Last news in Fakti

7 Декември, 2019 06:30 4 197 70

Хлад между София и Москва. Има защо

  • българия-
  • русия-
  • турски поток

Напоследък новините с руска връзка стряскащо напомнят за едни други времена

Хлад между София и Москва. Има защо - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък новините с руска връзка стряскащо напомнят за едни други времена. Затова е крайно време София да се откаже от опитите си за "баланс" между Русия и НАТО. Опити, които заплашват да завършат с крах.

Коментар от Петър Чолаков:

Отношенията между България и Русия не са в цветущо здраве. Две събития от последните дни са показателни: руският президент Путин обвини София, че бави строежа на „Турски поток”, като паралелно с това Москва обяви български дипломат в Русия за персона нон грата.

Но не политиката на българското правителство е първопричината, която внася хлад между София и Москва. Напротив: под претекст, че се стреми към „баланс”, София флиртува едновременно и с НАТО, и с Русия.

За разлика от много други държави, България се поколеба да изгони руски представители в хода на аферата „Скрипал”. София реши да почисти къщичката си от руски агенти едва през есента на 2019, като повърхностната операция имаше предизборен характер. Но преди всичко бе демонстрация на „активност” под укорителния поглед на партньорите в НАТО. „Руските патриоти”, загърнати с националния ни трибагреник, остават във властта. Под въпрос са и усилията на правителството за извоюване на енергийна независимост от Русия. А за капак България тръгна да възобновява проекта АЕЦ „Белене”. Внушението на премиера Борисов, че американският президент едва ли не му дал зелена светлина за проекта, изглежда като типичен пример за (целенасочено)„изгубване в превода”.

Нов разлом. Къде е България?

Компасът върху картата на геополитическите реалности показва колко наивни са българските политици, проповядващи „баланс”. Тъй като този баланс е чисто и просто невъзможен. Не само защото от 2004 насам сме част от единия „отбор”, а защото разломът между НАТО и Русия, за който имаше надежди, че след края на Студената война ще изчезне, става все по-дълбок. В декларацията, приета на срещата на НАТО в Лондон, Русия бе категорично посочена като заплаха за евроатлантическата сигурност.

Международните новини стряскащо напомнят за времето на междублоковото противопоставяне. Вече няма съмнение, че ГРУ стои зад отравянето на семейство Скрипал. А контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания установиха, че департаментът Горна Савоя във френските Алпи е бил база за 15 руски офицери от ГРУ, които са организирали убийства. Сред тях е един от извършителите на атаката в Солсбъри с „Новичок”. Освен във Великобритания, руските офицери са оперирали в България, Крим, Молдова и Черна гора. В същото време Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин и изгони двама руски дипломати. Дори Сърбия обвини Москва в шпионаж.

Българските служби решиха да не дразнят Русия. Те премълчават дали оръжейният търговец Гебрев е бил обект на покушения като това срещу Скрипал. Вместо това се лансира анекдотичната версия за отравяне с рукола.

Руският президент знае отлично, че в България има политици, за които комисионните са далеч по-важни от националния флаг. Около субсидираните от Кремъл партии в България не се шуми много-много - ако оставим настрана „разкритията” за плановете на Малинов и „Русофили”. Но нещо да се прави относно подозренията, че „Атака” е финансирана от Москва през фирми на съветник на Сидеров? И дали ще научим повече за българската връзка в Перачницата „Тройка”?

В едно обаче Путин е прав: той с основание се притеснява, че „Турски поток” може да последва съдбата на „Южен поток”. Не, проектът едва ли ще заобиколи България. Но не е изключено да бъде „умъртвен” - поради стратегическите интереси на ЕС и НАТО. Размахвайки пръст на София, Путин просто търси начин да отправи скрито послание. Освен това далеч не е сигурно, че изходът от предстоящите преговори с Киев за транзита на газ през Украйна ще е благоприятен за „Газпром”.

