Last news in Fakti

21 Декември, 2019 11:00 2 705 32

Колко добре са българите? Да видим

  • управление-
  • инфлация-
  • безработица

Напоследък често се говори за икономическите успехи на България. Но колко добре са българите всъщност

Колко добре са българите? Да видим - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според една популярна теза, България е в добро икономическо състояние и поради това няма енергия за съпротива срещу управлението. Икономическите успехи, гласи този аргумент, са най-силният коз в ръцете на управляващите. Защото обезсилват опозиционното говорене.

Числата

Но колко добре са българите всъщност? По данни на Националния статистически институт, през третото тримесечие на 2019 година БВП нараства с 3,7% в сравнение със същия период през 2018. Коефициентът на безработица е нисък - 3,7%, месечната инфлация (ноември 2019) възлиза на 0,5%, а средният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2019 година е 1 716 лева и нараства с 11,3% спрямо същото тримесечие на 2018 година.

На пръв поглед тези числа дават основание за оптимизъм и подкрепят цитираната теза. Това заключение се потвърждава и от личните възприятия. 33% от българите оценяват изминалата година като по-добра за тях. Тя е била по-лоша само за 14% от запитаните (цитираните данни са от проучване на „Алфа Рисърч”, публикувано в средата на декември). Според 55% от анкетираните, 2020 година ще бъде по-добра, а едва 9% я виждат в по-лоша светлина.

На този фон ресурсът за протести изглежда ограничен. Още повече, че едва 12% посочват като техен личен приоритет по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост.

Електоралната социология също говори в полза на аргумента, който тестваме. В края на 2019 година ГЕРБ изпреварват БСП с 3,5 процентни пункта. Тази дистанция повтаря електоралната картина от 2018 година - преди изключително опасните за властта скандали „Апартаментгейт” и „Къщи за гости”.

Но ако се вгледаме по-внимателно в данните, ще видим, че оптимистичните оценки игнорират важни аспекти на политическата и икономическата реалност.

Другите числа

Въпреки ръста на икономиката, въпреки добрия кредитен рейтинг, въпреки тенденцията правителството да повишава заплати и пенсии, България си остава най-бедната страна в ЕС. Ако сравним БВП (per capita) по паритетна покупателна способност, България има 51% от средното за ЕС, а съседна Румъния - 65%. Според макроикономиста доц. Григор Сарийски, за периода 2014-2018 румънците са напреднали по този показател с 10 пункта, а ние - едва с 4.

За огромна част от работещите доход от 1 700 лева на месец е непостижима мечта. А и повишаването на доходите трябва да се „претегли” през размера на разходите. През третото тримесечие на 2019 средният общ разход на лице от домакинство нараства с 4,3% в сравнение със съответния период през 2018. Като абсолютни стойности нарастват и разходите за здравеопазване - 16%, данъци и социални осигуровки - 11,4%, храна - 4,2%. (А най-голямо е увеличението при разходите за свободно време, културен отдих и образование - цели 26%).

Средният размер на пенсията, след увеличението от 1 юли, е едва 386 лева, а в началото на второто полугодие поскъпнаха токът, водата и отоплението (средно за страната цената на отоплението се увеличи с 4,5%). Близо 384 хиляди пенсионери получават минималната пенсия от 219 лева на месец.

В същото време министър Горанов, който живее в чуждо жилище, настоява за увеличение на местните данъци. Обсъжда се и нов скок в цената на водата - средно с 10%.

Накратко: оптимизмът се изпарява дори и при бегли сравнения с икономиките на другите страни в ЕС. Няма да споменаваме за такива потресващи явления като енергийната бедност - нещо, по което отново сме срамен рекордьор. Няма да говорим и за растящата неграмотност, за обезпокоителните данни на PISA.

Разни рекорди

Само един пример за йезуитската бюджетна политика на кабинета: опитаха се да противопоставят протестиращите медицински сестри на лекарите. Макар да има отделни лекари, които имат висок доход, трудът на здравните работници като цяло остава силно подценен. Същевременно министър Маринов настоява колко важно е да се закупят 15 бързи автомобила за таен контрол по пътищата, всеки от който е на цена до 320 хиляди лева.

Увеличаващата се маргинализация на България в ЕС има не само икономически измерения. Страната остава с най-високия размер на корупция в публичния сектор, с все по-несвободни медии, както и с най-високата смъртност в ЕС. А според доклад на ЕК от ноември, България е на четвърто място в ЕС по смъртност в резултат от предотвратими състояния и заболявания, както и с най-ниската прогнозна продължителност на живота.

Определението „заден двор” звучи грозно, но нима задният двор не е тъкмо мястото, където си държим отпадъците? Подобно неласкаво определение за България се подсилва и от последните разкрития, че RDF-отпадъци от други държави се изгарят незаконно в страната - по-всяка вероятност с цената на заплаха за здравето на населението.

