10 Декември, 2019 14:25 7 764 51

Защо за ГЕРБ не е важна свободата на словото?

  • герб-
  • свобода на словото-
  • вежди рашидов-
  • бойко борисов-
  • репортери без граници-
  • медиен закон

Заверата Борисов - Пеевски си личи най-лесно по медиите

Защо за ГЕРБ не е важна свободата на словото? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вежди Рашидов, председател на комисията по истината, пардон, на културата, в НС, работи върху нов медиен закон, който щял да разграничи истинските от неистинските медии. Вежди Рашидов от ГЕРБ. Преди седмица пък министър-председателят Бойко Борисов пред представители на "Репортери без граници" е акцентирал върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. И за свободата им. Това е лъжа, не е важно за Борисов, безусловно показват действията му. Затова е особено опасно когато партията на такъв лидер определя кое е истина и кое не.

Наскоро министър-председателят цитира учебник на КГБ. Като очевидно внимавал по темата, той знае, че сред основните стълбове на една пропаганда, е медийното облъчване. Особено когато си имаш работа с народ, който по соцрефлекс вярва на 95% на БНТ, респективно телевизията.

Работата на "тихия фронт" на Борисов с медиите не е от вчера. Публична тайна е как на настоящ министър от правителството му бе обещан този пост срещу медийна подкрепа в леко смутните времена в месеците около и след подаването на оставка на кабинета "Борисов 1".

Въпросът със свободата на медиите в България има два аспекта. Първият е контролираният процес по придобиване на собствеността им. Държавата очевидно се намесва, особено когато става дума за националните телевизии, в текста вече е споменато защото те са особено важни. Емблематичен е случаят с Нова телевизия, където КЗК забрани влизането на чеха Петр Келнер, за да освободи пътя на Кирил Домусчиев. Там "зелената светлина" дойде изключително бързо. Впрочем "Нова телевизия" още преди да премине в ръцете на Домусчиев вече бе със силен уклон към властта. Очевидно във времето изпълнителният директор Дидие Щосел бе "вербуван" и се поддаде пред българската действителност. След това назначенията на Домусчиев свършиха останалото - до тоталната безобидност на иначе приличната преди години медия. В "Нова" вече коли и беси Миляна Велева, приближен до Делян Пеевски бивш кадър на Канал 3. Неслучайно след нея в телевизията започнаха да се появяват още хора от Канал 3 - Мая Костадинова, Васил Иванов. Защо това е лошо? Защото от тях никога няма да видите нещо против ГЕРБ, срещу Бойко Борисов, нещо против Пеевски, Цацаров, Гешев и останалите "силни" на деня. Няма да прочетете от Кирил Домусчиев поздравление за разследване на Васил Иванов срещу властта. А това вече не е демокрация. Това е режим.

Няма да припомняме за пореден път редицата случки в Нова телевизия и онлайн-изданията от медийната група през последните месеци - от свалянето на предавания през натирването на журналисти до превръщането на програмната схема в поредица от безобидни развлекателни буламачи. Последният пример впрочем е от тези дни, когато журналистът от спортната редакция на Нова Илиян Енев е прогонен, задето казал, че в мач на Лудогорец на Домусчиев има дузпа за противника. Дузпа, която е очевадна. Дотук за търсенето на истината.

Няма да припомняме подробно и случаят с изгонената от варненска медия журналистка, която дръзнала да попита Иван Портних за пиянския скандал в Израел. Достатъчно е да кажем, че в медийната група коли и беси представителка на общинския съвет на ГЕРБ.

Или пък темата с разпространението на печата, на издания като "Прас прес", чийто карикатурист наскоро Борисов обяви, че "наблюдава".

Пословично е и отношението на Борисов към медиите, които третира диктаторски, с тотална нетърпимост към въпроси, които не са му по вкуса и грубо отношение.

От какво го е страх Борисов, от какво го е страх Домусчиев? Мъжкарите... Защо се плаши дори от минимална медийна свобода Борисов, след като държавата по думите му е цветуща? Ако наистина е така, просто всички ще го потвърдим и толкова. Но и той самият си дава сметка за другата страна на монетата и реалното състояние на държавата. Същото важи и за Домусчиев. Според някои издания вече милиардер, в най-силните години за бизнеса си тръгнал да се заяжда със спортни журналисти, които си вършат работата. Твърде недостойно.

