31 Декември, 2019 10:17 6 620 42

Изградихме олигархия, маскирана като "демокрация"

  • васил проданов-
  • олигархия-
  • неравенство-
  • блага-
  • демокрация-
  • фашизъм

Равнището на неравенство днес е такова, каквото е било преди 90 години, когато избухва световната финансова криза, чийто резултат са възходът на фашизма и най-кървавата война в историята на човечеството

Изградихме олигархия, маскирана като "демокрация" - 1
Васил Проданов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на годината обичайно се правят равносметки. Тази година – не само за последните 12 месеца, но и за 30-те години от 1989 г., наречени преход към демокрация. По телевизионните екрани със свои книги и интервюта дефилират водещи участници в този преход, за да прикрият реално случилото се. А то е, че с лъжи за „демокрация“ България бе вкарана в най-олигархизирания капитализъм в историята.

Че той е такъв, се вижда от изнесените тези дни данни на агенция „Блумберг“ за това

кой колко е спечелил през 2019 г.

Петстотинте най-богати в света са сложили в джоба си 1,2 трилиона долара. Става дума за 500 олигарси, които държат под свой контрол медии, партии, политици, както и хиляди НПО-та като пропагандни инструменти, предназначени да промиват мозъци и да убеждават хората, че живеят в „демокрация“ или са направили „преход към демокрация“.

Същевременно най-богатите в Америка са платили през последната година по-малко данъци, отколкото всякога досега през последните 90 години.

Същото е и с най-богатите в България – те са платили по-малко данъци върху печалбата си в сравнение с когато и да било през последното столетие.

Някои от най-богатите компании – и там, и тук – даже изобщо не плащат данъци.

Върхът на световната олигархия е в САЩ

Там живеят 8 от 10-те най-богати хора в света. Общият брой на милиардерите в САЩ е 172 човека, които са добавили към богатството си 500 милиарда долара. С още 27,3 милиарда е забогатял Марк Цукърбърг, а Бил Гейтс е сложил в джоба си нови 22,7 милиарда. Същевременно много от компаниите, с които те са свързани, са се измъкнали от данъци изобщо благодарение на данъчното законодателство, въведено от правителството на Тръмп.

Най-типичният пример в това отношение е компанията „Амазон“, ръководена от най-богатия човек в света – Джеф Безос, притежаващ нетно богатство от 116 милиарда долара. С помощта на „демократично избраните“ американски законодатели този най-богат олигарх е уредил нещата така, че да не дава нито цент от бизнес печалбите си. За сметка на другите милиони американци.

Това е най-типичният пример как нещо, което формално-юридически се нарича демокрация, реално представлява съвсем друго. И то се случва в държавата, която разпространява „цветни революции“, преврати и бомби по целия свят. Зад измамното лице на либералната демокрация се крие олигархията.

Богатството на световната олигархия днес нараства със скорост, непозната в човешката история от времето на Римската империя до наши дни. Само през 2019 г. това богатство се е увеличило с 25%, достигайки 5,9 трилиона долара. И у нас нещата са горе-долу същите. Нали образец, наставник, носител на „демократичните ценности“, които реставраторите на българския капитализъм предъвкват вече тридесет години, е новият ни „голям брат“.

В същото време проучванията показват скоростно намаляване на доходите и богатството на голямата част от населението. Поколението на т. нар. милениалс, родените след 1980 година, получават днес с 20% по-ниски доходи в сравнение с поколението на своите родители, така нар. бейби бум поколение, когато са били на същата възраст. Ускорено растат всички видове дълг – от дълговете на студентите и домакинствата до дълга на държавата. Това означава нарастващи противоречия и предвещава криза. Ускорено расте относителната, а на много места и абсолютната бедност.

Ето защо Бърни Сандърс, най-левият кандидат за изборите в САЩ през 2020 г., заявява, че

„милиардерите не би трябвало да ги има изобщо“

И че ако спечели изборите, ще намали тяхното богатство наполовина през следващите 15 години. Една шепа милиардери, според Сандърс, не трябва да трупат купища пари, „докато милиони американци живеят в бедност и умират, защото не могат да се лекуват“.

