Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 13:01 48 631 48

Колко трябва да печелиш, за да си богат в България

  • богат-
  • беден-
  • печалба-
  • богатство-
  • доходи

„Богат“ и „беден“ са действително субективни понятия

Колко трябва да печелиш, за да си богат в България - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неравенството на доходите и богатството привлича все по-силно общественото внимание. Многобройни статистически изследвания не оставят съмнение, че в България неравенствата са най-силно изразени от всички страни в ЕС. Обикновено този факт се тълкува в смисъл, че масите у нас са дълбоко обеднели. По-малко внимание се обръща на щастливците с високи доходи: колко всъщност би трябвало да печелят най-богатите, за да има толкова високо неравенство в България?

По-долу са анализирани данни на Евростат, които до този момент не са коментирани в публичното пространство, доколкото съм запознат. Важно е да се подчертае, че цитираните числа не се отнасят до единиците, които жонглират с милиони, а до по-многобройни групи, намиращи се на върха на подоходната пирамида. В момента 1% от българското население се равнява на около 70 хил. души.

Базата данни на Евростат позволява да се определи какъв е минималният доход за различните страни в ЕС, за да се причисли човек например към 1% от хората с най-високи доходи. За България, през 2018 г. минималният годишен доход, който ще те вкара в „Клуба на Единия процент“, е около 22 хил. евро, или по-точно 42 971 лв., което съответства на среден месечен доход от 3580 лв.

На долната графика е показан минималният доход за различните европейски страни, който причислява дадено лице към Единия процент:

За да влезеш в Клуба на 1% най-богати, в България са нужни 22 хил. евро годишно на човек от домакинство

Първото нещо, което се набива на очи, е, че по този показател България е в задната част на редицата, но далеч не на последно място в ЕС. С други думи, българите като цяло може и да са най-бедни в ЕС, но най-богатите българи не са най-бедни сред най-богатите европейци.

Единият процент българи с най-високи доходи печели повече, отколкото Единият процент поляци, хървати, унгарци, словаци и румънци, да не говорим за сърби и македонци.

Психологията има значение

Трябва да се отбележи, че говорим за „богати“ и „бедни“ условно: доходът е само един от компонентите на богатството, и то дори не най-важен. Възможно е някои да имат ниски доходи, но голямо имущество (къщи, тераси и т.н.). Съществува и укриване на доходи с данъчни цели и в това занимание най-богатите са далеч по-добри от останалите.

„Богат“ и „беден“ са действително субективни понятия. Правени са експерименти и е доказано, че човек може да се чувства богат например с 1000 лв. доход в квартал, където всички останали получават по 800 лв., а да се възприема за беден с 1500 лв. в квартал, в който всички получават по 2000 лв. Тоест, сравнението със съседи и приятели е решаващо.

От тази гледна точка, Единият процент от българите с най-високи доходи ще изпитва комплекси спрямо западноевропейците, при положение че „билетът за членство“ в Единия процент на ЕС струва 66 хил. евро на година, а в Германия 85 хил. евро.

Но 22 хил. евро на човек годишно в България ще изпъкнат и човек с подобен доход действително ще мине за богат.

Важно е да се подчертае, че цитираната сума се отнася до член на домакинство. Ако в едно домакинство жената печели 2000 лв. месечно, мъжът 1000 лв. и има едно дете, живеещо на техни разноски, средният доход на лице в това домакинство е 1000 лв.

По същия начин, в едно тричленно домакинство месечно трябва да влизат близо 11 хил. лв., за да се причисли то към националния Един процент.

През годините

Анализът на данните показва, че доходите на 1% най-богати българи през 2017 г. са били значително по-високи: 24 300 евро. На какво се дължи последвалия спад е трудно да се каже. Още повече, че през 2015 г. най-богатите българи все още са получавали само 17 500 евро на година.

