ФАКТИ.БГ

Методи Андреев: Гешев да арестува още четирима като Нено Димов, за да му повярваме

Като се тегли чертата може да се каже, че държавата е участвала наравно с олигарсите

Публикувана: 1 Февруари, 2020 16:00
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3397
Методи Андреев: Гешев да арестува още четирима като Нено Димов, за да му повярваме
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички огромни парични кражби се извършват със знанието на държавата. Те са под контрола на прокуратурата и съответните органи, Всички те участват в преразпределението на откраднатото. Заради това няма правилна реакция от държавата. Като се тегли чертата може да се каже, че държавата е участвала наравно с олигарсите и с представителите на монополите в разграбването и кражбите. Прокуратурата и службите знаят, но и те участват в това.

Това каза пред Фрог бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво допълни още той относно атаката на прокуратурата срещу хазартния бизнес на Васил Божков:

Г-н Андреев, кои според Вас са виновните лица от скандала около Васил Божков?

Ако се абстрахираме от това, че Васил Божков е от милионерите на прехода, които са недолюбвани от българите и то с право, въпросът е защо прокуратурата не може да спечели симпатии от хора като мен. Това, че атакуват хора като Миньо Стайков, като Божков, като Ветко Арабаджиев, всичко е много ОК, много е хубаво. Но защо въпреки всичко прокуратурата не печели симпатии? Отговорът е по една много проста причина. Защото прокуратурата с тези си действия показва само едно - че тя е зависима от управляващата политическа клика. В случая Божков е идеален да покажем огромната корупция в държавата. Първо за да се покаже,че държавата се монополизира и че тя се е монополизирала по времето на целия преход. Второ да кажем, че държавата е намесена в тези незаконни бизнеси и по някакъв начин тя ги е контролирала и преразпределяла незаконните печалби, реализирани чрез тези монополни бизнеси. Нещо повече-тя продължава да го прави и сега.

Подкрепям тези си твърдения с няколко конкретни примера. Хубаво прави главния прокурор, атакува Васил Божков, браво за това. Но питам главния прокурор, защо той търси обвиняеми лица само до ниво председател на Държавната комисия за хазарта? Човек ако си направи малко труд, ще види, че в самата Комисия, в самия Закон за хазарта е казано ясно кои са факторите, които управляват хазарта в България. Вижте колко ясно е написано в чл. 16, ал. 1 от този закон: “Държавният надзор се осъществява от Държавната комисия по хазарта, към министъра на финансите”. Забележете, че не е към министерството на финансите, а персонално към министъра. Това означава, че министърът на финансите, след като този държавен орган се води към него, пряко отговаря. Със знание или без знание, за това което се е случвало и вършило в тази държавна комисия.

Но трябва да видим дали само министърът на финансите е отговорен. Ако главният прокурор иска да спечели симпатиите на хора като мен, които не само възприемат случващото се със стомаха си, но и мислещи какво става, да прочете и чл. 18, ал 1 от Закона за хазарта. Там се казва: “Комисията се състои от председател и членове. Председателят и членовете се назначават от министърът на финансите, като един от членовете е от НАП, и по един член се предлага съответно от председателя на ДАНС, от министърът на икономиката и от министъра на правосъдието”. Не напразно законодателят е въвел персонална отговорност, не от ДАНС, не от министерствата, а от техните титуляри.

Шефът на комисията по хазарт бе задържан за длъжностно престъпление. За какво смятате, че трябва да бъде потърсена отговорност и на посочените от Вас министри?

Ако прочетете Закона за хазарта, ще видите, че председателят само управлява и представлява Комисията. “При вземане на решения всички членове на Комисията са равнопоставени, решение в тези Комисия се взима с най-малко трима гласували явно “за”. При гласуванията нямат право да се въздържат или са “против” или са “за”.

Заради това питам още нещо - защо главния прокурор търси вина само в председателя на Комисията по хазарта? Ами на тези началници? Ами на министъра на финансите, ами на шефа на ДАНС, на министъра на икономиката, на министъра на правосъдието?

Защо законодателят е написал, че тези хора предлагат кой да е в тази Комисия? Защото те отговарят и с това и носят персонална отговорност за това, за действията и бездействията на своите предложения.

Не може да не направим връзка с обвинението на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Правилно е, че той като министър, като титуляр, принципал или като началник, както и да го назовете, на всички органи, които управляват водите в България той носи персонална отговорност. В своето знание и незнание той лошо е стопанисвал водните ресурси на държавата. За това го обвиняват в безстопанственост.