Казва тези неща и те са истина, но истината няма шанс там, където властва олигархията, която държи медии, законодатели, предизборни кампании. Сандърс затова и няма да спечели изборите. Видяхме го вече във Великобритания, където Джеръми Корбин обяви една по-лява програма, заплашваща богатството на олигархията. Видяхме как в кампания срещу него огромната част от британските медии го изкараха по-черен от дявола – от антисемит, защото защитавал правата на палестинците, до съветски агент някога.

Изборите печели този,
който владее идеологическите апарати за обработка на масовото съзнание

Тази „демокрация“ всъщност е политически механизъм за продуциране и запазване на олигархията. Виждаме как това става и у нас, където един световен олигарх като Джордж Сорос, регистрирал хеджфонда си в офшорка, и други като него вече три десетилетия хвърлят пари, за да ни обясняват, че прехождаме към „демокрация“, докато всъщност изграждат олигархия, която да краде и да си крие парите в офшорки. Така се унищожи и окраде богатството, изградено по времето на социализма от българското бейби бум поколение, за да влезе в джобовете на шепа олигарси.

Е, изградихме я олигархията, маскирана като „демокрация“, макар и в нашенски балкански размери. Храним и американската олигархия, като ѝ пращаме най-талантливите си млади хора да работят за нея. Губим милиарди от това, което хранениците на Сорос славят като „отворено общество“. Даваме милиарди за оръжие. Плащаме от джоба си милиарди и за така нар. американски централи.

Цялата история на капитализма досега показва, че

рязкото нарастване на неравенството и изострящите се социални противоречия
са били преодолявани не по мирен начин

А чрез бунтове и разпад на държави, масови епидемии, унищожаващи милиони хора, и кървави войни. Така през ХХ век се появи и социалната държава при капитализма – след скок на неравенството, довело до голямата икономическа криза и Втората световна война.

Същата история показва, че при нарастващи вътрешни противоречия в една държава капитализмът ги трансформира и насочва в друга посока, като създава образи на различни от олигархията външни и вътрешни врагове, за да насочи към тях недоволството на масите. Представяният като враг започва да се готви за защита и тази защита изглежда като доказателство, че е враг. Така се стига до самоосъществяващи се прогнози и войни.

В навечерието на 2020 г. огромен брой анализатори и агенции прогнозират, че предстои нова голяма икономическа криза.

Милитаризацията и разходите за война нарастват навсякъде, а нашият премиер се тупа по гърдите колко много пари давал за подготовката на евентуална война.

Расизмът и антисемитизмът, съчетани с русофобия (един от заместителите на антисемитизма), са във възход. В Америка равнището на антисемитски нагласи е най-високото от времето преди Втората световна война. Само в последните две седмици там има две атаки с убити и ранени в еврейски квартал и синагога.

Дали е случайно всичко това?

Случайно ли София е нашарена с пречупени кръстове и ежегодно се провежда Луков марш? Случайно ли в балтийските републики и Украйна властват правителства, които оневиняват партии и хора, съюзници на Хитлер?

Историята като че ли се повтаря, но както казваше Хегел, хората за съжаление не се учат от историята. Бих допълнил, че не просто хората, а съществуващите олигархии при капитализма със зъби и нокти защитават милиардите си и резултатът от това е плачевен.

Равнището на неравенство в богатствата днес е такова, каквото е било преди 90 години, когато избухва световната финансова криза от 1929-1933 г. Неин резултат са възходът на фашизма и най-кървавата война в историята на човечеството.

Не ни ли водят натам днешното неравенство и днешната олигархия?

Автор: Васил Проданов

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон

    75 4 Отговор
    Сетихте се, ама късно! Сега тепърва идва лошото за народа. Там е работата, че измъкване няма. Това е план, който се изпълнява стъпка по стъпка.

    Коментиран от #38

  • 2 El pepi

    44 9 Отговор
    За да има равновесие трябва да се отмени полския данък според мен!