Така или иначе, няма съмнение, че в България най-богатите стават все по-богати: днес 1% с най-високи доходи прибират 3.8% от годишния национален доход, което е европейски рекорд. Преди десет години, делът им от националната баница се е ограничавал до 3.2%. Средно за ЕС, най-богатият 1% получава 2.9% от съвкупния доход.

За сравнение, долната половина от подоходната пирамида в България (тоест, по-бедната половина от населението) през 2009 г. е прибирала 27.3% от националния доход, а през 2018 г. делът ѝ се свива до 24.1%.

Подобно относително обедняване на половината от населението няма да доведе до сериозни социални сътресения, единствено ако икономическият растеж в страната е бърз – поне 3-4% годишно. Само така относителното обедняване може да се прикрие с някакво абсолютно нарастване на разполагаемия доход.

Именно по тази причина за българските политици е много важно да ускорят растежа на БВП, правейки компромиси с екологията, условията на труд, произхода на капиталите, задлъжняването на домакинствата към банките и др. под. Ако по една или друга причина растежът на икономиката се преустанови, може да се прогнозират улични протести и този път ще е сериозно.

По-бедната половина от населението в развитите западноевропейски страни получава около и над 30% от националния доход.

Трохите от трапезата

Заслужава си да потърсим обяснение на въпроса защо българите с най-високи доходи печелят повече от поляците, унгарците и хърватите с най-високи доходи – независимо че икономиката на България е много по-слаба от тази на изброените страни.

Само в България ли има предприемачи и програмисти? Или по-скоро, причината е в избрания икономически модел на „ударен капитализъм“, подкрепен от съответна данъчна система, която не само не изглажда неравенствата в обществото, а е и регресивна, посредством въведения таван на осигурителните доходи.

Това става възможно единствено защото ръководството т.нар. социалистическа опозиция в лицето на БСП изповядва същите ценности като десните си партньори – от ДПС, НДСВ, а сега и от ГЕРБ. Регресивната данъчна система в България се оправдава с доктрината на „процеждането надолу“, която твърди, че щом най-богатите хора стават все по-богати, трохите от трапезата им ще паднат и до нуждаещите се.

Само че докато най-богатите стават все по-богати посредством обществени поръчки, партийни чадъри и привилегирован достъп до кредит и публични ресурси (общински сгради и земя, Българска банка за развитие, концесии и т.н.), техните доходи не се процеждат надолу, а се изпаряват в офшорни зони.

Обещанието на Бойкономиката се проваля и това се вижда ясно от демографските статистики.

По-малко богатите

Надали е необходимо да си в горния 1%, за да минеш за богат: не е ли достатъчно да си сред най-богатите 10%, за да се чувстваш успял?

Според данни на Евростат, в България са нужни 15 300 лв. годишно на човек, за да влезе в горната десетка. Тоест, разглежданото семейство с едно дете ще влезе в тази категория, ако месечният му доход е 3825 лв. За семейство с две деца летвата е 5100 лв.

Когато разглеждаме доходите не на Единия процент, а на Десетте процента, България значително се смъква в европейската класация и изпреварва само Румъния и Сърбия (виж графиката).

Доходи на най-богатите спрямо доходи на просто богатите: 2:1 за ЕС и 3:1 за България

Между 2010 и 2018 г., границата на доходите, нужни за влизане в Десетте процента в България, се е повишила с 30% (тук се включва и инфлацията, която по данни на НСИ за периода е около 14%). За същия период, бариерата зад Единия процент се е вдигнала със стряскащите 90%.

Така стоят нещата: българската икономика произвежда не просто богати хора, а само най-богати.

Коментарът на Димитър Събев е публикуван в bodil.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    54 32 Отговор
    за това питайте другарката импексова, тя е от богатите!