Другият белег на Борисовата пропаганда е БНТ. Там законът изведнъж сработи за Коко Каменаров, за да бъде разчистен пътят на Емил Кошлуков като генерален директор на телевизията. Всеки малко по-запознат с битието на г-н Кошлуков знае оплитането му с ГЕРБ. Така и БНТ бе овладяна. Георги Любенов с изкуствената си усмивка се радва я на Георги Близнашки, я на Огнян Герджиков, които обясняват на клетия българин какви велики ловци на бандити са Гешев и Цацаров. Тук също няма да влизаме в спорове. Простичкият факт, който доказва всичко, е че докато тези хора отговарят за справедливостта, няма да видите реално разследване срещу властимащите. Както не сте видели досега. И милиардите ще отиват в техните джобове, докато триумфално по телевизора ви казват, че пенсиите се вдигат на чутовните 250 лева.

Разбира се най-бруталният пример за угодничество към властта е Канал 3. Телевизията, която е първа на всички брифинги на прокуратурата и на всички живи включвания на Бойко Борисов. Телевизията, която всички знаят, че се контролира от Делян Пеевски. Просто погледайте няколко дни Канал 3 и ще Ви станат ясни взаимовръзките в държавата. Най-лошото е, че вместо да бъде изолирана, тя се мултиплицира в Нова ТВ, БНТ, ПИК. А, да, ПИК. Медията, която бе заклеймена от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, когато по време на предизборната кампания в София пусна голите снимки на годеницата на Борислав Игнатов. Месец по-късно същата медия пътува заедно със същия този Бойко Борисов на държавно посещение в САЩ. Пътува главната редакторка, която работеше и като водач на агитката на Иван Гешев пред ВСС по време на избора на главен прокурор. Неслучайно преди дни Данаил Кирилов определи хората, които протестираха срещу избора на Гешев като "сган", а друг министър - финансовият, заплашваше репортерка на партийна (уж опозиционна) телевизия с намаляване на субсидията. Пълна слободия.

Така се оформя и вторият аспект на липсата на медийна свобода. При това ниво на цивилизационно развитие от управляващите, естествено всяка критика се приема като повод за мъст. Така малкото останали свободни медии са "натискани" по всевъзможен начин. Пример са последните действия спрямо bTV, която имаше дързостта да разследва кашите в БФС и да не играе по свирката на Борисов в деня на местните избори. Това доведе до тотално заклеймяване на медията от тези страни. Разбира се, механизмите за натиск са различни, най-често финансови.

Липсата на свобода се изразява и в това, че не е ясно какво ще се случи с журналист, който тръгне да критикува открито властта. Когато си имаме работа с нивото на Борисов и Гешев, всякакви сценарии са възможни. И тук сме по-близо до Русия, отколкото до ЕС.

Странно е защо в България има такъв страх от критиката. Която е основен инструмент за надграждане, развитие. Вероятно защото не то е търсено, а традиционният личен келепир.

Като обобщение в България се оформят два лагера - на искащите демокрация и искащите автокрация. Първият лагер има на своя страна единствено съвестта и достойнството си в тази битка. Вторите са се обединили в юмрук, държащ бухалка. А такава конфигурация няма право да определя нито свободите, нито истините.

По темата за новия медиен закон и свободата на словото днес в предаването "Студио Хъ" от 19,30 ч. в "7/8 TV" ще гостува Светослава Ингилизова от "Факти".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гергана Велкова Пирдоп секса

    97 16 Отговор
    Защото премиера е педерас

    Коментиран от #43

  • 2 EL chochone

    127 13 Отговор
    Аз бих задал друг въпрос ЗАЩО на ГЕРБ не им е важно вдигането на пенсиите на хората а дават милиарди за самолети? :\

    Коментиран от #4, #14, #22, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нормален.

    9 85 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    Много питаш бе всезнайко сега ще те вдигна на чепа си.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмп

    15 55 Отговор
    В България комуноидните медии преобладават!!!:):):)
  • 9 Последния софиянец

    85 3 Отговор
    Телевизиите се изхранват с реклами. Рекламите ги правят олигарсите които управляват Бойко. В тях е и хляба и ножа. Досега олигарсите контролираха телевизиите чрез рекламите, а отскоро почнаха и да ги изкупуват.
  • 10 еБАНкя

    74 4 Отговор
    В Китай кръстосали маймуна с прасе? Хаха ние откога сме го направили !