    Коментиран от #10

  • 3 Фигаро

    8 77 Отговор
    Тоя пък кой е, та трябва да чета умствената му полюция, баш на 31-ви. Аман от изгряващи звезди. За радост бързо залязват.

    Коментиран от #13

  • 4 ЧНГ

    7 66 Отговор
    Тъпи комуноидни философии.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 mediator37

    76 3 Отговор
    Не знам кой е този човек Васил Проданов- авторът, но все едно аз съм я писал тази статия. Чак се учудвам, че публикуват подобни смели и нелицеприятни за статуквото анализи.
    Поздравления за анализа, но … нищо няма да се промени. Знаем си я тази истина, но на избори отиват 40% да гласуват и то най-лошата част от материала. По-добрата част , обезверена, проспива изборния ден или е за гъби в гората. Не че с избори нещо може да се промени, но поне това да опитаме.

    Коментиран от #32

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 4 Отговор
    олигархия корупция мутри престъпност без законие свалиха ЖИВКОВ направиха СДС ИВАН КОСТОВ съсипа цялати икономика а ПП ГЕРБ ЩЕ ДОВЪРШАТ ОСТАНАЛОТО народа ни страда не е редно нито справедливо А ДПС да не забравят ГАРА БУНОВО загиналите дечица едното беше глухо нямо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    51 2 Отговор
    Точно така е! Добре, че някой го пише в прав текст!
  • 10 жалко

    9 33 Отговор

    До коментар #2 от "El pepi":

    Плоския данък е най-честния данък - всеки плаща еднакъв процент. Човек който взима 100лв при 10% данък ще плати 10лв, а човек който взима 1000лв ще плати 100лв. Какво по-честно от това? Предишната система караше хората масово да крият доходи и събираемостта на данъците беше ужасно ниска. Прогресивен данък има в повечето държави, но там парите до 20 000 евро да кажем се облагат с 22%, парите между 20 000 и 32 000 евро се облагат с 28%, а нагоре данъка е 36%. Тоест за 50 000 евро плащаш 22% върху 20 000, 28% върху 12 000 и 36% върху 18 000 евро. Така се обезмисля криенето да доход ако попадаш в по-горната категория. За такъв данък съм ЗА, но не и за това което беше преди прогресивния данък у нас.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тръмп

    7 62 Отговор
    На този продал се на Комунягите от Москва Проданов,като не му харесва Демокрацията,да заминава в Сатрапията на Путин или в Иран!!!:):):)А в Северна Корея ще намери истинско равенство между гладни дебили!!!:):):)

    Коментиран от #31

  • 13 кнаус 485

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фигаро":

    УМЕН ЧОВЕК Е,ДА НАПИШЕШ 21 КНИГИ Е ГОЛЯМА РАБОТА...
    Проф., д.ф.н., Васил Проданов – преподавател в УНСС. Директор на Тракийския научен институт. Директор на Института за философски науки(1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН(1995-2010 г.). Автор на стотици научни публикации, излезли в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни в света. Автор на 21 книги, сред които «Познание и ценности», «Биоетика», «Биосоциални ценности» и др.

    Коментиран от #40

  • 14 Една истина

    34 1 Отговор
    за така наречения от българските демократчета "преход" е : Преходът към неравенството е вечен.
    Така, че е време да се спре с глупавите опити на политици, втори цървули, всичколози и пр. да търсят неговите граници. Без да се срамуват трябва да заявят, че преходът който ни натресоха означава едно - непрекъснато обедняване на едни и обогатяване на други. Това е "оправянето" на народа, "нормалната държава на "ф.д. и пр. демагози на демокрацията.
  • 15 сорош вън

    32 2 Отговор
    Платените соросоиди дали разбират нещо като четат?
  • 16 Ердоан

    20 1 Отговор
    А аз изградих демокрация маскирана като диктатура.
  • 17 гост

    8 39 Отговор
    " Така се унищожи и окраде богатството, изградено по времето на социализма "-еха тоя от Марс ли пада,България 89-та беше във фалит поради невъзможността да си плаща дълговете!Тази статия е пълна глупост.

