Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 16:02 3 410 24

Промяната на историята води до Оруелов свят

  • памет-
  • минало-
  • история-
  • празници

9-и септември трябва да се отбелязва като исторически ден

Промяната на историята води до Оруелов свят - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз съм от хората, убедени в необходимостта да поддържаме паметта за миналото – както за да се учим от подвизите на предците ни, така и за да не повтаряме грешките и престъпленията им. Затова трябва да отбелязваме всички важни исторически дати – както тези, които ни носят гордост, така и онези, от които се срамуваме.

И да, на 1 февруари трябва да си припомняме за изпълнените смъртни присъди по първия и втория процес на „народния съд”. Но вместо да се правят политически декларации, осъждащи миналото, по-добре е да се чуят гласове, които припомнят защо са били издадени тези присъди (и не само те, а и всички присъди от онова време). Кои от тях са осъдени за истински престъпления и кои са плод по-скоро на желание за възмездие и са откровено несправедливи.

По същия начин и 9 септември трябва да се отбелязва като исторически ден, благодарение на който за част от обществото се отварят нови перспективи за развитие, а за друга те са прекъснати, а немалка част от управлявалите дотогава са подложени на различни репресии.

Само че не става нищо такова – на 1 февруари десните и управляващите осъждат не само цялата социалистическа система, а и антинацистката съпротива, като възхваляват системата отпреди 1944 г., а на 9 септември левите възхваляват социализма, утвърден след 9 септември 1944 г., и осъждат режима отпреди това. Тази практика показва политизацията на историята и е твърде далеч от възможността историята да изпълни социалната си функция да е учителка на народите.

Поводът за тези разсъждения обаче е друг и ми се струва по-сложен от тези два примера.

Става дума за предложението на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България да бъдат заличени от списъка на почетните доктори на СУ „Св. Климент Охридски” имената на нацисти и есесовци – такива като Ханс Франк, генерал-губернатор на окупираните във войната полски земи, Едуард Колрайх, един от авторите на т.нар. Нюрнберски антиеврейски закони, Бернхард Руст, министър на просветата на Третия райх.

Напълно съм съгласна с осъждането на националсоциализма, с желанието да се припомня кои са били неговите съюзници и как са били възнаграждавани неговите проводници в различни държава, включително и в България. Но дали заличаването е най-добрият начин да се направи това? Силно се съмнявам.

Вместо да запазим поучителната памет за историята, подобни искания могат да доведат до обратен резултат. Ето, ректорът проф. Анастас Герджиков създава комисия, която да прецени дали няма и други имена от списъка на почетните доктори, които трябва да бъдат заличени. Отсега мога да кажа, че има достатъчно такива и за периода след 1944 г. Те вероятно също ще бъдат заличени от списъка.

И какъв ще бъде резултатът?

Изтриване на неудобното историческо минало, фризирането му от гледна точка на днешните реалности. А бъдещите историци ще бъдат лишени от възможността да направят истинска оценка за политизацията на такава академична институция като Софийския университет в различните исторически епохи. Мисля, че тези имена трябва да останат, но с уточнение каква е била тяхната дейност, от кого и кога са били предложени и защо са удостоени.

Защото ако продължим по предложения начин да заменяме историческите факти и от останалите държавни и обществени институции, да пренаписваме биографиите на действащите лица (не че не го правим сега, благодарение на което хора членували в БКП или обслужващи нейните цели се превърнаха в яростни антикомунисти), ще заличим и историческата памет. И по този път в края на краищата ще получим един Оруелов свят, в който историята се променя непрекъснато, за да отговори на целите на управляващите в момента.

Затова нека пазим историческата памет! Хубава или лоша, тя ни показва пред какви предизвикателства са били изправени хората и как са се справяли или не са се справяли с тях. С надеждата, че няма да повтаряме грешките им.

