10 Февруари, 2020 19:02 5 094 25

Другият Орешарски

  • пламен орешарски-
  • джон маккейн
Другият Орешарски - 1
Снимка: БГНЕС, архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Живко Роев, Facebook

Интересно нещо е историята. Несъмнено личността на Пламен Орешарски е противоречива.

От седенките през неглижирането (съзнателно или не!) на ефектите от глобалната криза от 2008 г. до протестите срещу неговото правителство в рамките на едногодишния му мандат (2013-2014 г.), плюс „спирането на Южен поток” (за онези, които считат, че това е било в ущърб за страната ни). Но и до експертните и човешките му заслуги, които за съжаление остават забравени или услужливо скрити в интерес на изпирането на образа на политически и неполитически опоненти и врагове. От десните му политически възгледи и практика до ляво-центристките му превъплащения в реалната власт.

Думата ми е за приноса...

За съжаление, ако се направи анкета от някоя телевизия на площад в България, г-н Орешарски ще бъде асоцииран само с негативите на тройната коалиция и премиерския му период, както и сякаш със „съмнително” високото доверие, което му оказват от ДПС и компания (спорно е дали това доверие е било на база бизнес насочеността на многополюсни интереси, характерна за партията или просто експертизата му е надделяла в дадена сложна обстановка за страната!). Т.е. крайно негативно отношения. Наред с всички други персони в политическия живот, които с нищо добро не са допринесли за страната, а напротив.

Бих искал подобен човек да бъде запомнен в неговата цялост! Без да апологетствам ще се опитам да изведа приноса му за страната, без да влизам в дадени инфантилни дебати, водени със зрели и най-вече с млади колеги (и набори) епигони, мимикриращи политическа или аналитична дейност по въпроса.

Беглият прочит в Уикипедия дава информация за следните награди и номинации:

• Финансов министър на развиващите се икономики на Европа, английско списание „Emerging Markets“, 2007
• Номинация сред 10-те топ-реформатори глобален мащаб, Световна банка, 2008
• Почетен знак от организаторите на международното финансово изложение „Банки, инвестиции и пари“ за цялостния принос на министъра на финансите към изданието
• Специална награда и звание „Рицар на книгата“ от Асоциация „Българска книга“. Отличието е за ползотворния диалог с книгоиздателите за техните проблеми и проявата на разбиране.
• Награда „Личност на годината за 2007 г.“, връчена от Дона Стайгър, съветник към Конгреса и Сената на САЩ и председател на Международния трибунал за престъпления срещу човечеството в областта на хората с увреждания. Наградата е за проявеното от министъра на финансите разбиране и толерантност към хората с увреждания, чрез упражняване на принципа на социално партньорство.
• Награда „Златно перо“ – под негов патронаж цикълът концерти „Концертмайсторите“ постига изключителен успех и печели много нови приятели и почитатели на класическата музика.

Конкретно, обаче, според мен неговият принос за стопанското и социално развитие на страната не е дооценено.

Като човек, който е работил и стажувал в публичния финансов сектор, и образователно зает с тази материя, и на база наблюденията си, смея да твърдя, че по-добър финансов експерт и министър в изпълнителната власт на България от него, в условията на преход и кризи, не е имало.

Да, отново да припомним и за противоречивата му личност, която ще обори в съзнанието на някои хора, тази моя оценка, правейки я дори смешна. Но това като че ли не е мой проблем!

***

В следващите редове ще говоря за дейността му и приноса му най-вече като финансов експерт в публичните финанси на държавата.

В периода 1988 – 1992 г. прави докторантура по „Инвестиции и инвестиционен анализ“ в УНСС. Получава допълнителна квалификация по банково управление в САЩ и по емитиране на държавни ценни книжа в банка Нейшънъл сейвингс енд инвестмънтс.

В периода 1993 – 1997 г. оглавява Управление „Държавно съкровище и дълг“ към Министерството на финансите.

