Last news in Fakti

29 Декември, 2019 16:07 11 100 67

Камчия - новата стъпка в хибридната война на Русия

  • камчия-
  • русия-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отговорът предизвика околорождественска тектоника у нас. Както често се случва новинарите препускат през новините, не дават без контекст и анализ и българската общественост не се ориентира в ситуацията и в широкия диапазон между ”ужас” и ”нищо особено”. У нас повечето политически новини свързани с Русия за съжаление не се осмислят, а свършват и започват с пиар измеренията и емоционалните крайности. Лавров знае това и го използва.

Да започнем с това, че сенатор Иконников, който е представител на Комунистическата партия на РФ, съвсем не импровизира, когато задава този въпрос не само защото отговаря в Съвета на Федерацията за отношенията с България, но и защото и въпросът и отговорът са инициирани от българските им партньори, преди това са съгласувани като комуникация между Федералното събрание, МИД и Съвета за сигурност и чак тогава са получили гласност.

При всички случаи, външният министър преднамерено прави силови внушения, които целят по-скоро да предизвикат буря и да поставят нащрек и България, отколкото да постигнат реален резултат. Той за пореден път говори на НАТО и ЕС, колкото широки и неограничени са възможностите им в Бългрия.

Повече от същата доктринална матрица на посланик Чижов за България като "троянски" кон и страна с управляем суверинитет.

От време на време Москва демонстрира своето надмощие над българските политици, за да им напомни за възможностите си и зависимостите им. Както стана с преразказа на Малинов на разговора му с Путин. Тогава руския президент през главния русофил на републиката, предупреди българските власти да не се занимават с Малинов, защото той е техен човек. Нито президент, нито премиер, нито външен министър, нито главен прокурр се осмелиха да прибягнат дори до безопасната реакция от типа "България и нейното правосъдие не могат да бъдат повлияни от политически изказвания". Млъкнаха и мълчат и до днес - унизени, потиснати, комплексирани.

Сега Лавров умишлено натъртва на възможността комплекса в Камчия да се превърне в център на руската "мека" сила в ЕС и да развива т.н. хуманитарно направление в руската хибридна политика.

Веднъж като говори за "хуманитарен" център, с което имплицира, че България е хуманитарен случай. Втори път, като я превръща в центъра за европейска политика на Русия.

Същността на "хумаността" на руската външна политика се демонстрира най-ярко тези дни в Сирия с безразборните бомбардировки над цивилно население и новата имигрантска вълна. Лавров много добре осъзнава и тази страна.

Примерите за хуманитарни центрове от Сърбия и Босна и Херцеговина са достатъчно доказателство за дисбаланса между алтруистична помощ за нуждаещи се, от една страна и прокарване на руските стратегически интереси, от друга.

Внушението за тревожност се усилва рязко в контекста на изнесеното този въпрос да се обсъди в рамките на Съвета за сигурност на Русия, което измества темата от търговско-икономическото и културно поле към стратегическото, дори военнстратегическото измерение.

Да започнем с предисторията. Идеята за подобен комплекс бе лансирана от български социалисти, част от партийната номеклатура, която успя да "продаде" идеята за туристичеси комплекс на кмета Лужков. Привидно нещата изглеждаха привлекателни - тогава Русия нямаше достъп до Крим, а и трябваха детски туристически комплекси и този в Камчия можеше да се превърне в база за отдих на деца от московските училища в рамките на социалните програми на московския кмет и бюджета на руската столица.

Тъй като българските "партньори" в проекта нямаха възможностите, нито нагласите да го превърнат това в бизнес проект, пък и държаха точно на руските туристи, то и стремежа с руски пари да се построи и експлоатира комплекс у нас стана лайтмотив на срещите между поредица от български и руски официални лица по темата.

Винаги може да се разсъждава и на тема съпътстващи стратегически заплахи, но в контекста на трудните отношения между кметството в Москва и Кремъл след 2004 година, този план остана на заден план.