Коментарът на проф. Искра Баева е публикуван в "24май"


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    12 23 Отговор
    НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНОУДИ И БЕСЕПЕРАСТИ НА ВЛАСТ,НИКОГА.!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Bz z

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Те не са слизали от власт от 1944г до сега ..какво ти става????
  • 3 Behemoth

    26 8 Отговор
    НАРОДЕН СЪД ЗА ГЕРБЕРАСКАТА ХУНТА И ИЗПРАВИТЕЛНИ ЛАГЕРИ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИМ С ЛИШАВАНЕ ОТ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА!
  • 4 Последния софиянец

    35 4 Отговор
    Няма значение как се казва управлението. Фашизъм, комунизъм, демокрация. Важното е мнозинството от народа да живее добре.
  • 5 Истината

    8 19 Отговор
    Искра Баева е болна от комунизъм и е съвсем естествено да си иска 9 септември. Не знам защо се дава думата на подобни ретрогради.
  • 6 Трябва

    9 6 Отговор
    да се чества и присъединяването на България към великия съюз с братска Германия

    Коментиран от #24

  • 7 Госあ

    5 1 Отговор
    Ами да, прасетата ликуват. Веднага става ясно само като види човек около себе си цялата помия и невежество.
  • 8 антиЛибера

    18 12 Отговор
    Като сравним какво е направено за 30 години след 9 септември 1944, и какво за 30 години след 1989, то 9-и септември не само трябва да се отбелязва като исторически ден, ами трябва да се направи национален празник.
  • 9 архивар

    11 4 Отговор
    г-жа Баева се старае да бъде обективен учен-историк, което е голяма рядкост. Коментарът който прави е дискусионен, но съдържателен. Такива следва да бъдат и другите коментари, което е и смисъла на този форум който ни предоставя "Факти" Другото е безсмислено.

    Коментиран от #10

  • 10 00000014

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "архивар":

    Твоето няма да стане! Тук повечето коментиращи са герберо-кози тролчета, които въобще не се замислят върху съдържанието на дадена статия, а просто си пишат олигофренските коментари. А статия е добра, защото казва истината и не взема страна. Обективна е.
  • 11 Шляп

    4 3 Отговор
    Хитлер ни е обещал Велика България и ние веднага сме се присъединили към фашистите.Националният идеал ни е заслепил до такава степен,че сме станали ортаци с дявола за да го осъществим и ето ти на резултата.Още плащаме цената на неблагоразумието си.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 yorval

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Шляп":

    ... след което Съветско-комунистическият Съюз ни е окупирал, наложил властта си с шепата пролети и комунисти-партизани и пак си плащаме за гяволъка от страна на другата част от народонаселението ни за господстващия през следващите 45 год техен соц-ком проект...ФАКть.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тра ла ла

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шляп":

    не сме единствените с подобни амбиции, няма държава, която не би искала териториалната си цялост. по-добре никога не забравяйте как Борис е спасил дядовците ви от сигурна смърт на руския фронт, защото сега нямаше да ви има за да се изказвате въобще най-вероятно

    Коментиран от #15

  • 15 Шляп

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "тра ла ла":

    То,че има и други държави с териториални амбиции,не е като да няма,но това ли е начинът за постигането им,като се изплюем на всичко свято и станем фашисти?Кокото до пращането на български войници на източния фронт,сам Борис е казал,че ако прати такива,то те ще се присъединят заедно с музиката към руската армия и дори Хитлер е знаел това,затова са ни използвали само за производство на суровини,униформи и т.н.Слуховете твърдят,че Борис е получил инфаркт след срещата си с Хитлер,където притиснат от хода на войната,фюрерът все пак е поискал да се изпрати българска армия на източния фронт.

    Коментиран от #16

  • 16 Хитлер не е фашист

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Шляп":

    А социалист.

    Коментиран от #19

  • 17 Шляп

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ако ние сме ортаци":

    Мисълта ти е толкова несвързана,че звучи като бълнуване на болен мозък,чисто леене на злоба.Няма как да се отговори смислено на това.