    Коментиран от #45

  • 11 Тръмп

    31 4 Отговор
    В свят подчинен на парите за каква "свобода" можем да говорим???:):):)Препоръчвам американския филм "Истината и само истината" по темата,колко хора могат да пострадат заради изпуснати думи от едно дете!!!:):):)
  • 12 БРАВО

    67 7 Отговор
    много верни факти в статията, браво.
  • 13 Кикимора

    9 20 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Някой да те кара насила да ги четеш? Айде у лево!
  • 14 Знайко

    9 62 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    И на мен не ми е важно вдигането на пенсиите.Дъртофелниците да си ги търсят от БСП!Все пак по тяхно време средната пенсия беше 6000лв.Ха ха!

    Коментиран от #25, #46

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 10 Отговор
    ГЕРБ БЯГА ОТ НЕУДОБНИ ВЬПРОСИ ПРИ СОЦА КОЙТО ГОВОРЕХА ПРОТИВ СОЦА ГИ КАРАХА В БЕЛЕНЕ ИЛИ ГИ ИЗКАРВАХА ШИЗОФРЕНИЦИ ПОНЕЖЕ НЕ ИМ ИЗНАСЯ ИСТИНАТА ТАКА И ГЕРБ
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 4 Отговор
    НЕЛИ ТИХОМИРОВА ОТ ВРАЦА Е СТРАДАЛА ОТ БЕЛИЯ ДРОБ ЗА ТОВА Е ПОЧИНАЛА БОГ ДА Я ПРОСТИ

    Коментиран от #47

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 3 Отговор
    МЕДИИТЕ НЕ СА ОВЦЕ НО ГИ ПРИНУЖДАВАТ ДА МЬЛЧАТ ХОРАТА НЕ СМЕ ОВЦЕ НО НИ УПРАВЛЯВА МАФИЯ ОЛИГАРХИЯ БЕС ЗАКОНИЕ КОРУПЦИЯ
  • 18 Ттттттт

    14 27 Отговор
    ...
    ми като няма свобода на словото ,защо вие публикувате всичко и никой не ви е затворил досега

    Коментиран от #21

  • 19 антрашпиц

    31 6 Отговор
    За комунистите(герб в случая)никога не е била важна свободата на словото.
  • 20 Сесерем

    13 32 Отговор
    Ако нямаше свобода на словото, всички тролове тук щяха да са в пандиза..
  • 21 Последния софиянец

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ттттттт":

    Кучетата си лаят, кервана на Бойко си върви.
  • 22 ЗАЩОТО

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    пенсиите осъществяват естествен подбор на видовете - който оцелее...Така ще намалее броят на онези, които ги получават, колкото и малки да са

    Коментиран от #23

  • 23 фен съм ама

    25 2 Отговор

    До коментар #22 от "ЗАЩОТО":

    т. нар от теб и други Пенсии са вашите и техните родители. Спете си спокойно колелото на живота си се върти днес са те утре сте вие! И преди забраняваха да се говори срещу управляващите защо ли. Та заради вас вече са 75 а не 45, да ви е честито. Щом ви харесва, Лека нощ!

    Коментиран от #26

  • 24 Бай

    34 5 Отговор
    Групировката гроб са БЪЛГАРОУБИЙЦИ !!!!!!!!!
    HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 геро

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    Още раждат ли се такива недоносчета....
  • 26 ЗАЩОТО

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "фен съм ама":

    Май не си вникнал в смисъла на това, което казах Хайде прочети още веднъж , помисли и тогава говори … И аз съм "пенсия" и отдавна разбрах, че това е целенасочена политика. "Пенсиите", знаят(не са калинки), помнят и някои все още могат да мислят...., а такива са неудобни. Разбра ли ?

    Коментиран от #31

  • 27 Лекар БГ

    27 1 Отговор
    Каква красива статия!
    Чудя се,как все още,съществуват Афера,Евроком,Фрогнюз,Офф нюз,че даже и Факти.
    Иначе....чудесно е описано.Олигархия-Власт-Прокуратура-Медии-Натиск-Мракобесие-Простотия-Диктатура-Режим-Автокрация-Мафия.
  • 28 инчхай

    12 2 Отговор
    защото са крадливи гадове нунев, даков,сетланка,наков,деска всички мошеници
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гарантирано от ГЕрП