Във времето е имало най-различни версии за какво точно ще се използва туристическия комплекс в Камчия. Още с подписването на договора, с който се определяше неговия статут през септември 2008 година от тогавашния социален министър в правителството на "тройната коалиция" Емилия Масларова, в рамките на ентусиазма от двустранни проекти и енергийни шлемове, стана ясно, че като политически проект, той ще има нужда от постоянни и увеличаващи се дотации от бюджета на Москва. И тогава имаше признаци за напрежение между Кремъл и кметството в Москва, защото Путин искаше да контролира всичко, а Лужков му пречеше.

Ако забелязвате и сривът в дейността на комплекса "Камчия" настъпва след 2010 година, когато Лужков е отстранен "заради загуба на доверието" от президента Медведев, а най-острата фаза в кризата около него настъпва след 2015 година, след анексия на Крим, след провала на Южен поток и след като бюджетите на федерално и на регионално равнище с финансиране анексията и развитието на туризма, в това число и детския от Москва, на кримския полуостров. Близо 6 милиарда долара на година бяха дотациите за Крим, в които московския бюджет има значителен дял.

Да не забравяме, че само година след като бе отстранен от кметския пост Юрий Лужков се опита да потърси убежище в друга страна и заяви, че е политически репресиран. Избраният нов кмет през 2013 година кандидат на Владимир Путин Сергей Собянин затвори значителна част от проектите на Лужков, а комплекс "Камчия" остана безпризорен. Без финансиране нямаше как финансовото му състояние да не се влоши рязко.

Опитът да се намери нова мисия за инвестцията и превърне от туристически комплекс в хуманитарен център, за да се оправдае наливането на федерални средства, е поредния опит да се спаси фалиралия комплекс.

Това, че външния министър Лавров разкри някакви планове за Съвета за сигурност да превърне туристическия комплекс Камчия в някаква своеобразна база на руско влияние в ЕС, си е негова работа. Ние нямаме контрол върху приказките му, но сме господари на собствените си действия.

Проблемът с нарастващото руско влияние у нас не се изчерпва само с този център. Правителството и държавата ни де факто са свалили гарда и позволяват на руски агенти на влияние и на различни специални служби свободно да си действат у нас. Така че не евентуален нов център на руско влияние у нас трябва да бъде водещата новина, а обстоятелството че ние не правим нищо за да не попаднем в капаните, които ни поставя Москва и да не изпаднем в още по-тежки форми на зависимости.

Да припомня на тези, които не познават кухнята на руската външна политика спрямо България. За нея ние сме гранична държавата, с ограничен суверенитет между Запада и Русия, с идеята че ако не сме в нейната орбита, по-добре е да сме несъстояла се държава.

Не е тайна, че в Русия реагираха доста болезнено на новината от срещата на Тръмп с Борисов за координационния център на НАТО във Варна. Преди около петнадесет дни, очевидно под давление от Русия, премиерът Борисов даде крачка назад, като от "сигурно" това събитие стана "вероятно". Нали си представяте премиерът как представя разрешението за ползването комплекса "Камчия" като европейски форпост на влияние, като нов израз на неговата "балансирана" политика - дадохме и на американците, и на руснаците.

Да, ама не, както казваше, покойния Бочаров. Новината за възможен хуманитарен център "комплекс Камчия" трябва да се разглежда в контекста на стряскащата реалност, че в периода май-септември у нас пребивават повече рускоезични по формата на постоянно или временно пребиваващи и туристи, отколкото е броя на турското и ромското малцинство.

И тук нещата опират до предисторията на анексирането на Крим. Свидетел съм на това, как системно и целенасочено, Русия засилваше икономическото си влияние, руски олигарси и граждани от средната класа, буквално изкупиха Крим. За да се стигне до 2014 година, когато цялата тази мрежа от опорни пункове на руско влияние беше мобилизирана и Киев на практика не можеше да окаже никаква съпротива.

