Last news in Fakti

18 Януари, 2020 14:09, обновена 18 Януари, 2020 14:11 7 215 20

Когато народът си тръгна

  • народ-
  • народно събрание-
  • парламент-
  • депутати
Когато народът си тръгна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те бяха останали 240. Всяка партия имаше по един депутат - нейният лидер и единствен член. Народът бе хванал нанякъде. Нямаше го. Кой нагоре, кой - навън. Народните представители живееха в хотела срещу Парламента. Това бе останало от територията на страната - няколко хиляди жълти павета. Останалото бе заложено срещу заеми и изгубено. Кредиторите лапнаха най-напред Добруджа и Черноморието. После планинските курорти. Накрая с триста зора и много уговорки се съгласиха да вземат Северозапада.

Депутатите гласуваха сами за себе си и се преизбираха. А избори имаше на три месеца. За национален празник се обявяваше датата на последните избори. Жените-депутатки готвеха и перяха. Опъваха прането по оградата на паметника на Цар Освободител. Мъжете гледаха Шампионска лига и дартс на голяма видео стена във фоайето на хотела. Наливаха се с каквото им падне. Някои лющеха белот и псуваха свирепо. Хеликоптери на ООН им хвърляха сертифицирани биохрани и екопиячка. Европейските банки продължаваха да дават заеми на бившата държава.

"Колеги, нека минем отсреща. Време е за заседание", каза мързеливо ротационният председател на Народното събрание. Депутатите отегчено се изнизаха от хотела и затътриха бавно към банките. По пътя прескочиха една голяма тръба, която разделяше на две остатъка от държавата. Бяха забравили какво тече по нея и откъде идва, но получаваха добри транзитни такси за нея.

"Колеги, имам две новини - добра и лоша. С коя да започна?", попита председателят. "Давай наред", провикна се най-бодрият депутат. "Добрата е, че получихме транш по оперативна програма "Изчезнал електорат". Лошата е, че това бе последният транш". Депутатите приеха съобщението хладнокръвно.

"Колеги, съжалявам, но някои от нас трябва да напуснат парламента", каза Председателят. Залата изтръпна. Чу се дюдюкане. "Спокойно. Налага се да изберем президент, премиер и кмет. Имената ще уточним в хотела", успокои заседаващите парламентарният шеф. Чу се консенсусна въздишка на облекчение.

По втора точка депутатите трябваше да решат, кой ще бъде опозиция до следващите избори. "Не ме закачайте, боли ме гърлото и не мога да викам", оправда се червендалест шеф на парламентарна група, отклонявайки поканата. "Няма да викаш, само ще блъскате по банките", поясни председателят. Онзи кандиса. Колегите му заблъскаха. Тук там плахо се чу "Оставка", "Предатели" и "Геноцид". Председателят призова за тишина.

"Колеги, да преминем към точка "разни". Днес ще слушаме стари незаконни и манипулирани записи от едни мрачни времена. Първо ще ви пусна пиесата "Мишо Бирата", а като хапнем, ще чуем и "Двете каки".

"Това нещо по Чехов ли е, или...?", запита един депутат. "Колега, моля без имена. Нямате доказателства. Не е красиво така...", прекъсна го Председателят и помоли за тишина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    92 3 Отговор
    Нормално е народът да си тръгне. Трудно се живее в среда, където тъпанарщината и простащината са станали доминиращи. Извинявай Тиква, в този случай говорех изобщо и по принцип!
  • 2 Олимпийска надежда

    40 1 Отговор
    Оруел!
  • 3 Последния софиянец

    56 2 Отговор
    Че що? За пияниците България е рай. Евтина пиячка и никой не ги кара да работят. Лошото ще е като свършат работещите хора. Няма да има кой да ги почерпи една бира.
  • 4 Швейцареца

    80 2 Отговор
    Все повече се доближаваме до този финал.
  • 5 Fidd

    69 1 Отговор
    Отличен 6! Не дистопия, а реалност!
  • 6 За фактите

    67 3 Отговор
    Пищят като ущипани, ако се каже, че преди 1989 г се живееше по-добре, по-бедни, но сигурни и спокойни. Сега богатите са или крадци или управляващи. Жалко за нас, бедните.
  • 7 Хаха БГ