Доколко обаче ЕС е достатъчно единен, за да се противопостави на Русия? Влиятелни партии в държави като Франция, Италия, Австрия, Унгария, Словакия изглежда се разбират чудесно с руските „колеги”. Наскоро френският президент Макрон предизвика скандал, провъзгласявайки „мозъчната смърт” на НАТО. Но Жозеп Борел, новият върховен представител на ЕС по външната политика, настоя за запазване на санкциите срещу Кремъл. И отбеляза, че най-добрият начин за противодействие на руския експанзионизъм е да се подпомага Украйна. А според еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, „Северен проток-2” не отговаря не европейските стандарти.

Пациент с тежки зависимости

И докато някои политици в Стара Европа явно с охота се заиграват с руската мечка, администрацията в Белия дом като че ли е твърдо решена да вкара България в правия път. Доказва го ангажиментът на САЩ да способстват за енергийната диверсификация на България. Изобщо, Вашингтон изглежда иска да вкара София в клиника за пациенти с тежки зависимости. Предстои да видим дали болната ще успее да се пребори със своите „малки" пороци (тежка корупция, несвободни медии, клиентелистка съдебна система, „еднопартиен режим” - по думите на бившия американски посланик Джеймс Пардю). В противен случай София може и да мигрира към азиатски деспотизъм - и политически, и институционално.

Ако терапията сработи, ще видим нови удари срещу руски проксита. И така задните вратички, ползвани от Кремъл, една по една ще започнат да се затварят. Не вярвам да се стигне до ледников период в отношенията между България и Русия. Но София ще трябва да се отърси от наивността си, да се научи на прагматизъм. Ще трябва да спазва по-стриктно ангажиментите към НАТО, да изостави неуместните забежки. И да се отучи от опитите за „баланс”, които заплашват да завършат с крах.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Зеле

    92 17 Отговор
    За разлика от много други държави, България се поколеба да изгони руски представители в хода на аферата „Скрипал” - заговора на нагло- саксонците! Да ви припомня , че пред парламента, стои паметник на руски Освободител на България от Османско робство , а не на Чърчил, който нареди да направят от София - " картофена нива" през ВСВ!

    Коментиран от #3, #21, #37

  • 2 El chochone

    22 52 Отговор
    КОЛКОТО СЕ МИЖЕ ПО НА ДАЛЕКО ОТ МУРЗИЛКИТЕ.
  • 3 друм

    56 17 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Чърчил е бил боклук,а ние трябва да сме със баба меца то е ясно

    Коментиран от #16

  • 4 театрален критик

    51 2 Отговор
    Много интересно четиво но всеки дърпа чергата към себе си и не иска да каже или пише пълната истина защото е неудобна на НЯКОМУ !Атака била финанскирана отвън, може и така да е, но нима само тя е финансирана отвън и няма по големи партии финансирани но от запад на нас ?А нима не е пълно с чужди НПО-та които са финансирани пак от там, и които разграждат държавата отвътре но без война ? Писал съм го и пак ще го пиша/ но много хора не е удобно и не искат да предприемат никакви мерки/-САЩ имат действащ закон за чуждите агенти още от 1938 год, Русия го прие на 80 % от техния изгони ги мекеретата та сега вия до небето.Ние ЗАЩО не приемем подобен закон и да ги изгоним ВСИЧКИ които се финансират отвън и разлагат държавата ни ? Та по тоя закон се проследява КОЙ, КАК и защо финансира дадено НПО и какви са им целите тук.Ние казваме-Който плаща той поръчва и музиката ! Та защо нашите "законотворци" дремят още М ? Ма къде ще отидат тогава дедовите мекерета ма и не само те, М ? Хайде приемете ве го този закон от га го пиша това !Но е по добре да се вие за всевъзможни "заплахи" отвякъде а подмолно НПО-тата да разграждат държавите отвътре.Същото е и с Истамбулската конвенция същото е и със закона за детето -искат пълна сила на НПО-тата и ха познайте какво ще стане тогава.Ние не сме избирали НПО-та а сме си избирали наши управляващи /каквито и да са те/ а не външни НПО-та да ни вършат нашите вътрешни въпроси !