А сега наложете върху кримската картина и българските данни - по сведения на българския посланик в Москва, над 300 хиляди руски граждани притежават имоти и над 500 хиляди посещават ежегодно страната ни. Руският посланик Макаров допълва картината с твърдението, че руските инвестиции в имоти у нас са над 3 милиарда долара !?, основно по Черноморието.

У нас ситуацията има стряскащи аналогии с Крим, Грузия, Украйна, Молдова. Освен руската агентурна мрежа, у нас безпрепятствено действат и паравоенни групировки, които се обучават от бивши руски военни, но контролирани от ГРУ. Все по-голям сегмент от туристическия бизнес, включително апартамент хотели и хотели, са собственост на руски олигарси или бизнесмени, които ги ползват за настаняване на руски туристи. Всички те се ползват от руските спецслужби и дипломатическите представители. Контролът се реализира през руския генерален консул във Варна и почетния в Бургас.

Руските компании и банки, пряко и непряко, контролират над 30 процента от БВП на България, като делът на разположения в Бургас "Лукойл Нефтохим" е над 15 процента.
Тук опираме до приказките и реалното противодействие от страна на българското правителство. Защото каквото и да говори Лавров, руската държава, особено когато е в режим на санкции от страна на ЕС, нито може самостоятелно да реши, още по-малко да наложи решение на свое Съвет за сигурност върху България.

Всеки план на Кремъл за превръщането на комплексът "Камчия" в хуманитарна база от типа на Ниш, минава през съгласие на Правителството и на Народното събрание. В Сърбия въпросът се уреди през междуправителствен договор, ратифициран от Скупщината.

Проблемът е, че и без санкция на Народното събрание, този комплекс и до сега се ползваше с неформален статут на екстериториалност, с какъвто се ползва и рафинерията в Бургас. В този смисъл, Кремъл може да разчита и на получаване на подобен статут и за "Камчия" за да се избегне ненужна гласност.

Русия се стреми да разшири списъкът от дипломатически имоти по цялата територия на България, като от нейно име частни или бизнес субекти закупуват обекти, а след това ги прехвърлят на руската държава. След това се стартира процедура за получаване на дипломатически статут на съответния имот, с което расте мрежата от потенциални агентурни бази.

България има много какво да направи за да не позволи превръщането на комплексът Камчия в стратегическа база на руската "мека" сила в ЕС. От разпродажба на имота за неплатени данъци, до закупуването му с последваща приватизация. Много е вероятно да използват като проксита олигарси, които имат сериозни дългове към Москва, които да закупят имота от свое име и в последствия го прехвърлят срещу опрощаване на дългове. Вариантите за противодействия са много и всички са възможни.

Не се страхувам толкова от изявленията от Москва, колкото от липсата на системност, на воля и стратегически поглед върху цялостната картина от заплахи, рискове и предизвикателсва, които Кремъл ни отправя, голямата част от които са несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО.

Колкото и да балансира "Борисов", колкото и да се снишава и да използва живковските номера, зоната за лавиране се свива и рано или късно ще трябва да вземе решение, както лично, така и от името на своите властови партньори - Доган, Първанов и Пеевски.

Членовете н симпатизантите на ГЕРБ могат да се окажат изненадани.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    112 47 Отговор
    Бг спроснята няма думата за комплекса Камчия!!! Наводнили държавата с НПОта на Сорос и седнали да говорят за влияние и хибридни войни хахахаха пародия.
  • 2 Комуниста

    79 24 Отговор
    Тоя един циник който беше назначен от Костов Черния- седесар за посланник в Москва 2001-2006г!!!
  • 3 И безплатните съвети

    19 10 Отговор
    са формана изява за някои хора. Добре ще е да изкара някой курс при Малинов.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сух

    94 26 Отговор
    Леле чета и се чудя, тоз за кви балъци ни взе. Кви пари лапна за тази статия?!
  • 6 vvvvv

    72 23 Отговор
    ХиБридна война има само във вашите глави. А всяка американска, руска , английска и т.н. инвестиция е ................. Какво?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЯМАШ ЛИ

    79 26 Отговор
    СЪВЕСТ БЕ ВАСИЛЕВ ? МА КАКВИ ИЗРОДИ СТАНАХТЕ БЕ, ТОВА Е ПРОСТО ДЕТСКИ ЛАГЕР ! НИЕ НАШИТЕ ПОВЕЧЕТО ГИ УНИЩОЖИХМЕ !