Под негово ръководство е поставено и началото на отпечатването на бандероли, като технически е осигурен цялостният процес на производство на този специфичен вид книжа.

Той е инициатор на концепцията за създаване на „държавно съкровище“, която е реализирана в следващите години. Част от функциите на ръководената от него дирекция са свързани с цялостния надзор и регулация на небанковия финансов сектор. Подчиненото му звено отговаря и за цялостния разрешителен режим за отпечатване на ценни книжа в България, в т.ч. акциите, включително уредбата на акционерните дружества в България.

От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в правителството с мандат на СДС и министър-председател Иван Костов. Неговият ресор е управление на държавния дълг и финансови пазари; управление на пазара на ценни книжа в България.

Под неговото ръководство се обединяват дейностите по управление на вътрешния и външния дълг.
Създава се единно звено по управление на държавните дългове.

За целта е изграден цялостен регистър на държавния дълг.

Той е автор на първата публично обявена стратегия за управление на дълга, както и на концепцията за създаване за специален закон за държавния дълг.

Ръководи преговорите за уреждането на дълговите взаимоотношения с Испания, Италия, Полша, Германия, Австрия и Холандия, като всички подписани споразумения предвиждат редукции, разсрочване и благоприятни условия на изплащане на дълговете, наследени от дореформения период.

Пламен Орешарски е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на Валутния борд в България.

От 17 август 2005 г. е министър на финансите в кабинета на Тройната коалиция, където е единственият министър, който не е представител на нито една от трите управляващи партии.

През 2007 г. данъчната ставка за корпоративния данък печалба е намалена на 10%. Облагането на доходите на физическите лица е изравнено и става също 10% чрез промяна, направена през 2008 г. (с други думи е въведен плосък данък).

Осъществява една от най-големите реформи в държавната администрация като трансформира данъчната администрация в Национална агенция по приходите. По този начин са обединени функциите по събиране на данъци и осигурителни вноски и функциите за местните данъци са делегирани на общините.

Признание за успеха на тази реформа е независимото изследване на Световната банка от 2007 г., в което България е на 10-о място сред държавите топ-реформатори.

Като министър на финансите на нова страна-членка на Европейския съюз, под негово ръководство са разработени и одобрени от ЕК важните стратегически документи на страната – Националната програма за реформи и конвергентните програми.

Може би най-голям интерес буди ролята му за управлението на държавния дълг на България.

Днес се фукаме, че сме в тройката по-нисък публичен дълг в ЕС, но това е резултат от работата на хора като Орешарски.

Той е човекът, например, който прекратява връзката с МВФ, характерна с прилагането на тежки условия и политики от страна на международната финансова институция.

Той е човекът, който може би е реализирал най-голямата редукция на български държавен външен дълг.

Емблематични са операциите с двете основни банки на СИВ – МИБ и МБИС.

В допълнение са и операциите с Парижкия и Лондонски клуб, както и операциите през държавната тогава Булбанк (бившата Външно-търговска банка) за обратно изкупуване на част от брейди облигациите.

Инвеститор, който действа тихо, за да изкупува обратно български дълг на международните пазари, оптимизирайки финансовите жертви за страната. Както се казва, парите обичат тишината. Нещо, което негови колеги в министерството не спазиха като принцип умишлено или не (аз имам своя отговор, но ще си го запазя) при сделките с дълга през 2002-2003 г.!

Един от основните „виновници” за въвеждане и плавната му работа на Валутния борд в България.

И т.н., като който има желание може да намери информация в тази посока и провери дали не лъжа!

По отношение на случая с Южен поток – нелекото му решение бе взето след обструкции от страна на ЕС, но и едно посещение на трима сенатори от Конгреса на САЩ.

Знаейки, че Орешарски не е от тези, които се плашат или пък работи лесно в ущърб на страната си, доказателство за което е изведеното по-горе, се изненадах, когато го видях със страхлива и пребледняла физиономия на пресконференцията след срещата с американските партньори (юни 2014 г.).