    Коментиран от #10

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 7 Отговор
    НА БОРИСОВ МУ ПОДАДОХА ПРЬСТ ТОЙ ВЗЕ ЧЕ ОТХАПА РЬКА
  • 6 Румяна Костова

    43 6 Отговор
    Дойче Веле не чете какво пише в статиите си от предния ден .Вчера ни разказваше за предполагаемите руски отровители. А днес твърди, че няма съмнение в участието на ГРУ в покушението на Скрипал! За една нощ са намерили неопровержими доказателства като отпечатъци на пръсти, признание на очевидци от местопрестъплението и т. н? В управлението на тази медии може би имат слаба психика и лесно се стряскат от анализи на новини, които самите те си измислят. Нищо стресиращо за обикновения читател на факти.бг няма. Ако почнем да се шашкаме на всяка измислица премислица на Дойче Веле, съвсем ще загубим ориентир в Гео политиката.

    Коментиран от #9

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 5 Отговор
    НИЕ НЯМА ДА ИМАМЕ ХЬБ И ТОВА Е НО ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ИЗВЬН ТЕМАТА ДОБРЕ ЛИ ЖИВЕЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ БЬЛГАРИ ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА МНЕНИЕ КОЕТО НЕЕ ПО ТЕМА БЛАГОДАРЯ
  • 8 да питам

    9 8 Отговор
    "Румянче" аз при вас във вашите "картотеки" под кой номер съм кой номер сте ми сложили !!!!!!!:)

    Коментиран от #23

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    ИЗВИНЯВАМ СЕ ПИТАМ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НЕЕ ЛИ КАТО ПИК БГ САМО ПИТАМ БЛАГОДАРЯ

    Коментиран от #11

  • 10 Румяна Костова

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "театрален критик":

    Изчакайте НПО тата да почнат да регулират кой какво насилие или страдание е причинил на брачния си партньор. Е тогава ще за живеем весело. Някой по либерастичните клаузи ще следи дали съпрузите си причиняват един на друг страдания от всякакъв род. Подозирам, че съм причинителка на такова когато кажа на мъжа си да извади чиниите от съдомиялната машина, а пък той няма настроение за подобни дела. Как ли ще ме санкционират?

    Коментиран от #22

  • 11 Румяна Костова

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не мога да Ви отговоря, не чета ПИК. бг.
  • 12 ха ха ха

    23 2 Отговор
    Абе пишете си вие каквото ви се иска, ние си знаем кой ни е на сърце ;)

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичо Сам

    12 31 Отговор
    Точен анализ,... Нападайки Украйна, Путин се вкара във войната на икономическото Изтощение, която ще загуби със сигурност. Щатите ще намерят начин да спрат и двата потока-северен и Турски. Путин блъфира че ще заобиколи България.. Накъдето и да му тръгнат тръбите, ще бъде спрян

    Коментиран от #18, #20

  • 15 третокурсник

    25 10 Отговор
    до 13
    Ми що се напъвате толкова, вие сте един файтон хора а искате да теглите влакова композиция не става така !Те русофилите са на 70-80 % тук и ако се изплюят по веднъж ще ви издавят че вие сте пак пиша един файтон хора :) !

    Коментиран от #53

  • 16 ясно e

    8 17 Отговор

    До коментар #3 от "друм":

    че баба меца днес идва пакет с циганина ердослям, който я води на фестивали, с верижка на носа
  • 17 мислещ

    21 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Напоследък новините с руска връзка стряскащо напомнят за едни други времена"
    Именно, напомнят, защото "демократичните" западни медии все повече изземват функциите на едни по-източни, от "едни други времена".
  • 18 Пако

    29 7 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо Сам":

    Абе Въшльо,Русия е “влизала”и в много
    по-големи икономически изтощения та не
    мисли изтощената Русия а,мисли нашата
    икономическа мощ.
    Ние сме като пудел лаещ по ротвайлер,не
    си гледаме мизерията и че,държавата ни се
    опразни ,а се навираме между шамарите.

    Коментиран от #28, #33, #58

  • 19 среднощен

    9 9 Отговор
    „..Руските патриоти”, загърнати с националния ни трибагреник, остават във властта..."; Много точно казано..!
  • 20 Румяна Костова

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо Сам":

    Украйна води война с Русия, а тя вместо да воюва им плаща милиарди като транспортира газ през бойното поле. Хм, то нито храната ни вече е храна, но и войните вече не са никакви войни!