    Коментиран от #66

  • 9 Генерал

    51 13 Отговор
    "Руcкитe кoмпaнии и бaнки, прякo и нeпрякo, кoнтрoлирaт нaд 30 прoцeнтa oт БВП нa Бългaрия, кaтo дeлът нa рaзпoлoжeния в Бургac "Лукoйл Нeфтoхим" e нaд 15 прoцeнтa"
    са думи Илиян Василев, който най-нагло ви ЛЪЖЕ
    "Лукoйл Нeфтoхим" е много повече американска отколкото руска.Тя е руска по начало, обаче собствеността се променя според акционерите...
    "Най-големите мениджъри на компанията от юли 2010 г. притежават най-голям дял (над 30%) от акциите на дружеството, включително президента на Лукойл Вагит Алекперов - 20,6%, вицепрезидентът Леонид Федун - 9,08%. Американската петролна компания ConocoPhillips притежаваше 19,21% (до февруари 2011 г. дружеството напълно се е оттеглило от акционерите на Lukoil, след като е продало акциите си и отчасти на самия Lukoil) . Останалите акции бяха в свободно обращение на Лондонската фондова борса , Франкфуртската фондова борса , RTS , MICEX .
    Пазарната капитализация е 64,4 млрд. Долара. Номиналните притежатели на акциите на ЛУКОЙЛ и тяхната счетоводна отчетност са: 61.78% - Bank of New York , 10.79% - кипърска компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED (контролирана от Банката на Кипър чрез Odella Resources Limited )."
    Нали никой не си мисли,че соросоида-русофоб И.Костов ще продаде ей така на безценица "Лукoйл Нeфтoхим" на руснаците!?
  • 10 САКАР

    66 28 Отговор
    Срамувам се от тая сегашна България управниците всички са слуги на САЩ и ЕС .В НАТО сте без армия в ЕС сте с цървули по Дивия запад за всичко само и единствено е виновен народа а дебилите управници се възползват от баницата България А народа бедния 100 ризи му смъкнахте а се пените на Русия не сте и по мерката и незабравяйте историята ни миналото и бъдете благодарни на Русия
  • 11 копи пейст

    32 37 Отговор
    Цитaт oт E-вecтник: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa."
    А СЕГА И С "КАМЧИЯ" СЪВСЕМ ЩЕ СЕ ОТДАЛЕЧИМ ОТ "ШЕНГЕН".
  • 12 КОНТРАТА

    55 18 Отговор
    Този е експерт по градски WC. Всяка седмица ходи до НПО да си прибира хонорара.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гласът на ватенките

    18 36 Отговор
    бре , рубльовките са в пом, явно за колда са ги захрнили яко
  • 15 луд

    33 45 Отговор
    Хибридната война е факт. Само като прочетох коментарите преди моя и смело мога да кажа, руски агенти и агитатори са полазили повечето новинарски сайтове и хвърлят клевети и помия върху всеки дръзнал да пише против всичко руско (включително и руските автомобили/дараци). Автора ясно е написал, че партията БСП е про руска , а не социална както се опитва да се маскира. Това е положението.