    Коментиран от #37

  • 2 мда и да

    151 11 Отговор
    Ние от провинцията кво да правим, аз съм жичкаджия и моята е мед.сестра и двамата работихме в БГ и в края на месеца гладни, писна ми с бързите кредити за да не гладувам. Сега сме в Германия и няма да се връщам и двамата работим това което в БГ и пестим общо поне 2000 евра след разходите за месеца. Няма как да ги изкарвам тия пари в моята община ако ще света да се обърне, нека тия от София да са си добре, радвам се за тях

    Коментиран от #21

  • 3 Цветан Цветанов съм

    87 24 Отговор
    Ми аз имам мезонет за 2 милиона лева и пия шампанско за 800 лева бутилката и все още се чувствам беден ;)
  • 4 СссереМ

    25 25 Отговор
    Ейй те знаех че съм в този един процент. Трябва да се похваля на жената.

    Коментиран от #25

  • 5 Гост

    56 7 Отговор
    1% от българското население били около 70 000 души...я се стегнете малко и не говорете тъпотии, я са 55 000, я не...
  • 6 Анонимен

    119 7 Отговор
    Човек е богат когато му стигат парите.Може 1000 лв да стигнат за един а за друг и милион да не му достигнат.
  • 7 Последния софиянец

    75 5 Отговор
    Значи ако въведат минималната европейска заплата в България, всички ще станат богати. Затова ли не я въвеждат?

    Коментиран от #20

  • 8 Японеца

    37 24 Отговор
    Добре, че в БГ влезнаха чуждите фирми, иначе заплатата щеше да е още 1000лв.

    Коментиран от #14, #44

  • 9 гост

    32 4 Отговор
    цената на живота е по-важна не доходите. ако имаш доход, който е недостатъчен за да живееш уютно келфайда от него. който и да е пенсионер, и тоя с "таван" дори ще е беден, така ли?
  • 10 Колкото..!

    8 10 Отговор
    Божкоф и Цветанов, другите като мен са,, фукарии,,... превиват гръб над нещо си..! (Даром, нищо не се дава... дори и на тези...!)
  • 11 Чопи

    24 15 Отговор
    На тия селяндури диви и по един човал пари да им даваа човек пак ще са бедни. Душиците робски им са бедни на тях.
  • 12 Гражданинът озлобен..!

    27 2 Отговор
    Пише се,, Чувал,,....!

    Коментиран от #16

  • 13 жалко

    47 3 Отговор
    1% са много по-богати от тези в Румъния и Унгария, защото у нас този процент са долните политици и калинки на държавна хранилка. Има хора по министерства и агенции с по 10-15 хиляди лева заплата + бонуси, на които работата им е да бутат определени проекти. То не са АПИ/МВР/Еко министерството, Фонд Земеделие, Горския фонд и тнт. Сега и ВиК като я национализират ще видите за какво иде реч - още повече калинки.
  • 14 Последния софиянец

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    Сега като влезнаха заплатата стана 600 лв и си дойдоха нещата на място.
  • 15 1% не е 70 000

    12 4 Отговор
    Ами около 50 000 населението е по малко от обявеното
  • 16 Чопи

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданинът озлобен..!":

    Видех че съм се усрал😂

    Коментиран от #26

  • 17 Процента

    37 2 Отговор
    Жилищата в София изглеждат скъпи дори за единия % с над 3600 доходи ... Но балон няма.
  • 18 Morgoth

    31 4 Отговор
    Важно е да се отбележи, че тези пари са средно за семейството. Едно стандартно семейство с 2 деца и 2-ма работещи родители трябва да има към 14 хиляди месечен доход, за да влезе в тези 1% най-богати. Една заплата от 3500 далеч не е достатъчна.
  • 19 Радо

    30 10 Отговор
    Ако се бяхме напънали още малко да го построим комунизЪма, сега нямаше да има бедни и богати....и пари също.

    Коментиран от #33

  • 20 Morgoth

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Единната минимална заплата няма да бъде константа, а формула базирана на средната заплата или други икономически показатели. До колкото си спомням изчислението за България показваше по-ниска минимална заплата от тази, която е в момента.
  • 21 Мне и не

    17 28 Отговор

    До коментар #2 от "мда и да":

    И братовчед ми е жичкаджия в провинцията и взима над 3000лв.Вярно, ходи на работа и в събота, но има възможност да ги изкара.