    Коментиран от #18

  • 18 Добре

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Шляп":

    Айде да ти е по-лесно. Съветският съюз работеше с Германия до последния момент, в който Хитлер ги атакува. А те работеха по задълбочено заедно. Цар Борис е знаел резултата от война, още от първият ден. За това е искал България да не участва. Така се е случило. Голямата разлика, между България и СССР, е че ние бяхме с германците по неволя, а руснаците работеха с германците, с удоволствие.
    Твойте руснаци са били доста по-големи ортаци на Германия.
    Парите не миришат. По-просто не мога да ти го обясня. Една пиеса да ти изиграя?

    Коментиран от #21

  • 19 Шляп

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хитлер не е фашист":

    Фашизмът има много лица,дали ще се пръкне от социалистическа партия,либерална,демократична или от еко активисти,няма никакво значение.Ислямът като религия също е форма на фашизъм,само че религиозен.Фашизъм е понятие за поставяне на определена група от хора(може също животни и растения- еко фашистите) над останалите хора по определен признак или белег,дали ще бъде по цвят на кожата или по раса,по религиозни убеждения или по националност,финансово състояние,социален статус или по всевъзможен друг измислен признак и последващо дехуманизиране на по-нискостоящите групи,като следствие се прилага физически и психически терор за пълното им подчинение или унищожаване според желанието на господстващата група.Е,та това е фашизъм и фашисти се наричат тези,които всячески се опитват да се налагат над останалите,като се мислят за нещо повече от тях и поради тази причина загубват човешкия си облик.

    Коментиран от #20

  • 20 Така ли?

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Шляп":

    Брех, тая гимнастика да се раздалечите от Хитлер е невероятна. По тези критерии СССР също е фашистки съюз... Ми хубо. Лека.

    Коментиран от #22

  • 21 Шляп

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Добре":

    Въобще не сме били съюзници на Хитлер по неволя,а по интерес (по горе съм обяснил как точно)Руснаците и германците наистина са били съюзници,но това е бил чисто разбойнически съюз между болшевиките и хитлеристите във властта за подялбата на Европа.В един момент разбойниците се обръщат един срещу друг,понеже никой няма доверие на другия и пръв напада този,който най-здраво го тресе параноята,в случая Хитлер,който разбира се използва различията в идеологиите,за да насъска германския народ срещу руския.
  • 22 Шляп

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Така ли?":

    Ами добър ден,че СССР е бил също фашистки съюз,но под друга форма,диктатура на пролетариата,фашизмът на посредствеността и войнстващия атеизъм,не търпящ интелекта и различното мнение,просто са надделели над хитлеристките фашисти и са нарочили само тях за лошите,нали победителите пишат историята все пак.Всеки народ си е изградил собствена и уникална форма на фашизъм,чрез която да контролира масите,е руският фашизъм мога смело да твърдя,че е най-дебилният от всички.
  • 23 Шляп

    3 2 Отговор
    Евреите например са сътворили и упражняват най-висшата форма на фашизъм.където директно се управлява съзнанието на подчинените им народи.Управляват индиректно и задкулисно чрез кукловоди и за да усетиш как те манипулират,буквално трябва да излезеш от ралността и да надникнеш зад кулисите.Нещо като масова хипноза в цирк,абе направо като във филма Матрицата.Хитлер знаейки това(все пак е бил обучаван за ерейски кукловод),се е опитал да премахне първо евреите,като преки конкуренти за световното му господство,чрез пълно физическо изтребление.Години след края на войната,Сталин също се усеща,че не държи реалната власт в СССР и започва да взима мерки като отстранява един по един евреите във властта.В резултат на това завършва в адска агония(най-вероятно отровен) на пода на кабинета си,потънал в собствената си урина.Въпреки,че се е гърчил с часове и кабинетът му е бил отключен,никой не е посмял да влезе от страх при него чак до сутринта.
  • 24 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трябва":

    Лошо няма! Колкото пъти сме се хванали с братска Германия, толкова пъти сме го закършили! Не че ми харесват руснаците! Не може ли да имаме собствена политика, която защитава интереса на народа ни?!