    Коментиран от #19

  • 16 КПСС-БКП

    16 15 Отговор
    ура, ура, ураааа, камчия уже наша
  • 17 Българина

    41 17 Отговор
    Сащ чрез Козяк и пяметникя на пилотите убиици и 1001 нпо не хибридна, а война на оцеляванв водят срешу нас и са я спечелили практически!
  • 18 Комуниста

    52 17 Отговор
    Леле лелеее сега руснаците ще анексират,, черноморието" защото лятото русите са повече от черните и турците там хахахаха тоя не си пие лекарствата редовно! Тоя калъф смешен май не знае, че руснаците масово си продават имотите по морето и се местят в Турция и Greece!!!
  • 19 самуил

    40 13 Отговор

    До коментар #15 от "луд":

    Компанията лукойл е на семейство еврейско ротшилд английския клон. Прочетете акционерната книга, не адреса за кореспонденция в русия... тогава ще разберете кой ограбва бг. Има и други компании - например " канадската" регистрация на дънди прешъс. - ограбва златните ни находища
  • 20 Бесен Язовец

    34 17 Отговор
    Вони на дребни центове тази литература, четиво и храна за умствено изостанали индивиди. Това може да го напише само нередовен човек!!!
  • 21 не е ли

    36 19 Отговор
    Защо не пишете за хибридната война на ЕС срещу нас??
  • 22 Психиятъра

    38 21 Отговор
    Диагнозата е :остра форма на русофобия граничеща с параноя!
  • 23 Сесесере

    26 39 Отговор
    Комплексът Камчия трябва да се взриви, както и Лукойл , Пеевски , Доган, Борисов и Първанов с първия самолет и за мацква при братята си! Слава на България ! Член на ЕС и НАТО !русофилнята да мълчи, предатели!

    Коментиран от #24

  • 24 Психиятъра

    34 15 Отговор

    До коментар #23 от "Сесесере":

    Диагнозата те е :гентична- туркофил- кравофил балгарофоб!

    Коментиран от #26, #39

  • 25 Другия с коня

    31 22 Отговор
    Много пехотни мини му заложи на Бойко Сергей Стани шеф......4 милиарда погребани в ненужен бетон в Белене....4 милиарда погребани в КТБ.....Бившата почивна база на МВР сега руски санаториум с бейните 50-60 милиона в Камчия е само трохичка от зулумите на Червения руски боклук Сер гей.....

    Коментиран от #32

  • 26 Сесесере

    15 11 Отговор

    До коментар #24 от "Психиятъра":

    Научи се първо да пишеш , цървул!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гъзибаров

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "булгаристан":

    Браво.Чудесен коментар.
  • 29 Гъзибаров

    2 1 Отговор
    Не разбрах, защо премахнете 27!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 25 Отговор
    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 32 Тринити

    30 7 Отговор

    До коментар #25 от "Другия с коня":

    Борисов препъна АЕЦ-Белене и Южен поток, а в КТБ скриха списъците с длъжниците за да не цъфнат герберастите!!!
  • 33 ядец

    29 23 Отговор
    Е ,разбира се ,че на Кремъл му се иска да прилапа България (досущ Крим) ,това е стара руска имперска мечта и това е била и причината за руско-турските войни от 19 век ,НО въпреки неистовите усилия на агентите на Русия в България ( основно БСП ,ни и други партии и организации) и напъните на кремълските тирани - България взе ,че влезе в ЕС и НАТО и подобни мераци (вече) са в сферата на мечтите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хотелиера

    31 20 Отговор
    В Испания, Гърция, Турция, Тайланд се чудят как да привлекат руските туристи, а тези мивки тук се чудят как да ги изгонят!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Дядо Либен

    20 7 Отговор
    Там след време ще е десанта на Освободителите.
  • 39 Бесния язовец на onq s konq

    20 14 Отговор

    До коментар #24 от "Психиятъра":

    Туркофили сте единствено руските плужеци. Само да излезе новина за пуйките и русофилнята се избивате кой първи ще направи дудук на Ернасран.
  • 40 Тъпак Тоя мани

    7 12 Отговор
    Ти пък кво се праиш на българин!Такива като теб съсипаха България и от такива като теб ме е срам като ида някъде зад граница.Мани,мани!
  • 41 Начев