Може ли да е иначе?

С други думи: ограничените икономически успехи, които, впрочем, не са достатъчни, за да ни оттласнат от дъното в ЕС, не могат да компенсират недоброто качество на живота в България.

„Вината” за липсата на достатъчно съпротива срещу статуквото лежи на плещите на опозиционните партии. Но трябва да кажем и това: трудно е да се мобилизират съпротивителни сили в страна, където мнозина от най-способните, най-борбените вече са емигрирали или просто се спасяват поединично. А и как да има силна обществена резистентност, при положение че медийната среда и съдебната система все по-често обслужват статуквото и филтрират критичните гласове.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    57 2 Отговор
    Как си Българино? Много съм добре , чакат ме да умра!
  • 2 NSDAP

    10 49 Отговор
    Марксисткият парцал на име Дойче Веле продължава да бълва марксизъм и да трови бг общество.След като СССР се разпадна,бг комунисти ни намърдаха в СССР 2.0 . ЕС и СССР са двете страни на една и съща монета.Лидера на ЕС е Германия,а лидера на Германия е комсомолката другарка Меркел.Еххх,Османците са 500 година наложиха само един ислям над българите,а Цоциалистите/марксисти унищожиха България.Както викаше правешкият идиот:
    Да се живи другари и другарки,да живее Цоциализма,докато другарите и другарки от БКП се къпеха в лукс и пращаха децата си по Западна Европа.Както викаше моят дядо Ахмед Сюлеймани:
    Това което ни причиниха Османците са 500 години е нищо в сравнение с това,което ни причиниха юдео-комунистите.Ай наздраве и да живее любимият ви Цоциализъм.

    Коментиран от #9, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лекар БГ

    53 2 Отговор
    Много ме изкефи това,за 1716 лв.на ЧОВЕК В СЕМЕЙСТВО!
    Това число да го кажат на хората в гр.Попово или Тутракан.
    Колкото и да ривтунити,и да съ пеньти гербаджийските тролчета,статията е съвсем правдива,ако и да е на "Дойче веле".

    Коментиран от #13

  • 5 NSDAP

    11 17 Отговор
    Това което исках да кажа по-горе е следното:
    ЕС и СССР са създадени от едни и същи хора(юдеите).Парите са създаването на СССР и ЕС идват от еврейските банки в Швейцария.СССР рухна,защото източните комунисти бяха по-нетърпеливи и по-глупаеи и искаха да наложат марксизма със сила.Затова не им се получи.За сметка на това,другарите им от запад налагат марксизма и до днес много умело,като са го маскирали под формата на демокрация.Всъщност,демокрацията е режим,който е съществувал само в Римската империя,която е продължение на векове се е управлявала от българи.ЕС е марксистки съюз.Целта на другарите от ЕС е да създадат СЕЩ(съединени европейски щати).Целта на другарите от СССР беше да създадат една голяма държава на име СССР,където и ние да сме.Марксистите служат на световният интернационал,който има за цел да създаде световно правителство.За тази цел трябва да се унищожи националното самосъзнание на народите,както и да им се втълпи някакво европейско и демократично самосъзнание.То ако говорим за европейци,половин Европа не е населена с коренни европейци.Гърци(цигани от Африка дошли 1200 година пр.хр),Руснаци(наследници на монголо-татарската империя),саксонци(дошли първоначално от земите на днешна Сирия.Дефакто,дами и господа всичко е политика.Историята ни я откраднаха гърци,сърби и руснаци,а днешните анадолски турци,поомешили се с българи искат да възраждат ОИ,което обаче няма да им се получи,защото нищо не се повтаря в историята.

    Коментиран от #6, #7, #31

  • 6 criminal

    29 7 Отговор

    До коментар #5 от "NSDAP":

    Брат пий си лекарствата........
  • 7 goni

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "NSDAP":

    Боже! Колко си интелигентен!!! Ти сигурно си прочел Капиталът на Маркс поне три пъти! Да не говорим за останалата научна литература! Аз,съм студентка първи курс философия. От Врачанско съм. Много ми е трудно! Би ли ми помогнал да вникна в същността на философията?!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 NSDAP

    9 17 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Goni,goni то не е до като това да ходиш на дискотеки с чорапогащници и роклички и да търсиш батки с богати родители,които да изнудваш.Аз съм завършил в Бостънският университет история и съм много навътре с нещата.Ти във Враца най-много да ти промият мозъка с болшевизмъм.Като знам как повечето бг професори са базнапе по партийна линия,жалко за теб.Комунист е този,който е чел Карл Маркс,а антикомунист е този,който е чел Карл Маркс и го е разбрал.Айде,много поздрави от твой брат българин от Косово и да живее обединена България!

