Last news in Fakti

2 Декември, 2019 13:00 2 817 8

Ирак - една съсипана държава

  • ирак-
  • саддам хюсеин-
  • клептокрация

Ирак се провали с гръм и трясък: народът продължава да обеднява, а политическатка класа е все така корумпирана. Младите хора се разбунтуваха, но могат да се окажат големият губещ. Както и Иран, пише Р. Херман във ФАЦ

Ирак - една съсипана държава - 1
Снимка: ЕPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият ред, който коалицията от държави начело със САЩ наложи в Ирак след падането на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г., се провали. Идеята беше по примера на Ливан всички религиозни и етнически групи да бъдат привлечени към управлението, така че да се установи стабилен баланс между тях. Надеждата беше, че по този начин ще бъдат излекувани раните, причинени от диктатурата на Саддам Хюсеин.

Вероятно не е случайно, че през последните седмици най-вече младите хора в двете страни протестират срещу тази система и призовават за съвсем различен ред. И в Ирак, и в Ливан демонстрантите настояват за модерна национална държава, в която всички граждани са равни и не се прави разлика между религиозната и етническата принадлежност. Те не искат нищо по-различно от това, което е напълно естествено за западния свят - включително задължението на правителството да се отчита пред своите граждани и да не краде от държавата.

Хората искат обещаните им промени

Досега конфесионалната система беше безплатен билет към неограниченото облагодетелстване на политическата класа, докато почти всеки втори иракчанин е без работа и много хора в тази богата на петрол страна живеят на прага на бедността. Демонстрантите протестират срещу тази клептокрация и непотизъм, заради високата безработица и мизерните държавни услуги и са готови да отстъпят едва когато настъпят промени. Защото през есента на 2018 г. правителството обеща реформи, за да осуети протестите, но нищо не се случи.

Политическата класа ще продължи все така да бяга от истинските реформи. В петък съобщението за оставката на премиера Адел Абдул Махди създаде впечатлението за някакъв политически обрат. Въпреки това силите за сигурност продължиха да стрелят по демонстрантите. Следователно това може да се окаже само шоу, което, по примера на Египет, да доведе само до козметични промени. Защото тогава управляващите ще могат да твърдят, че който продължава да протестира, е подтикван от чужди влияния, желае разпадането на държавата и следователно трябва да бъде преследван.

Губи ли Иран своето влияние?

Шиитските духовници също са на кръстопът, тъй като младите хора вече не се чувстват представлявани от аятоласи като Али Систани. Ето защо призивите на духовенството за единство ще останат без ефект и вътрешният шиитски конфликт между двете най-големи шиитски страни, Иран и Ирак, ще се засили. В този случай ислямската република Иран е заплашена да се превърне в най-големия губещ: загуби ли влиянието си в Ирак, Иран вече няма да е регионалният хегемон, какъвто много иска да бъде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    15 1 Отговор
    Ми резултатът от "демократизирането" на Ирак се вижда! И това "демократизиране", на всякакви държави, вече е ясно на всеки, до какво ще доведе. Гледайте България и Украйна на какъв х@@ са и всичко трябва да се изясни, дори и на най-големият глупак и българомразец!

    Коментиран от #2

  • 2 Булгар

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Готин ама не съвсем":

    Все пак Ирак го окупираха, ние и хохлите сами се насрахме от скачане.
  • 3 Еееееее

    9 1 Отговор
    Еееееее айде стига де.Тйо и малките деца веч знаят,че дет стъпят краварите,само разруха, мизерия и терор настава.
  • 4 Дидо

    2 12 Отговор
    Човека на Русия Садам Хюсеин остави тежко наследство като Милошевич в Сърбия

    Коментиран от #8

  • 5 Мислещ

    13 0 Отговор
    Чакайте сега, много е важно според КОЙ, Саддам Хюсеин е диктатор?!?
  • 6 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    Нормално е. Все пак краварите се намешаха там, а таво автоматично значи: Разруха. Ма де на забравяме, че чичо Саддам бе кадър на ЦРУ с чиято помощ се свали от власт предният " диктатор". Все диктатори са им в главите. Всички са умерени диктатори до момента в който спират да си продават петрола на казаната им цена. Спрят ли, вече стават истински диктатори.
  • 7 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Ако го нямаше Путин в Ирак всичко щеше O,K.
  • 8 мда

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дидо":

    Ако прочетеш малко ще разбереш че Садам е подкрепян от ФАЩ и по късно се обръщат срещу него. Садам Не е СССР кадър а ФАЩ кадър.