    Коментиран от #39

  • 18 Георги

    29 3 Отговор
    тука в тоя форум имаше коментари на един, дето обясняваше как американците ограбиха страната ни, като ни заблудиха, че комунистите са виновни за това. е, оказа се прав!

    Коментиран от #21, #37

  • 19 Behemoth

    28 0 Отговор
    А та ние сме типичен пример на олигархична псевдодемокрация нарича се БАЦЕвщина!
  • 20 Behemoth

    4 15 Отговор
    Само Русия не е олигархична държава щото Путин им сграбчи мъдките в менгемето на държавата(службите)....там всички живеят за държавата хаха...за да пребъде Рус изначальная....

    Коментиран от #23

  • 21 Усмивката

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    Георги. Само ти ли не разбра че разлика между американските и комунистическите олигарси нема. Или дето касва народа.... крадецо си е крадец къвто и да е. И беден и богат.
  • 22 Браво!

    20 2 Отговор
    Ако трябва да сме честни нито Сорос, нито някой друг от тия милиардери може да прави политика. Те не могат да предложат нищо ново и моредно, дори да искат. Просто нямат потенциал! Сорос се води по течението, но е като китова акула, която засмуква всичко по пътя си. Големците си плащат и получават защита от така наречената "средна класа", която е съставена на 90% от чиновници, политици и бизнесмени на статуквото. Тая средна класа са най-големите гадове, защото те са в основата на всичкото зло и без тях не може да се случи нищо лошо!!! Факт е, че Марк Цукънбърг, Джеф Безов, Сорос и другите не дават пет пари за човечеството, но дори да преживеят катарзис и да искат да променят нещо, ще трябва да се сблъскат със средната класа, която наброява над 20 милиона чиновника, политици и бизнеснени на статуквото. Просто те не биха влезли в конфликт с такава сила, а биха се комбинирали за взаимоизгода. Бедните граждани са като пасаж сардини, който е атакуван от всички страни от акули, делфини, чайки и всякакви други индивиди оцеляващи на техен гръб
  • 23 Усмивката

    3 11 Отговор

    До коментар #20 от "Behemoth":

    Е хайде , не е олигархична . Феодална е. С едно джудже императорче, дето сам гради нешо което ще срине държавата му
  • 24 Castro y Che

    22 0 Отговор
    Около 50 човека с калашници са достатъчни да вземат властта в страната, но уви..
  • 25 Асен Илиев

    7 1 Отговор
    А вие какво очаквате от грабливи птици, маймуни, псета, камили, магарета, говеда, зайци, плъхове и други животни, модифицирани да говорят и напъхани в Човешки тела :)
    Кой си маркира и пази територията - ЖИВОТНИТЕ
    Кой си прави хареми - ЖИВОТНИТЕ
    Кой не се грижи за родителите си - ЖИВОТНИТЕ
    Кой разходва ресурсите без да мисли за утре - ЖИВОТНИТЕ
    Кой предпочита да мързелува, граби, краде - ЖИВОТНИТЕ
    Кой изпитва наслада да руши - ЖИВОТНИТЕ
    Затова АЗ смятам, че трябва да бъдете ликвидирани, по най-бързия начин.
    Да се оставите да доразрушите Планетата за да бъдете ликвидирани хуманно, е грешно!
    ASAP.
  • 26 Асен Илиев

    5 0 Отговор
    "Язовир Дяково Вододайна зона на гр. Дупница(къпането забранено)"
    https://www.youtube.com/watch?v=FeXjNuSCCw8
    Преди да станат частни язовирите, масово си къпехте.... колите :)
  • 27 Асен Илиев

    8 0 Отговор
    Във вълчата глутница, като останат ЖИВОТНИТЕ без храна, хванат та разкъсат най-слабото. Да ви звучи познато?
    Понеже вече няма на кой да продавате, за да лежите и да си чешете топките, се сговорихте и разкъсахте булганите.
    Сега се зъбите едно срещу друго и се чудите кой да разкъсате :)
    ЖИ-ВОТ-НИ.
  • 28 Асен Илиев

    2 0 Отговор
    И тука влизат - Баща и СИН и Светия Дух и ви еб...т майката, гадна, животинска :)
    https://www.vbox7.com/play:079019463b
  • 29 месара

    3 6 Отговор
    и кой ги създаде тия олигарси? питайте другарката импексова, може да знае нещо. а един дето го застреляха като куче, ги назначаваше за милионери!