    Коментиран от #42

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мани мани

    19 15 Отговор
    затова, за да се видите с малко повече манги, трябва да се въведе еврото, колкото и да не ни се иска понеже си държим на нашата си валута и е готино да виждаме ликовете на разни герои, но е факт, че това ни прави бедни... изкуствено прилепен лев за дойче марка минал къмто юро :) баш е за богатите да си трупат пачки в евро и да умножават по две, а на вас да хвърлят едни кирливи лъое :)
    дручко си е да вземаш евро, с което да си пазариш от цял свят в сайтовете дето цените са в $ и местна валута, и със силното евро да се чувстваш малко по над останалите :) а относно леката инфлация, която ще има, то пазарът сам се регулира и алчняците биват натирвани от по-малко алчняците търгаши :) а и вие сте си бедни та няма значение дали ще вземат лв. заплата или юро заплатка :) просто ще сте по-достойни вече, а едрите капиталисти да му мислят как вече ще дават 1:1 а не 1:2 курс :) за тях е супер удобно сегашното статуквото... затова и не поискаха 2007г. да го въведем, и през 2014г. пак не поискаха :) затова ви и всяват паника и сега!
    не бойте се от еврото! когато играеш една игра, то тя се играе по правилата, а ние от бая год. не играем по правилата! в случая по икономическите си правила :) като играете баскет, не го играете с волейболна топка, нали?! играйте по правилата, за да сте добре! губили сме били суверенитет :) та ние го загубихме пре първата и после пак във втората свет. войни ве :) те не са нито първа, нито 2ра, ами други са цифрите, ама 'ай' как' и да е :)
  • 24 LKW Fahrer

    26 5 Отговор
    Тая статия така написана изкара 2/3 от германци, французи и т.н. бедняци! 22 к евра годшно си е 1830 евро чисто месечно! Х2 са 3660 евра. Значи мама и тате трябва да се разписват на към 4700 - 4800 евра бруто, тук в Германия да речем!!! Такива суми и тук са си цифри, 'ей! Нещо не е "доизкусурено" май, както си трябва.
  • 25 Дедо

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Похвалиш ли се на жената, до един месец си изпаднал от единия процент....проверено е.
  • 26 ДДД 1

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чопи":

    Запетая пред "че" се слага, усерко!
  • 27 Секса

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ивайло":

    А жена ти Ко прави през тези четири месеца?
  • 28 Пеевско Прасе

    10 5 Отговор
    Тия жълти стотинки ги харча за 2 часа в Дубай
  • 29 Не е важно

    13 2 Отговор
    колко вземаш, а колко ти остават - а това е различно от тази стъкмистика
  • 30 дявола

    30 2 Отговор
    В България не може да се забогатее със работа.Вдигнат мин. заплата със 20 лв и се почва всичко нагоре търговците това чакат и се получава на месеца ти дават 20лв пък ти вземат по 200 има логика нали
  • 31 Госあ

    16 5 Отговор
    В Япония получавах 430 000 йени, във Франция човек с моята квалификация получава 3800 евро,в Люксембург 4000 евро, като има надбавки от проекти и публикации и в трите държави. В България заплатата ми е 1000 лв,без данъците 🤣 Добре ли е ? 🤣
  • 32 дявола

    33 0 Отговор
    Тук е лудница на един не му стигат за хляб на друг за самолет едни умират от глад други от преяждане просто няма управия
  • 33 Иван

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Радо":

    А банани щеше ли да има?
  • 34 Чичо ви Гошо

    7 9 Отговор
    Аз мисля че може спокойно да се изакам в устата на човека написал статията, но само 1%
  • 35 Баце

    9 6 Отговор
    По мое скромно мнение и според тенденцийте от последните 10 години за да съм богат трябва да съм министър на земеделието или регионалното развитие, а за да съм супербогат мин. пред, а милиардер ББ. Другото е алабализми.