    20 10 Отговор
    Господин Илиян Василев, само едно ще Ви кажа: Не сте прав!
  • 42 рре3р3

    17 4 Отговор
    Русия води хибридна война с една елха в центъра на Плевен.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Усмивката

    6 6 Отговор
    Най ми хареса заключението в този забележителен коментар......,,Членовете н симпатизантите на ГЕРБ могат да се окажат изненадани".а аз го тълкувам така. Гласувайки за Борисов , очаквайки , че това е най доброто за България и откъсване от комунистическото и минало, да не се окаже че са се доверили на ,,вълк" във син кожух, а от вътре комунистическо коп..лдак. да ме извини..
  • 46 4493

    11 2 Отговор
    Значи да очакваме построяването на мост Крим-Камчия след референдума.
  • 47 ???

    7 3 Отговор
    Не мога да разбера, защо никой не коментира снимката? Колко зеленина е запазена и дали всичко е бетонирано.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Ник

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "???":

    Има разлика между демократична и миролюбива Русия от времето на Елцин и сегашната имперерияие редно да се национализира /срещу заплащане /Камчия за да няма проблеми.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "???":

    Това не е снимка, а компютърна визуализация, която много често се използва при архитектурното проектиране за да се види от "чичковците-паричковци" как ще изглеждат нещата...
  • 50 соросоидна статия

    11 9 Отговор
    Поне нормалните хора ще имат достъп до там.А нещо да се каже за сараите на Доган,парк Росенец до Бургас,Тия сараи могат да се видят в Google Earth,дори журналисти не могат да проникнат там. А на времето хората са ходели на плаж там За американските бази,които нищо не плащат ,в другите страни си плащали.И до там достъп няма . За дадените милиарди за военни самолети,които никакви ги няма и още и още.Боклуците които Ковачки гори ,евробоклуци ,превърнати в брикети .С евобобоклуци се занимавала Комората в Италия,а тук ги предават на българската мафия.За добива на злато ,България нищо не печелиТова са по скоро хибридни войни От Русия нищо лошо не сме видели.

    Коментиран от #58, #59

  • 51 Generalissimo FRANCO

    15 4 Отговор
    Анализът на посланик Василев е пределно точен като присъда за това, колко крехко е нашето гражданско общество и до каква степен нашата политическа класа е безхаберна и неподготвена да отстоява държавния суверенитет. Всъщност, политическа класа, в класическата представа за елит от просветени и отговорни люде с държавническо поведение, у нас все още няма! Деветосептемврийският преврат постави началото на системното и безмилостното унищожаване на нашите, възпитани в европейски дух политици, за да бъдат заменени с бездуховни, непросветени и скъсали с националните традиции люде, които формираха родната партокрация! След 10 ноември, част от тази партокрация се преля в СДС, по-късно и в ГЕРБ! Но(!), като качество, човешкият й материал е същият - непригоден да посрещне предизвикателствата на времето, в което живеем! Посланик Василев е осъзнал това, и не предлага алтернативно решение, защото е песимист, защото разбира, че няма люде нито в Правителството, нито в опозицията (да не упоменаваме Президентската институция), които да споделят неговата тревога за руската агресивна политика към България!
  • 52 123

    9 9 Отговор
    Писнами ми от продажни буклуци като този
  • 53 vasik atanasova

    11 2 Отговор
    продажен народ сме
    казах ви че този комплекс РАДУГА го купи кмета на москва лужков
    ето сега искат целия комплекс
    камчия е фантастично място
    цяло лято съм там
    с караваната
  • 54 Асен Илиев

    3 5 Отговор
    Василев,
    1. "у нас" е в Bulgan/Mongolia!
    2. ТУК, Е, МО-Я-ТА!!! РАЙСКА ГРАДИНА!
    3. НЕ съм ви канил и както виждате с Перник, е време да се омитате.
    Нямам намерение да правя кучкарници в Рая :)
  • 55 Generalissimo FRANCO