Една от версиите, които чух тогава за неговата страхливост е, че американците са го „посъветвали” да направи правилните действия, иначе етническата карта лесно може да бъде променена у нас на база затварянето на очите на САЩ при евентуални югоизточни операции.

Разбира се, Република Турция тогава беше яростен защитник на ценностите на Алианса и не се използваше термина „лъжливи новини” в глобален план!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nnn

    36 22 Отговор
    орешака е един от малкото достойни

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Алфа Вълкът

    17 23 Отговор
    Кво правим сега другари? Тоз от нашите ли или от вашите? Добре че, го махнаха тоя боклук, искаше да прекара програма и България да субсидира с половин милиард американските компании целящи инвестиции в България. Нинова се претри да прави срещи с Американската търговска камара!
  • 3 Pen4o

    24 35 Отговор

    До коментар #1 от "nnn":

    достоино докара държавата до колапс нещо друго достоино не се сещам
  • 4 Има грешка

    20 24 Отговор
    в заглавието.Да се чете "Другаря Орешарски".
  • 5 Смях

    19 21 Отговор
    На тоя ли викаха Олигарски?
  • 6 шоуто на сценаристите

    9 31 Отговор
    русофилството трябва да се наказва със затвор и конфискация
  • 7 Чичо Тони

    39 11 Отговор
    Г-н Орешарски е плют и неглижиран от 80-те % в политиката (или както са известни -"калинките"). В България по традиция има остра нетърпимост от страна на 80-те % към всеки образован, интелегентен и успял човек. Някои го наричат синдром на "майстора".
  • 8 Чергар

    9 17 Отговор
    Политическото номадство дава достатъчно основание да си обясним "кариерата" и заслугите на един даскал, който се учи 100 години в МФ и накрая стана премиер щото немаше кой, не че и други не са ставали така. От тези даскали т.н. финансисти без опит дето не са работилии един ден в реалната икономика държавата си изпати доста, но не се научи, че не трябва да се издигат.
  • 9 Гост

    31 13 Отговор
    И Орешарски, както Виденов имаха лошия късмет да понесат незаслужено ударите на "спонсорите" на мръснишкия преход. Натиск и блокада отвън, в полза на "правилните" Костов (СДС) и Борисов (ГЕРБ). На последните дължим всичките последвали разруха и грабеж!
  • 10 розово

    25 2 Отговор
    Статията добре е разделена на две.Въпроса е защо много добър експерт какъвто е Орешарски оставя негативна следа след своето управление?Същото може да се каже и за Костов.
  • 11 До Факти

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "nnn":

    Защо не го напишете направо?Американците заплашиха в прав текст:Ако не спрете Южен Поток незабавно,за две седмици правим от България - Косово!!!Това е!
  • 12 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    орешарски е последния дето е би спрял южен поток.въпросния поток го спря путин ,нарушаваики формално европеиското законодателство,знаеики че въпросния поток няма икономическа логика.
  • 13 Ения

    17 9 Отговор
    Много точно казано за господин Орешарски.Той е най добрия финансист в България. Дано го прочете Борисов и да престане да говори негативно за него.
  • 14 1:1

    7 3 Отговор
    С Николайчо Гигов кумова рода! А, питате, кой ли беше Николайчо? Ами той вкара Орешаро в джаза!
  • 15 Тиа

    16 6 Отговор
    Боже, колко сте глупави щом не може да оцените написаното за Орешарски.
  • 16 Критичен

    12 9 Отговор
    Тоя голям екссперт вдигна ли заплати и пенсии с 1 лев поне ?? а КТБ ??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ели

    14 2 Отговор
    Орешарски не спря ЮП, той го замрази! Подписът за окочантелното спиране на ЮП не е на Орешарски.
    Който е гледал пресконференцията му с тримата сенатори си вади изводите - Орешарски беше бесен.