Министърът на финансите, председателят на ДАНС, министърът на правосъдието, министърът на икономиката - тези четирима високопоставени служители не биха ли могли да бъдат подведени под отговорност по същия този член за безстопанственост. Защото чрез техните предложения за хора в Комисията по хазарта и наблюдаваната от тях същата тази Комисия държавата е загубила фантастично огромни суми от порядъка на 500 млн. на година. Това не е ли безстопанственост в космически размери?

Когато Иван Гешев реши да прибере и тези хора, за да види как те са пропуснали тези милиони, тогава ще получи някакви симпатии.

Мислите, че Иван Гешев ще прибере още четирима министри ефективно в ареста?

Това казвам, че трябва да направи. След като ще чистим корупцията и ще въздаваме справедливост трябва да я правим тази работа както трябва. Като нямаме д*пе за това, да не се правим за смели. Защото Гешев събужда у мен само негативни реминисценции. Той е силен само ако прикрива политическата олигархия, която стои зад него. В моите очи той ще стане истински главен прокурор, когато посегне на тази истинска олигархия. Иначе браво за Божков, ами по-нататък? Тези същите хора са си подготвили нов Божков.

Видяхме нещо различно миналата седмица в Народното събрание - застанаха заедно,“ръка за ръка”, министърът на финансите Владислав Горанов и патриотът Валери Симеонов, който предложи промените в Закона за хазарта. Това как си го обяснявате? С тази отговорност на Горанов, за която говорите сега ли?

Много хубаво задавате и този въпрос, но да ви върна към Валери Симеонов и към по-миналата година. През май 2018 г. неговият народен представител от Патриотите, едно симпатично момче, казва се Христиан Митев, юрист, предложи един законопроект, който забраняваше рекламата на хазартни игри. И със сегашните промени пак не се забрани рекламата на хазарт по медии и телевизии. Забраниха да се продават лотариите в близост до училища и забраниха това да е частен бизнес - само държавата да има право на този хазарт. Добре, но държавният хазарт ще има ли право на реклама - да ще има. Защо преди са предложили законопроект с тотална забрана на реклама на хазарт, а сега това е отхвърлено и се забранява частния хазарт, без да има забрана за реклама.

Как си го обяснявате?

Отговора се крие в още един много интересен документ, който е също от 2018 г., когато се внася този проекто закон от Патриотите, може да го откриете. КРИБ - Конфедерацията на работодателите в България, чиито председател е Кирил Домусчиев, е изпратил до Менда Стоянова, като председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, една позиция, която е много дълга. В нея има един пасаж, който е много интересен, с това че те застават категорично против забраната да се рекламира хазарта, защото според тях това е липса на информация за хората. Може да прочетете най-различни “умни” неща, които защитават рекламата. Има и следния още по-интересен текст: “При така съществуващата регулация и предвидения последващ контрол от страна на (забележете!) министерството на финансите и държавната комисия по хазарта, е несъстоятелен довода за риск от паралелно счетоводство и измами”.

Това е записано под документа, който е разписан от Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

Какво визирате с тази препратка към КРИБ и тяхното становище в защита на рекламата на хазарта?

Главния прокурор няма ли да се поразтърси малко в тази посока? КРИБ какво са защитавали тогава? Държавата или егоистичните интересите на своите членове? Виждате ли какви голям октопод се разкрива всъщност с тези неумели действия на прокуратурата. Те са неумели и неубедителни. Говорят единствено за нежелание да бъде премахнато явлението корупция в хазарта и да бъдат наказани и държавните служители, независимо на какво ниво са се корумпирали.

Проличава само, че се подготвя почвата за нов Васил Божков. Знаете, че не е сложно държавния спортен тотализатор да има един верен човек на определен кръг от хора, а този кръг от хора да има верига от малки магазинчета, а тези малки магазинчета могат да се окажат тотопунктове на новата държавна реклама, комисионната им може да бъде много добра и всъщност чрез българската държава ще печелят много пари, защото те държат монопола. В същото време този български спортен тотализатор ще дава хубави и големи средства за реклама в правилните медии.

В края на миналата година стана ясно, че за НАП, респективно министерството на финансите 20 милиарда лева е сумата на несъбираеми вземания от държавата, За загубата на тази сума, която не е само несъбрано ДДС, но и от редица други пера от вземанията на държавата, никой нищо не каза. Вчера прокуратурата обяви, че загубата от 500 милиона е равна на по 100 лв. Коледна надбавка за пенсионерите. Как ще коментирате това?