    15 3 Отговор
    България да промени Конституцията си заради главния прокурор, настояват от Страсбург. Комитетът на министрите на Съвета на Европа, Отхвърли малоумните идеи на Данаил Кирилов.
    Той и борисов избраха метода Пунта-Мара за да баламосът Съвета на Европа и Венецианската комисия, че ще въведат ефективен контрол над ГлаДния прокурор.
  • 31 фен съм ама

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЗАЩОТО":

    Нищо лично, да не разбрах от младите съм все пак, явно сме от един отбор. Виждам отношението на управляващите към пенсионерите от мен, като знам нуждите на родителите ми с две пенсии са заникъде. На по младите вие ще сте и по зле сигурен съм. Но в търпението ни е проблема не в сраха на всички нас. Преди време казах на познати има два вида хора гласоподаватели и данъкоплатци, на третия приказката ще свъши... много скоро...гласоподавателите се увеличават другите не. 1338 г. и амин. Лека Нощ, приятни сънища и ще стане.

    Коментиран от #32

  • 32 ЗАЩОТО

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "фен съм ама":

    Сега пък аз не разбрах - 1338 г. и амин ?! И няма да ти връзвам кусури за правописните пропуски, нали си от по-младите...За съжаление скоро разликата между гласоподаватели и данъкоплатци няма да даде очаквания резултат, защо не става дума за търпение, а за дълбок сън...Ех, Чинтулов, кой би запял и кой ли би чул.

    Коментиран от #37

  • 33 Ели

    7 1 Отговор
    Защото няма свобода, няма и слово.

    А дали абревиатурата ще е ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ, СДС, Реформатори, ОП, Воля, съмненията са: че от 30 г. "свободата" и "словото" са евфимизми на поредното васалство - преди СССР, сега САЩ - съчетано с въпиюща некомпетентност, алчност и слугинаж през последните 30 г.

    Три "сакрални" думи на провалилото се добро в БГ.
    Не че го нямаше, затова хората тъгуват по Данаилов - той беше еманация на "неслучилото" се добро в БГ.
    Че можеш да останеш Човек, дори да си "сам сред вълци" - душата е Храма. Затова БГ милионерите строят църкви дори в "Южен Парк" по подобие на САЩ събратята си, и японският Саня - квартал контролиран от Якудза.
    Медиите не пишат за този квартал и има защо. Гледайте филмът "Япония зад маската". Прилича на ББ-вият завод за БМВ, ама то било части.

    Ненапразно Блумбърг враг номер едно на "свободата на словото в САЩ" и е кандидатът на демократите, и на всички разследващи журналисти по света.

    опитват се да търсят "изкупление", а изкуплението не е да спиш с пищоФ под възгланицата и оправданието: "Живее ми се" девиз на васалите на ДС - на 9 празнуваха дата на какво, на вътрешно комунистически преврат, удобно прикрит под етикет: Демократичен, има нещо зловещо, цинично и антихуманно в тази 9-ти.

    Датата на предателството на БГ и новият Рубикон, на мястото в клетката на великият Версинжéторикс, беше ред на БГ...

    Коментиран от #34

  • 34 Ели

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ели":

    ПП Датата може и да е десети - тя няма значение... нули и единици, а дали е случайна..., но фактът е "клетката" и "хлябът" и "зрелищата".

    По този повод, към завършващите прависти, наблягайте на Римското право, изумих се колко прависти след 1989 г. СУ, не са отдали дължимото на най-великото постижение на Римската Империя.

    В редица неправни специалности, в сериозни университети се изучава детайлно Римското Право - и има защо.
  • 35 жжж

    7 2 Отговор
    а бтв като завладяна от умно красивите ? тишина , нали? може ли да се каже нещо лошо с/у панов там? не . демагог си авторе. като кажеш А , стигни до Я.
  • 36 цачо

    5 1 Отговор
    У назе нема такова животно!Нема и да има докато "ТЕЗИ" са на власт.
    Да живей ДЕМОКРАЦИЯТАААА??
  • 37 ми да си разбрал

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "ЗАЩОТО":

    Проблема с пенсиите на връсниците ти е че кумунетата които държат икономиката не дават реалните заплати или ги крият, както и реалните си доходи. Проблема на вас е че виждайки това в миналото и сега си мълчахте. Щом за теб теб правописа е най-важен добре, а че те управляват избрани при помалко от половината гласува ли, но ако си само от вторите ( данъкоплатците) в теб самия си бил проблема. Та 1300+39 колко е...надявам се и съм сигурен че ще има и 1500 поне. Но ако мълчим името на територията ще друго, затова беше амин. Преди време прочетох, какво е казал Улиям Бъкстон на българската делегация отишла да изрази благодарността си, там е отговора на всичко от новата ни история. И бях малък 88г питах баща ми какво ще стане като падне бай Тошо, 20г по къно разбрах Бай...И да на телефона не ми пука за грешките при писане, грешката ми е, че останах в България. А без такива като нас пенсии през крив макарон. Лека Нощ и приятни сънища, Коледа наближава.