    По отношение на "протестите" в прав текст Борисов призна, медии"Аз като си махнах хората, останаха една шепа "Реформатори".

    Отделно редица соросоидни медии направляваха протеста, даваха в едър план 5 човека и т.н., добре платеният информационен слугинаж се активизира, все пак бъдещите щедро раздавани субсидии и финанси за социолози и полотилози (агенти на чужди държави) печелещи по СТО ХИЛЯДИ ЕВРО на проект си свършиха работата.

    Управлявани сме от едно алчно алчно и престъпно малцинство, завладяло медийното пространство, действащо срещу БГ и народът й.
    Взимат от 5 до 30 000 евро заплати.
    Предателите на БГ не са повече от 20% - работещи за служби и разузнавания.
    От тях няма нито един осъден, или досъдебно производство.

    Тогава службите си свършиха работата, един достоен човек от НСО изгони учтиво една журналистка от НС - която треперливо истерично викаше на лумпените "не оттук, оттам ще излязат", и мятаха павета по депутати.

    Коментиран от #20

  • 20 Ели

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ели":

    Бай дъ уей Орешарски измъкна от КТБ държавни активи и ги разпредели по други банки, трън в очите им е Орешарски, "швейцарско правило" индексация, намаляване цени на ток, помощ за първокласници, и още, и още.
    Как не чух един негов студент да се изкаже негативно, или колега?

    За разлика от Костов, Софиянски, Пръмова-Кунева и Надежда Михайлова, Симеон Сакскобург, Плевенлиев, Паси, Менда, Долорес Арсенова, Милен, Дянков, Трайков, Сербезова и Лъчо Мозъка, Божков, Йорданов, Янчулев, Гергов - все отбор юнаци, кандидат гости при бай Ставри.
  • 21 Пенсионер

    5 6 Отговор
    Повече от наглост се съзира в това "осветляване" на несветъл субект, защото помним: как още в зародиша на фараонските грабежи в средата на 90-те г. същият като отговорен деец на държавните ценни книжа (ДЦК) ги поскриваше от широката публика и тя се хващаще в мрежите на фараони; как в навечерието на резките правителствени промени БСП-СДС от такъв отговорен банков служител си заслужи зам.мин.пост, а впоследствие и министерския и т.н.; как една добре знаеща делата му колежка се опита нещо да изнесе и припомни- но , уви, заглъхна някъде; как със Станишев към края на мандата си противозаконно ощетиха пенсионерите с 10 %, които им се полагаха по швейцарското правило; как се подиграха с министър Вълчев на демонстриращите пред прозорците им с израза за "СЕДЯНКАТА". И как сега, от кой свой период той вади истини или полезни мероприятия, на които да учи клетите бъдещи обществени или частни икономисти, финансисти, подобни, да не говорим за ...политици?!?
  • 22 reni

    6 3 Отговор
    Bez samnenie Orexa e edin ot nai kadarnite premieri po vreme na prexoda.
  • 23 НТД

    12 3 Отговор
    Нещата са много прости .Син Байдън сложи ръка на руската газ през Украйна. Турция плати на"некорумпираните" сенатори да спрат Южен поток, за да може да стане Турски поток. Така във времето се отложи спирането на транзита през Украйна и таксите вървяха.А Турция си прибра газта и тя да печели от транзита.
    А ние си обяснявахме, че само Орешарски бил виновен.
  • 24 хаяско

    4 0 Отговор
    На сресан сосич премиера! За самоубили се политици, предатели, или добро, или нищо
  • 25 Бах мама му

    4 2 Отговор
    Б а х ти тъпото плем, което вече толко се е ошашавило от тъпотията си че не прави ниаквка разлика между правилно и грешно, ум и глупост, добро и зло...Абе живейте си под пръчката на Бойко и не се оплаквайте повече ,няма и кой да ви чуе.