    Коментиран от #36

  • 21 1944

    11 19 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    а на друго място в селска софия стои огромен паметник на окупаторската червена армия. която ни освободи от свободата ни преди 75 години и още ни души. ама ни е не умираме.
  • 22 Илко

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    Нпо-та да ходат да се мешат в Америка, там има щати къде да си расист не е наказуемо, също и не наказват тормоза над хомосексуалните. Защо не се налагат над "вездесъщите"Американци та нали от там произлизат и те. Или над американския полицай къде за забавление пука с пищола по тъмните граждани на Сащ.

    Коментиран от #24

  • 23 Румяна Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    При мен картотеки нямате, с нищо не сте провокирали интектуален или какъвто и да било интерес към Вашата особа. Спете спокойно и не се взимайте толкова на сериозно. Манията за преследване не е шега работа.
  • 24 Истината

    7 16 Отговор

    До коментар #22 от "Илко":

    НД "Русофили", чийто лидер е разследван да шпионаж е най-голямото НПО в България бе Илко. С него какво да правим?

    Коментиран от #29

  • 25 Бай хой

    8 18 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
  • 26 Факти

    20 6 Отговор
    На българския народ ще му писне. От малцинства от приемственост на разни безобразни от крадливи и ненаказани престъпници. И рано или късно ще поиска да изхвърли Нпо-та и западни саюзници. Много нагли започнаха да стават. А ако сме с Русия много от тези къде изброих ще са наврени в ъгъла.

    Коментиран от #30, #60

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истината

    11 16 Отговор
    Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-финско-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.

    Коментиран от #40

  • 35 Генерал де Гол

    10 17 Отговор
      

    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "
  • 36 Чичо Сам

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Румяна Костова":

    Русия и Украйна сигурно ще се разберат някак си и транзитът отново ще е през Украйна... А нашата тръба вече няма да е толкова важна за руснаците
  • 37 Емил

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Че си невежа е видно - тоя цар, дето го споменаваш, е "освободител", защото освободил мужиците от крепостно право, а не защото е водил завоевателната руско-турска война! Рупай си зелето и брой рублите, за да си купиш и морков!
  • 38 Аре де

    18 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Смееш да ми говориш за прогресия къде над милион българи работят за под 700лева на месец. И масово напускат държавата, а като се устроят в другите държави тенденциите показват, че не искат да се връщат. Прогресиране ли е малцинствата да раждат повече. Прогресиране ли е да имат малцинствата повече права от колкото задължения, който не спазват. Виж действащата карта на света в нета там показват в реално време демографията на България. Ами че то голямо прогресиране всеки ден се раждат по около 150 деца а умират и емигрират десетина хиляди. А тия деца предполагам знаеш от какво малцинство са повечето. А и заради това има малко деца заради ниските доходи къде ти изброих. Нали доналд тръмп, каза че сме от най отбраните приятели. Нали Брюксел ни тупа по рамото като най послушноте и изпълнителни лакейчета и какво получаваме от всичко това бедност 700лв на месец за над милион граждани.

    Коментиран от #39, #43

  • 39 Точно

    13 2 Отговор

    До коментар #38 от "Аре де":

    Да и тези с 700лв заплата над милион къде са са трудоспособното ни население.И от тях зависи демографията и бъдещето на страната. Жалко, че са принудени за по добър живот да емигрират. С 700лв определено не можеш да отгледаш семейство.

    Коментиран от #61

  • 40 Илко

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Големите ДЕМОкрации са правили и правят най големите войни и кръвопролития в света. Много демократично, изнасят и ресурси от окупирана дадена държава. А народите им дебелеят ли дебелеят на чужд гръб.

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #38 от "Аре де":

    Ами така ще е като 90 % от сегашните капиталисти са свързани с бившата комунистическа номенклатура и ДС. ЕС и САЩ ли са виновни, че имаме ниски доходи или капиталисти като Баневци, Арабаджиевци, Герговци и така нататък?