За 20 милиарда защо не кажат колко са можели да са надбавките на пенсиите? Това е само още един пример, че прокуратурата и миналата година е имала основание да подведе под отговорност за безстопанственост министъра на финансите. Дали министърът на финансите е знаел за тези несъбираеми вземания и от кои фирми са те. Неговата работа като министър е да се грижи за събирането на данъците и да има стабилност в държавата. Тези пари не са изчезнали вчера и само при този финансов министър. Този кръг от финансови министри трябва да бъде подсъдим. Проблемът е че самата прокуратура е съучастник в тези кражби. Спомняте ли си началото на прехода и пирамидите, които окрадоха парите на хората. След това банките, които без закон за частните банки също окрадоха парите на хората. Спомняте ли си мутренските бригади, които унищожава дребния и средния бизнес - нищо не се случи срещу тях. Помните ли така наречения незаконен трафик на гориво по Югоембаргото - също със знанието на властите се случваше. Със знанието на прокуратурата определени хора натрупаха огромни средства. Тава са все неща от близкото минало.

Сега е хазартът. Нали чухте днес Цветомир Найденов какво разказа за това как са започнали бизнеса си. Той каза следното, че още 90-та година той, баща му и брат му са започнали да правят Еврофутбол. 90-та и 91-ва година, когато стартира този бизнес имало ли е Закон за хазарта? По кой закон започва този бизнес? Това също е хазартна игра.

Защо от прокуратурата не вземат да проверят кои хора, от тези, които се занимават с хазарт, са свързани с бившата Държавна сигурност. Да видим тези братя Найденови и баща им имат ли такива връзки? Да видим Васил Божков, баща му имат ли такава връзка?! Нали ви е ясно, че нито Вие, нито аз по онова време сме можели с 9 000 долара, флумастери и бели листи да направим Еврофутбол.

Как може да се докаже според вас участието на държавата?

За да се докаже, че държавата е участвала в незаконните бизнеси и играе ролята на преразпределител на средства, както и че прокуратура и други органи са знаели, и са наблюдавали тези незаконни действия, може да се започне от следния пример. Законът за хазарта е приет през юни 1990 година. От тогава, до сега няма година, в която да няма 2 и повече изменения на този закон. След Наказателния кодекс, може би, това е един от най-променяните закони. До първото правителство на ГЕРБ измененията са 15. По време на трите правителства на ГЕРБ общо са 17 броя изменения. При правителството на Орешарски са 2. Излиза, че през тези години на преход най-много промени в този закон са направени от правителствата на Бойко Борисов. Това означава само едно, че този закон е бил достатъчно добре наблюдаван и дундуркан от всички правителства на Борисов и това което в момента се установява в хазарта са виновни политиците на ГЕРБ, които три мандата по ред не са могли да излязат по-силни от частния интерес в хазарта и да направят такива законодателни промени, които да гарантират прихода на държавата.

Държавата е протежирала този бизнес, едва ли са толкова загубени, че да не могат да направят закона. Те са съучастници в положението на държавата по отношение на хазарта в момента. Да направиш всички тези промени в закона и да не можеш за толкова години да решиш проблемите е несериозно.

Въпросите зададе Диана Йонкова

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Maf1ata BG
1 Отговор
Ама от ГЕРБ ли? :)

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +22

Народень
2 Отговор
НА СЛЪНЧАКА ВСИЧКО Е НЕЗАКОННО, ОСОБЕНО ХОТЕЛИТЕ ПРЕДИ СТАРАТА АЛЕЯ /ДЕМЕК НА ПЛАЖА/ АКО "БАТЕ" И ГЕШЕВ ГИ НАЗИОНАЛИЗИРАТ И РАЗРУШАТ ЩЕ СЕ БЕТОНИРАТ ЗАВИНАГИ, МОЖЕ ДА УМИРАМЕ ОТ ГЛАД АМА ТОВА ЩЕ НИ НАСИТИ МНОГО-МНОГО ЯКО

Оценка:
-0 +24

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
кой та олигарсите са герб мафия

Оценка:
-5 +17

El chochone
4 Отговор

До коментар #1 от "Maf1ata BG":


НАРЕД СА БЕСЕПЕРАСТИТЕ.!!!ГЕШЕВ ЩЕ ГИ РАЗПЛЧЕ.

Коментиран от #6, #7, #11


Оценка:
-26 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор
ГЕШЕВ защо позволява на полицай да притесняват баба СТОЙНА щото казала истината ли това какво му казвате

Оценка:
-2 +30

El chochone
6 Отговор

До коментар #4 от "El chochone":


Защото е ГЕРБерска подлога ли?

Оценка:
-2 +14

El chochone
7 Отговор

До коментар #4 от "El chochone":


Защото е ГЕРБерска подлога ли?

