеш върни по скоро българите от щатите да видим как ама че сте гьотверени и тука с коментарите и така прости ще си останете още 30 години цървули прости
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 6б клас

    2 0 Отговор
    Борисов и компания.ЧУЙ ТОВА Е ИСТИНАТА НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ИЗСТРАДАЛИ ...НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ОСОБЕНО МЛАДИТЕ...АЗ СЪМ НА 65 И СЪМ ТУК ЗАЩОТО ПРИ ВАС Е ЛЪЖА И ИЗМАМАТА.БОЙКО ЦВЕТАН НЕНЧЕВ -ЦУРИ от Пазарджик от отвъдното те поздравява. СБЪДНА СИ МЕЧТАТАТ..... ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.
  • 89 6б клас

    0 1 Отговор
    Борисов и компания.ЧУЙ ТОВА Е ИСТИНАТА НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ИЗСТРАДАЛИ ...НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ОСОБЕНО МЛАДИТЕ...АЗ СЪМ НА 65 И СЪМ ТУК ЗАЩОТО ПРИ ВАС Е ЛЪЖА И ИЗМАМАТА.БОЙКО ЦВЕТАН НЕНЧЕВ -ЦУРИ от Пазарджик от отвъдното те поздравява. СБЪДНА СИ МЕЧТАТАТ..... ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.
  • 90 6б клас

    3 1 Отговор
    Борисов и компания.ЧУЙ ТОВА Е ИСТИНАТА НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ИЗСТРАДАЛИ ...НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ОСОБЕНО МЛАДИТЕ...АЗ СЪМ НА 65 И СЪМ ТУК ЗАЩОТО ПРИ ВАС Е ЛЪЖА И ИЗМАМАТА.БОЙКО ЦВЕТАН НЕНЧЕВ -ЦУРИ от Пазарджик от отвъдното те поздравява. СБЪДНА СИ МЕЧТАТАТ..... ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.
  • 91 Жони

    4 2 Отговор
    Трябват му избиратели, затова е зора.С честни избори, тая сган няма вече шанс.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Статия от писана от комунист за комунист

    1 4 Отговор
    Верно че реакцията на държавата е закъсняла с 20 години, ама трябва да се започне от някъде и то с много по мащабни размери. В ,IT сектора дават заплати, които могат да осигурят по-висок стандарт от Запада и има нужда от хиляди кадри. Могат да започнат от там като канализират и свържат сектора с емигрантите. Има и други такива сектори. Ама дайте ние само да плюем и всички да са ни виновни...
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.