    Коментиран от #25

  • 11 Така Така

    13 0 Отговор
    Добре сме, ама ще се оправим!
  • 12 NSDAP

    6 23 Отговор

    До коментар #9 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Млъквай бе славянски отпадък!Аз съм натурален бългсрин тракиец!Мой деди са Спартак,Ахил,император Траян,а моя империя е свещената Римска империя!Ти си един гнусен славянски мангал,братовчед с онези говна от западните Балкани и Балтика.Може да съм рязан,ама съм българин и то натурален,а ти си един славянски циганин.Не стига че ви покръстихме,че ви дадохме азбуката си,а сега вие ни тровите.Същите неблагодарни цигани сте като арменците и евреите.Ама то нали знаеш,Исус,Буда,Алах са деца на Господ Бог и той ще ви накаже.Скоро България ще граничи с Демократична Република Кюрдистан,с новият арабски халифат и Китай.Вас славяните ще ви избият арабите и китайците.500 години сме били част от ОИ,но оцеляхме.75 години сме под еврейско робство,но ето ни пак тук.Божият народ на име Българи няма да успеете да го унищожите!Да живее обединена България!!!

    Коментиран от #19

  • 13 Ъгълов

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Лекар БГ":

    Нищо не разбрах от това, което си писал. Колкото и да получаваш - много ти е. Неграмотник като теб и свинете не може да храни, защото ще трябва да прочете поне инструкциите за безопасност. Поосле пак плачи, че някой ти е крив.

    Коментиран от #23

  • 14 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    18 2 Отговор
    Един път и DW да напише нещо смислено!
  • 15 555

    8 3 Отговор
    Аз оцелявам, вече 30 години!

    Коментиран от #32

  • 16 Morgoth

    14 2 Отговор
    Много добре написана статия! Без манипулации и правене на слон от всяка муха. Отчита добре свършената работа и насочва критиката към несвършената и провалите.
  • 17 Начо

    5 12 Отговор
    Кой какво пише,да си пиша.
    Гледам че като има 3-4 почивни дни магистралата към Гърция е задръстена от български коли.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Behemoth

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "NSDAP":

    Лекувай са!Не са изоставяй!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мани мани

    7 1 Отговор
    белият човек ще бъде в просперитет единствено когато престане да обръща внимание на турци, цигани, юдеи, чернилки, жълтури! пълен игнор на тая измет!
  • 23 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ъгълов":

    Ти май разбираш само на баце а ? И си много доволен че успЕ у живото и от кочината отидЕ директно у мерцедесУ.
  • 24 Порно

    6 0 Отговор
    За Дойче сере идеалния българин е който работи на немски бюргер за половин минимална ставка и не протестира ако не му платят.
  • 25 Наблюдател

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "NSDAP":

    По-скоро си завършил Бостански колеж .
  • 26 Усмивката

    4 0 Отговор
    Корупционната среда и липса на правова държава за всекиго е по добрият показател.Защото очертава тенденцията за бавно предвижване .Ако на един злощастник му обещаете че ходенето пеша от единия край на Сибир до другия е добър показател ,значи вие сте космически злодей .Това е гавра с един човешки живот.Какъв показател може да бъде придобиване на кола или жилище след 50 години.
  • 27 Усмивката

    6 0 Отговор
    Това да не можеш да осъдиш един общоизвестен престъпник като Митю Очите , познат вече и на три поколения българи ,дето и кучетата по градинките лаят и разпознават ,това каква държава може да бъде.Правовата и силна и адекватна на времето си съдебна система,е основен стълб .Каза ви го с усмивка и най популярния италиански прокурор направо в очите Никола Гратери
  • 28 Я русский полюционер

    2 3 Отговор
    Тия от Дойче Веле явно нямат Фейсбук. Да надникнат във Фейса и да видят отрупаните маси, тагванията в разни скъпарски заведения, ултрамодерните телефони, яхтите, почивките в Гърция и Турция, снимки от посещения в Западна Европа, Мерцедесите и Аудитата, пък тогава да ми дрънкат, че българинът бил зле.
  • 29 кючук чобан Калитко

    2 1 Отговор
    Споко!
    Всичко в България е много добре.
    Има опасност да стане още по-добре.
  • 30 Луи Пастьор

    2 0 Отговор
    По снагата на тази държава откривам толкова патогени, че леталният изход е неизбежен!
  • 31 Лукул

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "NSDAP":

    Завършил си бил история?!?Стига глупости...Така наречената демокрация реално се ражда в елинските полиси по късно пренесена в Рим,но до империята...Българи в империята забрави!За едно съм съгласен евреите управляват света-факт!Един го осъзна и целия свят му скочи-защо ли!Сега е ъпсурд да кажеш че идеите/или част от тях/ на Хитлер ти харесват...
    Иначе ние може да се оправим но ...друг път!
  • 32 Аха

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    Вегитираш нали?
    Както е тръгнало в някой друг живот ,че станем бели хора.