Оценка:
-3 +8

Случаен
8 Отговор
Спокойно народе,ВОДАТА ще ги издави изродите долни....КАТО НЯМА ВОДА,няма вече кой да им се ,,врьзва,, на милиционерските схеми....Не може и да има ,,антипротести,,...:) Има още месец и водата свьршва..

Оценка:
-2 +13

Аспарух 681
9 Отговор
Бойко Борисов е първия премиер и глава на държавата който се обръща срещу народа си ,прогонва половината население в чужди страни и използва палки и сълзотворен газ срещу сънародниците си. Това е първият Тиранин от близо 1400 годишната история на България.

Коментиран от #19


Оценка:
-8 +30

555
10 Отговор
"Aкo ce aбcтрaхирaмe oт тoвa, чe Вacил Бoжкoв e oт милиoнeритe нa прeхoдa, кoитo ca нeдoлюбвaни oт бългaритe и тo c прaвo, въпрocът e зaщo прoкурaтурaтa нe мoжe дa cпeчeли cимпaтии oт хoрa кaтo мeн"- защото не си толкова важен! Видяхме те и теб!! И защо да се абстрахираме? Коментирай "най-добрия" президент, който искаше светлина. Да, ама когато осветиха него, забрави какво е искал"-да смачкаш ония простотии" И тоя ще ми говори за морал и ще критикува. Президента здраво заора дъното!!!

Оценка:
-19 +4

Джудже
11 Отговор

До коментар #4 от "El chochone":


Дано разплаче "БЕСЕПЕРАСТИТЕ", но да разплаче и ГЕРБЕРАСТИТЕ,, а да не забравяме и ДЕПСРАСИТЕ. Всичко това обаче няма как да се случи, защото всички са в кюпа, включително и Гешев, който играе в момента ролята на "Робин Худ" за наивниците

Оценка:
-0 +15

Сузи
12 Отговор
Абе ти нали беше от ГЕРБ бе отрепко! Защо тогава не критикува правителството на Борисов и така нар. управляващи за да докажеш, че държавата е участвала в незаконните бизнеси и играе ролята на преразпределител на средства в сферата на хазарта? Боклук!!

Оценка:
-5 +12

Да да да
13 Отговор
Гешев си знае работата ! Който е крал и злоупотребявал нека се страхува !

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +12

Centurion
14 Отговор
Методи,Методи,на кое казваш браво,на скалъпени милиционерски обвинения ли??? Има презумция за невинност до доказване на обратното. Държавата и институциите ако са установили нарушения то те са на юридическото лице ,а не на Божков!!!

Оценка:
-5 +9

256
15 Отговор

До коментар #13 от "Да да да":


Много точно - с какво не са съгласни двамата дебили с минусите!!!

Оценка:
-3 +1

този с такето
16 Отговор
е ,като Иван Татарчев гонише апашите с `чувал`......

Оценка:
-0 +7

Шопо
17 Отговор
Оно и ти си за панделката ,комуняга под прикритие !?!

Оценка:
-1 +2

Б.А.
18 Отговор
Борисов и да иска не може да направи нищо хубаво за народа си.
Преди още пет или шест годи съм чувал прикаски по негов одрес,как ръководи д
ържавата и вярвайте ми не мога да си представям че всичко това е било истина.
Всичките политици от прехода до сега са виновни за случващото в България.Хора престанете да се делите на червени,бембени и пр. просто е ако си недоволен правете като във Франция

Оценка:
-1 +3

Анонимен
19 Отговор

До коментар #9 от "Аспарух 681":


Цру _
Укп _____ управление и координация на политиката....
От когото и да е вербуван Бойко за министър и в двата случая ще бъде прелъстен и изоставен.... Горбачов също беше вербуван от цру за събарянето на комунизма и за преврата на комунистическите държави..... Когато една комунистическа държава е затворена за запада всичко се пази в тайна от другите... Единствено вътре в държавата има агенти които следят реда и да няма надигащи и се глави...
А бе цру уби Кенеди техния президент чрез двоен агент който бе вербуван да убие Кастро , но Кастро ги изпревари ...или тия не си поплюват..... Цру свои може да убива но чужди не... Уговорката е само размяна на агенти...

Оценка:
-1 +0

Истината
20 Отговор
е, че се арестуват само посочените.

Оценка:
-0 +0

Мнение
21 Отговор
Браво Методи. Ако ще борим корупцията трябва да се направи това което казва г-н Андреев. Аргументите са му железни.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ коментира политическите си противници в парламента преди разискванията на поредния вот на недоверие:
Сега как да се работи - те седят вътре като болни прасета и се гушат, и не знаят какво ще правят."

Още бисери
ТОП 5