    Коментиран от #36

  • 36 Алфа

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Баце":

    Забравил си министър на транспорта и съобщенията, а и министър на околната среда
  • 37 Анти комунист

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "месара":

    Престани да се правиш на десен милиционер ченге червено ти и другарката сте братя по идеи гербаджии комуняги
  • 38 Богат, ама няма змей

    7 0 Отговор
    И всичките пари не могат да вдигнат мъртвеца от гробо! За крадцит(.88%) ще го усетите
  • 39 Чарлс Дарвин

    1 2 Отговор
    Всичко е еволюция, бедните ДГД 😁
  • 40 Добромир Катев

    17 2 Отговор
    Статията е близо до истината, въпреки че можеше да са направи по-внимателно проучване и да се приведат повече данни.
    Фактите са следните:
    1. България е държавата с най-голямо неравенство в ЕС;
    2. България е по-малко социална, от която й да е държава в ЕС, че дори и от някои щати в САЩ;
    3. Цените на стоките от първа необходимост в БГ са по-високи от повечето страни в ЕС спрямо усреднените доходи на населението;
    4. Българите плащаме най-скъпо за имоти тип основно жилище от целия ЕС и САЩ.
    Извод: не се живее лесно в БГ и обществото ни не е никак справедливо. Най-трудно е на самотни родители, хора с тежки заболявания, възрастни хора с ниски и средни пенсии.
  • 41 Българин

    10 2 Отговор
    Стават все по богати защото крадят все повече и повече от обществени поръчки програми и т.н.Абе всъщност крадят от всичко и от всеки един от нас, като не си плащат данъци, осигуровки и прочие.
  • 42 Браво

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мне и не":

    Браво на него. Аз не съм жичкаджия, а електро инженер с малко над 20 годишен стаж по специалността. Работя в две от най-големите строителни фирми в България и общо чистите ми доходи са 2860 лв. месечно. Става въпрос за работа предимно в София. Би ли ми дал координати на фирмата в която работи твоят човек в провинцията, като жичкаджия за над 3000 лв.
  • 43 Таблиците са фейк

    7 1 Отговор
    Бгто е последно в всяка таблица и Македония е вече пред Бг.
  • 44 Хиляда лева

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    звемат разни отделни хора уредени на хубави длъжности щото в бегето тряя да имаш човек иначе нистаа.Масово обикновенни хора взимат 610лв най много 750 аобещанията са 1000лв 1500...и почваш работа и се оказва 610лв.Тва е и добре че влязаха чуждите фирми да има вобще къде да с намериш работа а че умишлено се държи от разни домус аги да е ниска заплатата е ясно.Добре че я напуснах тая кочина.
  • 45 Нещо много важно

    6 0 Отговор
    Домуса да ми яде к*а! Черепа някой ден ще го набара.хахаха
  • 46 гост

    5 0 Отговор
    Ами значи всички политици са богати хора, те имат гарантиран доход над границата за богатство. Един вид стани политик, стани богаташ. Бабите с 200лв пенсия кучета ги яли, буквално.
  • 47 Помним банките пирамиди 1998

    2 0 Отговор
    Всички знаем за банките - пирамиди, които бяха през последното десетилетие на 20 век !
    Сега , някои хора щяхме да сме милионери или милиардери във финансовата страна на нещата !
    Щяхме да сме нормални, приятни и др !!!
    По някакъв начин парите, които се "предвиждаше" че трябваше да спечелим, може ли да ни ги напечатат от печатна машина, която прави истински, а не фалшифи банкноти ?!
  • 48 вово

    1 0 Отговор
    всички пари в света са фалшиви след 1975 г когато се отменя покритието на банкнотите със злато, стоки и услуги!