    Коментиран от #38

  • 38 ЗАЩОТО

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "ми да си разбрал":

    Успокой се и не повтаряй изтърканите оправдания за "комунетата", че ми напомняш приказката за "кривия космос и ракетата, която му пречи"... А на мен ми пука за правописа, защото това е индикатор за интелигентност, а с прости хора далеч не се стига...
  • 39 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    7 1 Отговор
    Още от сик го помня пълен боклук е тоя,сложихме вълка в кошарата с него.Най големия автогол.
  • 40 Бачо

    1 6 Отговор
    Боко е велик
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хххххххх

    2 0 Отговор
    ами пенсиите на по възрастните са силно надценени защото те са работили за по 200 или 300 лева което е 200 -300 долара в соца.удържали са им по 10 лева тоест 10 долара и то по държавния убит курс ама на черно което е реалното долора беше 5 лева.тоест почти нищо не им е удържано и каквото изчукал изпукал.сега пенсиите им са доста по-високи от заслуженото да не говорим че постоянно им ги индексират и средната пенсия е хамен колкото минималната заплата.друг въпрос са пенсиите на бившата соц.номенклатура от директори на фалирали соц. предприятия до полковници и генерали сега на по 1000 -1200 лева пенсии.
  • 43 джуендър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гергана Велкова Пирдоп секса":

    Я, без обиди на сексуална основа!
  • 44 ЧОЧО

    3 0 Отговор
    МОЖЕ СМЕЛО ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ЗАРАДИ ПЕНСИТЕ НА СЕГАШНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ЧРЕЗ СИЛНОТО ЗАВИШАВАНЕ НА ПЕНСИОНАТА ВЪЗРАСТ ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СА ОГРАБЕНИ ТОЧНО ТЕЗИ НА КОЙТО ИМ ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ.ОБАЧЕ СВОВОДОЛЮБИВИЯ ФРЕНСКИ НАРОД РЕАГИРА СВЕТКАВИЧНО И ТВЪРДО КОГАТО И НА НЕГО ТАКАВА УЧАСТ СЕ ОПИТАХА ДА МУ ОТРЕДЯТ.НО КЪДЕ БЯХА НАШИТЕ СИНДИКАТИ КОГАТО ИВАЙЛО КАЛФИН КАТО СОЦ.МИНИСТЪР СЕ СЪГЛАСИ ДА СЕ ВДИГА С 4-5 ЧЕ И 6 ТОДИНИ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ И КАКВО ДА КАЖЕМ НИЕ ЖЕНИТЕ КАТО ДОПНИТЕЛНО ДО 65 ЩЕ БЛЪСКАМЕ.
  • 45 То ние имаме

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "еБАНкя":

    от таз кръстоска много,и точно такива ни управляват.
  • 46 Да не те интересува

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    защото просто няма да доживееш годините за пенсия,това всъщност е и политиката на правителството за това и вдигат непрекъснато годините за пенсия.
  • 47 Такава смърт

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    внезапна може да се получи само при дисекация на аортата,не и при белодробно заболяване.
  • 48 Майка Русия

    1 1 Отговор
    Призовавам българо-руските говеда и техните приятелчета атакисти и комунисти, също смръдльовци като тях да се приберат бързичко в катуна!! Като се приберат в катуна, да се самоприберат в краварника и да не излизат без мое разрешение, а краварите да им спрат достъпа до Интернет за да не излагат повече майка си Русия. Доста беше за деня излагацията....
  • 49 Мунчо

    0 0 Отговор
    Кучето се зъби най-много, когато е притиснато в ъгъла, преди да бъде хванато и отведено за последната му инжекция!
  • 50 ТРОПЧО

    1 0 Отговор
    КО НА ЗАНИМАВАТЕ С ТЕЗ ПЕНАЛИ БОИКО И ПЕЕВСКИ ВИЖ САМО КВИ ХОРА НИ РИШАВАТ СЪДБИТЕ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 51 Калфин е един

    0 0 Отговор
    Класически ТОЛУП!!