    12 8 Отговор
    P.S.: изнесените данни за руската агентура в България, както и за видимо противодействие от властите са стряскащи 7/8! Ще назова поименно онези политически партии и институции, които са гръбнакът на руската пета колона у нас : БСП, БПЦ, АТАКА, ВОЛЯ, БНР, както и част от СМИ: ДУМА, АТАКА, СЕГА, 7/8, Bulgaria on air, canal 3 и др.... списъкът е дълъг на тези организации, част от които са на бюджетна издръжка ! И не е за учудване, че тяхната активна "гражданска позиция" до "премахването" на онези политици, които бяха най-изявенит3 про-НАТО/ЕС подгласници на Борисов : Цветанов, Симеонов! Тези "организации" , възползващи се от демократичното устройство на държавата, се опитаха да "отстранят" и друг безспорен авторитет на ГЕРБ - кмета на София, и почти успяха ! Питам се: кога ще прогледнат младите хора на България, които се радват на свобода, за която моето поколение дори не смееше да мечтае....толкова бяхме наплашени, унижени, отчаяни..

    Коментиран от #57

  • 56 ДОКО

    7 5 Отговор
    ГЕРБЕРАСТИТЕ АТАКУВАТ..ЕМИ НАЛИ ПАК РУСИЯ Е ВИНОВНА ЗА ЛИПСАТА НА ВОДА В ПЕРНИК..ЕМИ ТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ ХИБРИДНАТА ВОЙНА..МУУ..
  • 57 луд

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Generalissimo FRANCO":

    Напълно съм съгласен с Вашето мнение (и предното). Изключително точно. Бих добавил само още една продажна медия БСТВ . Жалко е, но сте прав, като чета повечето коментари стигам до извода, че сте ужасно прав. А, още по-ужасното е , че истински загрижените за България и българското политици са малко , ужасно малко. И смешното и трагичното е, че в ДПС има повече загрижени за България , от колкото в БСП, Атака, Президнтсвото, АБВ,Воля, ГЕРБ , Патриоти и т.н. които се чудят как да угодят на великите сили и са забравили, че са българи.
  • 58 Аз.......

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "соросоидна статия":

    Абсолютно никакъв проблем няма и сега да да отидеш там. Базата е огромна и уникална
  • 59 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "соросоидна статия":

    путлерастите не са нормални хора, дори човеци не са а подчовеци!
  • 60 тттт

    5 4 Отговор
    Плажът пред "почивната" база е най-удобното място за морски десант на цялото ни крайбрежие. Под претекст, че е "рехабилитационен център за ветерани", там има постоянно присъствие на действащи руски военни. Но най-гнусното е, че за прикритие на тази военна база се използват деца. В удобен момент, те ще бъдат използвани за провокация и повод да бъдат "защитени" от руската армия. Например: инсценират нападение срещу децата и това дава повод на руската държава да ги защити и за "късмет" на близо е имало "ветерани", които са удържали атаката докато дойде армията.

    Коментиран от #67

  • 61 Гойко Митич

    5 2 Отговор
    Да живее Путин.
    Да живее Русия.

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 3,14но чет

    1 7 Отговор
    Събудите се !
    Русия на Пут лер не е приятел на България. Тя само смуче печалби, чрез Газпром, Лукойл, соларни паркове , "американските"(руска собственост) централи и още фирми . Предателите -руски слуги са много. Затова сме най-бедната държава в ЕС, въпреки милиардите,които се изливат .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ачко

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гойко Митич":

    Апа язе сакъм апартаменто на морето даа на Руска територияяя!!!
  • 66 Видях

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЯМАШ ЛИ":

    Виждал ли си го от близо стърчат антени и съмнителни постройки под земята ,то вече е разознавателен център .
  • 67 Цвъцун Цвък

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "тттт":

    И къде слънчаса толкоз? Големи халюцинации! Ааа, ясно.. с гъби си се натровил!