    Коментиран от #36

  • 30 Бълхарчо СЕРСЕМОВ

    12 0 Отговор
    ПРАВ Е ЧОВЕКА. Но мозъка ни е увреден. Обикновения, редови бЪЛГАРИН е наи-обикновена ОВСЪ. Народните герои са художествена измислица. Жалко за некои изключения,жертвали се напразно , но достойно изпълнили гражданския си дълг към човеците изобщо.
    Питам се , как господ допуска раждането на такива същества от Управляващи те ни днес.Поне да бяха с малко мозък!
  • 31 прост народ слаба държава

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    "Комунягите" в Москва ги няма от 1992 година. Може да си чугунена соросоидна кратуна, но поне малко се информирай! Комунягите управляват тук! Макар, че се пишат приятели на Америка. А ако си на яслата на соросовите фондации, отивай си там - в Аляска или пустинята Невада....
  • 32 Тихо да не събудим българите

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    С избори нищо няма да се постигне . Ако изборите променяха нещо , щяха да ги забранят . Статуквото е винаги с 3 хода напред , и ще те накарат да гласуваш съвсем искрено и убедено за човека когото те пожелаят , посредством средствата на масовата "дезинформация" , които са винаги в техни ръце. Батето Славков каза преди години , че единственото спасение е въоръжено въстание .
  • 33 ГосТ

    7 0 Отговор
    А най страшното е, че освен парите крадат и духа на хората, за да могат по лесно да им прибират парите. Идеята е да превърнат хората в себеподобни прасета на които да продават евтината си помия,защото за нещо качествено нямат и капацитет. Докато не се получи така,че всички да си харесат помията и да отричат качеството.
  • 34 ГосТ

    6 0 Отговор
    Гръцката идея е демокрация на гражданите с жребий,а сегашното е демокрация на простолюдието,колкото повече простолюдие, толкова повече демокрация....
  • 35 факт

    5 0 Отговор
    модела е разработен още седемдесетте години за трансформацията на политвласт в икономическа и чрез нея политическа.изучаваше се в партийните школи.дс обаче малко обърка нещата...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    ....,,ИЗКУСТВОТО НА ВОЙНАТА,,--Сун Дзъ....За най голям успех в това изкуство се счита НЕ военнната победа а изкуството да накараш противника да направи това КОЕТО ИСКАШ ТИ,при това с пълното убеждение ,че сам е стигнал до това решение....САМ СИ Е ВИНОВЕН,познато ,нали...Друга теза е ,,,Вкарай трима глупака в управлението и те ще разгромят всичко...Това са и целите на хибридната война...
  • 38 Димитър

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Този манипулатор и лъжец Проданов съвсем умишлено пропуска факта, че всички олигарси и крупни милионери в България са само от средите на Бкп=Дс=Бсп и част от кагабейската партия Дпс заедно с нейните руски партньори. Самият Проданов е руско зомби и стар чекист.
  • 39 Кьв дьлг беееее

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Сега всички са с Трилиони дългове но явно Не ЗНАЕШ !!!!!!!!!!
  • 40 аасс

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    Не давайте на прасета диаманти - няма да ви ги оценят!
  • 41 некой си

    6 0 Отговор
    моля сега бъдете добри да я разрушите бързо и лесно както я изградихте оти не я сакаме
  • 42 Един

    0 0 Отговор
    В грешка си пич! Мафиотите у нас легално си присвоиха държавата!