    Коментиран от #50

  • 44 Истината

    6 12 Отговор

    До коментар #42 от "Нане":

    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия
  • 45 Истината

    7 7 Отговор

    До коментар #40 от "Илко":

    Сигурно си бил партиен секретар през 70-те и 80-те години. Те са имали подобен речник и са би чували по подобен начин капитализЪма.
  • 46 DW = WC

    9 7 Отговор
    Наистинана историите пропагандиските на Велето напомнят едни други времена!

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Рашка Парашка

    7 7 Отговор

    До коментар #46 от "DW = WC":

    Истината боли русоид! Сигурно предпочиташ руските лъжи от ТАСС и РИА Новости?
  • 49 Уй у хлатка вода

    7 0 Отговор
    Е такива са отношенията
  • 50 Илко

    9 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    А чии са либерастките закони който първа ги хващат а после ги пускат баневци герговци цветановци цв василев божков итн итн. Демократичните закончета и добри адвокати и тарикатите винаги на свобода. За това няма справедливост и крадат ли крадат. А при живков смъртна присъда.

    Коментиран от #52

  • 51 да питам

    4 0 Отговор
    до 23 оная Румянката
    Ха ха "Румянке" ти как си мислиш дали имам мания за преследване ха ха ? А и съня ми е по здрав от вашия но хайде нейсе или не си в час или се правиш на "ударена" с мокър парцал успех тук във форума !
  • 52 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #50 от "Илко":

    Всичко това се прави от тия 90% приятелю, за да се отврати народа от наложената от тях лъжедемокрация. Какъвто е бил комунизма такъв сега е и капитализма. По руски образец, с лъжедемокрация, олигарси и свръх експлоатация.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 абсурд

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "третокурсник":

    Ако русофилите у нас бяха 70-80 % ,бСп щеше да има абсолютно мнозинство,а България щеше да гони Венецуела.
  • 54 Илко

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Даааа а сигурно приятелю и дс структурите командват либерастките закони в Америка там правата на човека са същите като в България или същите закони с НПО - тата българските конунисти ги налагат на запада а запада на нас чуваш ли се въобще.
  • 55 До ония

    5 4 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Тези закони който с добър адвокат се управдава престъпника ни ги налагат от запад и законоте за малцинствата и хомосексуалистите не се прави че не знаеш. Иначе налагат санкции който не слушка.
  • 56 третокурсник

    3 1 Отговор
    до 53 абсурд
    Ха ха ти знаеш ли колко са в парламента които са се обявили за русофили официално ? Там са 50 % и при това го заявяват официално а колко са неофициалните та дори в ГЕРБ ха ха ха ???!! Та там сигурно има още хора носещи червената звезда скрита във вътрешния джоб от чужди погледи и не само при тях ха ха !!! А за страната да не пиша !Колкото и пари и НПО-та да промиват мозъка на българите ефекта и точно обратен, русофилите се увеличават и ще се увеличават !!! Той и РУбинчо га стана посланик заявяваше че ще се бори с русофилите но така се "пребори" че ги увеличи !!!Ако съм на западните спонсори на мекеретата, едно евро или долар няма да им пусна по грант че само харчат а резултат нулев ха ха ха ха !!!!
  • 57 хаха

    3 4 Отговор
    В Гeрмaния cкaндирaт:Мeркeл в Cибир-Путин в Бeрлин! , ,нo в Булгaриcтaн никoй нe cкaндирa:-Б.Б.в Крaвaрия-Путин в Coфия?? Пoливaт ги c тиквeни гoвнa ,a тe миcлят ,чe дъжд вaли((

    Коментиран от #59

  • 58 Единственият ми личен спомен

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Пако":

    Е, че Русия за няма 100 години три пъти е получавала хуманитарна помощ, за да не стигат до човекоядство "гордите и всеможещи" мечоци. Та феновете й кому се заканват и какъв цъфтеж очакват? И аз само питам. А, и се надявам Западът следващия път да не се размеква по хуманитарни причини (нали русофилите много мразят либерализма) и да ги остави да си се самоликвидират, щото след всяко ставане от руините правят бели.