    55 2 Отговор
    Сами сме си виновни. Стойте, трайте си и пишете по форумите. Трябва нов лидер с морал и поне основни ценности, заради които хората да го последват и да има Промяна. Насърчавайте и подкрепяйте подобни личности. Не си мислете, че всеки е велик и само за себе си. Силен лидер, с доказани качества и лоялна група, цялото общество, зад него могат да направят Промяната. Превърнали сме се в овце, които само ги стрижат и доят. И изчезваме. А да се появят такива лидери, ще можем ли да ги опазим. Спомнете какво се случва с предатлството към Левски. Да се поучим от грешките си. Иначе написаното става реалност! И то скоро......
  • 8 Федералната 🏦

    32 7 Отговор
    няма да ни е никакъв проблем да си намерим друга държава, която дори може да ни стане Родина! Защото все пак сме хора , а е добре за хората да имат и Родина.:((((

    Коментиран от #15

  • 9 Георги

    28 3 Отговор
    За 2 милиона българи важи вече римската сентенция ubi bene ibi patria където ми е добре там ми е родината.

    Коментиран от #14

  • 10 Нъл тъй

    6 27 Отговор
    Българина и мързелив и не му се работи.Всички искат в София мениджъри да стават и по 5000 лв. заплата да взимат.

    Коментиран от #19

  • 11 Умберто

    13 0 Отговор
    И нерекоха се те Земляни-жители на Планетата...
  • 12 пишето

    28 3 Отговор
    ХOРAТA CA ГO КAЗAЛИ....

    ПРOCТ НAРOД, CЛAБA ДЪРЖAВA...!!!

    НИКOЙ НE ВИ E ВИНOВEН ЧE CТE ТOЛКOВA ПРOCТИ...!!!

    Коментиран от #18

  • 13 Усмивката

    22 1 Отговор
    Милене поздравление. Само забрави да споменеш за издигнатата стена от набити направо в земята колове около последното селище , защитено от ЮНЕСКО .И за епизодичните набези на околовръс дивите номадски племена , остатък по някогаш славна територия наречена Бълхара 6
  • 14 Анти турчин

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Георги":

    Така е адаш то тука свестни хора е рядкост да видят тук повечето избягаха отдавна.
  • 15 Ми много от нас емигрантите

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Федералната 🏦":

    Сме си намерили нова.

    Коментиран от #16

  • 16 Новата ми родина

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ми много от нас емигрантите":

    Е Юнайтед Кингдъм а на вас честито за всичко
  • 17 Че Гевара

    5 0 Отговор
    Мъже вече не осъанаха
  • 18 Никой не е виновен

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "пишето":

    Ма ракията и чалгата помагат
  • 19 Млад си и не знаеш

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нъл тъй":

    Аз исках на село. Прекъпвачите обаче ни изкопуваха продукцията "мляко, агнета, телета, краставици, домати и др." за жълти стотинки. Хората се мъчиха и им ограбва ха труда. След няколко години захвърлиха продукцията на пътя, дадоха си земята на големите крадци,стегнаха куфари те и всеки тръгна на някъде. Затова сега поколението е мързеливо защото няма кой да го научи на работа.
  • 20 :)) (нерегистриран)

    3 0 Отговор
    Всеки днес обещава.. И тая работа е като.. Мъжа докато да те свали обещава и след това..?!?
    Хващай самолета и дим къде очи видят.
    Живков бе забравил градовете с открити листове. А днес само мислят за София и всичко друго да се оправя. И банкер ката днес с червеното сака, не е ли родена кристали а ли бе, от Харманли. Нерде Харманли, нерде САЩ, ЕС. И Батето и тий от село родом. Селски и докараха селяндури те в София, биз бизе сите. Знае Бойко къде има муфта. Селяните винаги са били пред гражданите, защото има какво да дадат, пари, чували с кво ли не. А град глад. Научите на българските мурафети и запада. Нали ми казват. Децата им завършиха на запад, от българия, идват бащите им по на 50,60, оправят ги работещите им деца, мотат се, зор за работа, а опъват българските скромни и работа ри младежи, тъпчат ги,. Живковото отиде в запада. Едни наготово, а другите се скъсват от работа. Никога е нямало справедливост. Роба си остава завинаги.