    Коментиран от #66

  • 59 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "хаха":

    верно е смешно тва дето си написал.в германия обществото отдавна не приема диктатори и затова немците живеят толкова добре,за разлика от победилите ги във воината руснаци.та да викаш путин трябва да си бая луд като караш мерцедес,бмв или ауди !смехоранчовците като теб обаче у нас сте бая и затова квото и да стане все към москвича натискате.
  • 60 Айде бе

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Факти":

    И като курдисаме държава по руски тертип или направо като им се предоставим, тук ще цъфнем и вържем- така ли мислите? Или че Путин ще ви дигне пенсиите и ще ви дава повече от милиардите, дето получаваме от ЕС? Сериозно ли го мислите, или пишете дивотии заради някоя копейка? А сигурни ли сте, че лично върху Вас ще се излее тази благодат?
  • 61 И аз да кажа

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Точно":

    Според мен хората емигрират, защото не им се поема посткомунистическата "супа", дето всичките червени дечица ги натъкмиха най- отгоре- кой на държавна служба, кой с подарен бизнес, нямаше наказание, нямаше покаяние за уродливия соц. На мене затова ми харесва на запад- че не са били тровени от идеологии, демагогия, диктатура на каскетаджиите, че хората не са били мачкани да пишат доноси и не са били облъчвани с тъпа пропаганда. Според мен в България най-тежи наслоената несправедливост, аз затова се махнах, не заради заплатата. Тук много гаднярски се представят причините за емиграция.
  • 62 Кой68

    2 3 Отговор
    България се опита сама да взима решение по цирка"Скрипал".Нареждане не след дълго дойде от САЩ и се случи?
  • 63 Еха

    4 1 Отговор
    "Азиатски деспотизъм". Много добре казано.
  • 64 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    а кажете сега че сме суверенна страна....
  • 65 Матей

    4 2 Отговор
    Колко подробно и вразумително натякват на управляващите да не се правят на интересни,да стоят настрана,че когато атовете се ритат,магаретата теглят.Всъщност те си вършат добре ролята на мюре,подлъгват Русия,че ето на,научихме си урока,няма вече да правим така.Е,да,ама не,вълкът козината си мени,нрава не,в случая даже чакАл.Затвърждават това,че сме най-верния сателит на щатите и в подражанието на мръсните дипломатически игри.
  • 66 Спомени нямам

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Единственият ми личен спомен":

    Но,впечатления да.Гледам използваш думи
    като -либерализъм- и..,, ЩОТО...
    Не трябва ли да е ЗАщото???!

    Коментиран от #70

  • 67 Филип Тотя

    5 2 Отговор
    Да се научим да бъдем не русофили, не американофили, еврофили...а БЪЛГАРОФИЛИ ! Но за да се случи това, първо трябва да вкараме в зтвора всички политици начело с тиквун и шайката около него.

    Коментиран от #69

  • 68 гост

    3 0 Отговор
    Това за руколата го каза главният прокурор,пък Гебрев никога не беше ял рукола.За Новичока отдавна се каза,че този газ действа смъртоносно и бързо се разсейва,така че Скипал нямаше да оцелеят.То не беше на пейка,то не беше на дръжката на вратата,то не беше чудо.Както и да е заблудиха западняците.И докато Борисов изпълнява заповедите на американските си господари,които от своя страна му държат досиетата,Путин си прави бизнес.Германия е член на НАТО и налага санкции на Русия но ще прави Северен поток.Турция и Русия загърбиха омразата и сега стокообменът е за милиарди.Освен това руснаците строят АЕЦ и газопровод за милиарди.Да не забравим,че продават оръжие на натовска Турция.Стотици хиляди руснаци почиват в пит звездните хотели на Анталия.Русия строи газопровод с Китай и гледа към Изток.Модерни оръжия и огромни ресурси.Така,че не берете грижа за тях.Вижте дали в България ще има с какво да се топлим.За нас е важно кой може да доставя газ на най-изгодни цени.А това не са американците.
  • 69 Който не е ФИЛ е Враг

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Филип Тотя":

    Стига с тези измислени Росийски определения ФИЛИ и ФОБИ за тяхна вътрешна употреба
  • 70 Единственият ми личен спомен

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Спомени нямам":

    Ами не, влизам в тон с човека, който ползва обръщение "абе, въшльо". Той може да не знае за либерализъм, но нали наричат западняците "либерасти"